ΟΠΑΔΙΚΑ
Ο ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ έβαψε στα κιτρινόμαυρα την Παναγία Σουμελά (pics+vid)

Ξεκίνησε το ταξίδι του Γιώργου Ζαχαριάδη. Ποιοί τον συνόδευσαν μέχρι την Καστανιά και ποιοί είναι οι συνοδοιπόροι του.
Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης
Το πρωί της Δευτέρας (6-7-2015), μία μέρα μετά το δημοψήφισμα ξεκίνησε το ταξίδι του ΤεμόνΑΕΚ. Ο κατά κόσμον, Γιώργος Ζαχαριάδης, άρχισε τη διαδρομή του για τον Πόντο με σκοπό να εκπληρώσει ένα τάμα ζωής: Να τρέξει απ’την ανιστορημένη μονή της Παναγίας Σουμελάς στο Βέρμιο στο παλιό μοναστήρι που βρίσκεται στην Τραπεζούντα (της Τουρκίας πλέον) και να μεταφέρει μήνυμα αγάπης και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.
Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης
Ο Τεμόν δεν είναι μόνος του σε αυτό το ταξίδι. Εκτός απ’τη συναισθηματική στήριξη όλων των οπαδών της ΑΕΚ, έχει στο πλευρό του δύο συντρόφους-συνοδοιπόρους. Ο λόγος για τον Αβραάμ Μιχαηλίδη απ’την Ποντοκώμη Κοζάνης και τον Στέφανο Τσιαρτσιανίδη απ’το Μεσόβουνο Εορδαίας.
//
Ξεκινησε το μοναχικο ταξιδι το ταξιδι Ταμα στην Παναγια.
Posted by Elpa Ptolemaidas Siskos Trifonas on Monday, July 6, 2015
Το ταξίδι του Γιώργου ξεκίνησε απ’το χωριό του, την Άρδασσα. Μαζί του έτρεξαν μέχρι το μοναστήρι της Σουμελάς στην Καστανιά Ημαθίας ο Σύλλογος Δρομέων Οδοιπόρων Πτολεμαΐδας. Εφτά δρομείς απ’το Καϊλάρι (παλιό όνομα της Πτολεμαΐδας) έφτιαξαν κίτρινα T-shirts τα οποία έγραφαν μπροστά, “Φίλοι ΤΕΜΟΝ”.
Όταν η αποστολή έφτασε στη μονή πάνω στο καταπράσινο Βέρμιο ο χώρος πήρε κιτρινόμαυρο χρώμα. Οι φίλοι του Τεμόν φώναξαν μάλιστα σύνθημα στα ποντιακά. «Φίλοι ΤΕΜΟΝ, τον παλαλόν, πάει ‘ς σον Πόντον, με τα πόδια ο ζαντόν» και «Σην Παναΐα Σουμελάν θα τρώει σουρβάν και πιν’ ταν»*, είπαν μεταξύ άλλων.
Ο Τεμόν ασπάστηκε και πήρε την ευλογία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που μεταφέρθηκε απ’τον Πόντο στην Ελλάδα το 1930. Φυσικά δεν έλειψαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες στο χώρο της μονής και μπροστά απ’το Μελισσανίδειο Ίδρυμα.
Στη συνέχεια ο Γιώργος αποχαιρέτησε τους φίλους του και συνέχισε την πορεία του. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Ενωσίτης υπερμαραθωνοδρόμους έκανε στάση στη Νέα Χαλκηδόνα, 20 χιλιόμετρα έξω απ’τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ξεκουραστεί αλλά και να πέσει ο ήλιος. Το βράδυ θα φιλοξενηθεί μαζί με τους δύο συνοδοιπόρους του στο Σύλλογο Αστυνομικών και το ταξίδι θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης.
Δείτε φωτογραφικό υλικό απ’την εκκίνηση του ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ: