ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

52 χρόνια από το έπος!

Published

on

Σήμερα συμπληρώνονται 52 χρόνια από το έπος του 1968! Από την χρονιά που η ΑΕΚ μέσα στα δύσκολα χρόνια της χούντας, κατάφερε να ενώσει και να δώσει χαρά στον Ελληνικό αθλητισμό. Η ΚΑΕ ΑΕΚ φρόντισε να μας το θυμίσει μέσα από το επίσημο λογαριασμό του Twitter της

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μωυσιάδης

Είναι 4 Απριλίου 1968, η ΑΕΚ βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Εκεί έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη αντίπαλο, την Σλάβια Πράγας, οι Τσεχοσλοβάκοι εκείνη την χρονιά ήταν και το φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου.

Ωστόσο ο Γιώργος Αμερικάνος και οι υπόλοιποι παίκτες της “βασίλισσας” όπως, Τρόντζος, Λαρετζάκης, Ζούπας, Βασιλειάδης, Χρηστέας, Τσάβας, είχαν άλλα σχέδια για εκείνο το βράδυ.

Ο τελικός προγραμματίζετε να γίνει στην Ελλάδα και για στάδιο επιλέγετε το “Καλλιμάρμαρο”.

Η παίκτες της ΑΕΚ εκείνο το βράδυ είχαν δύο λόγους για να κερδίσουν τον αγώνα, ένας ήταν για το συμπαίκτη και φίλο τους Γιώργο Μόσχο που είχε χάσει την μάχη που έδινε με τον καρκίνο έναν χρόνο πριν. Ο δεύτερος λόγος ήταν ο κόσμος 80.000  μέσα στα χρόνια της χούντας που απαγορευόταν να γίνει μάζωξη με πάνω από 5 άτομα, και πόση ακόμη έξω από το στάδιο.

Στο πρώτο ημίχρονο η AEK προηγήθηκε με 47-38, αλλά η Σλάβια στο δεύτερο μέρος μείωσε σε 57-56 και λίγο αργότερα προηγήθηκε με  58-60. H AEK, με πρωτοβουλίες του Aμερικάνου, πήρε προβάδισμα 60-54 στο 32′.

Ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα 80.000 κεράκια ανάβουν και οι εξέδρες στο στάδιο από σκοτεινή που ήταν,γιατί τότε το μόνο φως που υπήρχε ήταν για τον αγωνιστικό χώρο, να γεμίζουν φως.

Η τηλεοπτική μετάδοση τότε δεν υπήρχε και ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί κανείς για τον αγώνα ήταν από το ραδιόφωνο, με την ξεχωριστή φωνή του Γιώργου Βασιλείου, που είχε πάει από την αγωνία του δύο ώρες πριν αρχίσει ο αγώνας.

Μένουν λίγα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει ο αγώνας και το ταμπλό γράφει 89-82, μέσα από τις χιλιάδες φωνές που ακουγόντουσαν στα ραδιόφωνα ακούγεται και η ανατριχιαστική φωνή του Βασιλείου να λέει: ” Το όνειρο έγινε πραγματικότητα, η Ελλάς νίκησε, η ΑΕΚ νίκησε, και το τρίπτυχο που διαμορφώθηκε στο Καλλιμάρμαρο, είναι ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ”.

Η ΑΕΚ γίνεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, η ΑΕΚ γίνεται “Βασίλισσα”
Χρόνια Πολλά “Βασίλισσα”
4 Απριλίου 1968: ΑΕΚ-ΕΛΛΑΣ-ΕΥΡΩΠΗ…

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement