Αν το κοράκι έχεις για οδηγό, στα ψοφίμια θα καταλήξεις

0

977597

 

Ένα μήνυμα που δέχομαι συχνά – πυκνά από αγαπημένους αναγνώστες είναι κάπως έτσι: «αφού δεν υπάρχει λύση εντός του συστήματος γιατί ασχολείσαι;» ή κάποια περισσότερο λαϊκά και γουστόζικα όπως: «αφού εδώ και πολλά χρόνια το άθλημα είναι επαγγελματικό γιατί μας πρήζεις τα @@»

Αν ήταν όμως έτσι αγαπημένοι μου αναγνώστες, αν δηλαδή αποτελούσε λύση το να μην ασχολείσαι. Να μην υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον του οπαδού για τη βελτίωση της θέσης που θα έχει η ΑΕΚ μέσα στο περιβάλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καλύτερα θα ήταν να ανακοινώσουμε ότι δεν επιθυμούμε κανένα έξοδο για την εταιρεία, να σταματήσουν άμεσα οι μεταγραφές, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική προοπτική εντός του συστήματος. Έτσι θα ζούσαμε εμείς «καλά» και αυτοί καλύτερα μέσα στην επενδυτικά, χαμηλού ρίσκου αγωνιστική μιζέρια που μας καταδικάζει το σύστημα που υπηρετούν.

Αυτό όμως αγαπημένοι μου αναγνώστες, δεν θα σημαίνει ότι ο οπαδός της ΑΕΚ θα πρέπει να παραιτηθεί από κάθε λαϊκή «προστασία» της ομάδας του; Από την αντίσταση του ας πούμε ενάντια σε ληστρικούς σφετερισμούς διοικήσεων τύπου Ψωμιάδη; Δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να επωφεληθεί η ομάδα με τον καλύτερο τρόπο από τις ευνοϊκές περιστάσεις για την πρόσκαιρη έστω καλυτέρευση της θέσης της; Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε ο λαός της ΑΕΚ θα ξέπεφτε στην κατάσταση μιας άμορφης μάζας από φουκαράδες μοιρολάτρες οπαδούς που τίποτα δεν μπορεί να σώσει την ομάδα τους από τη μιζέρια που την καταδικάζει το σύστημα. Αν αγαπημένοι μου αναγνώστες υποχωρούσαμε άνανδρα στην καθημερινή σύγκρουση με μια συμμορία που έχει μετατρέψει ένα λαϊκό θαύμα σε εταιρεία (αυτό δεν έχει να κάνει με το εσωτερικό της ΑΕΚ) Θ’ αποδεικνυόταν ότι απλά είμαστε ανίκανοι να κληρονομήσουμε τη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, το θαύμα των προσφύγων, την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

Χωρίς την καθημερινή πάλη ενάντια σε κάθε νέο σχεδιασμό του «αθλητισμού» της αγοράς, που τείνει να χειροτερεύσει την κατάσταση της ΑΕΚ απέναντι στα μονοπώλια του αθλητικού θεάματος, το οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ δε θα μπορέσει ποτέ να κινητοποιήσει και να οργανώσει ποιοτικές δυνάμεις που θα πάνε το κεφάλαιο «λαός της ΑΕΚ» ένα βήμα παραπέρα. Παραδέχομαι πάντως ότι το ενδιαφέρον για 5-6 καλύτερες μεταγραφές χωρίς το ενδιαφέρον για το σύστημα διεξαγωγής ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου εταιρειών που καταδικάζει την ΑΕΚ σε ρόλο κομπάρσου, δεν έχει κανένα νόημα και καμία προοπτική.

Ας μείνουνε όμως στις διαμορφωμένες συνθήκες. Θα δεχτώ ότι σαν οπαδοί δε θα πρέπει να υποβάλλουμε την τελική αποτελεσματικότητα για την αγωνιστική ενίσχυση της ΑΕΚ. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παλεύουμε ενάντια στα αποτελέσματα του ποδοσφαίρου της αγοράς και όχι στις αιτίες αυτών των αποτελεσμάτων. Μπορούμε απλά να καθυστερήσουμε την υποβάθμιση της ΑΕΚ, δεν αλλάζουμε όμως την θέση της στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου της αγοράς. Απλά προσπαθούμε να πιέσουμε την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη δική μας ομάδα να αγοράσει ακριβότερα καταπραϋντικά φάρμακα, που όμως δε γιατρεύουν την αρρώστια.

Και κάπου εδώ, πάλι συναντάμε το απαράδεκτο αίτημα αρκετών: «μη μπερδεύετε την ΑΕΚ με την Πολιτική». Μα αν παραιτηθείς σαν οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ από την Πολιτική ενισχύεις το καθεστώς που καταδικάζει την ομάδα σου σε δεύτερο ρόλο. Γιατί ο «Αθλητισμός» της αγοράς είναι πολιτική απόφαση. Η άρνηση της πολιτικής δράσης ισοδυναμεί με άρνηση της ανατροπής του ποδοσφαίρου των Φαταούλ.

 

«Αν το κοράκι έχεις για οδηγό, στα ψοφίμια θα καταλήξεις» Δυστυχώς όμως αγαπημένοι μου αναγνώστες, πάρα πολλοί σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών είναι σήμερα κοιμητήρια μυαλών. Έχουν αναπτύξει μια «βολική» λειτουργική τύφλωση του «δεν ασχολούμαστε με την πολιτική» που λειτουργεί σαν στραβομάρα απέναντι στις αιτίες που καταδικάζουν την ομάδα τους. Δεν πάσχουν σαν κοινότητες ατόμων μόνο επειδή δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που τους βασανίζουν, αλλά επειδή δεν μπορούν καν, να τα δουν.

 

Έχουμε εμπιστευτεί την ΑΕΚ, το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό, την κοινωνία ολόκληρη, σε ανθρώπους που, βοηθούσης της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, ασχολούνται μόνο με το κόστος – υποκρινόμενοι ότι συμπάσχουν με την «ΑΕΚ – κομπάρσο» οι πολύ κοντά στον μικρόκοσμο μας, με την ίδια αηδιαστική υποκρισία που λίγο μακρύτερα από το δικό μας κόσμο, κάποιοι συμπάσχουν με τους ανθρώπους που απολύουν. Αυτοί οι επονομαζόμενοι «διοικητικοί» καλοπληρωμένοι, με καλοθρεμμένες φάτσες, γεμάτη κλισέ φρασεολογία της αγοράς, γεμάτο στομάχι και μπουκωμένο στόμα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μόνη λύση είναι το νυστέρι. Εσείς αλήθεια θα εμπιστευόσασταν την υγεία ή και τη ζωή σας σε κάποιον που ξέρει μόνο να κόβει και καθόλου να ράβει; Γιατί λοιπόν εμπιστεύεστε τη υγεία της ΑΕΚ σε ένα σύστημα ξέρει μόνο να πουλάει όσο πιο ακριβά γίνεται και να αγοράζει όσο πιο φτηνά μπορεί;

 

Και να θυμάστε; Όταν οι κερδοσκόποι είναι και ανίκανοι… τότε πραγματικά είναι ικανοί για τα πάντα. Γι’ αυτό και στην είσοδο των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών θα έπρεπε να υπάρχει η προειδοποιητική επιγραφή: «Προσοχή, κερδοσκόποι!»

 

Εν κατακλείδι, αυτό που διδάσκει το ποδόσφαιρο της αγοράς είναι η ταύτιση με τον νικητή. Ουδείς ταυτίζεται μ’ έναν ηττημένο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μαθαίνει να τον αποφεύγει και να τον καταδικάζει. Και επειδή είναι αρκετά δημοφιλές στις εξέδρες των οπαδών μας το σύνθημα με τον «Ψυχίατρο», να ξέρετε πως εκ των πραγμάτων, το ψυχιατρείο είναι το χωνευτήρι όπου συνωστίζονται κάθε λογής ανένταχτοι ψυχικά και κοινωνικά. Είναι κυρίως άτομα σε ψυχικό αδιέξοδο, χαμηλών κοινωνικών τάξεων. Έτσι εγκαταλελειμμένοι με το πρόβλημά τους, μακριά από κάθε κοινωνική και υγειονομική φροντίδα, παίζουν την τελευταία πράξη της ιστορίας τους, που είναι ο εγκλεισμός. Προσοχή: όποιος έχει μείνει πολλά χρόνια στο ψυχιατρείο, αυτόματα έχει βγει από το κοινωνικό παιχνίδι.

 

ΥΓ.1 Η αληθινή αγάπη για την ΑΕΚ, όπως εκφράζεται από τον εκάστοτε μεγαλομέτοχο, είναι όπως τα φαντάσματα: πολλοί μιλούν γι’ αυτήν, αλλά κανείς δεν την έχει δει.

 

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

[email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 

Comments are closed.