Απέδειξε ότι και θέλει και αξίζει το πρωτάθλημα

0

Η ΑΕΚ πήρε το πιο σημαντικό ντέρμπι της σεζόν μέχρι το επόμενο και έδειξε ότι και το θέλει πάρα πολύ αυτό το πρωτάθλημα και ότι αξίζει να το κατακτήσει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα.

Το μεσοβδόμαδο… «χαστούκι» στα Γιάννενα πέτυχε τον σκοπό του. Η Ένωση κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να «προσγειωθεί», να ανασυνταχθεί κυρίως ψυχολογικά και να αποβάλει άμεσα την όποια αλαζονεία μπορεί να τη διακατείχε από το ομολογουμένως μεγάλο διάστημα που διατηρούσε αήττητο και έμοιαζε κυριολεκτικά ασταμάτητη απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα της Super League.

Το «μήνυμα» έφτασε φυσικά και στον Αλμέιδα. Ο Αργεντινός ειδικά στο πρώτο ημίχρονο παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ «καιγόταν» για νίκη εν αντιθέσει με τους «πράσινους», απέφυγε τα ρίσκα και κυρίως τη μαζική πίεση ψηλά που είχε ως συνέπεια να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η αμυντική του γραμμή στο ματς απέναντι στον ΠΑΣ και κατόρθωσε να «αφοπλίσει» τον Παναθηναϊκό ο οποίος κόντρα σε οργανωμένη άμυνα δύσκολα θα μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά. Όπως ακριβώς κι έγινε.

Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν δεδομένο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μιας και η ΑΕΚ θα αναγκαζόταν να πιέσει πιο δυναμικά ώστε να πάρει το ματς. Το έκανε αλλά χωρίς να αφήσει και πάλι επ’ ουδενί τα νώτα της ακάλυπτα. Με μια δυο φάσεις άλλωστε η φετινή ΑΕΚ έχει την ποιότητα υλικού για να πάρει οποιοδήποτε παιχνίδι.

Η οξύνοια του Πινέδα να «χωθεί» στην περιοχή του Παναθηναϊκού στη φάση που καθόρισε το ντέρμπι και η σκέψη του να εκτελέσει από μια τόσο «άβολη» γωνία αυτό αποδεικνύει. Ποιος χαφ της ΑΕΚ των περασμένων ετών, πλην του Βάργκας, θα μπορούσε να κάνει αυτή την ενέργεια και σε ένα ματς τέτοιας βαρύτητας; Κανείς. Τις περισσότερες φορές άλλωστε τα ντέρμπι τα κρίνουν τέτοιου τύπου προσωπικές ενέργειες από μεγάλες προσωπικότητες παικτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ο Μεξικανός έχει αυτή τη στόφα.

Σε γενικές γραμμές πάντως είδαμε ένα κάκιστο ντέρμπι. Όχι ότι υπάρχει απαίτηση για καλή μπάλα σε ένα ματς όπου κρίνεται κατά ένα ποσοστό ολόκληρο το πρωτάθλημα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι αφενός κοντράρονταν οι δύο ομάδες με την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αφετέρου ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ιδιαίτερα διατεθειμένος να κυνηγήσει τη νίκη, ωστόσο μιλώντας για την ΑΕΚ, είδαμε μια φανερή αδυναμία στη δημιουργία. Κακά τα ψέματα, αλλά όσο λείπουν οι Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, η Ένωση περιορίζεται πολύ σε αυτό το κομμάτι.

Πλέον, με την ΑΕΚ να πιάνει τα βασικά της στάνταρ και την ψυχολογία στο ζενίθ, ίσως είναι απλώς θέμα λίγων εβδομάδων να βρεθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο Παναθηναϊκός με μία μόλις νίκη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του και ένα… «διαβολοπρόγραμμα» να τον περιμένει στο επόμενο διάστημα, δείχνει ότι δεν θα αντέξει. Το θέμα είναι τι γίνεται με τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές που πλησίασαν πια εξίσου ανησυχητικά. Τα δεδομένα προοικονομούν το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα της τελευταίας δεκαετίας αλλά αν η ΑΕΚ μείνει πιστή στο πλάνο της, φαίνεται να έχει για την ώρα τις περισσότερες πιθανότητες. Οψόμεθα…


Comments are closed.