ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ΑΕΚ ανήκει στο λαό της! (στην πράξη)

Published

on

41_big

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον Αγαθοκλή των Συρακουσών: ήταν ο ηγέτης της Σικελίας από το 316 έως το 289 π.Χ. Αν και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ήταν ένας άνδρας μεγάλης ικανότητας και πολύ τολμηρός. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Διονυσίου του Πρεσβυτέρου, κατάφερε να ενώσει την ελληνική Σικελία υπό την ηγεμονία των Συρακουσών. Πέθανε το 289 π.Χ. σε ηλικία 72 ετών, κατ’ άλλους, τον δηλητηρίασαν και κατ’ άλλους, πέθανε από καρκίνο του στόματος.

Δεν ήταν απλώς ένας πολίτης, αλλά είχε και ταπεινή κοινωνική θέση, ήταν γιος αγγειοπλάστη και πέρασε μια ζωή γεμάτη ανέχεια και παρανομίες. Ο Αγαθοκλής στα χρόνια της εφηβείας του αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό, όπου με την τόλμη του, αλλά πιθανόν και με τη γοητεία του, κατακτά γρήγορα το βαθμό του χιλίαρχου. Ανέβηκε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας και στο τέλος έγινε στρατιωτικός διοικητής των Συρακουσών. Πριν αναφέρθηκα στην γοητεία του καθώς ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι στη στρατιωτική αναρρίχησή του τον βοήθησε η εκτίμηση που έτρεφε προς αυτόν ο πάμπλουτος και με μεγάλη επιρροή στρατηγός των Συρακουσών Δάμας που με τον θάνατο του ο Αγαθοκλής παντρεύτηκε τη χήρα του.

Κάπως έτσι όταν ο Αγαθοκλής έφτασε να γίνει στρατιωτικός διοικητής των Συρακουσών, αποφάσισε να πάρει με τη βία και χωρίς τη βοήθεια άλλων αυτό που του είχε παραχωρήσει η βούληση των κατοίκων. Ένα πρωί κάλεσε τον λαό και τη σύγκλητο των Συρακουσών, λες και σκόπευε να αποφανθεί για θέματα δημοσίου συμφέροντος. Σε ένα προκαθορισμένο νεύμα του, οι στρατιώτες του σκότωσαν όλους τους συγκλητικούς και πλούσιους πολίτες. Στη συνέχεια, κατέλαβε και διατήρησε την ηγεμονία εκείνης της πόλης δίχως καμία λαϊκή αντίδραση, ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε και η δυσαρέσκεια των ακτημόνων και των πρόσφατα πολιτογραφημένων στις Συρακούσες φτωχών, που ζούσαν εξαθλιωμένα και τους ένωνε το μίσος για τους πλούσιους ολιγαρχικούς. Ο ίδιος εστίασε παράλληλα τους 3.000 άνδρες του σε συγκεκριμένους στόχους: τους 600 ολιγαρχικούς και τις οικογένειές τους. Η πρώτη του ενέργεια ήταν ο αναδασμός της γης των ολιγαρχικών, την οποία κατάσχεσε και διένειμε σε ακτήμονες πολίτες. Η δεύτερη ήταν να χαρίσει τα χρέη όλων των πολιτών. Στη συνέχεια στράφηκε στην ανασυγκρότηση των οικονομικών της πόλης, στην παραγωγή όπλων και στη ναυπήγηση μεγάλου στόλου.

Ο Αγαθοκλής, μολονότι νικήθηκε δύο φορές από τους Καρχηδόνιους και στο τέλος μάλιστα πολιορκήθηκε, όχι μόνο κατάφερε να υπερασπιστεί την πόλη του, αλλά αφήνοντας πίσω ένα μέρος του λαού του για να αμυνθεί κατά των πολιορκητών, με τους υπόλοιπους επιτέθηκε στην Αφρική και σε σύντομο χρονικό διάστημα ελευθέρωσε τις Συρακούσες από την πολιορκία και έφερε την Καρχηδόνα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Οι εχθροί του, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν μαζί του και να αρκεστούν στην κατοχή της Αφρικής, αφήνοντας τη Σικελία στον Αγαθοκλή.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι με έπιασε σήμερα με τον Αγαθοκλή και τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με την ΑΕΚ; Απλά… όποιος εξετάσει τις πράξεις και τη ζωή του Αγαθοκλή, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής και της περίστασης, θα ανακαλύψει τον τρόπο που μπορεί να γίνει πράξη το ιστορικό σύνθημα «Η ΑΕΚ ανήκει στο λαό της»!

ΥΓ. Η πραγματική ελευθερία είναι η συνείδηση της αντίστασης απέναντι στα υλικά συμφέροντα των δυνατών. Λευτεριά στην ΑΕΚ λοιπόν!

Παναγιώτης Αλιατάς

aliatas74@gmail.com
twitter
facebook

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 

Continue Reading
Advertisement