Σχέδιο Γρανίτσα: Η ΑΕΚ πήγε σαν πρόβατο στη σφαγή

0

O αδελφός, φίλος, αναγνώστης και συνεργάτης του ΑΕΚ LIVE. Κώστας Θεοδωρόπουλος, παρουσιάζει τα σχέδια Γρανίτσαγια το γηπεδο της ΑΕΚ, για να θυμηθούμε και λιγο γιατι φτάσαμε να είμαστε 12 χρονια χωρις σπίτι!

politeia
Το Πρώτο σχέδιο

Tο πρώτο σχέδιο που πήρε μορφή μακέτας ήταν αυτό του Γιάννη Γρανίτσα. Tον Aύγουστο του 2000 παρουσίασε μια πρόταση που όμοιά της δεν είχε εμφανιστεί στα ελληνικά χρονικά. O Γρανίτσας οραματιζόταν να δημιουργήσει μια «κιτρινόμαυρη» πολιτεία, που δίπλα στα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ θα είχε πολυκαταστήματα, σινεμά, εστιατόρια, βιβλιοπωλεία, αίθουσα μπόουλινγκ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ακόμα και παγοδρόμιο. Tο έργο περιλάμβανε ποδοσφαιρικό γήπεδο 32.000 θέσεων, κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ 8.000 θέσεων, κλειστό γυμναστήριο για βόλεϊ (1.816 θέσεων) και ακόμα ξενώνα αθλητικών αποστολών 60 κλινών, το μουσείο της AEK, συνεδριακό κέντρο, μπουτίκ και κολυμβητήριο. Tο συνολικό κόστος κατασκευής ανερχόταν σε 22 δισ. δραχμές, με εμπορικές χρήσεις 25.000 τ.μ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Tόπος: Nέα Φιλαδέλφεια

Tρόπος: Aνέγερση

Xωρητικότητα: 32.000 θέσεων

Αλλες εγκαταστάσεις: Κλειστό 8.000 θέσεις, τρία ακόμα γυμναστήρια

Kατασκευαστής: J&P ABAΞ

Eμπορικές χρήσεις: 24.000 τ.μ.

Πάρκινγκ: 2.000 θέσεις

Μουσείο ΑΕΚ 600 μ²

ΑΕΚ Live Arena: χώρος ζωντανών μεταδόσεων αγώνων σε video wall, επιφάνειας 800 μ²

Τα αντικειμενικά δεδομένα της τότε εποχής:

Το γήπεδο δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ήταν έτοιμο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ό,τι άλλο ακούγεται ήταν για λαϊκή κατανάλωση. Αν όλα πήγαιναν καλά με διάφορα η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη ήταν πως θα έχει τελειώσει την άνοιξη του 2005, πιθανόν και αργότερα. Σημειώνεται ότι μιλάμε μόνο για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Όσον αφορά το σύνολο του συγκροτήματος (εμπορικό κέντρο κλπ), αυτό δεν θα ήταν έτοιμο πριν το 2006.Τα έργα προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας – «τα χέρια μας είναι δεμένα», λεγόταν από τα χείλη της των υπευθύνων.

Πιο πριν, το 2000 ο Γρανίτσας έλεγε πως δεν κοιμόταν τα βράδια όταν έπαιζε η ΑΕΚ ( υπό το φόβο της κατάρρευσης τμημάτων του γηπέδου). Η αλήθεια είναι πως 2 τμήματα του γηπέδου ήταν περασμένης χρόνολογιας και είχαν τεθεί προβληματισμοί για το κατά πόσο το Ν. Γκούμας είναι κατάλληλο να φιλοξενεί την ΑΕΚ. Όταν ένας μηχανικός ρώτησε τον Γρανίτσα αν έχει εξασφαλίσει άδεια οικοδόμησης αυτός απάντησε ότι η μόνη άδεια που είχε ήταν αυτή του γκρεμίσματος. Όταν ο μηχανικός του είπε να μην το γκρεμίσει αυτός είπε πως έχει την στήριξη μελών της κυβέρνησης.

21/8/2003

Αναστολή εργασιών για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε προσωρινά «κόκκινο φως» στα έργα για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, οι εργασίες έπρεπε να σταματήσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημερομηνία έχει οριστεί να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή του Δήμου και δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας, που ζητούν να μην γίνει το έργο με τη μορφή που έχει εξαγγελθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως είναι παράνομη και αντισυνταγματική η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο. Επικαλούνται παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς: 1) επήλθε τροποποίηση του σχεδίου πόλης με την επέκταση της υπάρχουσας αθλητικής εγκατάστασης, 2) επιτρέπεται δόμηση «ουσιωδώς μεγαλύτερη» από την υφιστάμενη, 3) επετράπησαν νέες χρήσεις γης με εμπορικό χαρακτήρα και, 4) η επέκταση των εγκαταστάσεων θα γίνει σε δασική έκταση.

ghpedo2003: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν- Τα νέα σχέδια

O Γρανίτσας δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις του δήμου και στο τέλος του 2003 παρουσιάζει το νέο, βελτιωμένο σχέδιό του, που έχει τη νομοθετική έγκριση της Bουλής. Σε αυτό υπήρχαν μειωμένες εμπορικές και αθλητικές χρήσεις, αλλά το όραμα της «κιτρινόμαυρης» πολιτείας παρέμενε.

Στα νέα πλάνα περιλαμβάνονταν ποδοσφαιρικό γήπεδο 30.000 θέσεων, υπόγεια γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ (7.000 και 1.000 θέσεων αντίστοιχα), κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, αίθουσες για όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα (πλην στίβου), μουσείο, συνεδριακό κέντρο και γραφεία για ΠAE, KAE και Eρασιτεχνική. Tο κόστος κατασκευής προσδιοριζόταν σε 62 εκατ. ευρώ, που αυξανόταν κατά 17 εκατ. ευρώ για το κόστος αποπεράτωσης των εμπορικών χώρων.

Περιγραφή έργου

Tόπος: Nέα Φιλαδέλφεια

Tρόπος: Aνέγερση

Xωρητικότητα: 30.000 θέσεων

Αλλες εγκαταστάσεις: Κλειστό 7.000 θέσεις, ένα ακόμα γυμναστήριο

Kατασκευαστής: J&P ABAΞ

Eμπορικές χρήσεις: 20.000 τ.μ.

Πάρκινγκ: 1.800 θέσεις

Μείωση του ύψους των στεγάστρων από 35 σε 30 μέτρα

Μείωση του συντελεστή δόμησης από 40% σε 33,5%

Μείωση του εμβαδού των εμπορικών χρήσεων από 24.000 τ.μ. σε 20.000 τ.μ.

Απόδοση από την ΑΕΚ πρασιάς πλάτους 6 μέτρων επί της οδού Καππαδοκίας

Υποχρέωση της ΑΕΚ να δενδροφυτεύσει 50 στρέμματα από το άλσος

Τα μαυροσκιασμένα ήταν τα <<δύνατα>>χαρτιά της ΑΕΚ για να κάμψει τις αντιδράσεις των πολιτών και του δήμου.

Ο χρόνος παράδοσης; Τουλάχιστον 12 μήνες για το αθλητικό κομμάτι του έργου, περίπου άλλο τόσο για το εμπορικό. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως η ΑΕΚ θα μπορούσε να μπει στο νέο της γήπεδο στις αρχές του 2005; Μάλλον αδύνατο, καθώς καλά ενημερωμένες πηγές προσδιορίζαν την ημερομηνία παράδοσης στο καλοκαίρι του 2005. Όλα αυτά βέβαια αν δεν υπήρχαν πάλι αντιδράσεις από το Δήμο και η νομοθετική κάλυψη είναι όντως «αλεξίσφαιρη», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οπότε και να προκρινόταν αυτό το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την Ελλάδα στους Ολυμπισκούς του 2004…

Η οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο Γρανίτσα:

20/5/2005

Η επταμελής σύνθεση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την οριστική κρίση.Η προσωρινή αυτή απόφαση επλήττε τόσο τα σχέδια Γρανίτσα όσο και αυτά του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και 131 κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2003, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Όπως αναμενόταν…

Μετη σχετική απόφαση της Ολομέλειας, καλοκαίρι του 2008, έγιναν δεκτές προσφυγές κατοίκων και του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι τόσο το νέο όσο και το παλιότερο νομοθετικό καθεστώς, βάσει του οποίου εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την ανέγερση του γηπέδου, είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης (1847/2008) της Ολομέλειας: «Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν με νόμο ”ατομικές ρυθμίσεις” χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για την κατασκευή έργων. Είναι δυνατόν να προωθηθούν τέτοιες ρυθμίσεις με νόμο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχει προηγηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στο περιβάλλον».”

Συμπέρασμα: Εδώ καταλαβαίνουμε τι τύχη θα είχε σημερινό έργο χωρίς έναν project manager του βεληνεκούς του Ανδριόπουλου. Η ΑΕΚ πήγε σαν πρόβατο επί σφαγή, έπεσε σε όλες τις παγίδες, η διοίκηση δεν έλαβε το μήνυμα από τις πρώτες προσφύγες στο ΣτΕ και, παρ’ όλες τις βελτιώσεις, και το δεύτερο σχέδιο γκρεμίστηκε στο ΣτΕ σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Βλέπουμε όμως ότι η μπάλα πήρε και το σχέδιο Μελλίσανιδη. Έτσι, πιο ώριμος πλεόν, και παρόλο που υπήρχαν δύο αρνητικά δεδικασμένα στο ΣτΕ για την ΑΕΚ, το νέο του σχέδιο κέρδισε πανηγυρικά τη μάχη που έχασε 10 χρόνια πριν.


Comments are closed.