ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κουρμπέλης ή Κατσουράνης;
Τον τελευταίο καιρό δύο ελληνικά ονόματα προτάθηκαν για το χώρο του κέντρου της ΑΕΚ ενόψει της απαιτητικής σεζόν που ακολουθεί στη Β’ Εθνική. Ο λόγος για τους Δημήτρη Κουρμπέλη και Κώστα Κατσουράνη.
Όπως έχει προαναφερθεί, το χτίσιμο της νέας ΑΕΚ η οποία έτσι όπως δείχνουν τα συμβαίνοντα των τελευταίων ημερών θα έχει εντός ελαχίστων ετών το δικό της γήπεδο, δεν πρέπει να βασίζεται σε άσκοπα πισωγυρίσματα και δη σχεδόν βετεράνων ποδοσφαιριστών. Ο Δικέφαλος οφείλει να κατασκευάσει έναν ανταγωνιστικό κορμό Α’ Εθνικής από τη νέα σεζόν βασισμένο σε νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές σε κάθε γραμμή του γηπέδου.
Ο Κώστας Κατσουράνης σε λίγες ημέρες κλείνει τα 35 και προφανώς δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον του παίκτη στην Ένωση. Παρ’όλα αυτά η εμπειρία του, η οποία ενδεχομένως να φανεί χρήσιμη σε αυτή την «ύπουλη κατηγορία», δε συγκρίνεται με εκείνη του 20χρονου Κουρμπέλη. Ο Κατσουράνης είχε αν μη τι άλλο μια επιτυχημένη πολυετή καριέρα τόσο σε Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ όσο και στο εξωτερικό με την ιστορική φανέλα της Μπενφίκα και φυσικά αποτέλεσε βασικό μέλος της Εθνικής του Euro 2004.
Αναμφίβολα θα μπορέσει με τον τρόπο του να βοηθήσει την Ένωση να εξασφαλίσει χωρίς δυσκολία την άνοδο μιας και αποτελεί ανασταλτικά μια σκληροτράχηλη και δυναμική λύση μεταξύ άμυνας και κέντρου ενώ είναι επίσης ικανός στο σκοράρισμα είτε με το κεφάλι κυρίως σε στημένες φάσεις είτε με κάποιο δυνατό σουτ.
Στον αντίποδα ο Δημήτρης Κουρμπέλης θεωρείται ένα από τα νέα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου με θητεία στον Αστέρα Τρίπολης τα τελευταία 3 χρόνια και σημαντικές εμφανίσεις με την επιτυχημένη Εθνική Νέων. Ικανός να αγωνίζεται με ευχέρεια είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως αμυντικός μέσος αναμφίβολα θα προσδώσει φρεσκάδα και νεανικό πάθος στην ομάδα ενώ σίγουρα θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του νεοσύστατου σχήματος της ΑΕΚ.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του «Κατσούρ» τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, ο οποίος προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα στις στάσεις του σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Προβλήματα στον πειθαρχικό τομέα εντός αγωνιστικού χώρου με συλλογή καρτών, ένταση στα αποδυτήρια με συμπαίκτες του και διενέξεις με αντιπάλους προσμετρώνται προφανώς στα αρνητικά.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν δεν πιστεύω ότι μπορεί ο Κατσουράνης να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην Ένωση μελλοντικά εν συγκρίσει με το νεαρό Κουρμπέλη. Από εκεί και πέρα η άποψη του προπονητή θα κρίνει την τελική επιλογή της ΑΕΚ για αυτή τη θέση ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και τις επικρατούσες συνθήκες.
Βασίλης Γούσιος

