ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Είναι η ΑΕΚ «προϊόν» και επιχείρηση;

Δέχεστε – παραδέχεστε ότι η ΑΕΚ είναι «προϊόν» και επιχείρηση;

Published

on

aek_simaia«Η Λίγκα είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός με στόχο να αυξήσει τα έσοδα των μελών της. Προφανώς υπάρχει η ιστορία, η φανέλα, το συναίσθημα, αλλά υπάρχει και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει οι ομάδες να έχουν έσοδα και να μπορούν να βγάζουν κέρδη»… (Γ. Μώραλης).

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι και μια πάρα πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι δηλαδή, ένας κλάδος της διεθνούς βιομηχανίας θεάματος. Πλέον (σ.σ. ως εμπορευματοποιημένο) είμαστε σε μια άλλη διάσταση. Υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Είναι οι επενδυτές, οι τηλεοπτικοί μεταδότες -βασικοί χρηματοδότες του ποδοσφαίρου- οι χορηγοί που επίσης λειτουργούν σας αιμοδότες της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Όλοι αυτοί λοιπόν εργάζονται από κοινού, ώστε το ποδόσφαιρο να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα κερδοφόρα για όλους»… (Γρ. Κατσογιάννης, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας ομίλου Forthnet).

«Θα είναι έγκλημα, αν οι οργανωμένες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, δε διεκδικήσουν, τώρα και όχι αύριο, συντονισμένα τον πλήρη επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να λάβει άμεσα τέλος μακρά περίοδος του “θεσμικού πρωτογονισμού”, για την ακρίβεια από το 1979, με τις ΠΑΕ να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, χωρίς κανένα εντελώς δικαίωμα ούτε στο παραγόμενο οικονομικό προϊόν, ούτε στα ενδεχόμενα οφέλη. Τη θέση της οφείλει να πάρει μια νέα τάξη πραγμάτων, με όρους καθαρής και ανόθευτης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Η ΠΑΕ θα γίνει, επιτέλους, μια κανονική ανώνυμη εμπορική εταιρεία, η οποία, όντως, θα λειτουργεί με βάση τον αντίστοιχο νόμο 2190 και όχι ένα ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα μιας ανατολικού τύπου κρατικής οικονομίας, χωρίς κανένα δικαίωμα, παρά μόνο με υποχρεώσεις. Η ΕΠΟ προτείνει κοινό μέτωπο, για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του αυτονόητου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που δεν είναι άλλο από την περιγραφή των όρων του παιχνιδιού, σε συνθήκες σύγχρονης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς»… (Γ. Σαρρής, πρόεδρος ΕΠΟ).

Αναγνωρίζετε στα λόγια των παραπάνω θεσμικών παραγόντων του ελληνικού κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου, τα συναισθήματα που τρέφετε για την αγαπημένη σας ομάδα; Μήπως η οπτική που έχετε για το ποδόσφαιρο είναι αυτή που περιγράφουν οι παραπάνω κύριοι; Δέχεστε – παραδέχεστε ότι η ΑΕΚ είναι «προϊόν» και επιχείρηση; Αν η απάντηση σας είναι: ΝΑΙ… τότε, καλό ταξίδι! Αν όμως είναι ΟΧΙ, γιατί συστρατεύεστε με αυτούς που στόχος τους είναι η προστασία του μοντέλου που θέλει την ΑΕΚ «προϊόν» και επιχείρηση και η διαφύλαξη των συμφερόντων που διακυβεύονται; Γιατί παρακολουθείτε με το βλέμμα της αγελάδας αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα αυγατίζουν τα κέρδη μερίδας των μεγαλοκαρχαριών που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο;

Παναγιώτης Αλιατάς

aliatas74@gmail.com

https://twitter.com/aliatas74

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement