ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Μηχανή του Χρόνου με τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη

Published

on

«ΝΑΙ» στην πρόκληση-Αγγελίδη!
Πισωγύρισμα στη μηχανή του χρόνου, κατά μισό αιώνα (περίπου), για το «αντάμωμα» της 20μελούς ποδοσφαιρικής αποστολής της ΑΕΚ, στην Κωνσταντινούπολη ΜΑΣ (26-28 Απριλίου 1961 με Φενέρ Μπαξέ)!

ΦΡΙΞΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ: Ποιοί οπωσδήποτε 5 παίκτες από εκείνη την ομάδα θα ήταν 11δάτοι στην τωρινή ΑΕΚ! Και ποιοί άλλοι 5 θα ήταν εισήγηση από ΄Ιλια΄Ιβιτς-Μάσιμο Καρέρα, στον Δημήτρη Μελισσανίδη, για μεταγραφική απόκτηση τους!

*** ΠΩΣ του ήλθε, του ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, και πριν από λίγες ημέρες «μας προκάλεσε» , εκτελώντας πέναλτι προς την εστία των αναμνήσεων μας, ήτοι προς την πραγματικότητα μας «ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΕΚ»! Με τη μπάλα του «ΑΕΚ Live» στην …κιτρινόμαυρη (ποιά άσπρη; δεν αναγνωρίζουμε τέτοιου χρώματος!) βούλα, ο «σαν τον Θ(ε)ωμά» λαμπρός συνάδελφος μας (που ευτύχησε και ήταν παρών στον ιστορικό αγώνα του Μαύρου, με τη Μικτή Κόσμου του Πελέ στη Νέα Υόρκη και τότε η πρώτη συνάντηση και συνέντευξη του, από τον ΄Ελληνα ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ ΑΣΣΟ, στο ραντεβού που του έκλεισε ο αδελφικός μας φίλος, ομογενής Γιάννης Μουσαδάκος) έκανε το σουτ! Και φαίνεται πως στόχευσε «δοκάρι και μέσα» στην ευαισθησία μας , για κάποτε-κάποτε ξεσκάλισμα στις θύμησες, για πρόσωπα και γεγονότα της ΑΕΚ, που έχουμε γνωρίσει, κατά το πολύχρονο διάβα μας.

*** ΔΕΝ εξηγείται αλλιώς, για το πόσο στην αρχή ξαφνιαστήκαμε και μετά «καθηλωθήκαμε», στρογγυλοκαθίσαμε μπροστά στο κομπιούτερ, βλέποντας για βασικό θέμα, στη «βιτρίνα» του σάϊτ , την φωτογραφία, με τα 20 μέλη της ποδοσφαιρικής αποστολής της ΑΕΚ, κατά την αναχώρηση στην Κωνσταντινούπολη ΜΑΣ, για τα δύο «φιλικά» ματς (ρεβάνς του 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια) με τη Φενέρ Μπαξέ.Το ένα στις 26 Απριλίου (ήττα 5-1, στην Πόλη ΜΑΣ, με τον «δικό μας» Λεφτέρ Αντωνιάδη να παραβιάζει τα «ενωσίτκα» δίκτυα), μετά από δύο ημέρες (νίκη 2-0, στην ΄Αγκυρα, με γκολ του Γιάννη Μαρδίτση)!

@Κι όταν περάσαμε μέσα, στο κείμενο του ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ για εκείνο το γεγονός (=με βασικές λεπτομέρειες περί τον αγώνα στην Πόλη ΜΑΣ, όπως ότι έγινε υπό βροχή, το α΄ημίχρονο έληξε 5-0 , με τον τερματοφύλακα Στέλιο Σεραφείδη να γίνεται αλλαγή με τον Σωτήρη Φακή , στο 49΄ο ΄Αρης Τσαχουρίδης πέτυχε το γκολ «της τιμής», η ομάδα μας «σαν να μη μπήκε στο τερέν», κατά το α΄μέρος, λόγω της ταξιδιωτικής ταλαιπωρίας και τη …μεταμεσονύκτια «απόδραση» από το ξενοδοχείο, ορισμένων απείθαρχων) ΤΡΑΝΤΑΧΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ- ΠΡΟΚΛΗΣΗ-ΑΓΓΕΛΙΔΗ! Κι αποφασίσαμε «να του απαντήσαμε» με «ΝΑΙ» , χρησιμοποιώντας για αφορμή, στο «ξύσιμο» ραχοπλαγιάς του βουνού των αναμνήσεων μας , ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΕΤΡΟ!

ΠΟΙΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ
@@@ Γνωρίσαμε- θυμηθήκαμε τους πάντες. ΄Ητοι από αριστερά πρός τα δεξιά, όρθιοι

1) ΧΑΡΙ ΑΟΥΡΕΤΝΙΚ, Αυστριακός προπονητής. Πρώην κορυφαίος άσος της Αούστρια Βιέννης – η οποία ήλθε δύο φορές προσκαλεσμένη του τότε ΠΟΚ, για τουρνουά Χριστουγέννων, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνέτριψε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, αλλά υποχρεώθηκε σε δύο ισοπαλίες από την μαγική μεταπολεμική ΑΕΚ. Ακριβώς ΤΟΤΕ, σε νεαρή ηλικία, μετά από ένα 2-2, πήραμε προσωπικά την απόφαση ΚΑΙ ΕΝΣΤΕΡΝΗΘΗΚΑΜΕ για αθλητική θρησκεία μας, την «Ενωσίτικη»! Δηλαδή «βαπτιστήκαμε» φίλαθλοι της ΑΕΚ, σε «κολυμπήθρα», που κουβάλησε, από την Βιέννη, η ακαταμάχητη Αούστρια, που «δεν έπαιζε μπάλα», αλλά «χόρευε βαλς»!

Λουκάς Χάρυ Αουρέτνικ (Αουρέντνικ… στα Αυστριακά)

*2) Πολύζος, αμυντικός μέσος, από τον ισχυρό τότε Αστέρα Αθηνών. Με δυναμικό στίλ και με «Κύκνειο άσμα του» στο Πανιώνιος – ΑΕΚ 3-2, με την «κιτρινόμαυρη» αυτοκτονία, που «εκμεταλλεύθηκε» ο πανούργος Αντώνης Ματζεβελάκης κι έκλεψε τον τίτλο, για λογαριασμό του «τριφυλλιού»

Θύμιος Πολύζος

* 3) Φακής, εύσωμος τερματοφύλακας, μεταγραφή από τον Α.Ο. Αμπελοκήπων, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την «σκιά» του Αιγαλεώτη «γάτου»

Ο Σωτήτης Φακής σε εντυπωσιακή κατακόρυφη επέμβαση…

*4) Σεραφείδης, ο κορυφαίος της εποχής του (=διαχρονικός ως και σήμερα), όμως αντιμετωπίστηκε με φοβερή ανισότητα, από την –και τότε, εννοείται…- καθεστωτική «ερυθρόλευκη» ΕΠΟ του Θανάση Μέρμηγκα, των Ανδρανοπουλέων, των Στασινόπουλου, Υδραίου και σία, για χάρη του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη (=παρότι πρώην παίκτης των «πράσινων» Αμπελοκήπων)! Ο Στέλιος είχε την πιο ωμή κι αδίστακτα άδικη μεταχείριση, προκειμένου να ευνοηθεί και σχεδόν να μονοπωλήσει την συμμετοχή στην Εθνική το πλουσιόπαιδο της τότε κοσμικής κι επιχειρηματικής ελίτ, γιός φαρμακοποιού (= το κατάστημα στην γκλαμουράτη οδό Καραγιώργη Σερβίας, Σύνταγμα). Το κυριότερο προσόν του «γκόλντεν μπόϊ», ‘οτι …μιλούσε άπταιστα την γαλλική (= εξυπηρετούσε τους συνοδούς της Ομοσπονδίας, σαν…διερμηνέας, κατά τις αποστολές στο εξωτερικό). Κι όχι το αγωνιστικό, σε σύγκριση με τον «γάτο»= πάμπτωχο γιό οικογένειας, που αντιστάθηκε στους Γερμανούς και δεν έκρυψε ποτέ το αριστερό φρόνημα της (= με κολλητό «σύντροφο» του τον επίσης Αιγαλεώτη τότε, Σάββα Παπάζογλου, που έφτασε μια ανάσα από την ΑΕΚ, αλλά αντιμετωπίστηκε επιπόλαια και χάθηκε, ξεκινούσαν πρωί-πρωί, έχοντας στις κάλτσες τους κυμμένα φύλλα του «Ριζοσπάστη» και τα πήγαιναν μυστικά στα σπίτια, όπους τους περίμεναν ομοΪδεάτες τους!

• 5) Σκευοφύλαξ(-κας): Επιθετικός μέσος υψηλής τεχνικής κατάρτισης, προπομπός της ανεξίτηλης μαγείας «Σχολής Βασίλη Τσιάρτα»! Αποκτήθηκε από την ΑΕΚο-προσφυγομάνα περιοχή Καλογρέζας- Νέας Ιωνίας- Σαφράμπολης, χάρη στην εκεί πολλαπλή δύναμη, που διέθεταν οι Τζανετής- Μαρόπουλος. Διετέλεσε κι αρχηγός. Προσωπικά «τον είχαμε πιο πάνω από το κεφάλι μας» , σε απεριόριστη εκτίμηση, για ένα επί πλέον λόγο: Ούτε μία-ούτε μισή φορά μας παραπονέθηκε, για την ατομική κριτική, που του ασκήσαμε στα ματς της ΑΕΚ. Κάτι σπανιότητο στον χώρο μας. «΄Αρχοντας» στην κυριολεξία του χαρακτηρισμού. ΄Ηλθε και ο δελφός του στη Νέα Φιλαδέλφεια, ψηλό κορμί κι αυτός, αλλά το «πελώριο βάρος» του Στέλιου δεν του επέτρεψε «να αναπνεύσει» και να κάνει πρωταγωνιστική καριέρα.

Στέλιος Σκευοφύλαξ

• 6) Αναστασιάδης, «ο Στακίνι της ΑΕΚ», όπως τον είχαμε «ονοματίσει», συνεπαρμένοι από το μεστό κι επιθετικογενές πιχνίδι του, που είχε ομοιότητες με του κορυφαίου στην Ευρώπη, εκείνη την εποχή, Ιταλού ακραίου οπισθοφύλακα. Ο Μίμης σε ένα αγώνα , ενώ παρακολουθούσαμε από το πρώτο σκαλί (κι από το κέντρο) της εξέδρας 3 ,των απλών εισιτηρίων, πλησίασε πάρα πολύ κοντά στα κάγκελα, για να πάρει τηυ μπάλα και να εκτελέσει πλάγιο άουτ. Τότε η ιδανική στιγμή, για να του εκδηλώσουμε τον θαυμασμό μας και φωνάξαμε: «Μπράβο, μεγάλε «Στακίνι»…Μας άκουσε! ΄Εστρεψε το κεφάλι του προς το μέρος μας. Εντόπισε από ποιόν προερχόταν η φωνή. Μας κοίταξε κατάματα και το βλέμμα του «μας είπε» χίλια ευχαριστώ! Εκείνο το βλέμμα, που μας συνόδευε έως ότου ο Μίμης εγκαταλείψει σχετικά νωρίς για να αφοσιωθεί στο επάγγελμα του (=είχε διαφημιστικό γραφείο, όπως και ο διοικητικός μας παράγοντας Αρβανίτης, όπως και ο «πράσινος» τσεκουράτος αμυντικός από το Ξυλόκαστρο, Σωτήρης Αγγελόπουλος), μας άφησε αξεθυμάνωτη γεύση από «νέκταρ-θεία μετάληψη»! Ο Μίμης τα καλύτερα παιχνίδια στην καριέρα του τα έκανε με την Εθνική Ενόπλων (= αντίπαλος και της Ιταλίας με Στακίνι), με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή , τον εστεμμένο με Παγκόσμιο τίτλο (ΣΙΣΜ), όπως αργότερα κι άλλος «Ενωσίτης» τεχνικός , ο Περιστεριώτης ,Μιχάλης Παπαθεοδώρου (ήμασταν μαζί με την αποστολή , στην Βαγδάτη, για το «Φως» κι εκεί ο Γιώργος Κούδας , συμπαίκτης του Γιώργου Καραφέσκου, ήλθε πανευτυχής στην φυσούνα πρός τα αποδυτήρια, μας αγκάλιασε, μετά το 0-0 με το φαβορί Ισπανία του αρχηγού της Ρεάλ,Πίρι ,και μας εκμυστηρεύθηκε «την αποκλειστική είδηση της 20ετίας»! ΄Οτι «Βαρέθηκα να μένω άπρακτος στο μπαρ, στο Πασαλιμάνι, θα γυρίσω στον ΠΑΟΚ»!

• 7) Σταματιάδης, ο αρχηγός των αρχηγών. Δεξί εξτρέμ, με την ταχύτητα «100άρη δρομέα» (σ.σ.: Νίκο Πανταζή θα σε κέρδιζε;), Πετραλωνίτης, γιός του «κυρ Μήτσου», διευθυντικού υπαλλήλου της ΑΕΚ, στον οποίο κατφεύγαμε, όσο κατοικούσαμε στην Πλατεία Αμερικής, Τενέδου 22, σχεδόν «απέναντι» από την οδό-γωνία Σπάρτης, όπου τα «κιτρινόμαυρα» Γραφεία και μας εξυπηρετούσε με εισιτήρια (για όλη την παρέα , Μιχάλη Μιχαλακόπουλο, Γιάννη Φουντή, κ.,Κωνσταντινίδη) στα ντέρμπι. Ο Ανδρέας αποτελεί «ξεχωριστά κεφάλαια» (= όχι μόνο ένα) στην ποδοσφαιρική Ιστορία του συλλόγου. Μη καταπιαστούμε ούτε «με το άλφα», από …την 1η σελίδα, γιατί τελειωμός δεν μπορεί να υπάρξει. Μη αγωνιστικό , ότι ρεπορταζιακά καλύψαμε το «ξεκίνημα μας», επισκεπτόμενοι καθημερινά το Πρακτορείο Προ-Πο, που είχαν οι Σταματιάδηδες (Ελένη, Ανδρέας) και ο αξέχαστος Πάνος Λαδόπουλος (αδελφός της Ελένης). Κι από εκεί στον οδό Νικίου 10, στο «Τζανετής-Μαρόπουλος». Τα άλλα στέκια μας, για …ειδησοθηρεία, ήταν στην Σταδίου, είτε στο δικηγορικό γρφείο του προέδρου Αλέξανδρου Μακρίδη, είτε στο ενεχυροδανηστήριο του «πατέρα» Γιώργου Τρανόπουλου (= το αντίπαλο δέος του Μαροπουλισμού)!

Ο Ανδρέας Σταματιάδης με τον Κώστα Νεστορίδη και τους γιούς τους…

• 8) Παπαγεωργίου, δεινός σκόρερ, με Πρακτορείο Προ-Πο στην Πλατεία Αγίων Αναργύρων, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ νε διευρύνει το «καλός», γιατί συνέπεσε με «την βασιλεία Κώστα Νεστορίδη». Εδώ σε αυτό το «βασίλειο» καταποντίστηκε, όταν ήλθε στην Αθήνα, ακόμη και ο πιο διάσημος, από όσους αγωνίστηκαν στα τουρκικά γήπεδα, ο Λεφτέρ(ης Αντωνιάδης, που αναγκάστηκε τελικά να μετακινηθεί στον Α.Ο.Αιγάλεω, (όπου το λυκλόφως του). Του Αγια-Αναργυριώτη , εσωστρεφή και μετριοπαθούς, σχεδόν μόνιμα παραπονεμένου, προηγήθηκαν δύο συνώνυμοι του στην ΑΕΚ. Ο Πειραιώτης Ηλίας , με το ψευδύμο «Μαρίτσα» , και ο Καισαριανιώτης Φάνης.

Ηλίας Παπαγεωργίου ΑΕΚ

• 9) ΤΡΥΦΩΝ ΤΖΑΝΕΤΗΣ, ο «Χελένιο Χερέρα» της ΑΕΚ και γενικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προπονητική ιδιοφυϊα, ως συνέχεια της αγωνιστικής του θριαμβευτικής καριέρας. Με αμυντική προσήλωση, γι΄αυτό και το προσωνύμιο του με τον διάσημο τότε Αργεντινο- Ιταλό «σούπερ ουάν» της ΄Ιντερ κι όχι μόνο. Ο μίστερ Τ.Τ. θα μπορούσε να είχε μετακομίσει σε ευρωπαϊκό πάγκο, αν δεν τον είχαν αναχαιτίσει τα συναισθήματα του, που είχαν για κορωνίδα τους «την φιλική-αδελφική» κι επιχειρηματική συνεργασία με τον «ξανθό αετό». Παρά λίγο και συγγενική, αλλά τελικά διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν βέβαιο, ότι τα παιδιά τους ( Μανώλης Τζανετής- Γωγώ Μαροπούλου) θα ανέβαιναν τα σκαλιά εκκλησίας στο Ζούμπερι (=εκεί ο εξοχικός παράδεισος του Κλεάνθη, στο ίδιο θέρετρο με τους Αλέκο και Ηρώ Σοφιανίδη)! Προσωπικά έχουμε περάσει ώρες και ώρες, βραδάκια και βραδάκια, με τον «κυριο Τρύφωνα», με τις χαρτοπετσέτες (π.χ. στην παραμονή του σταθμιακού φιλικού ΑΕΚ- ΄Ιντερ 3-2, σε υπόγειο κουτούκι, στην Πλατεία Κολιάτσου) σε ρόλο «συστηματικών ασκήσεων επί χάρτου»!

Τρύφων Τζανετής

• 10) Πετρίδης, άλλος ένας Αμπελοκηπιώτης, από τα «λημέρια» του πολυδραστήριου διοικητικού παράγοντα, Στέφανου Ζουγανέλη (…που ένα-δύο χρόνια πριν «να μας αφήσει» εντελώς απροειδοποίητα, μας κάλεσε στο ξενοδοχείο του, στη Μύκονο, ήταν και ο Νίκος Παρίσης, αλλά απών ο Σταμάτης Βουδούρης, και μας προσέφερε όχι τόσο ένα απίθανο «λουκούλειο δείπνο», όσο συγκλονιστικό ήταν «το ξετύλιγμα» του νήματος των ασημένιων αναμνήσεων μας , που θα έφτανε …για να πλέκαμε ολόκληρη «καραβιά» από «μάλλινα» και να τροφοδοτούσαμε την μυθική Αριάδνη)! Γιωργο-Πετριδικός ο Στέφανος ( επαγγελματικός συνεργάτης του Τζανή Χανιώτη – στον οποίο ο Μίμης Παπαϊωάννου οφείλει πολλά για το αβγάτισμα χρημάτων του, με το σπιτικό στο Διόνυσο), όπως υπήρξαμε κι εμείς. Από τις εικόνες, που δεν έχουν αραχνιαστεί , κατά το πέρασμα του χρόνου, όταν , καθισμένοι στο βορεινό πέταλο του σταδίου Νέας Φιλαδελφείας, διακρίναμε όχι και τόσο καλά (με κόντρα τον ήλιο), μια εντελώς άγνωστη, ως τότε, φιγούρα ενός «κιτριμόμαυρου» παίκτη, με χαρακτηριστική την «ελαφρά καμπουρίτσα» στην πλάτη του! Ποιός να ήταν αυτός, που μας επιφύλαξε για έκπληξη του, σε ντέρμπι ΑΕΚ- ΠΑΟ, ο «μάγος των τρικ» Τρύφων Τζανετής; Αυτός ο φοβερό «μπουκαδόρος», ο «οδοστυρωτήρας»; ΄Ηταν ο «Πετρίδαρος», που έγινε ένα από τα ινδάλματα μας. Και που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το άδοξο τέλος του , ιδίως εκείνη την ημέρα, που «έβαλε το κεφάλι κάτω» -αλλά ξέροντας, πως τον λατρεύσαμε, ως άσο- και μας επισκέφτηκε στον 6ο όροφο του κτιρίου της Φειδίου 12, όπου το γραφείο μας, στο αθλητικό τμήμα της «Απογευματινής»…

• 11) Παπαποστόλου, άλλος ένας Αιγαλεώτης, συγκεκριμένα από την Ιεράπολη, σπουδαίος χαφ. Συγκρίνουμε το δίδυμο Μίλτου- Στέλιου (Σκευοφύλακα) με το Κώστα Πούλη- Μιχάλη Παπαθεοδώρου! Ακριβώς τόσο μεγάλης αξίας ήταν. Ο ψηλός, που υπήρξε ο πιο στενός φίλος του Νέστορα, δεν ρίζωσε σρτο «μόνο ΑΕΚ», όπως το αγωνιστικά έτερο ήμισυ του. Οι φιλοδοξίες του απλώθηκαν και στην προπονητική (με πέρασμα κι από τον Οσφπ, σαν «προπομπός» του Μπάγεβιτς και κατά κάποιο τρόπο του Κετσπάγια). Επίσης, από νωρίς έγινε (αλλά χωρίς ίχνος αντιπαλότητας) επιχειρηματικός «ανταγωνιστής» των Τζανετή Μαρόπουλου, με κατάστημα στο Αιγάλεω (…το επισκεπτόταν αδιάκοπα ο ρεπόρτερ της «Αθλητικής Ηχούς» αρχικά του Αιγάλεω, μετά της ΑΕΚ, Αργύρης Κοκκινάκης , που συνδύασε και την ενασχόληση του ως τραπεζικός υπάλληλος, μετά δε την συνταξιοδότηση του προσλήφθηκε και στην ΓΓΑ, στο Γραφείο Τύπου). Ο ψηλός διετέλεσε από τους πιο πιστούς φίλους των ΜΜΕ , ουδέποτε αρνήθηκε να σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου, είτε στο κατάστημα αθλητικών ειδών, είτε στο σπίτι του, όπου η μελαμψής ομορφιάς σύζυγος του, η Ειρήνη ,ερχόταν ανελλιπώς στο γήπεδο (… με την «Θύρα 18» να τραντάζεται, όταν η ακαταμάχητη ομάδα των συζύγων …αναλάμβανε δράση, με πάντοτε πιο ζωρή και …φωνακλού την συγχωρεμένη, την σαν «Κλεοπάτρα από την Αίγυπτο», μεγαλοπρεπή Ηρώ Σοφιανίδη). Οι Μίλτος και Ειρήνη περήφανοι για τον γιό τους, που σε διοικητική εποχή Ντέμη Νικολαϊδη, υπηρέτησε το ποδοσφαιρικό τμήμα ως πασπαρτού.

Ο Μίλτος Παπαποστόλου σε ρόλο γόη… της εποχής με την καλλονή Άννα Φόνσου

• 12) Νεστορίδης, ο μεγαλύτερος-μεγάλος «σέντερφ φορ μικρής περιοχής», που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα! Ο «Κοπά της ΑΕΚ»! Θα είναι κοινότυπο, αν πλατιάσουμε για άλλη μια φορά, από τις αμέτρητες, ως και σήμερα, που έχουμε καταθέσει, ότι: Στις δεκάδες χρόνια, που παρακολουθούμε ποδόσφαιρο, «ΠΡΩΤΟ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΟ», επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, Μουντιάλ και ο,τιδήποτε άλλου (κατά την έκφραση «ακόμη και στης Παναγίας τα μάτια») …με κλειστά μάτια γράφουμε το όνομα: ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ! Ο Θεός μας ευλόγησε και τουλάχιστο σε αυτό το θέμα, μας ευνόησε, για να ζήσουμε την εποχή «ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» ( Γιώργου Αμερικάνου- Κώστα Νεστορίδη- Γιώργου Παπαβασιλείου, κατ΄αλφαβητική σειρά)

• 13) Μαρδίτσης, σέντερ φορ στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών του Αιγάλεω.Μόνιμος στην Αεροπορία, άρα υπό το άμεσο βλέμμα του Τζανετή, ο οποίος είχε διατελέσει και προπονητής του «Σίτι», άρα ήξερε απ΄έξω κι ανακατωτά τα αγωνιστικά στοιχεία του Γιάννη. Και ότι άφοβα τελικά θα μπορούσε να τον μετέθετε στο αντίθετο άκρο κι από κεντρικός κυνηγός να γινόταν στόπερ. Υλοποιήθηκε κι αυτό το εγχείρημα- Τζανετή. Και ο ωραιάνδρας , που «έκαιγε καρδιές» εκτός γηπέδων, άφησε πετυχημένο στίγμα με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, ήταν κι από τους επιστήθιους φίλους του Νεστορίδη. Εκείνοι, που «φαρμακώθηκαν», για το «Μαρδίτσης στην ΑΕΚ» ήταν οι «ερυθρόλευκοι», που μέσω οικείων τους γραφίδων, «έχυναν χολή», πως «Ο Αεροπόρος του Αιγάλεω είναι, όπως ο Αεροπόρος του Περιστερίου, Γιώργος Χατζής»… Δηλαδή με «κόκκινο» αίμα. Κι αυτοπαρηγοριόντουσαν, όπως έκαναν και με ένα άλλο εκτυφλωτικό αστέρι της ΑΕΚ, όμως εκείνο «αυτόφωτο κιτρινόμαυρο». Αναφερόμαστε το δεξί εξτρέμ-βέλος, τον Λάκη Εμμανουηλίδη(…που παρασυρόταν από τις «ερυθρόλευκες» κολακείες (=σφαχτιές κατά ΑΕΚ) και μερικές φορές παραμελούσε τις υποχρεώσεις του στη Νέα Φιλαδέλφεια, για … «να Λαζαρο-Χριστοδουλοπουλίζει» στο Καραϊσκάκη, βέβαια ως θεατής και μόνο)

Γιάννη Μαρδίτσης

• 14) Βερνέζης, βέρος Νεο-Φιλαδελφειώτης , με πολύ καλές παρέες του από την Ριζούπολη, όπως με τον αδελφό του Μιχάλη, τον Νίκο Σιμιγδαλά, τον Κώστα Βερτσώνη…Σέντερ μπακ, με έξοχη σωματική διάπλαση. Τον έβλεπε ο «Χερέρα» κι αναρωτιόταν: «λες;»! Και κάποια στιγμή είπε ο «χρυσοθήρας» Τρύφων Τζανετής: «Λέω, λοιπόν, να γυρίσω τον Θεόφιλο σε…τερματοφύλακα»! Κι έτσι ο ανεπανάληπτος σε εμπνεύσεις προπονητής «κτύπησε φλέβα χρυσού, στη Νέα Φιλαδέλφεια», άλλη μία! Για τον Θεόφιλο Βερνέζη, που «έφυγε» βιαστικά από την ζωή, ν΄ακούσεις τα σχόλια, που κάνουν οι Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Μιχάλης Συμιγδαλάς κι άλλοι ΑΕΚοΦιλαδελφειώτες. «Δήμαρχο» καλαοσύνης και ντομπροσύνης τον βγάζουν, συνδυάζοντας και ότι είχε μεράκι με τα κοινά της γενέτειρας του!

Θεόφιλος Βερνέζης – φωτογραφίαq aekpedia

ΚΑΘΙΣΤΟΙ
• 15) Διακάκης, μεταγραφή από το Μαρούσι. Αμυντικός. ΄Ενας τζέντλεμαν , χωρίς μεγάλη διάρκεια και ιδιαίτερη έμφαση το πέρασμα του, από την ΑΕΚ, αλλά με κατόρθωμα του να τον θέλουν όλοι για φίλο τους.

Δημήτρης Διακάκης: φωτογραφία: football.aek.com

• 16) Δεμίρης, από την Καβάλα , με πολλούς να μετρήσουν αμέσως την τεχική του, τα δυνατά πόδια , το επιθετικο ταλέντο του και να βιαστούν σε πρόβλεψη: «Ο Στέφανος θα είναι ο νέος «Γιάννης Κανάκης» από το ΑΕΚοκρατούμενο λιμάνι της Βορείου Ελλάδος»! Πέσαμε όλοι έξω, γιατί δεν είχαμε υπολογίσει τον απείθαρχο χαρακτήρα του.Λάτρης της ανέμελης ζωής, «διανθισμένης» με πάθος για το ασθενές φύλο. Σε ταξίδι του στην Βουλγαρία γνώρισε «την καλή του», που έμελε να του έβγαινε «σε κακό». Ρίχτηκε σε αυτήν με τα μούτρα, έχασε την σειρά του στη Νέα Φιλαδέλφεια , δεν του δινόντουσαν οι ευκαιρίες, που νόμιζε , ότι άξιζε και σε μία συνάντηση μας, σε πατάρι καταστήματος της στοάς Πιγκουίνο, Ομόνοια, που ήταν και το Προ-Ποτζίδικο του Σταματιάδη , έδωσε συνέντευξη. Σταθμό, για την καριέρα μας, αφού ήταν η πρώτη ή δεύτερη, που παίρναμε από ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ (= ή άλλη ήταν από τον ΄Αρη Τσαχουρίδη, που είχε αποκτηθεί από τον ΠΟΞ Θεσσαλονίκης). Δημοσιεύτηκε στην 2η σελίδα του «Φωτός», με τίτλο: «Το πικρό παράπονο του Στέφανου Δεμίρη»! Ουδέποτε έπαψε –και κατά τη μετακόμιση του στον ΄Αρη, όπου έπαιξε ηγετικό ρόλο, για μεγάλο διάστημα- να νιώθει, πως έμεινε υποχρεωμένος σε μας. Τί να το κάναμε; Με το «υποχρεωμένος» σε ένα νεαρό ρεπόρτερ, δεν έσβηνε, δεν διασκέδαζε, το βασικό και κύριο. Το … «χρεωμένος στον εαυτό του, για τη λαμπρή ευκαιρία της ΑΕΚ, που κλώτσησε στην σχετικά σύντομη καριέρα- αλίμονο και ζωή του»…

Στέφανος Δεμίρης

• 17) Γκούβας, από το Μεσολόγγι, «χέλι» στο δεξί επιθετικό άκρο και με ταχύτητα, που «κοιτούσε…στα πόδια» τον κλασικό «φτερωτό» της ομάδας, τον Ανδρέα Σταματιάδη. Βραχύσωμος, της «συνομοταξίας» των Τσανούλα, Βάιου Καραγιάννη, Νίκου Γεωργέα,Βαγγέλη Πλατέλλα, Ντανιέλ Βέρντερ. Ο Θανάσης και ήταν άτυχος (με τραυματισμούς) κι έπεσε σε εποχή, που «ανταγωνιζόντουσαν» στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι «αυτοκρατορίες» Νεστορίδη- Σταματιάδη! Με μάλαμα χαρακτήρα.

Θανάσης Γκούβας – φωτογραφία: aekpedia

• 18) Τσαχουρίδης, «διαμάντι» κι αυτός, από το «χρυσορυχείο Τζανετή». Με τη μητέρα του να έχει πειστεί από το δίδυμο Μαρόπουλου- Τζανετή, ότι ο ΄Αρης θα προκόψει στην ΑΕΚ (κι όχι στον ΄Αρη) επηρεάστηκε θετικά ο δαντελλένιος ακραίος επιθετικός. Δεν είχε διάρκεια, αλλά «φεγγάρια» υψηλής απόδοσης, ανάλογης του αυθεντικού ταλέντου του. Ως και τώρα, που μας συναντάει στο γήπεδο και σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παλαιμάχων, το χαμόγελο του, η ευγένεια του, «μας πείθουν», ότι «δεν ξεχνάει». Κάτι, που όλοι εμείς, όσοι ανήκουμε … στις «ευαίσθητες ομάδες» τόχουμε ανάγκη.

Ο Άρης Τσαχουρίδης δεξιά με τον Στέλιο Σκευοφύλακα

• 19) Τσανούλας, προμετωπίδα , σήμα κατατεθέν του «τα 4 γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ»! Κρεοπώλης στο επάγγελμα, «έκοψε σε κομματάκια» τους από τότε αχάριστους δήθεν «ομογάλακτους μας» της Τούμπας. Πόσο θα τον θέλαμε, με ατόφια αγωνιστικά παρόντα, στα τελευταία χρόνια, από τότε, που ο Ιβανικός Παόκ , μέσω κράτους και ποδοσφαιρικού παρακράτους, «μας έχει του χεριού και του ποδιού του»!

Δημήτρης Τσανούλας

Και

• 20) Ζαγκότσης, ήλθε από το Πέραμα «με φορτωμένο ένα πλεούμενο από μπάλες»! Από την «γέφυρα» ως τα «αμπάρια» , ο ξανθός Νίκος «πετύχαινε» γκολ! Γρήγορα έγινε ο αρχισκόρερ της πανίσχυρης τότε β’ ομάδας- του αρχιδάσκαλου Γιώργου Νταϊσπάγγου (= με το πληρέστερο αρχείο από κάθε άλλο «Ενωσίτη», αλλά ο γιός του, Γιώργος, απέκρουσε όλες τις προτάσεις). Βέβαια η ερώτηση: κι από α΄ομάδα, τί; Αθεόφοβοι, τι θέλατε , τι νομίζατε, πως θα έκανε το σεμνό παλικάρι από το Πέραμα; ΄Οταν …ακόμη «και ο Κριστιάνο να ήταν» (!) ΜΕ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ ΠΑΡΟΝΤΑ ΠΑΣΑ ΑΡΧΗ ΠΑΥΣΑΤΩ! Εδώ, ως και ο Ευρωπαϊκά ξακουστός, με πέρασμα κι από το ιταλικό «κάλτσιο», Λεφτέρ(ης) Αντωνιάδης ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ κι από «σουλτάνος στην Φενέρ Μπαξέ», φάνηκε … «Κολλτήρι, γιός του Καραγκιόζη», με παραστάσεις «θεάτρου σκιών» στο αγωνιστικό χορτάρι τοης Νέας Φιλαδέλφειας…!

Ο Νίκος Ζαγκότσης έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας παίκτης που πέτυχε γκολ στο Καμπ Νου κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ήταν σε φιλικό αγώνα στην Καταλονία στις 25 Αυγούστου του 1962. Η φωτογραφία είναι από τον πρώτο φιλικό αγώνα με τη Μπαρτσελόνα για τα εγκαίνια του χλοοτάπητα της Νέας Φιλαδέλφειας στις 3 Ιανουαρίου του 1962.

Διαβάστε εδώ μια άλλη ιστορία για το Νίκο Ζαγκότση

ΠΕΝΤΕ 11ΔΑΤΟΙ!
@@@ ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΄Ωρα, για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση αυτού «του ξεσηκωμού» σε θύμησες μας , που προκάλεσε το Νικο-Αγγελιδικό θέμα, στο «ΑΕΚ Live», με την φωτογραφία και κείμενο για την «Ενωσίτικη» ομάδα, που ταξίδεψε πριν από περίπου μισό αιώνα (= 26-28 Απριλίου 1961), για να δώσει, στην ΠΟΛΗ ΜΑΣ και στην ΄Αγκυρα τα δύο «φιλικά» (;) ματς με την «κυανοκίτρινη» Φενέρ Μπαξέ. Ερεθισμένοι κι από την πρόσφατη παρότρυνση του φίλου-συναδέλφου-προσεχώς ομοπροσκυνητή στο «Αγια Σοφιά», … «να ζωντανεύουμε αναμνήσεις μας για πρόσωπα και γεγότα , που έχουμε συναντήσει στο μακρόχρονο διάβα μας», σας φέραμε πολύ κοντά στην 20άδα της «κιτρινόμυρης» αποστολής. Φυσικά με «εν ολίγοις», λόγω χώρου, προκειμένου για προσωπικότητες με «πάρα πολλά».

• Συνηθίζεται κατ΄αυτές τις χαλεπές ημέρες της Κοροναϊκής καριντινοποίησης μας πολλοί να επιδίδονται μετά μανίας στο «παιχνίδι» των κρίσεων και συγκρίσεων, ανάμεσα στο τι έχει περάσει, τι «μένει στο τώρα» και τι περιμένου- προβλέπουμε για το αύριο. Μέσα σ΄αυτό το αμόκ, που έχει πιάσει και το διαδύκτιο, για κρίσεις και συγκρίσεις, εμείς προσωπικά νομίζουμε, πως αξίζει για επίλογο στο δίχως άλλο πρωτοφανές , που επιχειρήσαμε (= αποκλειστικά για χάρη του Νίκου Αγγελίδη) με την «γοργόφτερη» αναδρομή, για την 20άδα του 1961, να σας δώσουμε και την γνώμη, που έχουμε σχματίσει στα παρακάτω ενδιαφέροντα:

• ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ, από την 20άδα, νομίζουμε ικανούς για την τωρινή 11άδα της ΑΕΚ, αν τον άλλο μήνα γίνουν τα πλέϊ οφ και το υπόλοιπο του κυπέλλου; ΠΕΝΤΕ! Τους Στέλιο Σεραφείδη, Μίμη Αναστασιάδη, Στέλιο Σκευοφύλακα, Ανδρέα Σταματιάδη, Κώστα Νεστορίδη.

• ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ στους ΄Ιλια ΄Ιβιτς και Μάσιμο Καρέρα, για εισήγηση στον Δημήτρη Μελισσανίδη, προκειμένου για την ισχυροποίηση του «πάγκου» ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΝΤΕ! Τους Γιάννη Μαρδίτση, Μίλτο Παπαποστόλου, Γιώργο Πετρίδη, Θανάση Γκούβα, ΄Αρη Τσαχουρίδη.

@@@ Υ.Γ. Και για να τηρήσουμε την καθημερινή αναφορά στον «ΚΟΡΟΝΑ(ιός) ή ΓΡΑΜΜΑΤΑ», όπως μας το ζητάνε τακτικοί επισκέπτες του «ΑΕΚ Live», σημειώνουμε, για την ΚΥΡΙΑΚΗ, 26-4-20 (του ΘΩΜΑ, βασιλέως Αμασείας) το σχετικό ρεπορτάζ: 4 νεκροί, έφτασαν τους 134, νέα κρούσματα 11, σύνολο 2.517, στις ΜΕΘ 44 , μέσος όρος ηλικίας στους μολυθέντες τα 67 χρόνια.- Ως τις 4-5-20 θα επανέλθουν, ύπο όρους, 220.000 εργαζόμενοι και ως τις 20-6-20 περί τους 840.000- Παγκοσμίως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 203.500 χιλιάδες.

ΦΡΙΞΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement