Το βιβλίο της κόρης του Ανδρέα Βούλγαρη και του Μίκη!!!

0

Είναι μεγάλη μας χαρά… μα και τιμή να παρουσιάζουμε σήμερα ένα βιβλίο που έχει αρχίσει ήδη να κάνει το κύκλο της επιτυχίας…

Είναι για εμάς διαφορετικό βιβλίο τούτο… Γιατί είναι γραμμένο από χέρια και μυαλό μπολιασμένα με την ιδέα της ΑΕΚ. Η Αναστασία Βούλγαρη, συγγραφέας – από τις κορυφαίες της εποχής μας, είναι κόρη του αγαπημένου πρώην παράγοντα της ΑΕΚ, επί εποχής Ανδρέα Ζαφερόπουλου, Ανδρέα Βούλγαρη. Ο κ. Βούλγαρης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Εύβοια και απολαμβάνει  – μεταξύ άλλων – τις επιτυχίες της κόρης του. Παραμένει πιστός της ΑΕΚ, φυσικά…

Διαβάστε το δελτίο τύπου του βιβλίου της Αναστασίας Βούγλαρη και του ΑΘΑΝΑΤΟΥ Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Ταξίδι στον Ωκεανό”

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη και του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας»

«Ο Μίκης» όλων των Ελλήνων, ο άοκνος «εργάτης της επανάστασης» και παγκοσμίου εμβέλειας μουσουργός, ξαναζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχοντας αδιαμφισβήτητα –και κόντρα στις συνεχείς διώξεις που υπέστη από το εκάστοτε «σύστημα»– πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική και στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας˙ έναν ρόλο που, δικαιωματικά, του ανήκει…

Απόσπαμα από το βιβλίο

Ελληνικό τραγούδι, μεν, οικουμενικού χαρακτήρα, δε, το θεοδωρακικό τραγούδι, όταν άγγιξε τους λαούς που επικοινώνησαν μαζί του. Η δεσπόζουσα βυζαντινή χορωδία στο «CantoGeneral», που σμίγει με τη συμφωνική μουσική και τη λατινοαμερικανική ποίηση και μουσική, γίνεται ο εθνικός ύμνος των λαών της Λατινικής Αμερικής. Το «Μαουτχάουζεν» γίνεται ο ύμνος του εβραϊκού λαού, που τραγουδιέται στα εβραϊκά.
Οι λαοί ένιωσαν την ανάγκη να τραγουδήσουν στη γλώσσα τους τα τραγούδια που αγάπησαν, και τα μετέφρασαν. Το «Άξιον Εστί» (Οδυσσέας Ελύτης) έχει παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί στη γερμανική και σουηδική γλώσσα. Ανήμερα των γενεθλίων του συνθέτη, στις 29 Ιουλίου του 1985, πέντε χιλιάδες χορωδοί ξεκίνησαν από το Γκέτεμποργκ και έκαναν περιοδεία από πόλη σε πόλη της Σουηδίας με το «Άξιον Εστί».
Δεκάδες τραγούδια του συνθέτη έχουν τραγουδηθεί και τραγουδιούνται σε ξένες γλώσσες. Αυτή η ανάγκη των Γάλλων, των Γερμανών, των Φινλανδών, των Σουηδών, των Τούρκων, των Ρώσων, των Ισραηλινών, των Αιγυπτίων, των Νοτιοκορεατών κ.ά. τι άλλο μας δείχνει παρά την ταύτισή τους με τραγούδια που η ποίησή τους αφορά όχι έναν μόνο λαό, τον ελληνικό, αλλά ολόκληρη την Ανθρωπότητα; Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτή για την οικουμενικότητα της ελληνικής ποίησης; Κι αλήθεια, η αγάπη των λαών για το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, και κυρίως εκείνων των λαών που δεν είναι στα ακούσματά τους ο βυζαντινός ύμνος ή το μπουζούκι, ο ζεϊμπέκικος ρυθμός και το χασάπικο, τι άλλο δείχνει παρά την υψηλή ποιότητα της ίδιας της ελληνικής μουσικής; Ποιότητα, που αναδείχτηκε μέσα από τις θεοδωρακικές συνθέσεις, καθώς η παράδοση έσμιξε με τα λόγια στοιχεία της μουσικής.

Βιογραφικό της Αναστασίας Βούλγαρη

 

Η Αναστασία Βούλγαρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Έργα: Κάποιος να με φωνάξει, 2011 Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ, 2015 Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ με μουσική επένδυση από έργα του Μίκη Θεοδωράκη˙ «Θα σε λιώσω!», νουβέλα, 2013˙ Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης, ποιητική συλλογή αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, 2016˙ «Γυναίκα, Μάνα, Αδελφή», 2017, κείμενο για μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών – PetitParisd’ Athènes», Θέατρο «Έαρ Βικτώρια»˙ Το τελευταίο παιχνίδι, Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, Δεκέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019, Θέατρο «Έαρ Βικτώρια»˙ Όρκος στο παρόν, 2020, ποιητικό θέατρο. Θέατρο Άλμα (Μικρή Σκηνή).
Αρθρογραφεί στο Διαδίκτυο και, ενίοτε, στον Τύπο.

Αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο  ΕΔΩ

Οπισθόφυλλο

 

Στο πρόσωπο της Αναστασίας Βούλγαρη οι απόψεις και οι ιδέες μου βρήκαν έναν πολύτιμο συνεργάτη και ερμηνευτή. Απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγούν και να φωτιστούν οι αρμοί ενός έργου το οποίο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει σε μέλλοντα χρόνο τις σκοτεινές πτυχές που περιγράφουν τα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής και της ανθρώπινης αγωνίας. […]
(Από τον Πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη)

Από το μεγάλο ταξίδι του Θεοδωράκη στη Μουσική και στην Ιστορία επέλεξα να παρουσιάσω τις τέσσερις κορυφαίες πρωτοβουλίες του, οι οποίες, ιστορικά, τον κατατάσσουν στη μουσική και πολιτική πρωτοπορία: το Έντεχνο Λαϊκό Τραγούδι, το Κίνημα των Λαμπράκηδων (1963-1967), το Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ, 1967-1974) και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» (2010-2013). Όμως, δεν περιορίστηκα σε μία απλή παράθεση γεγονότων, αλλά προσπάθησα να παρουσιάσω σφαιρικά τους τέσσερεις αυτούς σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να φωτίσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Θεοδωράκη, που σημάδεψαν ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις ιστορικές εξελίξεις. Η τελευταία του ιστορική πρωτοβουλία, αν και παρέμεινε μετέωρη, επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως.
Με τη σύντομη εξιστόρηση της πορείας του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού από τη δικτατορία έως σήμερα και την αναφορά των συνθετών, των τραγουδοποιών, των ποιητών και των στιχουργών, που εντάχθηκαν στον κορμό του, επιχείρησα να αποδείξω την αδιάλειπτη συνέχειά του.
Δεν περιορίστηκα στη θέση, αλλά συμπεριέλαβα και την αντίθεση, ώστε να συμβάλλω στον διάλογο προς τη σύνθεση απόψεων, ιδεών και οραμάτων. Χρέος μου ιερό απέναντι στον μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή και στο όραμά του για μια ευτυχισμένη Ανθρωπότητα.
Αναστασία Βούλγαρη

 


Comments are closed.