Νέα Ιωνία, μια πόλη γεμάτη ΑΕΚ και ιστορία

0

Μπορεί στη Νέα Φιλαδέλφεια να χτυπάει η καρδιά της ΑΕΚ, όμως η ψυχή της βρίσκεται σε όλες τις προσφυγικές γειτονιές

Μία από τις πιο σημαντικές είναι η Νέα Ιωνία. Λίγα στενά πιο πάνω και ένα δυο σταθμούς μετά τον Περισσό ανοίγεται μια γειτονιά με ξεχωριστή ιστορία. Η Νέα Ιωνία είναι γνωστή για τον εργατόκοσμο που ζούσε χρόνια στην περιοχή όσο και για τους πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Στους τοίχους της πόλης θα συναντήσει κανείς κόκκινα καλέσματα σε απεργίες και διαδηλώσεις μέχρι κιτρινόμαυρους δικέφαλους αετούς και μπόμπες.

Γυρνώντας κανείς στα στενά της θα βρει παλιά κλωστοϋφαντουργεία, μικρές πλατείες και καφενεία που ο κόσμος μαζευόταν για να μιλήσει και για να δει την ομάδα της πόλης του. Σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν ακόμη τα μικρά πετρόκτιστα προσφυγικά σπιτάκια, με τις αυλίτσες, τα μικρά μπαλκονάκια και τις εξωτερικές σκάλες. Σε πολλά από αυτά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ζουν άνθρωποι της βιοπάλης και του αγώνα. Πρόσφυγες που έρχονται από χώρες με φτώχεια και πόλεμο, όπως το Πακιστάν και η Συρία.

Όσο αυτές οι περιοχές διατηρούν ζωντανές τις μνήμες, την ιστορία και την κοσμοσύνθεσή τους, τόσο η ΑΕΚ θα συνεχίζει να υπάρχει και να αναπνέει για πάντα. Γιατί η ΑΕΚ δεν ήταν πολυτέλεια γι’ αυτούς που την έφτιαξαν. Ήταν ανάγκη και κίνητρο μαζί για μια νέα καλύτερη ζωή. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα, στη Νέα Ιωνία.

 

Νικόλας Κολυτάς


Comments are closed.