96 χρόνια… η ζωή μας ΟΛΗ!

0

13-4-1924

Τα 95 χρόνια της ιστορίας της συμπληρώνει η ΑΕΚ σήμερα. Η ψυχή της Ένωσης προϋπήρχε όμως πριν το 1924

Στα παράλια της Κωνσταντινούπολης,όπου βρέχεται από τα νερά του Βοσπόρου, υπάρχει η περιοχή Γαλατάς. Αρχικό όνομα της ήταν Συκεαί ενώ επίσης αποκαλούνταν και Πέραν εν Συκεαί απ΄οπου προήλθε η ευρύτερη ονομασία Πέραν.

Ο τοπικός αθλητικός σύλλογος Πέραν ιδρύθηκε το 1914 επίσημα,προϋπήρχε από το 1888 με το όνομα Ερμής ή “Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου” και σύντομα απέκτησε σημαντική δραστηριότητα.Με την εγκαθίδρυση της κεμαλικής Τουρκίας το 1922 αναγκάσθηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του σε Πέραν Κλούμπ και αργότερα σε Μπεγιόγλουσπορ. Ο σύλλογος αυτός,ο οποίος υπάρχει ακόμη στη Τουρκία σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είναι ο πρόδρομος της ΑΕΚ. Μετά τη γενοκτονία και τους διωγμούς της περιόδου 1914-1923, οι πρόσφυγες και αθλητές της Περα Κλούμπ, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα,θέλησαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα ήταν η συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων της Πόλης, αλλά και η διατήρηση της ιδεολογίας των Κωνσταντινουπολιτών,μέσω αυτού του συλλόγου, που θα κρατά ζωντανά τα ήθη, τις αξίες και τις παραδόσεις των Ελλήνων προσφύγων.

Σαν σήμερα στη στοά “Λούξ”,στην οδό Βερανζέρου 24, στο μαγαζί αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, πάρθηκε η απόφαση της δημιουργίας της “Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών”,όπου ένα μήνα περίπου αργότερα έλαβε χώρα η ιδρυτική συνέλευση. Περίπου 40 ήταν τα πρώτα μέλη, μεταξύ αυτών οι Σπανούδης (πρόεδρος),Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Κ.Δημόπουλος (γενικός γραμματέας), Τάγαρης (ταμίας), Καροτσιέρης,Ιερεμιάδης (σύμβουλοι και αθλητές), όπως επίσης και οι Μενέλαος και Αιμίλιος Ιωνάς, Κεχαγιάς, Δημητριάδης, Καραγιάννης, Καραδενιζλής, Κ.Κωνσταντάρας, Μακρίδης, Ζαρίφης, Χρυσαφίδης, Χρυσόπουλος, Φρυδάς, Φλωρίδης, Στρογγυλός, Παξιμαδάς, Αλεξανδρίδης κ.α. Αρχικά τμήματα της ΑΕΚ ήταν το ποδόσφαιρο,το μπάσκετ και ο στίβος. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα ποδηλασίας και το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ. Επίσης ιδρύεται το τμήμα βόλεϊ όπου υπάρχει για λίγο, επαναλειτουργεί το 1960 για να ξανά διαλυθεί ως την επανασύστασή του το 1982. Μεταπολεμικά δημιουργήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα το γυναικείο τμήμα μπάσκετ και το 1950 η επιτραπέζια αντισφαίριση.

Το 1969 δημιουργήθηκε το τμήμα της πυγμαχίας, 1995 το γυναικείο βόλεϊ, 1997 η ξιφασκία, 2005 το χάντμπολ και το σκάκι, 2008 το ποδόσφαιρο σάλας. Πρόσφατα ιδρύθηκε το τμήμα της άρσης βαρών και του πόλο ενώ στα σκαριά είναι και άλλα τμήματα όπως της γυμναστικής, πάλη και πολεμικών τεχνών. Η ΑΕΚ μετράει 109, συνολικά, τίτλους σε όλα σχεδόν τα αθλήματα στα οποία διαθέτει τμήματα, ενώ έχει κατακτήσει ακόμη 13 τίτλους στα τμήματα υποδομής της.

Πάρης Αρωνιάδης


Comments are closed.