ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στην σέντρα με Μελισσανίδη, ΑΕΚ και Πόντος…

Published

on

Η μεγάλη ιδέα της ΑΕΚ, ο «τίγρης», οι βετεράνοι άσοι
και η τιμή στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων…

F3 MELISAN palioi paiktes (1)

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με τέσσερις από τις ποδοσφαιρικές δόξες της ΑΕΚ. Αριστερά του οι Τάσος Βασιλείου και Στέλιος Σεραφείδης και δεξιά οι Κώστας Νεστορίδης και Ανδρέας Σταματιάδης.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο στη συνάντηση των βετεράνων Ελλάδος Ποντίων-ΑΕΚ, που έγινε το απόγευμα της 19ης Μαΐου 2015 στο γήπεδο Ορυζομύλων. Η εκδήλωση που οργάνωσε η Ελλάς Ποντίων για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκάλεσε συγκίνηση και δέος, ενώ το τελικό 1-1 ως σκορ του αγώνα ήταν μικρό μπροστά στο μεγαλείο του γεγονότος

Γράφει ο Δημήτρης Κουμουρτζής

Η εκδήλωση, που οργάνωσαν μόνοι τους οι βετεράνοι της Ελλάς Ποντίων, έγινε για να τιμηθεί η μνήμη από τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, με επίτιμους καλεσμένους Δημήτρη Μελισσανίδη και βετεράνους της ΑΕΚ, πέτυχε απόλυτα. Και ήταν τρία τα κυρίαρχα στοιχεία, τα οποία ανεδείχθησαν μέσα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μνήμης βετεράνων των δύο ομάδων, που έγινε στις 19 Μαΐου στο γήπεδο Ορυζομύλων του Αιγάλεω.

F1 OLOI PANO

Βετεράνοι ποδοσφαιριστές Ελλάς Ποντίων και ΑΕΚ, και οι διαιτητές του αγώνα τους, μπροστά στο πανό που μιλάει για αναγνώριση της γενοκτονίας. Διακρίνονται μεταξύ άλλων Κ. Πεσιρίδης, Θ. Μαυρος, Γ, Καραφέσκος, Αν. Βασιλείου, Π. Στυλιανόπουλος, Μ. Σιμιγδαλας, Ηλ. και Γ. Ατματσίδης, Σ. Σεραφείδης., Ν Σεβαστοπουλος, Θ. Σαρκίρης, ο γενικός αρχηγός των Ακαδημιών της ΑΕΚ Δ. Σαραφείδης και Χρ. Αννης.

Το πρώτο, ότι οι δύο ομάδες, που μεταξύ άλλων τις ενώνουν και οι ιστορικές τους καταβολές, έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα μήνυμα που δόθηκε με λιτό, αλλά όλο ουσία τρόπο σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα τη σέντρα του οποίου έκανε ο οικονομικός ηγέτης και οραματιστής για την ΑΕΚ και τον Ποντιακό Ελληνισμό Δημήτρης Μελισσανίδης.
Ο κ. Μελισσανίδης, ενθουσίασε και μόνο με την παρουσία του στο γήπεδο Ορυζομύλων. Έφτασε στο γήπεδο στις 17:57 και αφιέρωσε 24 λεπτά στη εκδήλωση, αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον υποχρέωσαν να φύγει στο 10΄της ποδοσφαιρικής συνάντησης.

F2 MELISAN KORES

Ο Δημήτρης Μελισανίδης με τις Ενωσίτισες Γιώτα Γεωργάκου και Κατερίνα Δαλαβέρου, που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στην εκδήλωση

Ήταν εγκάρδιος με όλους και καταδεκτικός, αποδεικνύοντας ότι δε λησμονεί την καταγωγή του. Και δεν εννοούμε μόνο την Ποντιακή, αλλά και από το που ξεκίνησε. Ότι μεγάλωσε στη γειτνιάζουσα φτωχογειτονιά της Νίκαιας, γι’ αυτό και παραμένει «ωραίος μάγκας» και απλός ως άνθρωπος.
Ο «τίγρης», από τους πρώτους που είδε και είχε εγκάρδια συνομιλία ήταν ο Τάσος Βασιλείου, αφού δεν ξεχνάει ότι ο Νικαιώτης στην καταγωγή «βράχος» της «κιτρινόμαυρης» άμυνας την δεκαετία του 1960, τίμησε και τον Ιωνικό. Έσφιγγε το χέρι σε όλους(σ.σ. ακόμη και σε ανθρώπους που ενδεχομένως δεν το ήθελε) και άκουγε με στωικότητα τις απόψεις και επιθυμίες.
Από το πιο απλό, που ήταν το «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια», το οποίο είναι και όραμά του με τη δημιουργία της «Αγια Σοφιάς».

F4 pedakia

Τα «Ποντιάκια» της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας της Ελλάς Ποντίων μπαίνουν στο γήπεδο με τον προπονητή τους Χρήστο Αποστολίδη

Αυτό άλλωστε ήταν και το σύνθημα για το οποίο βροντοφώναξαν οι περίπου 200 φίλοι του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Αιγάλεω, που με τις εκδηλώσεις τους, δημιούργησαν ατμόσφαιρα «Νίκος Γκούμας» στις εξέδρες.
Μάλιστα δύο από τους εκπροσώπους τους, οι Παναγιώτης Σεβαστόπουλος και Γιώργος Πεϊδης, έδωσαν στον «τίγρη» ανθοδέσμη για το καλωσόρισμα στην εκδήλωση. Και ο κ. Μελισσανίδης, ευγενικά την πρόσφερε στον Τάσο Βασιλείου.
Άκουσε μάλιστα και επιθυμίες ακόμη και για… μεταγραφές, αφού μετ’ επιτάσεως του μίλαγαν για απόκτηση του Σκόκο!

f5 eisod omad

Οι ομάδες βετεράνων ΑΕΚ και Ελλάς Ποντίων κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο

Και ο «τίγρης» που κάθισε στον πάγκο με τους Θωμά Μαύρο, Γιώργο Καραφέσκο, Ανδρέα Σταματιάδη, Κώστα Νικολαϊδη, Νίκο Σταθόπουλο, Τασο Βασιλείου και Κώστα Μάρκου, τους άκουγε όλους. Χάρηκε με τα παιδάκια της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας της Ελλάς Ποντίων, που μπήκαν πρώτα στο γήπεδο με τον προπονητή τους Χρήστο Αποστολίδη. Φωτογραφήθηκε μαζί τους και του πήρε ως δώρο ένα λαβαράκι της «Ελλάς Ποντίων» και φυλλάδια, που αναφέρονταν στη γενοκτονία των Ποντίων.
Ο κ. Μελισσανίδης, ήρθε στη εκδήλωση, και κάθισε όσο του επέτρεπαν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Όμως και μόνη η παρουσία του, και μόνο το ότι έκανε τη σέντρα του αγώνα (σ.σ. για την αποκατάσταση της αλήθειας, κλώτσησε μόνος τη μπάλα, έχοντας δίπλα του τον Κώστα Νεστορίδη, που μετά επιχείρησε με… τσαλιμάκια να παίξει από τη σέντρα, το «ένα- δύο» με τον Στέλιο Σεραφείδη) έδωσε αίγλη στην εκδήλωση και ανέβασε τον πήχη των διοργανωτών, για τις επόμενες εκδηλώσεις τους πολύ ψηλά.

«Πόντος, Πόλη, Μικρά Ασία,
η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία»

Το δεύτερο, ότι η ΑΕΚ είναι πάνω απ’ όλα μεγάλη ιδέα και το σωματείο σύμβολο, το οποίο «κουβαλάει» στις φτερούγες της 91χρονης «δικεφαλικής» ιστορία του τον πολιτισμό και την ιστορία των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων.

F6a Meslisan Sentra

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, έχει δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα, δίπλα στον διαιτητή Θεόδωρο Τριανταφυλλίδη, τον Κώστα Νεστορίδη και τον αρχηγό των γηπεδούχων Γιώργο Ξάνθόπουλο

Άλλωστε, ένα από τα πανό, που αναρτούν κατά καιρούς οι φίλαθλοι της ΑΕΚ στα γήπεδα, και πρώτος δημιούργησε ο Ιωνιώτης γιατρός Δημήτρης Ζαχαριάδης, αναφέρει: «Πόντος, Πόλη, Μικρά Ασία, η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία».
Είναι πανό, με το οποίο οι φίλαθλοι της Ένωσης, επισημαίνουν τις ρίζες της ομάδας, που έχει ως σύμβολο τον «Δικέφαλο αετό» του Βυζαντίου. Και αυτές τις ρίζες, επεδίωξαν να τιμήσουν την Τρίτη 19 Μαϊου, με τον καλύτερο τρόπο οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Τόσο αυτοί οι 20 που αγωνίστηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη για τη γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο, όσο και 13 ασοι του παρελθόντος που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

F7 Nestor sentra

Ο Κώστας Νεστορίδης, μόνος στη σέντρα, περιμένει να κάνει τα…τσαλιμάκια του με τη μπάλα

F8 nest -ser

Και να την πασάρει στον Στέλιο Σεραφείδη, που αγωνίστηκε δέκα λεπτά, φορώντας γάντια!

 

Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων, οι βετεράνοι άσσοι της, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στη γενοκτονία των Ποντίων. Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ.
Όπως δε λησμονούν και το δράμα του Ποντικού Ελληνισμού, που περίπου ένα αιώνα μετά τη γενοκτονία του από του Τούρκους, ψάχνει -ακόμη- να βρει δικαίωση.

Οι ρήσεις Στέλιου Σεραφείδη

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου στον Σύνδεσμο βετεράνων της ΑΕΚ Στέλιου Σεραφείδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: « Η 19η Μαϊου, είναι ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Πόντιους, αφού ζητάμε δικαίωση για τα θύματά μας και τη αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε από τους Οθωμανούς. Και φυσικά είναι ξεχωριστή ημέρα και για εμάς τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, αφού τους περισσότερους μας συνδέουν ρίζες με τον Πόντο. Τιμούμε λοιπόν τη μνήμη της γενοκτονίας και οργανώνουμε αυτούς τους φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες , αφού δεν πρέπει να λησμονούμε, και επιβάλλεται με όποιο τρόπο μπορούμε να τιμούμε. Δείχνουμε σε όλους ότι δεν ξεχνάμε και ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί μια αδικία της ιστορίας. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής, για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και τον ξεριζωμό των Ποντίων από τα πάτριά εδάφη τους.

F9 Melisn-Pedakia

Χαμογελαστός ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δέχεται τα δώρα από τα «Ποντιάκια» της Ακαδημίας των γηπεδούχων. Χαμογελαστοί και οι Θ. Μαύρος και Γ. Καραφέσκος

Ένας ξεριζωμός, που ξεκίνησε πριν από πέντε αιώνες, αφού από το 1500 προσπαθούσαν οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να διώξουν τους Έλληνες από τον Πόντο και το πέτυχε ο Μουσταφά Κεμάλ. Ο Κεμαλ, που αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ποντιακής γενοκτονίας. Γιατί η πρώτη φάση της γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο είχε ξεκινήσει το 1916 και κράτησε οκτώ χρόνια με απολογισμό 350.000 νεκρούς. Και σε μια περιοχή, όπως η Σινώπη, η Σαμψούντα και η Τραπεζούντα που δεν είχε γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Όμως οι Πόντιοι, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας και πάνω απ’ όλα την ελληνικότητά μας»
Οι ακτίνες του ήλιου έδιναν λάμψη στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με περισσή συγκίνηση σε μια όλο ουσία λιτή τελετή, με την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, τα μικρά «Ποντιάκια» της Ακαδημίας των γηπεδούχων να συνοδεύουν τους βετεράνους άσους Ελλάδος Ποντίων και ΑΕΚ και στη συνέχεια με τον «τίγρη» να κάνει με τεράστιο συμβολισμό το εναρκτήριο λάκτισμα.

Λάμψη από τον γιατρό

Και το τρίτο, ήταν η παρουσία του Λάκη Νικολάου. Του ανθρώπου ο οποίος για κάτι παραπάνω από 40 χρόνια τιμάει την ΑΕΚ και την έχει υπηρετήσει τόσο ως ποδοσφαιριστής και πρόεδρος όσο και ως επιστήμων.
Η παρουσία του γιατρού τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και με τα όσα είπε στη διάρκεια του «τραπεζώματος» που έκαναν οι διοργανωτές στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων απέδειξε ότι τιμάει τον Σύνδεσμο βετεράνων της ΑΕΚ. Ότι του δίνει αίγλη, σοβαρότητα και πολλούς… πόντους στην αναγνώριση δράσης του έργου του από την Πολιτεία.

f10 pafos melisan

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στον πάγκο δίπλα στον Θωμά Μαύρο και τις άλλες δόξες της ΑΕΚ. Διακρίνονται οι Γ.Καραφέσκος, Α. Σταματιάδης, Κ. Νικολαϊδης, Σ.Καλεντέργογλου, Κ. Μάρκου,Ν. Σταθόπουλος, Αν. Βασιλείου. Και έξω οι Ν.Σεβαστοπουλος και Ι. Γάσπαρης.

Γιατί ο κ. Νικολάου, έδωσε λάμψη με την παρουσία του στην εκδήλωση. Ήρθε στο β’ ημίχρονο, φόρεσε φανέλα και αγωνίστηκε. Και παρά τα 66 του χρόνια (σ.σ. στο β’ ημίχρονο ήταν ο μεγαλύτερος ηλικιακά από όσους αγωνίζονταν) τα πήγε πολύ καλά. Και τα τρεξίματά του τα έκανε, και τις ασίστ του μοίρασε(στο 47΄έβγαλε τετ-α-τετ τον Γεωργιάδη, όμως πρόλαβε ο πορτιέρο των γηπεδούχων Γιώργος Ζαρπάπης και έδιωξε) και παρ’ ολίγο να χρηστεί και σκόρερ στο 58΄όταν το σουτ που έκανε έφυγε άουτ.
Ο ορθοπεδικός, χειρουργός και καθηγητής ιατρικής Λάκης Νικολάου, με το τεράστιο επίπεδό του και το κύρος που διαθέτει, εκπροσώπησε τους βετεράνους με όσα είπε στο τραπέζι, που έκαναν οι διοργανωτές στην σουβλακερί του Κ. Παπαδόπουλου: «Γνωρίζω την αξία και τις ικανότητες των Ποντίων, αφού και η γυναίκα μου είναι Ποντιακής καταγωγής. Άνθρωποι, που πέρασαν περπατώντας για να επιζήσουν δύο ηπείρους και κατάφεραν να διατηρήσουν παραδόσεις και πολιτιστική κληρονομιά είναι ικανότατοι. Και σε αυτό το ταραχώδες ταξίδι από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, για μια ζωή γεμάτη ελπίδες και επιδιώξεις, χαρακτήρισε την ιστορία της Ποντιακής ύπαρξης. Και για να είσαι ΑΕΚ και Πόντιος, πρέπει να είσαι σε θέση να πεις η ζωή συνεχίζεται και να οικοδομήσεις τα πάντα από το μηδέν. Και οι Πόντιοι με το πείσμα που τους διακρίνει και την κληρονομιά του πολιτισμού της επιβίωσης που κληρονόμησαν, πέτυχαν πολλά. Όπως πετύχατε κι εσείς με την εκδήλωση που κάνατε, για να τιμήσετε με το αθλητικό πνεύμα τη γενοκτονία των Ποντίων. Και εσείς ως συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, έχετε μεγάλη ευθύνη, στην οποία αποδείξατε ότι είσαστε σε θέση να ανταποκριθείτε. Τόσο η ΑΕΚ, όσο και η Ελλάς Ποντίων, εκπροσωπούν ένα κομμάτι από την ελληνική ιστορία και είμαστε όλοι περήφανοι, που διαιωνίζουμε ιδέες και ιδανικά. Βρισκόμαστε σε μια ΑΕΚογειτονιά και είναι τιμή μας, που παίξαμε μαζί σας. Αυτή είναι η «δική μας γη», αφού σε αυτή τη περιοχή το ογδόντα με ενενήντα τοις εκατό των κατοίκων είναι ΑΕΚ. Το γνωρίζω πολύ καλά γιατί μεγάλωσα εδώ δίπλα στο Περιστέρι και δεν θα ξεχάσω τους αγώνες του Αιγάλεω με τον Ατρόμητο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λάκης Νικολάου. Και ευχαρίστησε τους διοργανωτές γιατί ο,τι έκαναν, ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί τους, για τη νέα χρονιά.

«Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια»

Όμως έγινε και παιχνίδι…. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, έκαναν ο,τι καλύτερο μπορούσαν για να ικανοποιήσουν τους περίπου 300 θεατές, που βρίσκονταν στις εξέδρες και τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Και την θέση από τις ιαχές του τραγουδιού «Μια ιστορία από την Πόλη, μας μεγαλώνει», που τραγουδούσαν τα παιδιά από το Club της ΑΕΚ στο Αιγάλεω, πήρε το «Εμπρός της ΑΕΚ παλληκάρια, σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια» του ύμνου της ομάδος, που ερμηνεύει ο Μίμης Παπαϊωάννου.
Κι’ αυτό γιατί οι «κιτρινόμαυροι» είχαν τρία δοκάρια(!) τα δύο εξ αυτών μάλιστα προς το τέλος του 70λεπτης διάρκειας αγώνα.

f11 Atma-Nikol-Ardi

Τρείς άσοι της ΑΕΚ, από διαφορετικές εποχές. Από δεξιά, Λάκης Νικολάου, Χρήστος Αρδίζογλου και Ηλίας Ατματσίδης

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν στο σκορ στο 17΄με τον Γεωργιάδη, που αξιοποίησε ασίστ του Κοπιτσή. Η ισοφάριση ήρθε στο 26΄ από πλασέ του Νίκου Φωτιάδη, που ήταν «φωτιά» τις ενέργειές του και υποχρέωσε τον Ηλία Ατματσίδη δύο φορές (στο 22΄ το 58΄και το 64΄) να δείξει γιατί δεν τον ξεχνάει ο κόσμος της ΑΕΚ, που ρυθμικά φώναζε το όνομά του.
Ο Ηλίας, που αγωνίστηκε με τη τελευταία φανέλα που φορούσε στην ΑΕΚ (περίοδος 2001-02)είχε έρθει και στον πρώτο αγώνα με την Ελλάς Ποντίων το 2013. Όμως πέρσι δεν μπόρεσε να προσέλθει στον αγώνα μνήμης, γιατί είχε γίνει πολύ νωρίς, αφού είχε αρχίσει στις 11:30πμ! Με την επανεμφάνιση του λοιπόν κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ, έδειξε και πάλι τις τεράστιες ικανότητές του.

f12 georg-Georg

Ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής σε ενέργειά του που παρακολουθούν οι Ηρακλης Ηλιάδης, Γιώργος Ξανθόπουλος και Λάμπρος Γεωργιάδης

Και κάποιες στιγμές στον αγώνα, έπαιξε και ρόλο… μπακοτέρματος, θυμίζοντας μας, ότι ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας και εκτός περιοχής.

f13 sosti georg-Ardi

Με…χορευτικό στυλ, ο Λάμπρος Γεωργιάδης προσπαθεί να κοντρολάρει την πάσα του Χρήστου Αρδίζογλου, ενώ παρακολουθούν οι Γιάννης Ατματσίδης και Γιώργος Ξανθόπουλος

Το 1-1 ως τελικό σκορ, είναι μικρό για να αντικατοπτρίσει τόσο την ποιότητα του θεάματος που πρόσφεραν οι 40 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν όσο και το μεγαλείο του γεγονότος, για το οποίο ξεδίπλωσαν τις αρετές τους.
Οι «κιτρινόμαυροι» που είχαν ως κορυφαίους τους εμβληματικούς Τάκη Καραγκιοζόπουλο και Παναγιώτη Στυλιανόπουλο στο α’ μέρος Παπαδόπουλο, Ζήση και Γεωργαμλή στην επανάληψη, όταν και ο Καρούσης έπαιξε πολύ καλύτερα στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Πιθαρούλης, έκανε πολλά χιλιόμετρα και παραγωγικό παιχνίδια, είχαν τρία δοκάρια. Με τον πολύ καλό Χάρη Κοπιτσή (15΄) τον Λάμπρο Γεωργιάδη (63΄) και στο 65΄με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή, τα σουτ του οποίου έβρισκαν είτε σε αντίπαλους αμυντικούς, είτε δεν έβρισκαν στόχο.

F14 Papado -Nikol

Ο Μανώλης Παπαδόπουλος, ετοιμαζεται να αλλάξει τη μπάλα, με τον Λάκη Νικολάου

Οι πολύ καλοί γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον αεικίνητο Νίκο Φωτιάδη στο 60΄. Στα αξιοσημείωτα, η πολύ καλή ποιότητα του αγώνα-κυρίως στο β΄ ημίχρονο- αφού σε αυτό συνέβαλε η ταχύτατη και καλά οργανωμένη ομάδα των γηπεδούχων, από την οποια δεν υστέρησε κανείς. Αξιομνημόνευτες όμως οι εντυπωσιακές ενέργειες του Γιάννη Ατματσίδη που δέσποζε στο κέντο(σ.σ. ο Κοπιτσής κάποια στιγμή τον αποκάλεσε παικταρά! )και οι επεμβάσεις των Γιώργου Ναβροζίδη στο α’ ημίχρονο και Γιώργου Ζαρπάπη στο β’ μέρος, στα σουτ των Μανώλη Παπαδόπουλου, Λύσσανδρου Γεωργαλή, Λάμπρου Γεωργιάδη. Επίσης, η εντυπωσιακή εμφάνιση των Κώστα Κεσκινίδη στα χάφ, που «όργωσε» το γήπεδο, και του Γιάννη Χαλκίδη στην άμυνα.

F15  Gian Atm -Karag

Ο Γιάννης Ξανθόπουλος ετοιμάζεται για σουτ, ενώ οι Τάκης Καραγκιοζόπουλος και Πάνος Στυλιανόπουλος, έτοιμοι για δράση. Όπως και ο σκορερ των γηπεδούχων Νίκος Φωτειάδης

Οι Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος Τζωρτζάτος και Χρήστρος Αποστολίδης, ήταν οι «άρχοντες» της συνάντησης.

Συνθέσεις και παρουσίες

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ(Προπονητές Μιχάλης Σιμιγδαλάς Χρήστος Αντωνόπουλος)Ηλίας Ατματσίδης, Δημήτρης Καραγκιοζόπουλος, Στέφανος Πορφύρης, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Μιχάλης Καρούσης, Μιχάλης Πιθαρούλης, Χρίστος Αρδίζογλου, Χάρης Κοπιτσής, Λάμπρος Γεωργιάδης, Στέλιος Σεραφείδης(αρχική ενδεκάδα) Μανόλης Παπαδόπουλος,
Θωμάς Λαγινάς, Δημήτρης Ζήσης, Λεωνίδας Δαδίτσος, Δημήτρης Τσιώτρας, Λεωνίδας Χατζικουμαντάρης, Θανάσης Σαρκίρης, Στέφανος Καλεντέρογλου, Μάκης Χατζής, Λάκης Νικολάου. Με την αποστολή παρόντες και οι Κώστας Νεστορίδης, Θωμάς Μαύρος, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιώργος Καραφέσκος, Νίκος Σταθόπουλος, Τάσος Βασιλείου, Κώστας Νικολαϊδης, Άρης Τσαχουρίδης, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Νίκος Σεβαστόπουλος και το επίτιμο μέλος των βετεράνων και εκπρόσωπος της διοίκησης της ΑΕΚ Κώστας Μάρκου. Με την αποστολή επίσης, παρών και ο γενικός αρχηγός των ποδοσφαιρικών Ακαδημιών της ΑΕΚ, με την οποία η Ελλάς Ποντίων συνεργάζεται , Δημήτρης Σαραφείδης.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΕΛΛΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ(Προπονητής Γιάννης Ατματσίδης) Γιώργος Ναβροζίδης, Νίκος Δουλγερίδης, Κ. Ντιλγερίδης, Κ. Ναυροζίδης, Γιώργος Ξανθόπουλος, Παναγιώτης Σαρλάς , Ηρακλης Ηλιάδης, Παναγιώτης Χαλκίδης, Νίκος Φωτειάδης, Γιάννης Ατματσίδης, Νίκος Δεληγιαννίδης (αρχική ενδεκάδα), Γιάννης Χαλκίδης, Σαββας Ευθυμιάδης, Κώστας Κεσκινίδης, Μιχάλης Ευθυμιάδης, Γιώργος Διλγερίδης, Γιώργος Καραταρίδης, Γιώργος Ζαρπάπης, Βασίλης Σαββίδης, Παναγιώτης Σουπιάδης.
Και στο τέλος του αγώνα, όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη νέα χρονιά. Μακάρι μέχρι τότε, να έχουν βρει δικαίωση οι 353.000 ψυχές Ποντίων που σφαγιάσθηκαν και να αναγνωριστεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ομολογουμένως, η καθυστέρηση ήταν μεγάλη. Όμως η αναγνώριση έγινε. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι μέχρι το 2013, 25 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, που δεν διαφέρει από την αντίστοιχη των Ποντίων. Όπως την έχει αναγνωρίσει και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία. Οι Πόντιοι, οπαδοί του δόγματος «κάλλιο αργά παρά ποτέ», έχουν μάθει να περιμένουν… Και ελπίζουν στη δικαίωση…

F16 sim-mil statho pesi

Οι Κ. Πεσιρίδης, Α.Τσαχουρίδης, Σ.Κωνσταντινίδης, Η. Ατματσίδης, Α. Καούρας, παρακολουθούν διάλογο των Νίκου Σταθόπουλου και Μιχάλη Σιμιγδαλά, μπροστά από τα Γραφεία της Ελλάς Ποντίων

f18 AL oloi

«Και του χρόνου» ευχήθηκαν σηκώνοντας τα ποτήρια μπύρας τους, οι άσοι των δύο ομάδων

F19 Atma-Pesi-Kat

Οι Ηλίας Ατματσίδης και Κοσμάς Πεσιρίδης, φωτογραφήθηκαν με την γλυκύτατη φίλη της ΑΕΚ, Κατερίνα Δαλαβέρου.

F17 AL

Οι Δημήτρης Σαραφείδης και Γιάννης Μπίλιος, προσπαθούν να αποθανατίσουν την ομιλία του Λάκη Νικολάου, στο δείπνο που παρέθεσαν οι διοργανωτές. Εικονίζονται και οι Μαύρος, Καραφέσκος, Σιμιγδαλάς, Ητματσίδης και η Κ. Δαλαβέρου

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement