Λουκά Μπάρλο ζεις και τον “Τίγρη” οδηγείς!

0

Παρεκκλησάκι για ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ!

• ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ «ΖΕΙΣ», ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΤΙΓΡΗ» ΟΔΗΓΕΙΣ!


• Ο ευλογημένος «Λιγνιτάνθρωπος», από τη Λιβαδειά, που ήλθε απ΄τον Σαλονικιό΄Αρη, παρέλαβε την ΑΕΚ «γαιάνθρακα και την έκανε ευρωπαϊκό θησαυρό»(!) κι έτσι την απογείωσε ως τα ουράνια, όπου την παρέδωσε αργότερα, από ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, στον «Αγια-Σοφιανό» ΓΗΠΕΔΟΦΤΙΑΧΤΗ, τον «ΠΥΡΡΙΧΙΟ» Δημήτρη Μελισσανίδη, για τα τωρινά μυθικά επιτεύγματα του (που πρέπει να συνεχιστούν με «σκεπαστή» ολόγυρα στις εξέδρες του «Αγιά Σοφιά», όπως έκανε ο «Αη Λουκάς», αλλά μόνο για την νότια εξέδρα του «Νίκος Γκούμας».!


*ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ, ΜΕ ΤΑ ΙΕΡΑ «ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ» ΣΕ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΙΚΟΎ ΝΑΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ «ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΤΗΝ «ΣΕΝΤΡΑ» ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ 2022-23! Ο «ΑΗ ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΡΛΟΣ» ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ – ΜΕ Τ΄ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ – ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ»!

* Φι Κάπα: Όταν…

…ΟΤΑΝ μας ζήτησε ευγενέστατα, καλοπροαίρετα, πριν από κάποιες εβδομάδες, η Κυρία ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ (σύζυγος του χαντμπολοηγέτη κ. Σταμάτη) να γράψουμε βιβλίο, για τον ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ, μετρήσαμε ως το 100 κι αφού την ευχαριστήσαμε ,απαντήσαμε αρνητικά. Μη κρυβόμαστε, η απάντηση μας οφειλόταν βασικά στην αδυναμία «των ώμων μας», για να σηκώσουν ένα τέτοιο τεράστιο βάρος. Ας υπήρξαμε… «Ο ΜΠΑΡΛΟΓΡΑΦΟΣ», όπως μας αποκαλούσαν άλλοι με άριστη διάθεση, άλλοι γιατί νόμιζαν, πως έτσι θα μειώναμε την ένταση του υμνολόγιου μας- παντού όπου γράφαμε- για τον κορυφαίο πρόεδρο, όμοιο του οποίου δεν είχε γνωρίσει, ως τότε (εκκινώντας από την δεκαετία του ΄70) η ΑΕΚ και ο οποίος είχε καταστήσει περήφανη όλη την «κιτρινόμαυρη» ύπαρξη και με τους προσωπικούς θριάμβους του, σε βάρος γιγάντων αντιπάλων, όπως ήταν οι Νίκος Γουλανδρής, Σταύρος Νταϊφάς, Βαρδινογιάννηδες!


…ΟΤΑΝ κυκλοφόρησε εκείνο το Σάββατο ο Φριξο-Κωνστακικός «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΄72», είχαμε για πρώτο θέμα, ότι νέος πρόεδρος στην ταρασσόμενη από διοικητικές έριδες, θα αναλάμβανε ο νικητής της εκλογική μονομαχίας, ανάμεσα στον πολιτικό μηχανικό ΤΖΑΝΗ ΧΑΝΙΩΤΗ και στον διευθυντή της ΔΕΗ, τον ΣΓΟΥΡΟ. Είχαμε πιαστεί να αγνοούμε την είδηση-βόμβα, την οποία δημοσίευε την ίδια ημέρα η σφοδρή ανταγωνίστρια του «Δ», η «Αθλητική Ηχώ» (με αρχισυντάκτη τον δαιμόνιο Σταμάτη Γρατσία). «Ο ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΡΛΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΕΚ», παρουσίασε κατά πανελλήνια αποκλειστικότητα η καθημερινή αθλητική εφημερίδα.

Αθλητική Ηχώ 11 Μαρτίου 1974, Αρχείο: Νικόλα Αγγελίδης

…ΟΤΑΝ επιβεβαιώσαμε, πως η αλήθεια ήταν αυτή της «Α.Η.», ότι ματαιώθηκαν οι εκλογές κι εμείς είχαμε βρεθεί σε θέση …παρόμοια μ΄εκείνη των ΄Ινγκασον-Κοτάρσκι κατά το… «ΛιονελΜέσιο» Μουντογκόλ του Πάολο Φερνάντες, στο 90’+ του Τελικού στον Βόλο, παρακαλούσαμε την Αθέατη Υπέρτατη Δύναμη «να μας εξαφάνιζε από προσώπου γης»! Μας κατέλαβε τόση στενοχώρια, που … «υπολείμματα» ίσως να έχουν διατηρηθεί ως και σήμερα! Τέλος πάντων, αφού είχαμε πέσει, οφείλαμε να σηκωθούμε. Μέσα στην εβδομάδα, που κύλησε, αντιμετωπίσαμε το θέμα Μπάρλου», σαν να ήμασταν εκείνοι, που είχαν δημοσιεύσει την είδηση. Και το κάναμε αυτό, αφενός από σωστή επαγγελματική παιδεία, αφετέρου γιατί «το καλό της ΑΕΚ ήταν να την αναλάμβανε ο πλούσιος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης λιγνιτωρυχείων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Λιβαδειά». Κι από πλευράς ποδοσφαίρου είχε γίνει γνωστό, πως ο οικογενειακός φίλος του, στρατηγός Γκράτσιος τον είχε πλησιάσει προς τον Άρη, αλλά κι από την Αθήνα οι «πράσινοι» προσπάθησαν να τον εξασφαλίσουν, για δικό τους, μέσω ενός μπλοκ διαρκείας! Στην ΑΕΚ πώς; Από τον αξέχαστο ανώτερο αξιωματικό «εν τιμητική αποστρατεία», τον πολυσύνθετο διοικητικό μας παράγοντα, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΑΓΟ, μάθαμε τα πάντα. Βασικά δε, πώς ένας φανατικότατος «Ενωσίτης» αξιωματικός του ΓΕΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, με καταγωγή από την Λιβαδειά, δεν ήθελε με τίποτε «να χανόταν το λαχείο-Μπάρλος από την ΑΕΚ»! Κι εκείνος (ο λοχαγός) πήρε την πρωτοβουλία κι έπεισε τον Λιγνιτάνθρωπο να αποσυνδεθεί από Χαριλάου και Λεωφόρο, για να στραφεί ολοκληρωτικά προς τη Νέα Φιλαδέλφεια! ΄Αριστο το αποτέλεσμα, αφού ο στιβαρός, ευφυής, φιλόδοξος , αποφασιστικός, ριψοκίνδυνος Μπάρλος «ανασκουμπώθηκε» από την πρώτη ημέρα, που μετέτρεψε τα Γραφεία του, στην οδό Αχιλλέως (κοντά στις γραμμές), σε «Ενωσίτικο στρατηγείο του» τα πάντα άλλαξαν. Αμέτρητες οι ιστορίες, από το πώς ο πλασμένος για μεγάλος ηγέτης, προορισμένος να μετατρέψει σε «θησαυρό τον…γαιάνθρακα» και να εκτοξεύσει, να φτάσει (το 1977) την ΑΕΚ ως τα Ευρωπαϊκά Ουράνια (4η στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με αποκλεισμό μόνο από την τελική νικήτρια Γιουβέντους του Μπέντεγκα , Μπονισπένια κ.ά. ιταλικών «θηρίων» ), από ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, κάποια χρόνια αργότερα «ανέθεσε» στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ να πετύχει τα όσα τωρινά θαύματα, με κορυφαίο το ΓΗΠΕΔΟΦΙΑΞΙΜΟ» του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», και να τον ξεπεράσει Ι (αυξάνοντα; Την χωρητικότητα του γηπέδου σε 55.000 θέσεις, με «Σκεπαστή» ολόγυρα, πάνω (!) από τις τωρινές εξέδρες, δεδομένου ότι ο Λουκά μπόρεσε «Σκεπαστή» μόνο στη νότια ράχη του «Νέας Φιλαδέλφειας»)!

Εφημερίδα “Ομάδα” – 19 Μαρτίου 1974. Το πρώτο άρθρο για τον νέο πρόεδρο της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο, με υπογραφή του Τάκη Χσραλαμπίδη – Αρχείο: Νικόλα Αγγελίδη

…ΟΤΑΝ πρωτοσυναντηθήκαμε, άμεσα, με τον Λουκά Μπάρλο, κατόπιν δικής του επιθυμίας, είχε περάσει μια βδομάδα, ήταν Παρασκευή και πάντοτε βρισκόμασταν από τα χαράματα (5 ή 6 το πρωϊ) στο τυπογραφείο. Κάναμε ένα «διάλειμμα’ κι ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του. Με το που μπήκαμε στο προσωπικό του γραφείο, με την πολύ βαριά, χοντρή, φωνή του, ξεκίνησε να μας ευχαριστεί για τον θετικό τρόπο, που τον υποδεχτήκαμε, στα γραπτά μας, στις άλλες εφημερίδες, που εργαζόμασταν, και να διαβεβαιώσει, πως σε κάθε στιγμή τα τηλέφωνα του (κι εκείνο στο αρχοντικό του, στον οδό Κώστα Παπαναστασίου, στην Εκάλη) ήταν στην διάθεση μας. Πριν προλάβουμε να σχολιάσουμε την θέρμη, με την οποία μας υποδέχτηκε, άνοιξε η πόρτα, μπήκε ένα πανύψηλος άνδρας, ακούσαμε το «κύριε υπουργέ…», από τον Λουκά και η στιγμιαία δική μας αμηχανία (…ότι στα γραφείο του νέου «κιτρινόμαυρου» ηγέτη μπαινο-βγαίνουν ακόμη και υπουργοί!)
«το στρίψαμε» και φύγαμε, σαν να μας κυνηγούσαν. Προτάξαμε πλέον ο χρέος , για να επιστρέψουμε στο τυπογραφείο και να ετοιμάσουμε το κάθε τι, προπάντων το θρυλικό πρωτοσέλιδο, του «Δ», μας υποχρέωσαν σε αυτή την πρώτη- χωρίς είδηση(!) – επίσκεψη μας, στην «Αχιλλέως».

…ΟΤΑΝ πέρασαν κάποιες ώρες, μας πήρε τηλέφωνο ο «κύριο Τράγος», για να μεταφέρει τον ενθουσιασμό του, πως «ο πρόεδρος σχημάτισε εξαιρετική γνώμη για σένα, επειδή «δεν του φορτώθηκες» ούτε για «ένα και», προκειμένου να το΄χεις στην εφημερίδα μας, αλλά και γιατί δεν του παραπονέθηκες ότι έχασες την είδηση της επιλογής του, για την ηγεσία της ΑΕΚ, παρότι θα ήταν Σάββατο, που οι χιλιάδες αναγνώστες του «ευαγγελίου», θα έμεναν απληροφόρητοι σε κάτι τόσο σημαντικό».

…ΟΤΑΝ κάναμε «καθημερινή συνήθεια μας» να επισκεπτόμαστε τον πρόεδρο, βασικά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, είχαμε προσέξει, ότι το πρώτο από τα δεξιά του συρτάρι του γραφείου του, ήταν ορθάνοικτο μεν, αλλά…γεμάτο δε! Γεμάτο από πακέτα με «δυνατό χρήμα». Εκεί έχωνε το χέρι του κι αποσπούσε πακέτο(α), για να τα δίνει, αν …κόποιος ή κάποιοι από τους παίκτες τύχαινε κι ερχόντουσαν (…ακόμη και χωρίς ραντεβού) για … «έκτακτες, ειδικές, επισκέψεις του»! Κι εκείνος χαμογελούσε μέσα από την καρδιά του και στο βλέμμα του θαρρείς και γινόταν… «εξόρυξη α΄ ποιότητας λιγνίτη, χρώματος καστανού-κιτρινωπού και μαύρου»! Σε άλλες φορές φώναζε τον υπάλληλο, που ήταν στο δωματιάκι, έξω από το γραφείο του, «συνεννοούνταν με το βλέμμα», του έδινε πακέτο(α) , μαζί με σημείωμα, με τα ονόματα των αλόγων, που θα πόνταρε, κατά τις μεσημεριανές κούρσες ,στον Ιππόδρομο του Φαλήρου! Ο πρόεδρος δεν έκρυψε ποτέ το «χόμπι» του, για τα άλογα (είχε και δικά του), ούτε για τις πολύωρες «μάχες» , με «δηλωτή», στην Αθηναϊκή Λέσχη στο Κολωνάκι, έχοντας γι΄ αντιπάλους του τον Νταϊφά , τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, πότε-πότε και τον Τόλη Ρίμπα. Γνωστή και η αληθινή ιστορία, με το λαχείο, όταν ο αξέχαστος «άρχοντας» τραπεζίτης κι επιστήθιος φίλος του, ο Κωστόπουλος, ενώ καθόντουσαν, για γαλλικό καφέ, σε στέκι του Κολωνακίου, αγόρασε «μια σειρά» από ένα περαστικό λαχειοπώλη. Χάρισε και στον Μπάρλο τα μισά από την σειρά. Την άλλη μέρα έγινε γνωστό, πως ο λαχνός τους είχε βγεί πρώτος, άρα οι τσέπες θα γέμιζαν και ο πρόεδρος θα ανακουφιζόταν, γιατί δεν θα έχανε την βίλα του, στην Εκάλη, εξ αιτίας του πλειστηριασμού, από το «καρκίνωμα»-δάνειο των 30 εκατομμυρίων, που η ΑΕΚ αδυνατούσε να ξεχρεώσει! Πόσο τον ταλαιπώρησε αυτή η «ιστορία» και πόσες φορές έφτασε στα «παρά 5» , για «να πάρει το καπελάκι του και να φύγει-να παραιτηθεί». Ευτυχώς «ο Θεός της ΑΕΚ» απέτρεψε «Τιτανικό» σαν κι αυτόν, που μας προκάλεσε- επί μια 20ετία- ο Γιάννης Γκρεμίτσας.

…ΟΤΑΝ διοίκησε ο «Αη Λουκάς» είχε δώσει εξαιρετική βαρύτητα στον τομέα «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ». Είχε δημιουργήσει την καλύτερη «σύνθεση» , που ζήλευαν οι πάντες. Την αποτελούσαν οι Πέτρος Λάλος, Νίκος Στράτος, Δημήτρης Μουρίκης, Ανδρέας Λαπαναϊτης, Γιώργος Κιλισμανής, Ανδρέας Βούλγαρης κι από το γενναιόμαχο Ηράκλειο ο Κώστας Ρουμελιώτης. Από τους άμεσους διοικητικούς παράγοντες του ξεχώριζαν οι Μιχάλης Αρκάδης, Βάσος Χατζηϊωάννου, Βύρων Σούρλας, Νίκος Νικόπουλος, Λεωνίδα Βαρδάκης, Μπάμπης Δημητρέλλος, Τσιτσιλιάνης. «Αντιπολίτευση» του θεωρούταν ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος και οι τέσσερις-πέντε πιστοί συνεργάτες του, ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, Τάσος Γυφτάκης, Τάκης Μαϊτος,΄Αννα Βαλίδου. «Σίριαλ» ατελείωτα το «Τι έγιναν οι μετοχές του Ζίτα;», σχετικά δε να αναρωτιούνται ακόμη κι επώνυμοι «Ενωσίτες», όπως ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Μπάμπης Καρανούτσος.

…ΟΤΑΝ ο …Γ. Μπαμπινιώτης συμπεριέλαβε στο Μεγάλο Λεξικό του (Ελληνικής Γλώσσας) την λέξη «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ», 100% θα θέλησε «να απεικονίσει» όσο πιο πιστά τον ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ (την σκυτάλη του οποίου έχει πάρει τώρα ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ Μελισσανίδης!). Πήρε όλη την «αφρόκρεμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου κι έφτιαξε την υπερομάδα, που κατάκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, το ΝΤΑΜΠΛ 1978 (…πάνω στο οποίο «πάτησε» το εφετινό, με οραματιστή τον «ΤΙΓΡΗ» και υλοποιητή του τον ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΕΪΔΑ – τον «αντίστοιχο, προκειμένου για τον Λουκά, ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ)! Ο Μπάρλος ήταν «βγαλμένος για πρώτος», καθ΄οιανδήποτε στιγμή-εποχή κι αν επιχειρούσαν οι ανταγωνιστές του να κάνουν μεταφορικά … «εξόρυξη λιγνίτη»!


…ΟΤΑΝ σ΄ έπαιρνε από την ανάποδη, κάτι δικό σου δεν του άρεσε, έκοβε και το «καλημέρα». ΄Εχουμε και προσωπικά τέτοια πικρή εμπειρία. Σ΄ ένα ταξίδι, Πασχαλιάτικα, στην Γερμανία, αλλάζαμε διαδρόμους στο ξενοδοχείο ή στον αερολιμένα της Φραγκφούρτης, για να μη έλθουμε «τετ-α-τετ». Φοβερός εγωϊστής, πεισματάρης, παραπονιάρης, αλλά ΑΚΑΚΟΣ!

…ΟΤΑΝ μας είχε καλέσει, σε μία ρεβεγιόν, στο υπέροχο σπίτι του (=με αξέχαστη την πληρότητα κι αρχιτεκτονική ευρηματικότητα στην ταβέρνα του, που κάλυπτε σχεδόν όλο το υπόγειο) βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει, από κυρίες, να δουν μια φωτογραφία, από τα νιάτα του, που κοσμούσε επίκαιρη θέση στο σαλόνι του. Την είδαν οι κυρίες. Τις ρώτησε «με ποιόν μοιάζω;». Τι το ‘θελε μια, από όλες, για να του πεί: «Ίδιος ο … Τάϊρον Πάουερ»!

Tyron Power

Κόρδωσε σαν παγώνι, οπότε γυρίζει προς την πανέμορφη σύζυγο του, την Κυρία ΝΟΝΗ και της λέει: «Το ‘άκουσες; Εσύ ούτε μία φορά δεν τό,χεις πεί, δεν …το΄χεις παραδεχτεί»! Πριν να προλάβει να του απαντήσει, πετάχτηκε κάποιος , από εμάς, και «τον καθηλώνει»: «Ναι, αλλά κι εσείς κύριε πρόεδρε δεν την έχετε αποκαλέσει…Σαρίτα Μοντιέλ, αφού είναι ολόϊδια!». Κόκκαλο ο Λουκάς. Χαρακτηριστικό στοιχείο του ζεύγους Μπάρλου τα δύο θαυμάσια κι επίσης πανέμορφα παιδιά τους, η Λούση και ο Θανάσης.

…ΟΤΑΝ αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το χιλιομετρικό κουβάρι με τις ασημενιο-χρυσές αναμνήσεις μας από «ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ» μας κυριαρχούν συναισθήματα, που «δεν έχουν αριθμό» και «δεν περιγράφονται».Τον ζήσαμε όσο πιο κοντά γινόταν, βασικά, ως δημοσιογράφοι και μετά ως γνωστοί του (= δεν τολμούμε να σημειώσουμε το «ως φίλοι του», γιατί εκείνος στα πάντα «πανυψηλότερος» από το δικό μας ταπεινό ανάστημα).

Σκεπτόμενοι δε, ότι το βράδυ αυτής της Δευτέρας (29-5-2023) τελούνται, από την ΠΑΕ ΑΕΚ, σε σχετικό σημείο του «Αγιά Σοφιά», σ΄ένα παρεκκλησάκι (αναφερόμενο σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!), τα ιερά ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ στην ημέρα της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Λουκά επί Στειρίω) ‘ότι «θα πρόκειται κάτι σαν «την «προθέρμανση» , πριν από την «σέντρα» στον Τελικό του Βόλου, που η ομάδα Μελισσανίδη- Αλμέϊδα στέφθηκε και ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟΣ, με όλους τους ποδοσφαιροπιστούς να ψελλίζουμε: «Παναγιά μας, ΑΞΙΑ ΕΣΤΙ(!), είθε αυτή η τελετουργία για τον «ΠΑΝΑΕΚΤΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ» να συνδυαζόταν με την ονοματοδοσία ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ μας (του) σε «ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ»!

ΦΙ ΚΑΠΑ


Comments are closed.