ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το μέλλον της ΑΕΚ, στο μυαλό… του Ηλία Κυριακίδη!

Published

on

Αποκλειστική συνέντευξη στο AEK-LIVE και στον Γιώργο Στογιάννο παραχώρησε ο διευθυντής εκπαίδευσης δικτύου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ηλίας Κυριακίδης

Ηλία καλησπέρα. Σε αφήσαμε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και σε ξαναβρίσκουμε διευθυντή δικτύου της ΠΑΕ ΑΕΚ, πως προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Μετά τα παραγωγικά έτη στην ΑΕΚ ακολούθησαν μοναδικές στιγμές στην ΑΕΛ και εντέλει το 2012 κατάφερα να εκπληρώσω ένα ποδοσφαιρικό μου όνειρο, να αγωνιστώ δηλαδή και στις 3 γνωστές Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 3 διαφορετικές ομάδες.

Ολοκλήρωσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα πριν 3 χρόνια, όπως ακριβώς επιθυμούσα.Υγιής ψυχικά και σωματικά, αγωνιζόμενος στην ομάδα από την οποία ξεκίνησα το ποδόσφαιρο στα 9 μου χρόνια, τον Ιωνικό Νικαίας. Ναι μεν νέος (πριν συμπληρωθούν τα 31 προς 32) αλλά όπως ακριβώς ήθελα.

Η ραγδαία αύξηση των παιδιών στις ακαδημίες του Ιωνικού, οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε, η σπουδαία τελετή λήξης-γιορτή στο γήπεδο της Νεάπολης, η ποδοσφαιρική τους ανάπτυξη, αποτέλεσαν την πρώτη μου μεγάλη προπονητική ευτυχία.

Το προπονητικό μου αποτύπωμα κυρίως όμως στην Παναχαϊκή , μια ομάδα η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών ήταν αποδοτική, ήταν έντονο. Η αξιολόγηση της απόδοσης δεν είχε ως μοναδικό κριτήριο το τελικό αποτέλεσμα αλλά τη συνολική εμφάνιση των ποδοσφαιριστών σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού και η εξέλιξη τους. Η αξιοποίηση των ταλέντων της ευρύτερης περιοχής αλλά και άγνωστων στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστών και το χτίσιμο μιας ομάδας η οποία μπορούσε να προβάλει την πόλη εντός και εκτός συνόρων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελούσε τον καθημερινό μας αγώνα.

Η παρουσία αυτή λοιπόν (στην Παναχαϊκή) κίνησε το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και έτσι αποδέχτηκα την πρόταση με τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Αποστολή άκρως δημιουργική…

Ο κ. Τσάνας ως υπεύθυνος ανάπτυξης της Κεντρικής Ακαδημίας εκτός από κύρος προσδίδει την ανάλογη τεχνογνωσία για τη βελτίωση προπονητών και παικτών.

Η συνεργασία μου με τους συναδέλφους προπονητές, τους σκάουτερ, την γενική  διεύθυνση, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, το ιατρικό επιτελείο, τους υπεύθυνους ιματισμού και με τη γραμματεία είναι άψογη ακριβώς επειδή όλοι αυτοί αγαπούν το σύλλογο και διαθέτουν διάθεση συνεργασίας.

Σε τι στάδιο βρίσκεται φέτος η οργάνωση του δικτύου των ακαδημιών;

Την περίοδο 2019-2020 εντάχθηκαν 4 νέες συνεργαζόμενες ακαδημίες, στα Τρίκαλα, δύο στην Αθήνα και στην Πάτρα.

Επομένως είναι ραγδαία και η αύξηση των παιδιών που ανήκουν στην ευρεία οικογένεια της ΑΕΚ. Η ποιότητα της εργασίας μας, η ποιοτική αύξηση των ακαδημιών που επιδιώκουμε, οι ικανοποιημένοι συνεργάτες(προπονητές και διοικητικοί) και τα ευτυχισμένα παιδιά ανά την Ελλάδα αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους ως τώρα υπάρχουν πολλές ακαδημίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίες επιθυμούν να ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και να ενταχθούν στο Δίκτυο μας.

Μέσα από την σελίδα των ακαδημιών στο Facebook βλέπουμε συνεχόμενα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα. Σε ποια σημεία της χώρας μας υπάρχουν αυτή την στιγμή ομάδες «δορυφόροι» της ΑΕΚ;

 Οι ομάδες μας δεν είναι δορυφόροι.

Σεβόμαστε εμπράκτως την ιστορία τους και δεν τους επιβάλλουμε να αλλάξουν έμβλημα ούτε όνομα. Είναι συνεργαζόμενες ακαδημίες της Ακαδημίας ΠΑΕ ΑΕΚ. Ανήκουν στο Δίκτυο μας.

Σουφλί, Ανατολή Ιωαννίνων, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κάρπαθος, ΚΩΣ, Ρόδος, τέσσερις στην Αττική, Μώλος, Λαμία, Τρικαλα. Ήδη βρισκόμαστε σε ιστορικό υψηλό συνεργασιών!

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δυσκολεύει το έργο των ακαδημιών; Παραμένει δηλαδή προσιτό το ποδόσφαιρο για οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση;

Το ποδόσφαιρο αποτελεί το λαοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως. Παραδοσιακά δημιουργούσε κοινότητες.

Όσο πιο ισχυρή μια κοινότητα(πόλη όπου εδρεύει ο σύλλογος, τα «αποδυτήρια» του συλλόγου, η κερκίδα του συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου) τόσο πιο αποτελεσματική μια ομάδα. Όσο ισχυρότερο το περιβάλλον όπου εκπαιδεύεται ένα παιδί τόσο πιο πλήρης θα είναι η ανάπτυξη του.

Το ποδόσφαιρο είναι δίκαιο απέναντι στην πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό. Διότι εντός της αλάνας, του πεζοδρομίου, του γηπέδου δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς.

Βλέποντας τον παγκόσμιο αθλητισμό να εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους των ακαδημιών να εμφυτεύουν πνεύμα αλληλεγγύης και ευγενούς άμιλλας στα παιδιά;

Η αλληλεγγύη και η ευγενής άμιλλα είναι τα διαχρονικά εργαλεία της ζωής στο πέρασμα των αιώνων.

Κανένα οικονομικό σύστημα και καμία κοινωνική κατάσταση δεν θα πρέπει να τα υπονομεύει, αντιθέτως θα έλεγα πως θα πρέπει να γιγαντώνονται ως πανανθρώπινες αξίες όταν υπάρχει κοινωνική ανισότητα.

Βλέπουμε σε κάθε εντός έδρας αγώνα της ΑΕΚ στην παιδική εξέδρα, να υπάρχει πανό με μηνύματα που απασχολούν τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Τελικά χωράει η πολιτική στο ποδόσφαιρο;

Το άθλημα αυτό καθαυτό είναι συναρπαστικό και καθηλωτικό και βαθιά ριζωμένο στην ίδια τη ζωή, χωρίς να είναι σημαντικότερο σε σχέση με την ελευθερία ή την υγεία.

Ορθώς υπάρχουν από την ΠΑΕ κοινωνικά μηνύματα σε κάθε παιχνίδι.

Με αφορμή την πανδημία που έχει ξεσπάσει παγκόσμια και την βοήθεια της μικρής και αποκλεισμένης Κούβας στην ανθρωπότητα σε αντίθεση με ισχυρά κράτη που μετράνε νεκρούς, θυμηθήκαμε την συμμετοχή σου μαζί με άλλους πρώην αθλητές της ΑΕΚ, στην αθλητική-πολιτιστική κίνηση «hasta la Victoria Siempre”, νιώθεις ότι μπορεί οι άνθρωποι του αθλητισμού να εμπνεύσουν την ανθρωπότητα προς την σωστή κατεύθυνση;

Οι άνθρωποι του αθλητισμού θα έπρεπε να έχουν ως πρώτο χρέος τους αρχικά να λειτουργούν έντιμα εντός του περιβάλλοντος τους.

Αυτό θα ήταν αρκετό…Μου είναι παντελώς αδιάφορη η κοινωνική άποψη, η πολιτική γνώμη, οι προτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας από έναν αθλητή του στίβου ο οποίος κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, από έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος συναινεί ενυπογράφως εναντίον συμπαίκτη του με οικονομικό αντάλλαγμα, από έναν οποιοδήποτε άλλο αθλητή πρότυπο (;) ο οποίος συμμετέχει σε προκαθορισμένους αγώνες.

Μπορεί να γίνεις ταλαντούχε αθλητή πρότυπο στο χώρο σου αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνεις πρότυπο ανθρώπου στην κοινωνία σου.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση πιστεύεις ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των ακαδημιών, αφού λιγοστεύουν οι ακριβές μεταγραφές; Είναι δηλαδή ευκαιρία για μικρά παιδιά να παίξουν αργότερα στην ομάδα που αγαπάνε;

Η πίστη στους νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, η πίστη στην εκπαίδευση από την «προπονητική ηλικία 0», δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την οικονομική ευρωστία.
Η εκπαίδευση των νέων παικτών είναι απαραίτητη για το μέλλον του εθνικού και του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Είσαι ένας αθλητής που από όπου πέρασε έκανε μόνο φίλους, ενώ δεν έχεις πουθενά εχθρούς. Το στοιχείο αυτό του χαρακτήρα σου περνάει και στα παιδιά ή έχεις τον ρόλο του αυστηρού δασκάλου;

Δεν επιθυμώ να γίνουν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν κανενός.

Κορυφαία υποχρέωση μας ως προπονητές είναι να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν κατάλληλα σε κάθε φάση του παιχνιδιού για να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Δημιουργικούς παίκτες με δημιουργική σκέψη επιθυμούμε. Εντός του αγωνιστικού πλαισίου που θα ορίσουμε να κινούνται ελεύθεροι.

Να τους προσφέρουμε Χ αριθμό αγωνιστικών λύσεων και να εμφανίζουν μία επιπλέον δική τους. Ήμουν δίκαιος και έντιμος ως ποδοσφαιριστής το ίδιο προσπαθώ να πράττω ως προπονητής.

Η εκτίμηση του κόσμου από όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα ή εργάστηκα προπονητικά ίσως προκύπτουν από το γεγονός πως αγωνιζόμουν για το σύνολο, τον κόσμο και επιπλέον στο δημόσιο λόγο μου κατέθετα άβολες αλήθειες.

Ήρθες στην ΑΕΚ σε πολύ μικρή ηλικία. Ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

Επειδή έπαιξα μικρός σε κρίσιμα παιχνίδια (42 στο σύνολο σε όλες τις διοργανώσεις), υπάρχει μια γενική λαθεμένη αντίληψη για την ηλικία μου. Ήρθα μικρός και αποχώρησα μικρός (πριν κλείσω τα 22).

Ήταν τόσο σπουδαίο να αγωνίζεσαι μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους στα μεγαλύτερα γήπεδα Ελλάδας και εξωτερικού που πραγματικά δεν χωρούσε ούτε σε όνειρο.

Αν ο ποδοσφαιριστής Ηλίας Κυριακίδης διάλεγε μια στιγμή μόνο να διηγηθεί στα παιδιά των ακαδημιών της ΑΕΚ ποια θα ήταν;

 Η ήττα και η νίκη υπάρχουν στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή. Ο επαναπροσδιορισμός τους θέλει θάρρος, ταλέντο και πολύπλευρη γνώση.

Κάποτε αποκλειστήκαμε στη διοργάνωση του ελληνικού κυπέλλου από μια ομάδα η οποία αγωνιζόταν στην δεύτερη εθνική κατηγορία, το Χαϊδάρι.Στενοχωρήσαμε πολλούς. Στενοχωρηθήκαμε χωρίς όριο. Δεν ήμασταν αποτελεσματικοί, δεν ήμασταν ήρεμοι.

Λίγες ημέρες αργότερα καταφέραμε δικαιότατα να κερδίσουμε σε αγώνα ομίλων του Champions League ένα σύλλογο κολοσσό ο οποίος στις τάξεις του είχε πρωταθλητές κόσμου, παγκόσμιες προσωπικότητες και όλοι τους μετά από λίγους μήνες πρωταθλητές Ευρώπη, την Μίλαν! Πλέον οι πιστοί φίλαθλοι δάκρυσαν από χαρά και περηφάνια. Η ήττα και η νίκη χρειάζεται ώριμη διαχείριση.

Η ταπείνωση από τον ιστορικό θρίαμβο στη ζωή και στον αθλητισμό μπορεί να απέχει ελάχιστο χρόνο. Πάντα σε εγρήγορση πάντα ταπεινοί.

Κλείνοντας θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΚ που έχει πάντα έναν καλό λόγο για εσένα;

Τις 3 αγωνιστικές περιόδους (2,5 έτη) που αγωνίστηκα στην ομάδα δημιουργήθηκε μια αμοιβαία εκτίμηση με τον κόσμο. Όσα βίωσα το πρώτο εξάμηνο και φυσικά την τελευταία περίοδο όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες νίκες στην ιστορία μας στο Champions League, ήταν απερίγραπτα όμορφα.

Απέναντι σε όλους τους παίκτες της Ένωσης οι εκδηλώσεις αγάπης σε επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μοναδικά.

Ολόψυχα τους εύχομαι το μεγάλο τους πάθος και η ρομαντική έγνοια τους η ΑΕΚ, να συνεχίσει να τους προσφέρει συγκινήσεις και περηφάνεια.

Άλλωστε τα φτερά του δικεφάλου πάντα ήταν και θα είναι ανοιχτά για όσους πάντα είναι εκεί σε ήρεμες και σε δύσκολες καταστάσεις. Νέο γήπεδο-στολίδι νέες συγκινήσεις.

Αντί επιλόγου θα κλείσουμε με την παρακάτω φωτογραφία που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους!

 

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version