Τον θυμάστε; Φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ!

0

Ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία δεν είναι άλλος από τον Φράντισεκ Στάμπαχερ!

Ο Τσεχοσλοβάκος μέσος, είχε έρθει στην ΑΕΚ πριν την δύση της καριέρας του, με μεγάλες περγαμηνές από την Ντούκλα Πράγας (πρωταθλητής Ευρώπης!) και ως Ολυμπιονίκης στη Θρυλική Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980.

Έρευνα – επιμέλεια: Νίκος Αγγελίδης

Ο Στάμπαχερ μετά το τέλος της καριέρας του στα ελληνικά γήπεδα και αφού πέρασε και από τον γειτονικό Απόλλωνα, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και κρέμασε τα παπούτσια του φορώντας δυο χρόνια τη φανέλα της Μλάντα Μπόλεσλαβ…

Στην ΑΕΚ ήρθε σε μια εποχή με τάσεις αναδημιουργίας. Παρότι είχε δείξει εξαιρετικά στοιχεία, δεν πρόλαβε να παίξει παρά μόνο ένα εξάμηνο, μιας και αποδεσμεύτηκε άρον άρον για να έρθει ο Μάρτον Εστερχάζι!

Ο Στάμπαχερ γεννήθηκε το 1953 στην πόλη  Čebín. Η καριέρα του ξεκίνησε από την ομάδα της περιοχής του σε ηλικία 8 ετών, το 1961. Στην Sokol Čebín, αγωνίστηκε μέχρι το 1968 οπότε και μετακινήθηκε στην KPS Μπρνο. Το 1972 τον απέκτησε η Ντούκλα Πράγας, ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, στην οποία αγωνίστηκε 12 ολόκληρα χρόνια! Από εκεί πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1984. Ήταν προσωπική επιλογή του τότε προπονητή της Ένωσης Βέντσελ Χάλαμα. Ο Χάλαμα δεν τα πήγε καλά… και μαζί του πήρε η μπάλα και τον δραστήριο χαφ που αγωνιζόταν σε όλες τις θέσεις, με ιδιαίτερα έμφαση στο πόστο… του αμυντικού χαφ.

Με τη Ντούκλα Πράγας, κέρδισε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, και το κυριότερο ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1976. Παγκίτης βέβαια τότε, αλλά μέλος της ιστορικής αυτής ομάδας. Στο βιογραφικό του υπάρχουν και δυο συμμετοχές στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης το 1980 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 (1 συμμετοχή). Στην Εθνική Τσεχοσλοβακίας είχε 31 παρουσίες και πέντε γκολ στο ενεργητικό του.

Τη φανέλα της Ένωσης πρόλαβε να την φορέσει σε εννέα επίσημους αγώνες. Στον Απόλλωνα έπαιξε 12 παιχνίδια και μάλιστα κατάφερε να πετύχει και τρία τέρματα. Ιστορική έμεινε μια περίτεχνη ντρίμπλα του σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό… και η υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με επικεφαλής από πλευράς ΑΕΚ τον Κώστα Νεστορίδη!

 


Comments are closed.