ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μην είστε τόσο σίγουροι για τη σιγουριά σας

Γράφει ο Παναγιώτης Αλιατάς

Published

on

aliaΜην είστε τόσο σίγουροι ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως νομίζετε ότι είναι, ακόμα και όταν τη σιγουριά σας αυτή την τεκμηριώνετε με στοιχεία που σας φαίνονται ορθολογικά.

Αν σας περιγράψουν μια γυναίκα ως: «ντροπαλή λάτρης της ποίησης» και σας ρωτήσουν ποιο είναι το πιο πιθανό αντικείμενο των σπουδών της, κινεζική λογοτεχνία ή διοίκηση επιχειρήσεων, το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι με σιγουριά και τεκμηριωμένα θα επιλέξετε την κινεζική λογοτεχνία. Πόσοι από εσάς θα μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε πως ακόμη και αν όλες οι φοιτήτριες κινεζικής λογοτεχνίας είναι ντροπαλές και λατρεύουν την ποίηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες συνεσταλμένες λάτρεις της ποίησης στον κατά πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό των φοιτητριών της διοίκησης επιχειρήσεων; Αφήστε λοιπόν τις σιγουριές και τις αγορεύσεις με ύφος χιλίων καρδιναλίων τη στιγμή που συν όλα τα άλλα, είστε και θύματα της ελλιπής πληροφόρησης μέχρι παραπληροφόρησης. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ας πούμε, ότι για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ απαιτείται η εξυπηρέτηση των χρεών προς το δημόσιο μέχρι και το τελευταίο ευρώ, από τα φυσικά πρόσωπα;

Εγώ λοιπόν σήμερα με αυτό το κείμενο, θα σας προσφέρω αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία για τον ρόλο των ευρετικών μεθόδων της κρίσης και για την ασυμβατότητά τους με τη λογική. Στην προσπάθεια μου αυτή θα με βοηθήσει η Λίντα! Να σας την γνωρίσω: είναι 31 ετών, ανύπαντρη, ελευθερόστομη και πολύ ευφυής. Σπούδασε φιλοσοφία. Ως φοιτήτρια, ασχολούνταν ζωηρά με ζητήματα διακρίσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης, επίσης συμμετείχε σε αντιπυρηνικές διαδηλώσεις.

Όσοι άκουγαν αυτή την περιγραφή κατά τη δεκαετία του 1980 γελούσαν, διότι ήξεραν αμέσως ότι σπούδαζε στο διάσημο, εκείνη την εποχή για τους ριζοσπαστικούς, πολιτικά ενεργούς φοιτητές του, Μπέρκλεϊ (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας). Κάποια στιγμή είχε γίνει ένα πείραμα που στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν οκτώ πιθανά σενάρια για τη Λίντα:

1) Είναι δασκάλα δημοτικού. 2) Εργάζεται σε βιβλιοπωλείο και παίρνει μαθήματα γιόγκα. 3) Είναι ενεργό μέλος του φεμινιστικού κινήματος. 4) Εργάζεται ως ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός. 5) Είναι μέλος της Ένωσης Γυναικών Ψηφοφόρων. 6) Εργάζεται ως ταμίας τραπέζης. 7) Πουλά ασφάλειες. 8) Εργάζεται ως ταμίας τραπέζης και δραστηριοποιείται στο φεμινιστικό κίνημα.

Όπως καταλαβαίνετε και από τις ερωτήσεις το πείραμα δεν είναι και πολύ πρόσφατο. Η Ένωση Γυναικών Ψηφοφόρων δεν έχει πλέον την παλιά της φήμη και η ιδέα ενός φεμινιστικού «κινήματος» μάλλον ακούγεται γραφική. Είναι εύκολο να εικάσει κανείς τη σχεδόν τέλεια συμφωνία των κρίσεων: Η Λίντα ταιριάζει πολύ καλά στο προφίλ της ενεργού φεμινίστριας, αρκετά καλά ως εργαζόμενη σε βιβλιοπωλείο που παρακολουθεί και μαθήματα γιόγκα και ελάχιστα ως ταμία τραπέζης ή ως ασφαλίστρια.

Τώρα αγαπημένοι μου αναγνώστες θα σας καλέσω να επικεντρωθείτε στις κρίσιμες εκδοχές των πιθανών σεναρίων για τη Λίντα: θυμίζει περισσότερο ταμία τραπέζης ή ταμία τραπέζης που δραστηριοποιείται στο φεμινιστικό κίνημα; Οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι ταιριάζει περισσότερο στην ιδέα μιας «φεμινίστριας ταμία τραπέζης» απ’ ότι στο στερεότυπο των ταμιών τραπέζης. Κρατείστε τον ορισμό «στερεότυπο». Το στερεότυπο της ταμία τραπέζης δεν είναι μια μαχητική φεμινίστρια και η εν λόγω προσθήκη στην περιγραφή δημιουργεί μια πιο συνεκτική ιστορία.

Τώρα, αφού πρώτα σας επισημάνω ότι οι όποιες κρίσης κάνετε και οι όποιες απόψεις εκφράζετε κατά καιρούς, είναι άμεσα εξαρτώμενες από πλήθος «στερεότυπων» που έχουν φυτέψει στο μυαλό σας επιστημονικά κέντρα προπαγάνδας, στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω μια ανατροπή που έρχεται στις κρίσης πιθανοφάνειας, διότι μπορεί να υπάρχει μια λογική σχέση μεταξύ δύο διαφορετικών σεναρίων. Σκεφτείτε: Το σύνολο των φεμινιστριών ταμιών τραπέζης εμπεριέχεται πλήρως στο σύνολο ταμιών τραπέζης, καθότι κάθε φεμινίστρια ταμίας είναι και ταμίας. Επομένως, η πιθανότητα του ενδεχομένου «Λίντα – φεμινίστρια τραπέζης» πρέπει να είναι μικρότερη από την πιθανότητα «Λίντα – ταμίας τραπέζης». Όταν προσδιορίζετε ένα πιθανό συμβάν με περισσότερες λεπτομέρειες, απλώς μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σας τα ανέλυσα όλα αυτά τα σχετικά με την υπόθεση της Λίντα για να σας αναδείξω τη σύγκρουση που δημιουργείται ανάμεσα στη διαίσθηση της αντιπροσωπευτικότητας και στη λογική της πιθανότητας.

Σκεφτείτε το πλήγμα που μπορούν να καταφέρουν στην κρίση σας, οι διάφοροι αβανταδόροι που ελέγχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ξέρουν σε ποιους και με τι τρόπο θα απευθυνθούν για να κάνουν τη δουλειά τους. Σκεφτείτε τι πλήγμα μπορεί να πετύχει στη νοημοσύνη σας ένας μεγαλοκαρχαρίας της χώρας, που όπως είναι φυσικό θα έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, άρα θα είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τα λαμόγια που ζουν παρασιτικά στις παρυφές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Τα ραμφίσματα του αετού (Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013)

Ράμφισμα 1. «Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα» Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Ράμφισμα 2. Έριξα μια ματιά στο καινούργιο περιοδικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και είναι τίγκα στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ! Τι έγινε; Έξτρα δωράκια στο φίλο μας τον Πόντιο ή απλά συμβατικές υποχρεώσεις;

Ράμφισμα 3. Μάθαμε για τη μια σίγουρη ομάδα που θα υποβιβαστεί από τη Σούπερ Λίγκα! Ο πνευματικός του Άγγελου Αναστασιάδη δεν τον άφησε να πάει στον Απόλλωνα. Οι λάτρεις του στοιχήματος ας τρέξουν να προλάβουν πριν οι εταιρείες ρίξουν τις αποδόσεις.

Ράμφισμα 4. Αγαπημένοι μου, σκεπτόμενοι οπαδοί της ΑΕΚ. Αν δε βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ που μέσα έχουν βάλει εμάς και την ομάδα μας, μην ανησυχείτε! Δεν είναι θέμα οράσεως! Ίσα ίσα! Αυτοί που βλέπουν το φως έχουν το πρόβλημα. Σε λίγο θα τρέχουν για να μην τους πατήσει το τρένο που έρχεται!

Ράμφισμα 5. Αδέλφια μου, οπαδοί της ΑΕΚ, δεν θα το πιστέψετε κι όμως ο Ευριπίδης έχει κάτι να μας πει. Ας τον ακούσουμε: «Τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον, είναι ίδια με αυτά που έχουν ήδη γίνει».

Ράμφισμα 6. Αχ, μοσχαναθρεμμένοι μου μεγαλοκαρχαρίες. Και που να ξέρατε ότι η επανάσταση, ΜΟΝΟ προσωρινά, αποσύρεται στα παρασκήνια του θεάτρου της Ιστορίας.

Ράμφισμα 7. Να σας πω και κάτι άλλο; Θέλοντας και μη, οφείλουμε να συμπορευτούμε κριτικά με όσες δυνάμεις αντιτίθενται έμπρακτα στο μαύρο σκοτάδι, ανεξάρτητα από το ποια κίνητρα τις ωθούν και ποιους σκοπούς επιδιώκουν.

Ράμφισμα 8. Μιλάει με τα σύννεφα ο αετός μας, παίζει με τον αέρα και τραγουδάει σαν μεθυσμένος στο δρόμο του σταυρού του. Κι ένας Άγγελος τον ακολουθεί λες και θέλει να του κάνει παρέα στην διαδρομή του Γολγοθά και βλέποντας τον αετό, το πιο λεύτερο απ’ όλα τα πουλιά, σκλαβωμένο και παρόλα αυτά… εύθυμο, βάζει τα κλάματα.

Ράμφισμα 9. Όλοι αυτοί οι ενθουσιασμένοι από τα σχέδια και τις μακέτες του νέου γηπέδου του κ. Μελισσανίδη, έχουν αναρωτηθεί αν θα μπορούν όταν θα είναι έτοιμο, να πληρώσουν το εισιτήριο για να μπουν μέσα; Η θα κάθονται να το καμαρώνουν απ’ έξω;

Ράμφισμα 10. Τελικά είναι εύκολο να είσαι τολμηρός εντός της κοινωνίας ΑΕΚ. Δεν έχεις παρά να πεις αυτά που όλοι βλέπουν και όλοι κάνουν ότι δεν τα βλέπουν.

ΥΓ. …Κι ας έχω τις συνέπειες του όχλου, συνένοχο στο φόνο δε θα μ’ έχετε.

Παναγιώτης Αλιατάς

aliatas74@gmail.com

https://twitter.com/aliatas74

http://aekblog-aliatas.blogspot.gr/

Continue Reading
Advertisement