ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Ο Σπύρος Κοντούλης χαμογελά από ψηλά…

Published

on

Για δεύτερη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του “Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ – Σπύρος Κοντούλης” τιμήθηκε η μνήμη του Σπύρου Κοντούλη. Του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και κοινωνικού αγωνιστή, που τον Ιούνιο του 1944, στην προσπάθεια του να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στην Καισαριανή, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ναζί.

Για αθλητικές οντότητες τεραστίου βεληνεκούς, όπως είναι η ΑΕΚ, η διατήρηση της συλλογικής μνήμης, δεν είναι απλή υποχρέωση, αλλά δύσκολο καθήκον. Και αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει καμία ΠΑΕ, καμία εταιρεία, κανένας παράγοντας. Οι μνήμες ταξιδεύουν και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά από τον κόσμο της ομάδας.

Σήμερα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, σε αυτό τον τόπο που σε υποβάλει με το που περάσεις το κατώφλι του συνέβη κάτι πανέμορφο. Χωρίς διαφημίσεις, χορηγούς, μπράβους και ηχηρά ονόματα, έγινε μια πραγματική εκδήλωση μνήμης και τιμής σε έναν άνθρωπο που τίμησε τα χρώματα της ομάδας του, όχι μόνο παίζοντας ποδόσφαιρο, αλλά και παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο.

Τουλάχιστον τρεις γενιές ανθρώπων συναντήθηκαν στην εκδήλωση. Από τους γηραιότερους που ζούσαν την περίοδο των εκτελέσεων στην Καισαριανή, μέχρι τα πιτσιρίκια από της ακαδημίες του Μικρασιατικού, που ρώτησαν και έμαθαν για το ποιος ήταν ο Σπύρος Κοντούλης, τι ήταν η Μακρόνησος και τι σημαίνει το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το κλίμα συγκίνσης όλων των παρεβρισκομένων ήταν εμφανές. Αλλά δε γίνεται να είσαι ΑΕΚ και να μην έχεις αισθήματα για το παρελθόν και το μέλλον σου.

Αυτή η ομάδα έχει βαθιά εγγεγραμμένες στις φτερούγες της την προσφυγιά, τη λαϊκότητα, την αντίσταση και την πάλη ενάντια στην αδικία. Και αυτή η εκδήλωση σήμερα το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο. Κόντρα στις λογικές του no politica ο κόσμος της ΑΕΚ είναι εδώ. Σκέφτεται, κριτικάρει, συμμετέχει, δρα.

Και αυτό είναι οξυγόνο στα πνευμόνια μας. Είναι αυτό για το οποίο θα είναι χαρούμενος από ψηλά ο Σπύρος Κοντούλης…

 

Εικόνες από την όμορφη εκδήλωση:

Ο Νίκος Πελεκούδας μιλάει εκ μέρους του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ – Σπύρος Κοντούλης

 

Οι ακαδημίες του Μικρασιατικού δίνουν ένα διαφορετικό τόνο φέτος

 

Το AEK-LIVE πάντα στις επάλξεις

 

Όλοι μαζί τιμούμε τη μνήμη

 

Ο χώρος επιβλητικός…

Μια ζωή ΑΕΚ!

 

Νικόλας Κολυτάς

 

Δηλώνει ΑΕΚ απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Δηλώνει βαθιά ΑΕΚ από ένα ΑΕΚ-Ηρακλής το 2000 όταν ο θείος του τον πήγε πιτσιρίκι στο "Νίκος Γκούμας". Βλέπει στο Δικέφαλο Αετό τον πόνο της προσφυγιάς, την πάλη ενάντια σε κάθε κατεστημένο, τη γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη.

Continue Reading
Advertisement