ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Τα 30… πρόσωπα που ενώνουν ΑΕΚ – ΟΦΗ!

Published

on

Τριάντα πρόσωπα ενώνουν την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ – Δυο προπονητές – ανάμεσα τους και η μεγαλύτερη μορφή της ιστορίας του ΟΦΗ στον πάγκο… και 28 παίκτες, έχουν φορέσει τη φανέλα και των δυο ομάδων γράφοντας έτσι ιστορία…

Έρευνα: Νικόλας Αγγελίδης

Ξεκινάμε με την καταγραφή της λίστας, όπως την ψάξαμε σε διάφορα κιτάπια, όχι μόνο Ενωσίτικου ενδιαφέροντος, αλλά και Ηρακλειώτικου. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν… τα 30 πρόσωπα που ενώνουν την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ.


Αραβίδης Χρήστος

Ο Χρήστος για ένα φεγγάρι έγινε σημαία της ΑΕΚ, μεταξύ άλλων και για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στον ιστορικό εκείνο τελικό της 17ης Μαϊου του 2016. Έγραψε το δικό του κομμάτι ιστορίας, όχι μόνο με την αγωνιστική του συμμετοχή, αλλά και με την παρουσία του στην οροφή του πούλμαν, φαφούτης (!) αφού είχε χάσει τα δόντια του στη μάχη του τελικού μετά από αλλεπάλληλα ύπουλα… χτυπήματα που είχε δεχτεί από τους παίκτες του Ολυμπιακού.

Δείτε το βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα του αλησμόνητου τελικού…

Ο Χρήστος Αραβίδης έπαιξε στην ΑΕΚ από το 2014 μέχρι το 2017 προερχόμενος από τον Πανιώνιο. Το ’17 πήρε μεταγραφή στον ΟΦΗ όπου αγωνίστηκε για μια σεζόν για να συνεχίσει στον Αστέρα Τρίπολης, στην Ελβετική Yverdon-Sport FC και τελευταία στη Λαμία. Έχει αγωνιστεί πριν από τον Πανιώνιο στον Ακράτητο, τον Εθνικό Αστέρα (δανεικός από την ομάδα της Νέας Σμύρνης), στον Άρη και στη Δόξα Δράμας.


Βολονάκης Δημήτρης

Ο Δημήτρης Βολονάκης ξεχωρίζει… Έχει φορέσει τη φόρμα και των δυο ομάδων αλλά δεν έχει αγωνιστεί και στις δυο! Στην ΑΕΚ φυσικά έχει παίξει… Στον ΟΦΗ όμως ποτέ! Αυτό που τον ενώνει με τον ΟΦΗ είναι ο πάγκος. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών υπεύθυνος των Ακαδημιών του ΟΦΗ! Ο Ελληνοαυστραλός (!) ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομών της Kingsford Megisty στο Σίδνεϊ, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1981, οπότε σε ηλικία 12 ετών επαναπατρίσθηκε με την οικογένεια του στην Κάλυμνο. Μέχρι το 1984 έπαιξε στον Καλυμνιακό στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου. Η συνέχεια τον έφερε στους Ερασιτέχνες της Ένωσης, απ’ όπου τον προώθησε στην πρώτη ομάδα ο Τόζα Βεσελίνοβιτς το 1987

Η  παρθενική του εμφάνιση με την ΑΕΚ καταγράφτηκε τη σεζόν 1987-88 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ (2-2). Ο Βολονάκης ήταν μέλος της πρωταθληματικής ΑΕΚ του Στράτου Γιδόπουλου το 1989, πριν φύγει δανεικός για τον Διαγόρα Ρόδου την αμέσως επόμενη χρονιά. Η συνέχεια τον βρήκε στο Αιγάλεω όπου αναδείχθηκε και πρωταθλητής Β’ Εθνικής το 1991, στον Ολυμπιακό Βόλου, ξανά στο Αιγάλεω την περίοδο 1995-1996, στον Ατρόμητο, στον Ιάλυσο Ρόδου, πάλι στο Αιγάλεω (1997-1998), στο Λεωνίδιο (1998-1999), στην Αχαϊκή (1999-2000) και στον Ακαρνανικό Φυτειών (2000-2001).

Από εκεί που τελείωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ξεκίνησε την προπονητική! Στον Ακαρνανικό Φυτειών, στη Δ΄Εθνική το 2001. Συνέχισε στον Κόρφο Ελούντας, στον Αλμυρό με τον οποίο αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ερασιτεχνών, στον ΠΑΟ Κρουσώνα (Πρωταθλητής ΕΠΣ Ηρακλείου), στο Μοχό, στον ΠΑΟ Κρουσώνα και στον Αλμυρό ξανά ….
Στον ΟΦΗ εργάστηκε τέσσερα χρόνια. Ήταν στον πάγκο της Κ20 από το 2011 μέχρι το 2015, ενώ η συνέχεια τον έφερε βοηθό προπονητή της πρώτης ομάδας και υπεύθυνο Ακαδημιών.

Τη σεζόν 2016-2017 επέστρεψε στον ΠΑΟ Κρουσώνα και μετά στον Ερμή Ζωνιανών με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ρεθύμνου


Γεωργαμλής Λύσανδρος

Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής ανήκει στη θρυλική φουρνιά των Ερασιτεχνών της ΑΕΚ μαζί με Μανωλά, Βλάχο, Οικονομόπουλο, Στυλιανόπουλο… Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1980 και παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε πάγωσε τον κόσμο της ΑΕΚ, ακολουθώντας τον επιστήθιο φίλο του Βαγγέλη Βλάχο στον Παναθηναϊκό. Στους πράσινους αγωνίστηκε μέχρι το 1992. Τότε πήρε “μετραγραφή” για τη θυγατρική των Βαρδινογιάννηδων, τον ΟΦΗ. Στο Ηράκλειο έπαιξε μέχρι το 1994 για να συνεχίσει μετά στην Καλαμάτα, τον Ηρακλή, τον Εθνικό και τον Αθηναϊκό. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1999.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική αρχίζοντας από την ομάδα της γειτονιάς μας τον Άτταλο Νέας Φιλαδέλφειας και συνεχίζοντας στον Θρασύβουλο, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Εθνικό, τον Παναιτωλικό, τον Ηλυσιακό και τον Φωστήρα. Τη διετία 2008-2010 βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ ως βοηθός προπονητή, για να τερματίσει την καριέρα του, δίπλα στον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ατρόμητο την αγωνιστική σεζόν 2010-2011.
Σήμερα είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ενώ έχει έντονες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου και είχε χάσει στις επαναληπτικές εκλογές από τον “αξέχαστο” Άρη Βασιλόπουλο.

Δείτε εδώ τον Λύσανδρο να σκοράρει με την Ένωση στο 5-0 επί της Καβάλας στη Νέα Φιλαδέλφεια τη σεζόν 1981-1982

Δείτε εδώ το καλύτερο γκολ του Λύσανδρου με τη φανέλα του ΟΦΗ


Γιάνιανιν Ράικο

Ο Κροάτης δαντελένιος χαφ, ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της NK Karlovac το 1969. Το 1975 τον απέκτησε η Δυναμό Ζάγκρεμπ και το 1980 ο Ερυθρός Αστέρας στην ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία. Στην Ελλάδα ήρθε (και στέριωσε…) το 1985. Με τον ΟΦΗ έβγαλε μάτια αλλά τα χάλασε στο οικονομικό και έτσι βρήκε ευκαιρία ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος να τον φέρει στην ΑΕΚ το 1986 και για μια διετία. Με τον δικέφαλο στο στήθος μέτρησε 51 συμμετοχές και πέντε γκολ

Εδώ με τη φανέλα του ΟΦΗ

Εδώ με τη φανέλα της ΑΕΚ

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Ράικο έμεινε μόνιμα στην Ελλάδα, στην Κρήτη… Ασχολείται πλέον με την προπονητική με πέρασμα από τα τοπικά πρωταθλήματα της Κρήτης και τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού!

Εδώ ως προπονητής του ΠΑΟ Κρουσώνα


Γιακουμάκης Γιώργος

Ο Γιακουμάκης ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ατσαλένιου και το 2011 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. To 2012 πήγε στον Πλατανιά Χανιών όπου έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ.

Στα κιτρινόμαυρα ντύθηκε το 2017, έχοντας κάνει έναν ενδιάμεσο σταθμό το 2014 ως δανεικός στην Επισκοπή. Το χειμώνα του 2019 δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ ενώ τώρα αγωνίζεται στην Πολωνική  Γκούρνικ Ζάμπζε μαζί με τον  Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του Γιώργου Γιακουμάκη αποτυπώνεται στο γκολ-τίτλου στο Καραϊσκάκη


Γκέραρντ Εϊγκεν

Η μεγαλύτερη μορφή της σύγχρονης ιστορίας του ΟΦΗ. Μετά το πέρασμα του αλά Μπόμπ Πέισλι, από τον πάγκο του ΟΦΗ, ξαπόστασε με αξιοπρέπεια στην ΑΕΚ ως Τεχνικός Διευθυντής δίπλα στον Τόνι Σαβέβσκι.

Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στην πατρίδα του την Ολλανδία, στη Φορτούνα Σίταρντ. Από το 1974 τον κέρδισαν οι πάγκοι, αρχικά ως βοηθός προπονητή της Ρόντα. Εκεί έμεινε 11 χρόνια, πριν ξενιτευτεί για χάρη του ΟΦΗ και πολιτογραφηθεί Κρητίκαρος! Έμεινε στον ΟΦΗ 15 χρόνια και είναι ο μακροβιότερος ξένος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Με τον ΟΦΗ πανηγύρισε ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1987. Το 2000 ήρθε στην ΑΕΚ για μια χρονιά. Το 2001 ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ, το 2002 τον Ηρακλή για δυο χρόνια και το 2010 την Παναχαϊκή μετά από μικρή αποχή από τους πάγκους. Πάντως στους Πατρινούς δεν στέριωσε και στο δίμηνο εγκατέλειψε…


Δέλλας Τραϊανός

Ο Τράι είναι από φέτος προπονητής του ΟΦΗ και θα τεθεί για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος της ΑΕΚ. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην ΑΕΚ τη μαύρη περίοδο 2013-2015. Συνέχισε τον Ατρόμητο  και στη συνέχεια στον Παναιτωλικό…

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε κατά σειρά στον Άρη, τον Πανσερραϊκό, Τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, την ΑΕΚ, την Περούτζια, τη Ρόμα, την ΑΕΚ, την Ανόρθωση και έκλεισε την καριέρα του στην Ένωση το 2012, λίγο πριν αναλάβει προπονητικά χρέη…


Ζαρζόπουλος Θανάσης

Φόρεσε και τη φανέλα του ΟΦΗ ο Σερραίος άσος της Ένωσης. Ο Ζαρζόπουλος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1973 μέχρι το 1977, έχοντας συνολικά 77 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, το κύπελλο και την Ευρώπη.

Με τα κιτρινόμαυρα πέτυχε 11 γκολ. Φεύγοντας από την ΑΕΚ, έπιασε Ηράκλειο και έμεινε στον ΟΦΗ μια χρονιά με πολύ καλή παρουσία (32 συμμετοχές, 2 γκολ). Την αμέσως επόμενη χρονιά γύρισε στην πατρίδα του και τον Πανσερραϊκό όπου και κρέμασε τα παπούτσια του


Ζορμπάς Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Ζορμπάς κάτι πήγε να κάνει κάποια στιγμή, ξεχωρίζοντας για την άψοψη τεχνική του κατάρτιση… Από τις Ακαδημίες της Ένωσης, έφτασε στην πρώτη ομάδα σε μια περίοδο περίεργη για την Ένωση.

Το 2011 δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ για να επιστρέψει στην Ένωση και να φύγει με μεταγραφή για την ομάδα του Ηρακλείου το 2013. Η συνέχεια της καριέρας του το βρήκε μετά από έξι χρόνια στον ΟΦΗ (!) στην Κέρκυρα. Πριν πάει στον ΟΦΗ δανεικός είχε γευτεί το πικροπότηρο του δανεισμού άλλες δυο φορές στη Νίκη Βόλου και τον Παναιτωλικό.


Θεοδωρίδης Στέφανος

Ο λατρεμένος Στέφανος Θεοδωρίδης, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη… μας τα χάλασε λίγο όταν φόρεσε την αντιπαθή φανέλα του Ολυμπιακού. Εννέα σεζόν πέρασε στην ΑΕΚ ο αμυντικός που πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα στο ξεκίνημα και το τελείωμα της δεκαετίας του ’70. Ηταν μέλος της πρωταθληματικής ομάδας του Μπράνκο Στάνκοβιτς το 1971 και στη συνέχεια σήκωσε δυο ακόμη κούπες πρωταθλητή και μια κυπέλλου τις σεζόν 1977-19778 (Νταμπλ) και 1978-1979.

Μετά τον Ολυμπιακό ο Στέφανος Θεοδωρίδης πήρε μεταγραφή για τον ΟΦΗ, όπου και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αγωνιζόμενος μια χρονιά με τη φανέλα των Ηρακλειωτών.

Δείτε τον Στέφανο Θεοδωρίδη σε συνέντευξη της δεκαετίας του ’70 στην ΕΡΤ μαζί με τον Διονύση Τσάμη

Εδώ στην ιστορική νίκη επί της Ιντερ στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1971-1972 με 3-2


Καμπάνταης Λεωνίδας

Ο Λεωνίδας ήρθε στην ΑΕΚ ως αρρωστάκι με τον δικέφαλο αετό. Εγγονός του Καπάνταη που έπαιζε στην Νταμμπλούχο ΑΕΚ του 1932, δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο… παρά μόνο ΑΕΚ.

Ο τσαμπουκαλεμένος επιθετικός ξεκίνησε από το Χαϊδάρι και τη Δ΄Εθνική λίγο πριν το έμπα της νέας χιλιετίας. Το 2000 βρέθηκε στον Άρη όπου έπαιξε τέσσερα χρόνια με 27 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο και τρία γκολ στο ενεργητικό του. Στην ΑΕΚ ήρθε το 2004 με τον Νικολαϊδη και έπαιξε σε 18 παιχνίδια, έντεκα για το πρωτάθλημα, τρία για το κύπελλο και τέσσερα Ευρωπαϊκά. Πέτυχε εκείνη τη χρονιά τέσσερα τέρματα.

Την επόμενη χρονιά έπαιξε στην Ανόθρωση στην Κύπρο και στον Πανιώνιο πριν επιστρέψει στην Ένωση το 2006. Τότε έκανε μια εξαιρετική χρονιά με 22 συμμετοχές και 9 γκολ!

Έτσι κέντρισε το ενδιαφέρον της Αρμίνια του Μπίλεφελντ και πήρε μεταγραφή για τη Γερμανία όπου αγωνίστηκε δυο χρονιές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήγε στον Ολυμπιακό Βόλου και στον ΟΦΗ το 2011 για να κλείσει την καριέρα του στον Πανιώνιο.

Δείτε τον Καμπάνταη να σκοράρει με τη φανέλα της ΑΕΚ στο 5-0 επί της Λάρισας το 2006

Δείτε τον Καμπάνταη να βρίσκει δίκτυα με τη φανέλα του ΟΦΗ


Κατσαβός Ευριπίδης

“Πόσο πολύ τον αγαπώ τον Ευριπίδη Κατσαβό!” Ο παίκτης που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ σε περιόδους δύσκολες. Ο Κατσαβός παρότι δεν ήταν αυτό που περιμέναμε – δεν πρόλαβε να το δείξει εντός αγωνιστικού χώρου – έμεινε στον κόσμο της ΑΕΚ… λόγω της λατρείας του για την ομάδα και της θέλησης του να αγωνιστεί ΜΟΝΟ στην Ένωση.

Απορρίπτοντας πρόταση του ΠΑΟΚ και θέτοντας βέτο στη διοίκηση της Βέροιας “Στην ΑΕΚ… ή πουθενά, ειδάλλως κόβω τη μπάλα” ο Κατσαβός λατρεύτηκε σαν νέος Νικολαϊδης.

Το 200ο ήρθε στον δικέφαλο μετά από μια πενταετία με τη φανέλα της Βέροιας. Έμεινε μέχρι το 2003 και ταξίδεψε με την Ένωση στο ιστορικό παιχνίδι του Βελιγραδίου την εποχή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Το 2000 πήγε στον ΟΦΗ για να ακολουθήσουν ο Λεβαδειακός, η Λάρισα, η Αναγέννησης Άρτας, οι Νέοι Επιβάτες και η Αναγέννηση Επανωμής όπου έκλεισε την καριέρα του. Σήμερα ασχολείται με γεωργικές δουλειές! Η τελευταία του συνέντευξη μετά το τέλος της καριέρας του ήταν στο AEK LIVE!

Με τον ΟΦΗ ο Κατσαβός έπαιξε και στην Ευρώπη


Κωνσταντινίδης Παντελής

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης που ξεκίνησε από τη νΑΕΚ το 1993, αγωνίστηκε στη δύση της καριέρας του στον ΟΦΗ το 2009. Στην Κρήτη έπαιξε 8 παιχνίδια και πέτυχε δυο γκολ. Ενδιάμεσοι σταθμοί του η Καβάλα, ο Απόλλωνας, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.


Κουτρουμπής Γιώργος

Ο Κουτρουμπής έπαιξε στον ΟΦΗ τη σεζόν 2019-2020 με 19 συμμετοχές και αφού πρώτα είχε δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, στη Σταντάρ Λιέγης και την Κονκόρδια.

Στην ΑΕΚ έπαιξε στην πιο μαύρη εποχή της ιστορίας, το 2012-2013 και ήταν μέλος της ομάδας που υποβιβάστηκε… Δεν έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο της ΑΕΚ, λόγω χαρακτήρα, ενώ αποδοκιμάστηκε στην πορεία φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.


Λεμονής Νίκος (Νικολάντο)

Είχε και η ΑΕΚ τον Λεμονή της! Και μπορεί να φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης, αλλά ΜΟΝΟ σε ένα φιλικό, παρότι ήταν από τις ηχηρές μεταγραφές της εποχής.

Ο Νίκος Λεμονής ξεκίνησε από τα τσικό του Ηροδότου. Είχε και τα δυο πόδια και έπαιζε σε όλες τις θέσεις, εκτός από τερματοφύλακας.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ τον ενέταξε στη δύναμη της μετά την κατάκτηση του τίτλου της περιόδου 1962-1963 ΑΕΚ!

Αφηγείται ο ίδιος: “Ήταν το 1963 και για κείνη την εποχή έδωσαν 170.000 όταν ο Σιδέρης τότε έπαιρνε 12.000! Δεν πήρα δραχμή! Έπεσα σε μια ΑΕΚ πρωταθλήτρια με παίκτες σαν τον Νεστορίδη, τον Παπαιωάννου και τον Σταματιάδη! Μετά από ένα φιλικό με τη Χάποελ του Ισραήλ που πήγα καλά ήρθε ο Νεστορίδης και μου λέει Λεμονή πήγες καλά! Αν παίζεις όμως εσύ δεν θα παίζω εγώ! Τρελάθηκα και σηκώθηκα κι έφυγα! Μου έλεγε ο προπονητής της ΑΕΚ σε θέλω και ‘γω δεν γυρνούσα”. Έτσι δόθηκε με μεταγραφή στον ΟΦΗ μετά από διαπραγματεύσεις με τους παράγοντες του Ηρακλειώτικου σωματείου Μαθιουλάκη και τον Τσελεπάκη.

Το παρατσούκλι Νικολάντο του το έδωσε ένας Λογαχός του ΕΛΑΣ (καθότι και ο ίδιος οργανωμένος στην Εθνική Αντίσταση). Έτσι του έμεινε το όνομα Νικολάντο, έτσι τον ήξεραν και τον φώναζαν όλοι.

Δείτε τον Νικολάντο Λεμονή να μιλάει για τα κατορθώματα του με τη φανέλα του ΟΦΗ


Μητρόπουλος Παύλος

Στον Παναιγιάλειο έκανε τα πρώτα του ποδοφαιρικά βήματα ο Παύλος Μητρόπουλος, στο περιφερειακό πρωτάθλημα και στην Γ΄ Εθνική

Το 2009 υπέγραψε στον Ολυμπιακό Βόλου και το 2011 στον Παναιτωλικό. Τον Ιανουάριο του 2013 ήρθε στην ΑΕΚ μπας και σωθεί η κατάσταση… αλλά μετά τον υποβιβασμό ήρθε και η αποχώρηση. Ο Πανιώνιος απέκτησε τον Μητρόπουλο και τον κράτησε μέχρι το 2017, δίνοντας τον δανεικό για ένα εξάμηνο στα παλιά του λημέρια στον Αστέρα Τρίπολης. Στον ΟΦΗ πήγε το 2017 έχοντας κάνει μια προσωρινή στάση στη Σουηδία για την ομογενειακή “Ακρόπολις”. Τελεταίος του σταθμός ο Λεβαδειακός

Ο Μητρόπουλος με τον Μιχάλη Παυλή και τον Χρήστο Κωστή στην ORIGINAL Κέρκυρας

Ο Μητρόπουλος με τον ΟΦΗ στη Β’ Εθνική


Μοσχούτης Βαγγέλης

Ο  Βαγγέλης Μοσχούτης πήρε μεταγραφή στην Ένωση το 1956. Η πρώτη του εμφάνιση με την κιτρινόμαυρη φανέλα ήταν σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο το καλοκαίρι του ’56 όταν μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο. Ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας της Ένωσης πίσω από τον Σεραφείδη και τον Κρεούζα. Την πρώτη του χρονιά με την ΑΕΚ έπαιξε και σε έναν αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας, τον οποίο νικήσαμε δύσκολα με 2-1.

Την επόμενη χρονιά (1957-1958) είχε επίσης μια συμμετοχή στο Κύπελλο κόντρα στη Χαλκίδα (νίκη της Ένωσης με 4-1). Ήταν η τελευταία του χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ, αφού ήρθε με μεταγραφή ο Σωτήρης Φακής από το Αιγάλεω. Φεύγοντας από την ΑΕΚ, πήγε στον ΟΦΗ όπου αγωνίστηκε μια χρονιά, για να κρεμάσει τα γάντια του με τον Τάλω στην Γ’ Εθνική το 1960.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ασχολήθηκε με την προπονητική σε ομάδες της Κρήτης. Αξιομνημόνευτη η παρουσία του στην Αναγέννηση (Ιωνία).

Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2020, σε ηλικία 87 ετών.


Μπούρμπος Χρήστος

Το ξεκίνημα της εποχής Νικολαϊδη στην ΑΕΚ, ταυτίζεται με τους Μπουρμποκρασσάδες… Ήταν ο Χρήστος Μπούρμπος που έγινε μέχρι και σύνθημα και ο Σίμος Κρασσάς που είχαν έρθει στην Ένωση σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά…

Ο Μπούρμπος αποκτήθηκε μετά από μια τριετία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το 2008 για να πάει στη συνέχεια στην Κέρκυρα, τον Ηρακλή και τον ΟΦΗ το 2010. Μετά φόρεσε το τριφύλλι και στο τέλος… τη φανέλα του Άρη. Με τον ΟΦΗ πάντως είχε τις πιο πολλές συμμετοχές στην καριέρα του, 88 στο σύνολο, ενώ στην ΑΕΚ έπαιξε σε 32 ματς.

Ο Μπούρμπος έμεινε στην ιστορία της ΑΕΚ για το εξώφθαλμο πέναλτι που κέρδισε με τον Παναθηναϊκό και δεν δόθηκε ποτέ… Φάση που στέρησε από την ΑΕΚ τίτλο και έξοδο στο Champions League. To ημερολόγιο έγραφε 15 Μαϊου του 2005. 29η και προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2004-2005. Ας όψεται ο Παναθηναϊκάκιας Βασάρας…

Δείτε εδώ τον Χρήστο Μπούρμπο στην πρώτη του προπόνηση στον ΟΦΗ


Παπαδόπουλος Αλέκος

Ο “Χατζηπαναγής” της ΑΕΚ. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήρθε στην Ένωση από την Σοβιετική Ένωση. Παιδί πολιτικών προσφύγων, πήρε το δρόμο για την προσφυγική ΑΕΚ το 1976 επί Λουκά Μπάρλου, προερχόμενος από τη θρυλική Παχτακόρ Τασκένδης. Εκεί είχε συμπαίκτη του τον “Βάσια”. Στην ΑΕΚ έπαιξε ένα χρόνο και δεν έπιασε… Έτσι τη σεζόν 1977-1978 τον συναντάμε στην Κρήτη και τον ΟΦΗ. Ούτε εκεί στέριωσε… Το 1978 παίρνει μεταγραφή για τη Νάουσα όπου αγωνίστηκε πέντε χρόνια για να κλείσει την καριέρα του στη Βέροια τη σεζόν 1983-1984. Κρεμώντας τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ασχολήθηκε με την προπονητική, ξεκινώντας από την αγαπημένη του Νάουσα, δίπλα στον Στέφανο Γαϊτάνο αρχικά και στον Γιάννη Μαντζουράκη στη συνέχεια. Το 1988 ανέλαβε πρώτος προπονητής στη Νάουσα βγάζοντας παίκτες όπως ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Βασίλης Λάκης, ο Μίλτος Σαπάνης, ο Κώστας Παυλόπουλος και ο Δημήτρης Μάρκος που φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης.

Εκτός από τη Νάουσα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει κάτσει στον πάγκο της Αναγέννησης Γιαννιτσών, της Νίκης Βόλου, του Ολυμπιακού Βόλου, της Κοζάνης, του Αλμωπού Αριδαίας, του Άργους Ορεστικού, του Οδυσσέα Κορδελιού και της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας Α.Ο. Λέοντες Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2007 σε ηλικία 57 ετών πηγαίνοντας στο γήπεδο…

Συγκινητικό είναι το αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει στη μνήμη του η εξαιρετική σελίδα Παιδιά και Εγγόνια Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων


Παπαδόπουλος Δημήτρης

Ο Μικρασιάτης… Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες μορφές του ΟΦΗ. Διαβάστε ΕΔΩ το πρόσφατο αφιέρωμα του AEK LIVE και του Νίκου Αγγελίδη στον δεινό σκόρερ που φόρεσε με αγάπη και αφοσίωση τη φανέλα της προσφυγικής ΑΕΚ.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιανουαρίου του 2020, σε ηλικία 70 ετών.

Δείτε εδώ τον Δημήτρη Παπαδόπουλο να σκοράρει δυο φορές σε βάρος του Ολυμπιακού στο ιστορικό 3-3 του Γεντί Κουλέ στις 3 Ιουνίου του 1979


Παυλόπουλος Κώστας

Ο Κώστας Παυλόπουλος ήρθε στην ΑΕΚ το 1995 από τον ΟΦΗ. Ξεκινήσε την καριέρα του από τη Νάουσα για να καταλήξει στον Παναθηναϊκό το 1990 και στη συνέχεια στον ΟΦΗ, αρχικά με την κλασική Βαρδινογιαννέικη μέθοδο της εποχής, τον δανεισμό… Στην Ένωση έμεινε τρία χρόνια, μετά από την παρουσία του στον ΟΦΗ και εκεί ξαναγύρισε το ’98 όταν αποχώρησε από τον δικέφαλο. το 2001 πήγε στον Εθνικό όπου και κρέμασε τα παπούτσια του μετά από ένα χρόνο, το 2002.

Δείτε τον Κώστα Παυλόπουλο με τη φανέλα της ΑΕΚ σε αγώνα στην Καλαμάτα στις 4 Μαρτίου του 1996


Πετράκης Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Πετράκης πρωτοεμφανίστηκε τo 1957 σε ηλικία 17 ετών στον Άρη. Στους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε μια πενταετία με 120 συμμετοχές. Το 1962 ήρθε στην ΑΕΚ και παρέμεινε στο έμψυχο υλικό της Ένωσης για πέντε χρόνια. Βρέθηκε όμως στη σκιά του Στέλιου Σεραφείδη. Έτσι το 1967 άφησε την ΑΕΚ και πήγε στην Κρήτη για τον ΟΦΗ. Εκεί έκλεισε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’70.


Πετρόπουλος Αντώνης

Ο Πετρογκολ… ήρθε στην Ένωση το 2012 στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της ΑΕΚ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Παλαιό Φάληρο,  για να μεταγραφεί το 2003 στο Αιγάλεω. Απο εκεί δόθηκε δανεικός στο Κερατσίνι και  στο Χαϊδάρι για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του

Την περίοδο 2006-2007 ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο Αιγάλεω, ανοίγοντας την όρεξη του Παναθηναϊκού, λόγω των καλών εμφανίσεων που έκανε εκείνη τη χρονιά. Στο τριφύλλι πήγε το 2008 και αμέσως δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ.

Το 2012 έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και αποκτήθηκε από την ΑΕΚ. Ο υποβιβασμός της Ένωσης έφερε και την αποχώρηση του Πετρόπουλου που πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα Σμύρνης. Το 2014 επέτρεψε στον ΟΦΗ μετά από επτά χρόνια. Στη συνέχεια έπαιξε στην Καλλονή, στην ιταλική Μπάρι, στον Απόλλωνα Σμύρνης (ξανά), στη Δόξα Δράμας, στον Πλατανιά και στην Ένωση Πανασπροπυργιακού-Δόξας που έχει έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Με τον Ασπρόπυργο κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική σε εκείνο το επικό μπαράζ με την Καλαμάτα (5-0). Προτελευταίος του σταθμός το Αιγάλεω (και πάλι…) και τελευταίος ο Εθνικός Πειραιώς.

Δείτε εδώ γκολ του Αντώνη Πετρόπουλου με όλες τις ομάδες του


Πλατέλλας Βαγγέλης

Στον Ανταγόρα της Κω ξεκίνησε ο Πλατέλλας πριν ανηφορίσει στην Αθήνα το 2005 για λογαριασμό της Καλλιθέας. Στην ομάδα του Σαλευρή αγωνίστηκε μέχρι το 2011 πριν πάρει μεταγραφή για την Ξάνθη

Στην ΑΕΚ ήρθε την πρώτη χρονιά μετά τον υποβιβασμό έχοντας 28 συμμετοχές και 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά 2014-2015 πέτυχε 7 γκολ σε 26 συμμετοχές στη Β’ Εθνική. Τον Δεκέμβριο του 2016 αποχώρησε από την Ένωση καταλήγοντας στον Ατρόμητο. Μετά από εξάμηνη παραμονή στο Περιστέρι συμφώνησε με τον Άρη και στη συνέχεια με τον ΟΦΗ. Εχει κληθεί 6 φορές στην Εθνική ομάδα!

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας με την ΑΕΚ το 2015

Τα 10 καλύτερα γκολ του Βαγγέλη Πλατέλλα με τη φανέλα της Ένωσης


Πόποβιτς Ζντράβκο

Ο Πόποβιτς ήρθε στην Ελλάδα το 2007  για λογαριασμό του ΟΦΗ. Αγωνίστηκε δυο χρόνια στην ομάδα του Ηρακλείου έχοντας 53 συμμετοχές.

Το 2009 μεταγράφηκε στον Ατρόμητο για να επιστρέψει μετά από ένα εξάμηνο στον ΟΦΗ. Το 2010-2011 συνέχισε στον Λεβαδειακό σε Β’ Εθνική και το 2013 ήρθε στην ΑΕΚ  στη Γ΄Εθνική. Στον ΟΦΗ ξαναγύρισε… στη Football League τη σεζόν 2015-2016. Επόμενος σταθμός ο Ιαλυσός Ρόδου και τελευταίος το Μαρκό στο τοπικό πρωτάθλημα τςη ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής

Όλα τα γκολ του Πόποβιτς με τη φανέλα του ΟΦΗ

Γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ κόντρα στον Ερμή Ζωνιανών


Ρόβας Βασίλης

Ο έμπειρος Βασίλης Ρόβας έριξε άγκυρα στο λιμάνι της ΑΕΚ το 2013 στη μαύρη περίοδο της Γ’ Εθνικής.

Βοήθησε με την πείρα του στην άμεση άνοδο της ομάδας δυο χρονιές, δυο κατηγορίες. Ο Ρόβας ξεκίνησε την καριέρα του το 2003 στη Νάξο. Το 2004 βρέθηκε στην Προοδευτική, το 2006 στον Ατρόμητο, το 2009 στον Άρη, το 2010 στα Γιάννινα και μετά κατά σειρά στον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο, την ΑΕΚ, τον Άρη (ξανά), τον Αστέρα Αμαλιάδας, τη Νίκη Βόλου, και τελευταία στην Αναγέννηση Καρδίτσας

Δείτε και ακούστε τον Βασίλη Ρόβα σε δηλώσεις του στο AEK LIVE για τον επερχόμενο αγώνα με τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 2015

Εδώ στο Κέντρο Προστασίας παιδιών “Η ΜΗΤΕΡΑ” μαζί  με τους Δημήτρη Ανάκογλου, Γιάννη Ανέστη, Χρήστο Αραβίδη και Γιώργο Σαρρή.


Ρούσεφ Ιβάν

Ο Ιβάν ο τρομερός ξεκίνησε από την Nesebar στην πατρίδα του στη Β’ Εθνική. Το 1996-1997 οδήγησε τη Λίτεξ Λόβετς στη μεγάλη κατηγορία. Φόρεσε τη φανέλα της Λίτεξ Λόβετς δυο χρονιές στην Α’ Εθνική, έχοντας και ευρωπαϊκές συμμετοχές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το 1998 βρέθηκε στην Dobruja και την επόμενη χρονιά στη Σπάρτακ Βάρνας. Στην Ελλάδα έφτασε στα 20… του για λογαρισμό του Αιγάλεω στη Β’ Εθνική!

Το 2001 κάνει την πολυπόθητη για τον ίδιο μεταγραφή στην ΑΕΚ. Με τον δικέφαλο αγωνίζεται για τεσσεράμισι χρόνια ως το 2005. Σε αυτό το διάστημα παίζει δανεικός στον Αθηναϊκό και τον Απόλλωνα. Το χειμώνα του 2005 φεύγει με μεταγραφή για τον Λεβαδειακό. Η συνέχεια τον φέρνει στον Διαγόρα Ρόδου στη Β’ Εθνική κατηγορία και στα Τρίκαλα, πριν ρίξει τα δίκτυα του στην Κρήτη για τον ΟΦΗ, τον οποίο και οδηγεί στην Super League, ως πρώτος σκόρερ.

Οι καλύτερες στιγμές του Ιβάν Ρούσεφ με τη φανέλα της ΑΕΚ, όπως τις έχει αναρτήσει ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο youtube


Σοάρες Αλεσάντρε

Ο λατρεμένος “Γιάννης” ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Κρουζέιρο μαζί με τον Ρονάλντο! Στη συνέχεια έπαιξε στη Μόντες Κλάρος και το 1997 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της “Μαύρης Θύελλας”

Στην Καλαμάτα έπαιξε τέσσερα χρόνια για να μεταγραφεί στον ΟΦΗ το 2001. Έμεινε στην Κρήτη τρεις… επιτυχημένες σεζόν. Στην ΑΕΚ ήρθε την εποχή Νικολαϊδη και έμεινε μέχρι το 2006. Την πρώτη του χρονιά με τον δικέφαλο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Ένωσης. Συνολικά στα ελληνικά γήπεδα έχει πετύχει 59 γκολ σε 229 αγώνες. Μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ πήγε στην Κύπρο αρχικά για την Ανόθρωση και στη συνέχεια για την Αλκή που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της εξαιρετικής καριέρας του…

ΟΛΑ τα γκολ του Γιάννη με την ΑΕΚ


Σοϊλέδης Αριστείδης

Ο Σοϊλέδης ξεκίνησε στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2008-2009. Από τον Πειραιά πήγε δανεικός στον ΟΦΗ και στον Λεβαδειακό. Το 2011 αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό και αναζήτησε την τύχη του βόρεια, στη Δράμα.

Μετά τη Δόξα φόρεσε τη φανέλα της Νίκης Βόλου και τον Ιούνιο του 2014 ανακοινώνεται από την ΑΕΚ με την οποία κάνει 41 εμφανίσεις και πετυχαίνει 2 γκολ. Η συνέχεια έχει μια στάση στην Κύπρο για την Ομόνοια, επιστροφή στην Ελλάδα για την Κέρκυρα και μετά Ρουμανία για την ΦΚ Μποτοσάνι και τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Αφιέρωμα του Αρη Σοϊλέδη με τη φανέλα της ΑΕΚ


Τζιράκης Μιχάλης

Αγαπημένος… ο Μιχάλης Τζιράκης. Αν τολμούσες να προσπαθήσεις να τον περάσεις, έχανες την ταυτότητα σου ως αντίπαλος. Ο Μιχάλης ξεκίνησε το 1968 από την εφηβική ομάδα του ΟΦΗ και το 1971 έγινε επαγγελματίας

Ο περίφημος Λες Σάνον τον καθιέρωσε στη θέση του λίμπερο, ενώ αρχικά αγωνιζόταν ως έξω δεξιά! Το 1980 παραχωρείται στην ΑΕΚ και ξεσπά μεγάλη διοικητική κόντρα στην ομάδα του Ηρακλείου για την εξέλιξη αυτή. Στην Ένωση καθιερώνεται δίπλα στον Πέτρο Ραβούση αντικαθιστώντας τον Λάκη Νικολάου. Το 1983 μετά την κατάκτηση του κυπέλλου επέστρεψε στον ΟΦΗ όπου και έκλεισε την καριέρα του. Μια καριέρα με 116 συμμετοχές με τον ΟΦΗ και 51 με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα

Ο Μιχάλης Τζιράκης αγωνίστηκε στον τελικοό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ το 1983. Ειχε μπει αλλαγή στο 65′ στη θέση του Τάκη Καραγκιοζόπουλου

Ο Μιχάλης Τζιράκης θυμάται την πρώτη νίκη του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού με σκόρερ τον ίδιο

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement