ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Ν’ ανασπάλλω ‘κ’επορώ
Το ΑΕΚ LIVE τιμά την 96η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το ΑΕΚ LIVE τιμά την 97η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
«ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη», «ΑΕΚ, ζούμε στην Πόλη να σε δούμε», «Πόλη, Πόντος, Μικρά Ασία, η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία». Τα παραπάνω συνθήματα εκφράζουν τις καταβολές της ΑΕΚ και τους άρρηκτους δεσμούς της με το προσφυγικό στοιχείο. Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος απ’την ίδρυση της ομάδας και οι Ενωσίτες δεν ξεχνούν τις ρίζες τους.
Έτσι και εμείς ως AEK LIVE δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε, ν’ ανασπάλλουμε, την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ιστοσελίδα μας τιμάει αυτή τη μέρα, με σεβασμό στην ιστορία και στις 353.000 ψυχές που αναζητούν, αραεύουν, δικαίωση! Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις, δεν το κάνουμε λόγω… συγκυριών, αλλά εκ πεποιθήσεως! Εξάλλου πολλοί εκ των συντελεστών του AEK LIVE είναι Πόντιοι 3ης, 4ης και 5ης γενιάς και με αυτόν τον τρόπο αποτίουν φόρο τιμής στους προπάτορές τους.
Αυτή τη χρονιά το αφιέρωμά μας είναι ιδιαίτερο, αφού συνεργαζόμαστε με ένα απ’τα μεγαλύτερα site ποντιακών ειδήσεων, το e-pontos.gr, στο οποίο θα μπορέσετε να περιηγηθείτε και εσείς, προκειμένου να ενημερωθείτε, να μάθετε και να δείτε μαρτυρίες που έχει συλλέξει.
Όσα χρόνια και να περάσουν, εμείς θα τιμούμε αυτή τη μέρα, με περισσότερο δέος και αγάπη απ’ οποιαδήποτε άλλη. Θυμόμαστε, γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Θυμόμαστε, γιατί έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε. Θυμόμαστε, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Γιατί η μνήμη είναι το όπλο του λαού, αν θέλει να φυλάξει την ιστορική του συνέχεια.
19 Mαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Πότε ξεκίνησε η εκκαθάριση του ελληνικού πληθυσμού της Τουρκίας, πότε καθιερώθηκε ο όρος “γενοκτονία” και πότε ανακηρύχθηκε απ’το ελληνικό κράτος η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου (ΕΣΣΔ), ενώ άλλοι μετακινήθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Κύπρο, τη Σουηδία, και την τοπική κυβέρνηση της Nότιας Αυστραλίας , της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε οχτώ πολιτείες των Η.Π.Α.,την Αρμενία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars).
Θεωρείται ως μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες στον εικοστό αιώνα. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο εκτοπισμός των γηγενών από τις εστίες τους στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, η εξάντληση από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού).
Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών καταγράφουν το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και των υπολοίπων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων (1915), αλλά και των Ασσυρίων και των Χαλδαίων.
Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και ψήφισε ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού”.
Μαρτυρίες ξένων διπλωματών «καταρρίπτουν» τη θεωρία του… συνωστισμού
Στις μέρες δεχτήκαμε συγγραφείς βιβλίων τύπου Ρεπούση να διαστρεβλώνουν καταστρατηγημένα την ιστορία και τα παιδιά μας να διαβάζουν για συνωστισμούς στο λιμάνι της Σμύρνης. Ωστόσο, μαρτυρίες διπλωματών της εποχής για τα γεγονότα (1915-19) σε βάρος των Ποντίων Ελλήνων αποτελούν τις πιο τρανές αποδείξεις που αντικρούουν τους… αρνητές.
Μαρτυρίες ξεριζωμένων μπροστά στην κάμερα
Πόντιοι πρόσφυγες της πρώτης γενιάς αφηγούνται στην κάμερα ό,τι έζησαν εκείνες τις μέρες του ξεριζωμού. Φέρνουν στη μνήμη τους τις σφαγές απ’τους τσέτες, την επιστροφή στη Μητέρα Ελλάδα και τις κακουχίες που πέρασαν. Αν μή τι άλλο αξίζει να παρακολουθήσετε τις μαρτυρίες. Όχι δεν είμαστε οπισθοδρομικοί. Δεν κοιτάμε πίσω. Έχοντας γνώση τί έγινε στο παρελθόν, πορευόμαστε στο μέλλον. Γιατί η ιστορία κάνει κύκλους! Και όποιος λαός ξεχνάει την ιστορία του είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει.
Οι Γερμανοί, οι… νυν Εταίροι μας στην Ευρώπη,
«χρηματοδότησαν» την σφαγή των Ελλήνων στον Πόντο!
Ακούστε την καμπάνα του Πόντου
Η Καμπάνα του Πόντου, είναι ένα επικό ποίημα γραμμένο στην Ποντιακή από τον αείμνηστο, Φίλωνα Κτενίδη. Ο πόνος του Αίματος και του Μεγάλου Ξεριζωμού στην συγκινητική μόρφη του Λόγου του Έμμετρου σε μια Γλώσσα που οι Ρίζες της χάνονται σε χρόνους Μυθικούς.
Τραγούδια της Προσφυγιάς
Ο πόνος του ξεριζωμού έχει αποτυπωθεί με φοβερό τρόπο στα ποντιακά τραγούδια, τα οποία εκφράζουν τη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα. Τα χρόνια περνούν αλλά τα τραγούδια δεν χάνουν τη δυναμική τους.



