ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Νέο επεισόδιο στα σύνορα αυξάνει την ένταση στις σχέσεις Βενεζουέλας – Κολομβίας

Avatar photo

Published

on

Ένα νέο επεισόδιο που σημειώθηκε στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία την Παρασκευή, ήρθε να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που παραμένουν τεταμένες, αφότου το Καράκας έκλεισε μεγάλο μέρος των συνόρων και απέλασε πάνω από 1.500 Κολομβιανούς, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου που αποδίδει σε Κολομβιανούς πρώην παραστρατιωτικούς.
COLOMBIA-VENEZUELA
Όπως υποστήριξαν οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις, 15 μέλη της εθνοφρουράς της Βενεζουέλας εισήλθαν στην κοινότητα Μαϊκάο στην ανατολική επαρχία Λα Γκουαχίρα της Κολομβίας καταδιώκοντας έναν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και αποπειράθηκε να μπει στο έδαφος της Βενεζουέλας.

«Η Μπολιβαριανή Εθνική Φρουρά άνοιξε πυρ (…) και καταδίωξε (τον ύποπτο) με ένα όχημα 4×4 εντός του εδάφους της Κολομβίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κολομβιανός στρατός, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας έφθασαν έως και 1 χιλιόμετρο εντός της επικράτειας της χώρας. Όταν ο ύποπτος που καταδίωκαν μπήκε σε ένα σπίτι, οι στρατιώτες έκαψαν τη μοτοσικλέτα που είχε εγκαταλείψει κι επέστρεψαν στο έδαφος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον στρατό της Κολομβίας.

Αυξάνεται η ένταση

Η ένταση ανάμεσα στην Μπογοτά και το Καράκας κλιμακώνεται συνεχώς. Η Κολομβία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία αεροσκάφη της Βενεζουέλας εντοπίστηκαν να πετούν εντός του εναέριου χώρου της χωρίς να έχουν λάβει άδεια, κάτι που το Καράκας διέψευσε κάνοντας λόγο για «εφεύρημα» της άλλης πλευράς. Την Παρασκευή, ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές του. Αξιωματούχοι στο Καράκας ανέφεραν ότι το μαχητικό τύπου Σουχόι 30 που συνετρίβη κατεδίωκε ένα αεροσκάφος που είχε εισέλθει παράνομα στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και πιθανόν συνδέεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στην Κολομβία παράγονται περίπου 300 τόνοι κοκαΐνης το χρόνο, μέρος της οποίας διακινείται μέσω Βενεζουέλας.

Μετά τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Ισημερινού και της Ουρουγουάης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο ομόλογός του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση στις διμερείς σχέσεις, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Πηγή: 902.gr

Continue Reading
Advertisement