ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Σύγχρονο ποδόσφαιρο: Όργιο σπατάλης… στο σύνολό του;

Published

on

Φτάνουμε αισίως στο τελευταίο δεκαήμερο των μεταγραφών και οι ομάδες ψάχνονται στο μεταγραφικό παζάρι προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες του ρόστερ τους.

Γράφει ο Γιώργος Στογιάννος

Βαδίζουμε στο τέλος μιας μεταγραφικής περιόδου που οι ομάδες απο τα μεγάλα πρωταθλήματα δεν δίστασαν να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για παίκτες!
Στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης , και πιο κερδοφόρο , οι ομάδες κατά την μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε , ξόδεψαν το ασύλληπτο ποσό του 1δισ. 256,5 εκατομμύρια λιρών , ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ.

Στην γειτονική Ιταλία θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε μια μεταγραφή που επισφραγίστηκε επί Ελληνικού εδάφους, αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο, από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Γιουβέντους για 105.000.000ευ., με την συνολικη δαπάνη για την μεταγραφή να αγγίζει τα 400.000.000ευ., ενώ οι εργαζόμενοι στη φιατ (σσ. εταιρία του προέδρου της Γιουβέντους) προκήρυσαν 2 μέρες απεργία υποστηρίζοντας πως ” Οι εργάτες της FIAT έχουν να δουν αύξηση εδώ και 10 χρόνια,σε πολλές περιοχές τα εργοστάσια κλείνουν για λίγες ή και πολλές μέρες κάθε μήνα ενώ άλλα πρόκειται να κλείσουν οριστικά.Ρονάλντο; Με το μισθό του θα μπορούσαν να δώσουν 200 ευρώ αύξηση σε κάθε υπάλληλο.”

Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα και πίσω απο την μαρκίζα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου;

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική! Αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία έρευνας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (FIFPro), που δημοσιοποιήθηκαν το 2016.

Η έρευνα της FIFPro πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο περίπου δύο χρόνων, ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, για τις συνθήκες εργασίας και τις καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην καριέρα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 40% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ,δεν πληρώνονται εγκαίρως! Επίσης από τις απαντήσεις προκύπτει πως ένα ποσοστό της τάξης του 29% των ποδοσφαιριστών μεταγράφεται από τη μία ομάδα στην άλλη δίχως τη θέλησή του, κάτω από πίεση συνήθως των μανατζαρέων που δρουν στο χώρο του ποδοσφαίρου με την ανοχή των οργανισμών της ΦΙΦΑ.

Σύμφωνα και πάλι με την έρευνα ο παράνομος στοιχηματισμός έχει εισέλθει και εκείνος μέσα στον χώρο του ποδοσφαίρου! Στην αντίστοιχη ερώτηση λοιπόν το 7% των αθλητών δήλωσε πως έχει πλησιαστεί από ανθρώπους του ποδοσφαίρου προκειμένου να στηθεί ένας αγώνας, ενω το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στο πρωτάθλημα τους έχουν χειραγωγηθεί παιχνίδια!

Η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά πως οι νεαροί ποδοσφαιριστές αποτελούν το πιο εύκολο θήραμα της εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου, καθώς δεν γνωρίζουν πως μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Βλέπουμε λοιπόν πως παρά τα όσα ”όμορφα” συμβαίνουν στην μαρκίζα του παγκόσμιου αθλητισμού, η πραγματικότητα για τους υπόλοιπους δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια!

Continue Reading
Advertisement