Η άγνωστη… αληθινή ιστορία της ΑΕΚ στη Βενεζουέλα

0

Η ιστορία της λατρείας της ΑΕΚ στη Βενεζουέλα, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν… που αναδεικνύουν σήμερα τα ΜΜΕ με αφορμή το υπέροχο αφιέρωμα για την Ένωση

Στη Βενεζουέλα υπάρχει ΑΕΚ… Και δεν έγινε χθες… Η λατρεία ενός μετανάστη από τη Λέσβο, έφερε τα πάνω και κάτω… και μια ομάδα με κιτρινόμαυρα και έμβλημα τον δικέφαλο αετό, αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες (!) στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Βενεζουέλας!

Γιώργος Καλφαγιάννης είναι το όνομα του Ενωσίτη “τρελού”… που έχει αναστατώσει το Καράκας και τα περίχωρα… με την ΑΕΚάρα του. Σας μεταφέρω ολόκληρο το κείμενο της έρευνας για την ΑΕΚ Βενεζουέλας, έτσι όπως είναι γραμμένο στην 3η έκδοση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, που περιλαμβάνει πλέον 402 ομάδες με έμβλημα τον δικέφαλο αετό από όλο τον κόσμο.

Και ο Μαδούρο… είναι ΑΕΚ!

Το ότι υπάρχει ΑΕΚ και στη Βενεζουέλα (!) δεν το είχαμε φανταστεί, ούτε στα πιο ρομαντικά όνειρα μας…
Κι όμως… Ένας Μυτιληνιός έκανε το θαύμα του! Ξενιτεύτηκε από μικρός, έφτασε με ελπίδες και όνειρα στην όμορφη Βενεζουέλα, έστησε εκεί τη ζωή του, αλλά δεν ξέχασε την ΑΕΚ!
Ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης από μικρός ο Γιώργος Καλφαγιάννης, δεν την ξέχασε εκεί στα μακρινά τα ξένα…
Για τη δημιουργία της ΑΕΚ Καράκας μιλάει στον δημοσιογράφο Θεόφιλο Μυζίκα, ο οποίος τον συνάντησε για λογαριασμό… του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


«Η ΑΕΚ μπήκε μέσα στην καρδιά και το μυαλό που, από όταν ήμουν μικρό παιδί. Μέσα μου πάντοτε καλλιεργούνταν η ιδέα της. Ήταν η ομάδα του φτωχού λαού, του απλού κόσμου, της προσφυγιάς. Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε κι αυτή μέσα μου. Από μικρή ηλικία δούλευα μαραγκός για να μπορέσω να ζήσω. Μετά τη φυγή του αδερφού μου στην Βενεζουέλα, αποφάσισα κι εγώ – παρά τις δυσκολίες – να μεταβώ εκεί, για ένα καλύτερο μέλλον. Έφυγα λοιπόν από το χωριό μου, την Φίλια

Λέσβου για το μεγάλο και δύσκολο βήμα. Τότε όλοι όσοι έφευγαν στην Βενεζουέλα (από το χωριό μου οκτώ συνολικά) όλοι επέστρεψαν πίσω.
Από το 1964, οπότε και έφυγα, έκλεισα 55 χρόνια εκεί, στην πολιτεία Ελβιχία, της Βενεζουέλας. Ξεκινήσαμε με τον αδερφό μου με λίγα και μικρά καταστήματα υφασμάτων. Στη συνέχεια φτιάξαμε 17 πολυκαταστήματα.

Με έκαιγε όμως πάντα το ποδόσφαιρο και η αγαπημένη μου ΑΕΚ. Μαζί με άλλους Έλληνες δημιουργήσαμε την Deportivo Elolgia Grecia. Πάντοτε στο μυαλό μου υπήρχε η ΑΕΚ. Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε από την Γ’ Εθνική. Κερδίζαμε συνεχώς ανόδους, φτάνοντας μέχρι την πρώτη κατηγορία! Εκεί η ομάδα έμεινε 4 χρόνια… Πάντοτε είχαμε καλές θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. Κάπου εκεί, παράληλα με την πολύ καλή πορεία της ομάδας, πήγαιναν καλά και τα επαγγελματικά, και με ανέδειξαν επιχειρηματία της Χρονιάς το 1986, στην πολιτεία Ελβιχία.
Στη συνέχεια, το 1994, αποχώρησα από την ομάδα παρά την καλή της πορεία, και θέλησα να δημιουργήσω την ΑΕΚ. Δημιούργησα λοιπόν το 1995 την ομάδα με το όνομα της επιχείρησης μου, «ΑΕΚ renny» έχοντας το σήμα της ΑΕΚ και φυσικά τα χρώματα της, μαύρο και κίτρινο.


Η ομάδα έχει πορεία 24 ετών, υπάρχει μέχρι και σήμερα, ωστόσο ποτέ δεν θελήσαμε να συμμετάσχουμε σε εθνικό πρωτάθλημα. Συνολικά κατακτήσαμε 29 τίτλους, κύπελλα και πρωταθλήματα, και είμαστε ευχαριστημένοι με την παρουσία της και το οικογενειακό κλίμα που πάντα επικρατεί. Η ομάδα έχει γίνει πολύ διάσημη στην πολιτεία και στον νομό «Merida» μιας και κερδίζαμε συνεχώς, είχαμε πάντα πολύ καλή πορεία, ενώ όλα τα ραδιόφωνα της περιοχής (κάπου 17) κάνουν συνεχώς ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων της ΑΕΚ!

 

 


Comments are closed.