Ο ήρωας της ΑΕΚ που εκτελέστηκε από τους Ναζί

0

Ο Σπύρος Κοντούλης, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ την περίοδο 1935-1944, εκτελέστηκε από τους Ναζί τον Ιούνιο του 1944

Ο Κοντούλης γεννήθηκε το 1917 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Μιχάλη και της Όλγας. Μεγάλη οικογένεια με εφτά παιδιά. Το 1922 με την Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά.

Ο Σπύρος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα “Άμυνα” και το 1935 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Κατέκτησε με το Δικέφαλο το νταμπλ το 1939 και έναν χρόνο αργότερα πάλι το πρωτάθλημα Ελλάδας καθώς και το πρωτάθλημα Αθηνών. Αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού χαφ και άνηκε σε μια Ένωση που δεν είχε αντίπαλο εκείνη την εποχή και τελείωσε άδοξα την πορεία της με την έναρξη του πολέμου. Με την ΑΕΚ είχε 82 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες και σημείωσε 1 γκολ: στο πρωτάθλημα Ελλάδας 45 συμμετοχές και 1 γκολ, στο πρωτάθλημα Αθηνών 29 συμμετοχές και στο κύπελλο 8 συμμετοχές. Επίσης φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας 3 φορές.

Ο Κοντούλης, όπως και άλλα μέλη της Ένωσης, πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο (μάλιστα ο Σπύρος τραυματίστηκε στο πόδι) και στη συνέχεια είχαν αντιστασιακή δράση. Συμμετείχε στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών που ήταν παρακλάδι του ΕΑΜ. Διέμενε σε σπίτι στη Νεάπολη, κοντά στο Λυκαβηττό, που του είχε παραχωρήσει ο παράγοντας της ΑΕΚ Σπύρος Σκούρας για να είναι πιο ασφαλής.

Στις 24 Απριλίου του 1944 συνελήφθη μαζί με το μικρότερο αδελφό του Βασίλη (ίδια κατάληξη με το Σπύρο, εκτελέστηκε και αυτός…) και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Εκεί συνάντησε το συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Κώστα Χριστοδούλου που βασανίστηκε φρικτά πριν τον αφήσουν ελεύθερο.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Σπύρος Κοντούλης και άλλοι πατριώτες οδηγήθηκαν με ένα καμιόνι προς το σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστούν. Ο Κοντούλης όμως προσπάθησε να αποδράσει στη διαδρομή, στην περιοχή του Μετς, πηδώντας από το καμιόνι που τον μετέφερε. Οι Γερμανοί στρατιώτες τότε το γάζωσαν στην πλάτη… Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 27 ετών όντας ελεύθερος…

Πηγές:
– Σπύρος Τζόκας (2019), Η κραυγή της σιωπής , Ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Θεμέλιο
90 χρόνια – Η ιστορία της ΑΕΚ (2014), επίσημη έκδοση ΠΑΕ ΑΕΚ, εκδοτικός οίκος Λιβάνη
– Ηλίας Λέκκας (1996), Η ιστορία της ΑΕΚ, εκδόσεις Γ.Χ. Αλεξανδρή.

Χάρης Αναστασιάδης


Comments are closed.