ΔΙΑΦΟΡΑ
Δανία: Ανακοινώθηκαν 4.000 απολύσεις στα Ταχυδρομεία

Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων στη Δανία, με θύματα αυτή τη φορά τους υπαλλήλους των ταχυδρομείων.

Μόνιμη αιτιολογία, η ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι ιδιωτική, κρατική ή δημοτική. Αν και η παραγωγικότητα σύμφωνα με σχετικές έρευνες, κοντεύει να ξεπεράσει τα όρια του δυνατού, λόγω απολύσεων και εργοδοτικής τρομοκρατίας, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις.
Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» πουλήθηκαν πριν ένα χρόνο στα «Σουηδικά Ταχυδρομεία» (Post Nord), αφού είχαν απολύσει πάνω από 15.000 εργαζόμενους από το 2000 και μετά. Σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει την εταιρεία σε ιδιώτες τμηματικά, πουλώντας πρώτα τα φιλέτα, όπως τη διανομή τύπου και για να αποδείξει ότι είναι ανταγωνιστική, προχωράει σε απόλυση 4.000 εργαζομένων σε πρώτη φάση.
Τα «Δανέζικα Ταχυδρομεία» από κρατική εταιρεία μετατράπηκε το 1995 σε ανώνυμη εταιρία με κύριο μέτοχο το δανέζικο κράτος. Δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι το 2011 παρουσίαζε κέρδη κάθε χρόνο και απέφερε στο δανέζικο κράτος 4,75 δις. κορώνες.
Από το 2000 που με βάση την ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα ο κλάδος απελευθερώθηκε, μπήκαν στο παιχνίδι ανταγωνιστικές εταιρείες, που απασχολούσαν προσωπικό από άλλες χώρες με μισθούς πείνας και που άρπαξαν τα φιλέτα όπως τη διανομή στις μεγάλες πόλεις και άφησαν στα «Δανέζικα ταχυδρομεία» τις μακρινές και άγονες περιοχές.
Με την απόλυση των 4.000 εργαζομένων η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής τα γράμματα θα διανέμονται μόνο μια φορά την εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων 3F, όπως συνηθίζεται στη Δανία, δια στόματος του προέδρου της θεώρησε παρατραβηγμένο το μέτρο, αλλά παράλληλα ανέλαβε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι μπορούν ίσως να βρουν άλλη δουλειά και γι’ αυτό να μην αντιδράσουν.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο διάστημα η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία «NOVO» παρά τα δισεκατομμύρια κερδών που παρουσίασε, ανακοίνωσε 1.000 απολύσεις.
Το παράδειγμα της Δανίας αποκαλύπτει τι σημαίνει έλλειψη ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα και τι κίνδυνο για τους εργαζόμενους αποτελούν οι σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές συνδικαλιστές. Επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της θέσης του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Πηγή: 902.gr

