ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ψηλά το κεφάλι! Μια ζωή ΑΕΚ. Και λίγη είναι…

Published

on

Είναι γνωστό πως στις 30 Μαίου του 1924 θα γίνει η ιδρυτική συνέλευση, ενώ στις 18 Σεπτέμβρη το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εγκρίνει τη γέννηση της μεγάλης Α.Ε.Κ.

Όμως όλοι και όλες γιορτάζουμε τη 13η Απρίλη. Τη μάζωξη των ιδρυτών στη μυθική Βερανζέρου 24. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Στις 13 Απρίλη η Αθήνα φλέγεται από την προσέλευση κόσμου στα εκλογικά κέντρα. Δημοψήφισμα για την εκπαραθύρωση του βασιλιά. Ο λαός με 66% για πρώτη φορά στον 20ο αιώνα θα ψηφίσει αβασίλευτη δημοκρατία .
Είναι βέβαιο πως οι ιδρυτές, και ειδικά ο Κ. Σπανούδης, ήθελαν να συνδέσουν την ίδρυση του Συλλόγου με μια κορυφαία ιστορική στιγμή. Και ταυτόχρονα να προλάβουν τις επιπλέον διεκδικήσεις των προσφύγων. Πρόσφυγες που χρόνια μετά θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στο να γίνει η ΑΕΚ ένας σύλλογος λαικός, αλλά θα πάρουν και μέρος στην έφοδο στον ουρανό της δεκαετίας του 1940.
Η ΑΕΚ είναι σάρκα από τη σάρκα κάθε πρόσφυγα. 98 χρόνια μιας αέναης μάχης για δίκιο στον καταπιεσμένο, ενάντια σε γελοίους αλυτρωτισμούς και δηλητηριώδεις εθνικισμούς. Οι φτερούγες του δικού μας δικέφαλου είναι φτερούγες γέφυρες κοινής αγωνίας με όποιον παλεύει ενάντια στο εθνικό μίσος. Είμαστε όλοι πρόσφυγες από όσα μας αξίζουν.
Αυτή η γνώση της ΑΕΚ, είναι ακόμα περισσότερο επείγουσα σήμερα, που η βιτρίνα και η ψευτολάμψη της κρύβει το δικέφαλο αετό. Η ιστορία και τα χρώματα γίνονται ντεκόρ για μπίζνες και προσωπική προβολή. Τί ξέρουν όλοι αυτοί από ΑΕΚ;
Ψηλά το κεφάλι! Μια ζωή ΑΕΚ. Και λίγη είναι…

 Σύνδεσμος φίλων ΑΕΚ “Σπύρος Κοντούλης”

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version