Το ποδόσφαιρο της αγοράς ξεγυμνώθηκε ξανά…

0

Ο covid-19 κατέφερε κάτι που δεν έχουν καταφέρει πόλεμοι, λιμοί και καταποντισμοί. Κατάφερε να ταράξει συθέμελα ένα ολόκληρο οικονομικοπολιτικό σύστημα, γεγονός που σαφέστατα αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο δομείται το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Μόλις πριν λίγες ώρες η FIFA αποφάσισε τη μετάθεση του EURO και του Copa America για το 2021. Αυτό σε μια κατεύθυνση παράτασης των πρωταθλημάτων των ομοσπονδιών του κάθε κράτους αλλά και επέκτασης της μεταγραφικής περιόδου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Πίσω από τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας, όμως, κρύβεται κάτι άλλο. Η απελπισμένη προσπάθεια διάσωσης της ποδοσφαιρικής αγοράς. Όλων αυτών που διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που σε πολλά κράτη δεν υπάρχουν στοιχειώδεις δομές υγείας και πρόνοιας. Μάνατζερς, διαφημιστές, χορηγοί, καναλάρχες, μεγιστάνες και κάθε λογής ποδοσφαιρικοί σταρς βρίσκονται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο. Να απειληθούν πραγματικά οι φαρδιές και μεγάλες τσέπες τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η FIFA και τα επίσημα θεσμικά όργανα, άργησαν τόσο πολύ να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Την ώρα που στην Ιταλία υπήρχαν εκατόμβες νεκρών και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού πολλαπλασιάζονταν πανευρωπαϊκά, στην Ευρώπη συνεχίζονταν να γίνονται αγώνες Champions League και Europa League. Κάποιοι μάλιστα και με κόσμο! “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη”. Τόσα πολλά που διακινδύνεψε σε πολλές περιπτώσεις το ύψιστο αγαθό της ζωής για να έχει συνέχεια ένα πανάκριβο και κερδοφόρο προϊόν μέσα στον καπιταλισμό: το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Όλος αυτό ο χορός εκατομμυρίων γύρω από τις μεταγραφές, τις εμπορικές συμφωνίες και τα τηλεοπτικά συμβόλαια, δείχνει πραγματικά εγκληματικός μπροστά στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Δείχνει ότι κάπου το πράγμα έχει ξεφύγει. Ότι οι χρηματιστηριακές αξίες αλλά και οι πραγματικές τιμές είχαν χτυπήσει ταβάνι σε έναν κόσμο που εκτός από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, χρειάζεται και γιατρούς, νοσηλευτές, επαρκή νοσοκομεία.

Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ανάγκη ούτε την πενιχρή δωρεά των δέκα εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η FIFA, ούτε τις γενναιόδωρες προσφορές εκατομμυριούχων ποδοσφαιρικών σταρς στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να αναλογιστούμε ότι αφού νικήσουμε την πανδημία πρέπει να αγωνιστούμε για να συγκροτήσουμε ένα συθέμελα διαφορετικό κόσμο. Και αυτό αφορά και το ποδόσφαιρο. Χρειαζόμαστε ένα ποδόσφαιρο όχι δέσμιο των συμφερόντων των λίγων αλλά δέσμιο των αναγκών των πολλών. Χρειαζόμαστε το ποδόσφαιρο των οπαδών, της γειτονιάς, της ιστορίας που κουβαλάνε οι ομάδες. Ένα ποδόσφαιρο αλληλεγγύης, φανέλας και ομορφιάς. Και αυτό το ποδόσφαιρο δε χωράει σε βίλες και κότερα. Χωράει στην καρδιά αυτών που παίζουνε και βλέπουνε μπάλα.

Και αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη όχι μόνο απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και στον ιό του κέρδους που καταστρέφει ό,τι αγαπάμε περισσότερο…

Το γνήσιο ποδόσφαιρο.

 

Νικόλας Κολυτάς  ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ – ΑΕΚ LIVE


Comments are closed.