ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δικέφαλη… ωδή στην ιστορία, στο Αίγιο!

Published

on

H A.E. Αιγίου ‘κλείνει’ 90 χρόνια και οργανώνει γιορτή βετεράνων με την ΑΕΚ

Από το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου (6 μ.μ) αρχίζει στις 6 Σεπτεμβρίου η δράση των βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, για την περίοδο 2021-22. Ο εναρκτήριος αγώνας τους μάλιστα, έχει ιστορική σημασία, αφού θα γίνει κόντρα στους βετεράνους της Α.Ε.(Κ). Αιγίου, που εφέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ημέρα ορόσημο για την Αθλητική Ένωση Αιγίου η Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, αφού στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της, θ’ αντιμετωπίσει την ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ. Ημέρα ορόσημο λοιπόν, σε χρονιά ορόσημο, αφού εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια ζωής από την ημέρα που υπογράφτηκε το ιδρυτικό καταστατικό της Α.Ε.Κ. Αιγίου. Η Α.Ε. Αιγίου λοιπόν, που ως Α.Ε.Κ. Αιγίου έχει αριθμό μητρώου 159 από την Ε.Π.Ο. συμπληρώνει εφέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή της. Και το γεγονός, το γιορτάζει παίζοντας σε επίπεδο βετεράνων το σπουδαιότερο φιλικό αγώνα της ιστορίας της. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 (6 μ.μ.) στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου αντιμετωπίζει τους παλαίμαχους της Α.Ε.Κ. σε ένα επετειακό αγώνα που θα γυρίσει το χρόνο πίσω και όλοι ελπίζουν να εξελιχθεί σε εφαλτήριο αναγέννησης για την Α.Ε. Αιγίου, που την δεκαετία του 1960 αγωνιζόταν στο περιφερειακό Πρωτάθλημα (σ.σ. κάτι σαν της Footballeague σήμερα) και είχε ανάδειξε μεγάλους άσους….

Η αφίσα που έχουν φιλοτεχνήσει οι διοργανωτές, για τον σημερινό αγώνα βετεράνων Α.Ε. Αιγίου και ΑΕΚ

Φίλιππος Κοσσαράς: «Θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές»

Την ιστορική ομάδα του Αιγίου, ανάλαβε να «αναστήσει» αγωνιστικά και σε τρόπο δράσης και λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα νέων ανθρώπων στους οποίους ηγείται ο Φίλιππος Κοσσαράς. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς εδώ στο συνοικισμό προσφύγων Αιγίου, ότι θα έχουμε την χαρά να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου μας, παίζοντας με τους βετεράνους της ΑΕΚ. Να δούμε ποδοσφαιριστές που ήταν ινδάλματα των παιδικών μας χρόνων, που θα έλθουν στο Αίγιο για να τιμήσουν μια ομάδα, που ξεκίνησε να δημιουργείται το 1926 όταν οι προσφυγές από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στο Συνοικισμό Αιγίου ξεκίνησαν τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που θα τους θύμιζε τις χαμένες πατρίδες», μας τόνισε ο πρόεδρος της Α.Ε Αιγίου κ. Κοσσαράς και συνέχισε: «Η ονομασία πάρθηκε από το μητρικό σωματείο της Α.Ε.Κ., αφού οι μικρασιάτες πρόσφυγες του Αιγίου αντλώντας έμπνευση από το μητρικό σωματείο της νεοϊδρυθείσας το 1924 Α.Ε.Κ. στην Αθήνα, ίδρυσαν την Α.Ε.Κ. Αιγίου. Γεννήθηκε λοιπόν η Α.Ε.Κ. Αιγίου, όπως είχαν γεννηθεί και οι ΑΕΚ Πατρών, ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου και οι ΑΕΚ, άλλων περιοχών στην χώρα, που είχαν κατακλυστεί από Μικρασιάτες. Το 1931 οι υπεύθυνοι της ομάδας κατέθεσαν το καταστατικό της στο Πρωτοδικείο και πλέον η Α.Ε.Κ. Αιγίου ξεκίνησε επίσημα με 159 αριθμό μητρώου από την Ε.Π.Ο. Το 1952 για λόγους που ακόμη ψάχνουμε, μετονομάζεται σε Α.Ε. Αιγίου. Όμως κράτησε το δικέφαλο και τα κιτρινόμαυρα χρώματα και εφέτος η ομάδα μας κλείνει τα 90 χρόνια που θα γιορτάσουμε με εναρκτήριο παιχνίδι αυτό με τους βετεράνους. Ένα παιχνίδι, που ελπίζουμε να εξελιχθεί σε γιορτή και να ζήσουμε ιστορικές στιγμές στο Αίγιο». Αυτά στο… πρώτο μέρος των δηλώσεων του κ. Κοσσαρά, που εκ μέρους της Α.Ε. Αιγίου, θα τιμήσει τους βετεράνους της ΑΕΚ…

Η ομάδα βετεράνων της Α.Ε. Αιγίου σε πλήρη σύνθεση από πρόσφατο αγώνα της

Η ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ, όπως είχε παραταχθεί πέρσι στους αγώνες του τουρνουά στο Σοφικό

Η αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ
Στην σημερινή εκδήλωση, ο εκλέκτορας της ομάδας βετεράνων ΑΕΚ και πολυπράγμων Μιχαήλ Σιμιγδαλάς, έχει καλέσει πολλούς άσους για το συναπάντημα. Αρχηγός αποστολής στους βετεράνους της «Ένωσης», θα είναι ο πρόεδρος Στυλιανός Σεραφείδης, ο οποίος θα τιμηθεί και από τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ Αιγίου. Από εκεί και πέρα αναμένεται να είναι παρόντες και οι Χρήστος Αρδιζογλου και Γιάννης Μουσούρης, που εκπροσωπούν την ΑΕΚ της περιόδου του «Θείου Λουκά». Παρόντες ακόμη ο Τάκης (Δημήτρης) Καραγκιοζόπουλος που τ΄ όνομά του είναι συνδεδεμένο με το Πρωτάθλημα του 1989, αλλά και οι Ηλίας Ατματσίδης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Μάκης Χατζής, Χάρης Κοπιτσής, Μιχάλης Βλάχος, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος Γιώργος Παπακωστούλης, Ιβαν Ρούσεφ, Γιώργος Βλαντής, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Κοσμάς Πεσιρίδης, Μιχάλης Καρούσης, Χαράλαμπος Ζαρωτιάδης, Στέφανος Πορφύρης, Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, Τάσος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Ζήσης, Λεωνίδας Δαδίτσος, Τριαντάφυλλος Παντελίδης, Αθανάσιος Σαρκίρης Παναγιώτης Παγκράτης, Γιάννης Μαγγίνας, Θωμάς Λαγινάς. Επίσης, ο εκλέκτορας, θα έχει στη διάθεσή του ως τερματοφύλακες τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, που το 1976-77 έχει αγωνιστεί στους ερασιτέχνες της ΑΕΚ, τον Σταυρό Παππά και πιθανόν τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη. Παρόντες ακόμη ο «Βιλαβέρντε» της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου Νίκος Σταθόπουλος, που έχει αγωνιστεί και στον Παναιγειάλειο, αλλά και ο «Πελε» της ΑΕΚ, Νίκος Σεβαστόπουλος. Επίσης το μέλος της ερασιτεχνικής ομάδας τη δεκαετία 1970 Γεώργιος Μπαρδής με τον φροντιστή Βούλγαρη Γεώργιο. Να σημειωθεί, ότι οι βετεράνοι της ΑΕΚ, θα τιμήσουν τον 85χρονος οπαδό της «Ένωσης», που έχει προσφέρει πολλά στην ΑΕΚ Αιγίου Γεώργιο Τίντα.
Η αποστολή των «κιτρινόμαυρων» βετεράνων, έχει δώσει ραντεβού στις 12:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας μπροστά από το νέο ανεγερθέν γήπεδο της ΑΕΚ. Από εκεί είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για το Αίγιο με πούλμαν που «έκλεισε» ο αντιπρόεδρος της Α.Ε. Αιγίου και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ιστορικής «Θύρας 21» Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Ο πρόεδρος Φίλιππος Κοσσαράς, δεν ξεχνάει ότι ήταν και ποδοσφαιριστής.. Και όπως φανερώνει το στυλ του, με αρετές…

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, που θα τιμηθεί σήμερα, εν μέσω Λάμπρου Γεωργιάδη και Ιβάν Ρούσεφ

Η ομάδα των γηπεδούχων της ΑΕ Αιγίου
Η Α.Ε. Αιγίου, έχει αναδείξει μεγάλους άσους στο παρελθόν. Και επειδή είναι δημιούργημα προσφυγομάνας περιοχής, είναι λογικό, ότι υπάρχει πολύ έντονη αγάπη για την ΑΕΚ. Όπως από τους αδελφούς Μαστοκυριάκου. Τον τωρινό προπονητή στον Παγκύπριου Νέας Υόρκης Στράτο Μαστροκυριάκο, που όπως μας έλεγε έχει το ιδρυτικό καταστατικό του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Αιγίου, που ιδρύθηκε το 1971, αλλά και τον αδελφό του Χρήστο, που είναι ο νυν προπονητής της ομάδας, αλλά και τεράστιος οπαδός της «Ένωσης» αφού δεν χάνει παιχνίδι της κυρίως στο εξωτερικό! Όμως ως ομάδα, η Α.Ε Αιγίου, έβγαλε από τα σπλάχνα της άσους που έκαναν καριέρα σε ομάδες επαγγελματικών κατηγοριών. Μάλιστα, τρεις έπαιξαν και στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Ο τερματοφύλακας Μιχαηλίδης στη δεκαετία του ΄60 και οι αδελφοί Καρανικόλα, ο Θανάσης και ο Παντελής στα νεότερα χρόνια. Σε Χαλκηδόνα και Προοδευτική ο πρώτος και σε Απόλλωνα ο δεύτερος. Επίσης την δεκαετία του 1990, έβγαλε από τα σπλάχνα της άσους όπως οι Παναγιώτης Ζάπης, Γιώργος Σταματόπουλος, Χρήστος Σπανός (αδελφός του νυν προπονητή στον Ιωνικό, Δημήτρη), που έκαναν καριέρα σε ομάδες Β Εθνικής. Αναφορά ακόμη σε άσους που μεγαλούργησαν την δεκαετία του 1960, με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Τριανταφύλλη, ο οποίος είχε δοκιμαστεί και στην ΑΕΚ, και ο οποίος ζούσε στη Φλόριντα και «έφυγε» χθες από τα εγκόσμια. Και ακόμη άσους όπως οι Φλώρος, Μακρής, Μινασιάν, , Μιχαηλίδη, Ζαπής, Καράμπελας, Χρήστος Ρέλλας, Γιοβατζίκογλου, Μακρής και άλλοι. Η ομάδα παλαιμάχων δίνει φιλικούς αγώνες κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το προηγούμενο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε φιλικό με αντίπαλο την ομάδα της Σελιάνας. Ενός χωριού με ρίζες στην αρχαιότητα που ο πολύ δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Σελιάνας “Η Φελλόη” προσπαθεί να του δώσει την αίγλη του παρελθόντος. Βραβεύτηκαν δύο εμβληματικές μορφές της Α.Ε. Αιγίου, ο αείμνηστος διοικητικός παράγοντας Αντώνης Μαστροκυριάκος καθώς και ο Χρήστος Δημητρίου που φόρεσε για 17 χρόνια την φανέλα της Α.Ε. Αιγίου και συνεχίζει να προσφέρει ακόμα και σήμερα από άλλα πόστα. Στην αποστολή των βετεράνων πάντως μεταξύ άλλων μετέχουν οι Χρήστος Μαστροκυριάκος, Γιώργος Χαβαριώτης, Τακής Ζαππής, Θανάσης Καλδίρης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Καλδίρης, Κώστας Αγγελόπουλος, Τάκης Κοσσαράς, Μιχάλης Κυριακόπουλος και Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Παπαχριστόπουλος, Σωτήρης Ζαφειρόπουλος, Φίλιππος Κοσσαράς, Άγγελος Τζουράς, Βασίλης Τιμοθέου, Χρήστος Δημητρίου, Στέφανος Τριανταφύλλου, Κώστας Τριαντάφυλλου, Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Μεσσήνης.

Η Α.Ε.Κ Αιγίου το 1946 λίγο πριν «απορροφηθεί» από τον Παναιγιεύς

Σε φωτογραφία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της το 1958, η Α.Ε.Αιγίου

Για 90 χρόνια καμάρι των προσφύγων του Αιγίου
Η Α.Ε. Αιγίου ιδρύθηκε το 1931 και είναι το «καμάρι του Συνοικισμού», αφού αποτελεί δημιούργημα και παρακαταθήκη των προσφύγων της περιοχής. Ο δικέφαλος αετός ως έμβλημα της ομάδας μαζί με το γεγονός ότι η ομάδα φοράει κιτρινόμαυρα, δείχνει το… αυτονόητο. Ότι οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από τη «μητρική» Α.Ε.Κ Με ιδιαίτερη παρουσία στα αθλητικά πράγματα του Αιγίου αλλά και της Αχαΐας η Α.Ε. Αιγίου αποτέλεσε μια μεγάλη δύναμη του Αιγιώτικου ποδοσφαίρου. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ιδιαιτέρως και αγωνιζόμενη στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δυτικής Ελλάδας, η Α.Ε.Α κόντραρε μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως ο Παναιγιάλειος και ο Παναιτωλικός αλλά και ιστορικές ομάδες όπως ο Πανηλειακός, η Α.Ε. Μεσολογγίου και άλλες. Μετά τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ιδιαίτερα τη διετία 1948-50 ο Παναιγιάλειος όπως και οι άλλες δύο ομάδες της πόλης (ΑΕΚ Αιγίου και Εθνικός Αιγίου) είχαν περιέλθει σε βαθιά κρίση και δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν σε επίσημους αγώνες. Προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, οι παράγοντες των τριών ομάδων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έτσι, ο Παναιγιάλειος απορροφώντας ΑΕΚ και Εθνικό Αιγίου, μετονομάστηκε σε Παναιγιεύς. Αρχικά συμμετείχε στο Κύπελλο και κατά τη διάρκεια της σεζόν έδωσε πλήθος φιλικών αγώνων. Την περίοδο 1951-52 0 Παναιγιεύς συμμετέχει κανονικά πλέον στο πρωτάθλημα της Περιφέρειας. Το 1952 ο Παναιγιεύς διαλύθηκε και η ΑΕK επανήλθε ως ΑΕΑ, όνομα το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Το σκεπτικό της απόφασης για αλλαγή του ονόματος δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρα γνωστό με τις απόψεις και τις φήμες να διίστανται. Παράγοντες της εποχής που θα μπορούσαν να μας… διαφωτίσουν, μετά από 70 και πλέον χρόνια δεν υπάρχουν στη ζωή. Σύμφωνα με ότι έχει ειπωθεί παλαιότερα από ανθρώπους που είχαν ζήσει τα γεγονότα, δεν μπορούσε να επιστρέψει με το προηγούμενο όνομα και αναγκάστηκε να το αλλάξει. Όπως και να έχει, η ταυτότητα, τα χρώματα και κυρίως το σήμα της ομάδας, ο δικέφαλος αετός, παρέμειναν και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία. Δυστυχώς από την περίοδο 2016-17 η ομάδα έμεινε ανενεργή καθώς δεν δήλωσε συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας. Όμως μετά από προσπάθειες παλιών ποδοσφαιριστών της, η Α.Ε. Αιγίου δήλωσε και πάλι συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ από την αγωνιστική περίοδο 2019-20 και πέρυσι ανέβηκε στη Β΄ κατηγορία, στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά.

Τρείς άσοι της ΑΕΚ με ξεχωριστή ιστορία για τις δεκαετίες ’60 και ’70. Από δεξιά Νίκος Σταθόπουλος, Μιχάλης Σμιγδαλάς και Νίκος Σεβαστόπουλο

Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, που αναμένεται να είναι παρόν σήμερα σε προσπάθειά του που παρακολουθεί ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος

Η «Νέα σελίδα» της Α.Ε. Αιγίου
Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε στην ΑΕΑ απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ισχυρή παρουσία έχει και το γυναικείο φύλο με την συμμετοχή της Κατερίνας Δημητρίου, της Βασιλικής Μαστροκυριάκου, της Μαίρης Οικονομοπούλου και της Δανάης Τρίψα Η ομάδα ξεκίνησε από το μηδέν χωρίς να έχει ούτε ένα δελτίο και φέτος το ρόστερ απαριθμεί περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός νεανικού συνόλου αλλά και πολύ σύντομα η ομάδα να έχει τις δικές της ακαδημίες. Οργανωτικά πιστεύω ότι είμαστε μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ε.Π.Σ. Αχαΐας, ενώ τώρα ετοιμάζουμε και την ιστοσελίδα μας», τονίζει ο πρόεδρος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας, Φίλιππος Κοσσαράς. Και συνεχίζει: «Ο στόχος είναι η ομάδα να κάνει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα και ο, τι βγει. Μετά απ΄ όσα έγιναν με την πανδημία του covid 19,μείναμε λίγο πίσω. Όμως εύχομαι να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία όσο πιο γρήγορα δυνατοί, τωρα που γυρίζουμε στα γήπεδα, να είμαστε δυνατοί. Κι εμείς να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο γήπεδο μας με την δημιουργία της εξέδρας. Ο αγώνας βετεράνων με την ΑΕΚ ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή των επετειακών μας εκδηλώσεων και να μπορέσουμε στο μέλλον να κάνουμε και τις συναυλίες που είχαμε προγραμματίσει και να αποκαταστήσουμε την ομάδα στο μεγαλείο της ισχύος της»

 

Άψογο στιλ, από τον αειθαλή Χρήστο Αρδίζογλου, που θα είναι παρόν στο Αίγιο

Η βινιέτα των 90 χρόνων της Α.Ε. Αιγίου

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement