Η θρυλική ΑΕΚ των “Μοϊκανών”!

0

moikanoi

Η αξέχαστη ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ της περιόδου 1987-88 έμεινε στην ιστορία σαν η ομάδα των “Μοϊκανών”.

Γράφει ο Χάρης Αναστασιάδης

Νονός ήταν φυσικά ο Φ.Κ. στον ιστορικό “Δικέφαλο”, που εμπνεύστηκε το χαρακτηρισμό “Μοϊκανοί” από το ιστορικό μυθιστόρημα “Ο Τελευταίος των Μοϊκανών” του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1826. Το έργο εκτυλίσσεται το έτος 1757, στα μέσα της τρίτης χρονιάς του πολέμου που έκαναν οι Γάλλοι με τους Άγγλους για την κυριαρχία στη Βόρεια Αμερική. Δύο Ινδιάνοι Μοϊκανοί, πατέρας και γιος, ήταν οι τελευταίοι της φυλής τους που είχαν απομείνει. Ο Τσίνγκατσγκουκ, ο μεγαλύτερος Μοϊκανός, φοβόταν πως αν χανόταν πρόωρα ο γιος του, ο Ούνκας, θα έσβηνε για πάντα η φυλή του. Ο “Τελευταίος των Μοϊκανών” έγινε ταινία το 1992 με τεράστια εμπορική επιτυχία.

Η Βασίλισσα εκείνη τη σεζόν διέθετε ουσιαστικά μόνο μια πεντάδα (Παταβούκας, Γκέκος, Γιαννόπουλος, Αριδάς, Αγιασωτέλης) η οποία ήταν “οι τελευταίοι των Μοϊκανών” (με μόνες αλλαγές τους Σκουρτόπουλο και Φώτση). Οι υπόλοιποι παίκτες (Κατσίγιαννης, Μιχελιδάκης, Νάσου, Σακελλαρίου) ήταν απλά για να συμπληρώνουν την αποστολή της ομάδας και είχαν συμμετοχή σε ελάχιστους αγώνες ο καθένας.

Η ομάδα αγωνιστικά έκανε υπέρβαση μπαίνοντας στην τετράδα του πρωταθλήματος (4η θέση) και πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες. Παράλληλα προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τον ισχυρό Άρη της εποχής.

Προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Βαγγέλης Νικητόπουλος και το ρόστερ αναλυτικά ήταν το παρακάτω:

4. Γιώργος Νάσου
5. Κώστας Παταβούκας
6. Γιώργος Αγιασωτέλης
7. Θανάσης Κατσίγιαννης
8. Αλέξης Γιαννόπουλος
9. Μηνάς Γκέκος
10. Γιώργος Σακελλαρίου
11. Παναγιώτης Αριδάς
12. Θανάσης Σκουρτόπουλος
13. Κώστας Μιχελιδάκης
15. Βαγγέλης Φώτσης

Ακολουθούν βίντεο από τους “Μοϊκανούς”:

Αφιέρωμα για το εκπληκτικό ξεκίνημα με το 4 στα 4 – Μιλάνε στην κάμερα ο (για πολλά χρόνια) έφορος Δημοσθένης Πασχαλίδης, ο προπονητής που ξεκίνησε την προετοιμασία Γιώργος Αμερικάνος, ο προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Νικητόπουλος, ο Κώστας Παταβούκας, ο Μηνάς Γκέκος και ο πρόεδρος Τάκης Δημητρακόπουλος

ΠΑΟ-Α.Ε.Κ. 66-70

Α.Ε.Κ.-ΠΑΟ 79-78

Α.Ε.Κ.-Άρης 87-103 & Α.Ε.Κ.-ΟΣΦΠ 81-66

Α.Ε.Κ.-Πανιώνιος 88-73

ΠΑΟΚ-Α.Ε.Κ. 66-65


Comments are closed.