ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Τι ενώνει την ΑΕΚ με την ΑΕΚ της Κηφισιάς!

Published

on

Η ΑΕΚ της Κηφισιάς… ΑΕΚηφισιάς πλέον, είναι ιστορικό σωματείο που βρίσκεται σε επίσημη αγωνιστική δράση από το 1932, ενώ ανεπίσημα υπάρχει από το 1926!

Έρευνα  επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίδης

Η πρώτη του ονομασία ήταν ΑΟ Κηφισιάς και πρωταγωνιστούσε στο τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας με έδρα το Ζηρίνειο, αλλά και στην Δ’ Εθνική για έξι χρονιές τη δεκαετία του ’80. Ο ιστορικός ΑΟΚ διατηρούσε παλιότερα τμήματα ποδοσφαίρου μπάσκετ, βόλεϊ (έπαιζε τη δεκαετία του ’70 στην Α’ Εθνική!), στίβο, κολύμβηση και σκοποβολή. Σήμερα παρότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ανήκει πλέον στην ΑΕΚηφισιάς, ο ΑΟΚ παραμένει ζωντανός με τμήματα τένις, πινγκ πονγκ και  σκάκι.

Ποδοσφαιρικά ο ΑΟΚ απορροφήθηκε το 2000 από τον προσφυγικό Πανερυθραϊκό και χάθηκε έτσι το όνομα του μέσα στο πέρασμα της ιστορίας.
Το 2006 επανιδρύθηκε με το καταστατικό του Εθνικού Ελληνορώσων αλλά με νέα ονομασία. ΑΠΟ Κηφισιάς. Έξι χρόνια αργότερα, το 2012 συγχωνεύτηκε με τον Ελπιδοφόρο Κηφισιάς, ομάδα Δ’ Εθνικής, και δημιούργησαν την ΑΕΚηφισιάς. Στον Ελπιδοφόρο έχει αγωνιστεί ένα φεγγάρι όταν προσπαθούσε να επανακάμψει αγωνιστικά, ο Μιχάλης Παυλής. Πάμε να δούμε τι ενώνει λοιπόν την ΑΕΚ με τη σημερινή ΑΕΚ Κηφισιάς, αλλά και τους προκατόχους της Πανερυθραϊκό και Ελπιδοφόρο Κηφισιάς.

Αντζουλάτος Αντώνης

Ο Αντώνης Αντζουλάτος, αμυντικός, φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ τη σεζόν 1957-1958, προερχόμενος από τον Πανερυθραϊκό, ένα σωματείο που λόγω καταβολής ήταν “κιτρινόμαυρο” σε συναίσθημα… ως τα μπούνια!

Επίσημα έχει αγωνιστεί σε τρεις αγώνες κυπέλλου

  • Κόντρα στον Λαρισαϊκό στις 3 Νοεμβρίου 1957 (νίκη 6-0 με σκόρερς τους Χατζημιχαήλ 2, Χανιώτη 2, Χρήστου και Τεμπονέρα)
  • Κόντρα στον Ολυμπιακό στις 13 Ιουλίου του 1958 (ήττα 2-1, με σκόρερ τον Νεστορίδη)
  • Κόντρα στον Χαλκηδονικό στις 27 Ιουλίου 1958 (νίκη 4-1 με σκόρερς τους Χατζημιχαήλ 2, Χρήστου και Καραλή)

Ο Αντζουλάτος ήρθε στην ΑΕΚ την εποχή της μεγάλης αλλαγής των δεδομένων για την Ένωση με την ταυτόχρονη έλευση του Κώστα Νεστορίδη.


Παυλής Μιχάλης

Ο Μιχάλης Παυλής, “ανακαλύφθηκε” από τον Τόνι Σαβέβσκι όταν αγωνιζόταν στην ομάδα του χωριού του τον Αετό Λουτρών Λέσβου. Ήρθε το 2006 στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ και το 2007 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Στο πρώτο του πέρασμα από την Ένωση είχε 45 εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα και 13 γκολ. Το 2010 δόθηκε δανεικός στον Εθνικό Αστέρα και από εκεί κατέληξε στον Ελπιδοφόρο Κηφισιάς στην Δ΄ Εθνική το 2011. Είχε 22 παρουσίες και μισά γκολ, 11 δηλαδή, 0,5 γκολ μέσο όρο ανά αγώνα! Το ίδιο στατιστικό είχε και στον Εθνικό Αστέρα την προηγούμενη χρονιά με επτά γκολ σε 14 παρουσίες στην ενδεκάδα της ομάδας της Καισαριανής. Μετά τον Ελπιδοφόρο αγωνίστηκε για μια χρονιά (2011-2012) στην Καβάλα με 25 συμμετοχές και 16 τέρματα!
Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2012 και αγωνίστηκε μέχρι το 2014, έχοντας ζήσει τη μαύρη χρονιά του υποβιβασμού. Συνολικά στη δεύτερη παρουσία του στην Ένωση, έπαιξε σε 49 αγώνες και πέτυχε 24 τέρματα. Το 2014 εγκατέλειψε την αγωνιστική δράση και σήμερα βρίσκεται σταθερά στην οικογένεια της Ένωσης, στις Ακαδημίες.


Σταματελόπουλος Πέτρος

Ο Σταματελόπουλος τέταρτος από αριστερά στην πάνω σειρά, δίπλα στον Στέλιο Σεραφείδη

Ο Πέτρος Σταματελόπουλος, αμυντικός ογκόλιθος της εποχής… έπαιξε στην ΑΕΚ τρία χρόνια, από το 1959 μέχρι το 1962. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1953 από τον Πανερυθραϊκό. Με τα χρώματα της προσφυγικής ομάδας της Ερυθραίας έπαιξε σε 111 αγώνες και σημείωσε 4 τέρματα, παρότι αμυντικός! Με την ΑΕΚ, έπαιξε σε 36 αγώνες, 26 για το πρωτάθλημα και 10 για το κύπελλο. Έχει παίξει και κόντρα στον Πελέ, στις 28 Ιουλίου του 1961, στο φιλικό της Σάντος με την Ένωση (0-3). Αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με προσωπικό αντίπαλο τον αποκαλούμενο “Λευκό Πελέ», Πεπέ.

Είχε ένα φοβερό σε δύναμη, αριστοτεχνικό (!) αράουτ που προκαλούσε πανικό στις αντίπαλες άμυνες και οδηγούσε πολλούς αμυντικούς σε αυτογκόλ… Έχει μείνει στην ιστορία για μια εκτέλεση πέναλτι που θα μπορούσε άνετα να περάσει στο βιβλίο Γκίνες.  Το 1955, τιμωρημένος από την ομάδα της Νέας Ερυθραίας λόγω της επικείμενης μεταγραφής του στο Απόλλωνα (δεν έγινε ποτέ…) αγωνίστηκε με την δεύτερη ομάδα στο Ζηρίνειο. Ο αέρας σε εκείνο το παιχνίδι ήταν τόσο δυνατός, που εκτέλεσε πέναλτι και η μπάλα βγήκε πλάγιο άουτ!!!

Ήταν το αγαπημένο παιδί του Αουρέτνικ, ο οποίος σήκωσε γη και ουρανό για να τον φέρει στην ΑΕΚ, παρότι τον ήθελαν διακαώς Παναθηναϊκός και Απόλλων. Από την ΑΕΚ έφυγε με την έλευση του πρωταθληματικού Γιένε Τσάκναντι και πήρε μεταγραφή για την Παναχαϊκή όπου έπαιξε μια χρονιά στην Β’ Εθνική (19 αγώνες). Στην πορεία τον κέρδισε η προπονητική. Επί σειρά ετών υπήρξε τεχνικός καθοδηγητής πολλών ομάδων της Αθήνας, σε τοπικό επίπεδο. Ήταν βέρος Κωνσταντινουπολίτης και Ενωσίτης από τα γεννοφάσκια του. Έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 2011.


Τσαγκάρης Θανάσης

Αναμφίβολα ο κορυφαίος Ερυθραιώτης ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Κατέληξε στην ΑΕΚ το 1953, μετά από μια μεταγραφή που έμεινε στην ιστορία. Έπαιξε επτά χρόνια στην ΑΕΚ από το 1953 μέχρι το 1960. Ήταν ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή Νέα Ερυθραία – Νέα Φιλαδέλφεια με ενδιάμεση στάση τη Ριζούπολη… για να φορέσει την ένδοξη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος. Το 1950 πήρε μεταγραφή από τον Πανερυθραϊκό στον ισχυρό τότε Απόλλωνα με τον οποίο αγωνίστηκε μια τριετία με μεγάλες διακρίσεις και κλήση στη Μικτή Αθηνών. Η μεταγραφή του στην Ένωση ήταν περιπετειώδης αλά Νεστορίδη και Μαύρου! Ήρθε χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου και έτσι αποκλείστηκε από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για δυο χρόνια! Το θρίλερ όμως εκείνης της μεταγραφής είχε πολλά σενάρια. Ο Απόλλων για να ματαιώσει τη μεταγραφή τον παραχώρησε στον Πανερυθραϊκό. Η ΑΕΚ εκείνη την περίοδο είχε συμφωνήσει να αποκτήσει από την ομάδα της Ερυθραίας τον Μάρκο Πούπαλο.

Ο παραλίγο παίκτης της ΑΕΚ… Μάρκος Πούπαλος με την ομάδα του Πανερυθραϊκού που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β1 κατηγορίας και ανέβηκε στην Α2, τη σεζόν 1956-1957.

Για να κερδίσει τον Τσαγκάρη, η ΑΕΚ δηλώνει στο σωματείο της Ερυθραίας, ότι αν δεν δοθεί ο αμυντικός άσος, θα ακυρωθεί και η μεταγραφή του Πούπαλου. Έτσι και έγινε. Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Πούπαλος που ποτέ δεν έπαιξε στην ΑΕΚ, λόγω Τσαγκάρη, ο οποίος με τη σειρά λόγω του της ακύρωσης της μεταγραφής του τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό!

Ο Θανάσης Τσαγκάρης πρώτος από δεξιά στην πάνω σειρά με την ομάδα του 1959-1960.

Οι πρώτες του επίσημες εμφανίσεις έγιναν τη σεζόν 1954-1955 με δυο συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας, κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου και στον Άρη Κορίνθου. Με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν μάλιστα ένα ιστορικό κάζο, αφού ηττηθήκαμε 1-0 στις 27 Απριλίου του 1955 μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αντίθετα με τον Άρη κερδίσαμε στην Κόρινθο 4-2 στις 27 Φεβρουαρίου του 1955 με σκόρερς τους Παπαγεωργίου (2), Σταματιάδη και Κουντούρη.

Το 1955-1956 ξανά… αγωνίστηκε ως κυπελλικός παίκτης. Σε τέσσερις νικηφόρους αγώνες κυπέλλου. Κατά σειρά… Με ΠΑΣ Αφέρωφ Ιωαννίνων (κακός δαίμονας της ΑΕΚ) 4-1, με Πανιώνιο 2-1, Παναθηναϊκό 2-1, Ολυμπιακό 2-1.

Την σεζόν 1956-1957 δεν είχε επίσημες παρουσίες.

Την επόμενη χρονιά (1957-1958) έπαιξε σε 23 παιχνίδια, πετυχαίνοντας και ένα γκολ, στην Κρήτη, κόντρα στον ΟΦΗ (νίκη για την ΑΕΚ 3-1, στις 19 Φεβρουαρίου 1958). Το μοναδικό τέρμα που έχει πετύχει με την ΑΕΚ προήλθε από εκτέλεση φάουλ!

Το 1958-1959 έπαιξε σε 31 αγώνες και στο ξεκίνημα του Εθνικού Πρωταθλήματος (1959-1960) σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος και τέσσερις κυπέλλου.


Φέτσης Φώντας

Ο Φέτσης που προοριζόταν για χαφ του μέλλοντος αλλά έπαιξε και δεν ακούμπησε, αγωνίστηκε στην ΑΕΚ τη διετία 2011 – 2013 και ήταν μέλος της ομάδας της μαύρης χρονιάς του υποβιβασμού. Με τη φανέλα της ΑΕΚ έχει παίξει σε 19 επίσημα παιχνίδια και έχει πετύχει ένα γκολ, στην εκτός έδρας ήττα από τον Πλατανιά με 2-1 στις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Πρώτη στάση της καριέρας του ο Παναθηναϊκός, τις χρονιές 2009-2010 και 2010-2011. Στέφθηκε μάλιστα και πρωταθλητής, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια επίσημη συμμετοχή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ένωση, δίνεται δανεικός στη Γλυφάδα όπου έχει 14 συμμετοχές και ένα γκολ.

Το 2014 καταλήγει πρώτα στην ιστορική ομάδα του Βύρωνα, τη Δόξα και στη συνέχεια στον Εθνικό Πειραιά.

Το 2015 παίρνει μεταγραφή για την Κηφισιά, όπου δεν στεριώνει για να βρεθεί στη συνέχεια στην Άρτα για λογαριασμό της τοπικής ΑΕΚ… της ΑΕΚαραϊσκάκης.

Το 2016-2017 τον βρίσκει στην κιτρινόμαυρη Αναγέννηση Καρδίτσας και μετά ο δρόμος τον φέρνει ξανά στον δικέφαλο, αυτή τη φορά ψηλά, βόρεια, στην ΑΠΕΛαγκαδά.

Επόμενος σταθμός η Λευκάδα και ο  Τηλυκράτης και τελευταίος ο ΠΑΣ Αχερών Καναλακίου.

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement