ΔΙΑΦΟΡΑ
Ο Στίβεν Χόκινγκ απλά υπήρξε
Το χειρότερο με τον θάνατο είναι ότι επιτρέπει στον καθένα να γράψει για σένα. Ακόμα και αν αυτός που το γράφει πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι διαφορετικοί από τους Τούρκους και τους Σκοπιανούς, ότι είναι ανώτερος από έναν άλλον άνθρωπο, ότι καπιταλισμός, επιστήμη και τεχνολογική ανάπτυξη πάνε μαζί. Ότι δηλαδή δεν πίστευες εσύ.
Γράφει ο Νίκος Μπουσμπούκης
Η φυγή ενός ανθρώπου όπως ο Χόκινγκ από αυτόν εδώ τον κόσμο δεν πρέπει να μας λυπεί καθόλου. Γιατί ο Στίβεν Χόκινγκ απλώς… υπήρξε. Κατά απόλυτη τύχη και μετά από φοβερά «λάθη» του σύμπαντος αλλά υπήρξε. Όπως υπήρξες και εσύ, Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος. Έλληνας, Τούρκος ή Σλάβος.
Το είδος μας, το είδος του Χόκινγκ, από έναν πίθηκο που έτρωγε μπανάνες έφτασε σε ένα ον που αρχίζει και καταλαβαίνει ότι υπάρχει. Όπως, επίσης, αρχίζει και καταλαβαίνει τι υπάρχει γύρω του. Αυτός ο πίθηκος, κάτω από φοβερά λάθη και από τυχαία γεγονότα κατάφερε να αντιληφθεί ότι το DNA του μοιάζει κατά 50% με αυτό της… μπανάνας που έτρωγε. Πολύ λιγότερο βέβαια από όσο μοιάζει με αυτό της βελανιδιάς. Αυτός ο πίθηκος έχει καταφέρει να κοιτάει πάνω και αντί για τα άστρα να βλέπει ουρανοξύστες. Αυτός ο πίθηκος έχει καταφέρει να κοιτάει δίπλα του και να βλέπει πινακίδες της Coca Cola σε μια περιοχή που δεν έχει καν νερό. Είχε όμως τις ικανότητες αυτήν την περιοχή να την ονομάσει Αφρική.
Ο κάθε πίθηκος έχει το ίδιο DNA αλλά αρκετοί από αυτούς αδυνατούν να καταλάβουν αυτήν την φράση που είπε αυτός ο σπουδαίος πίθηκος που σήμερα σταμάτησε να υπάρχει:
“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται” σημειώσε εξηγώντας πως οι μηχανές είναι απλά ένα εργαλείο, όπως το μαχαίρι, που μπορεί να κόψει ψωμί ή και να αφαιρέσει ζωές. Και πρόσθεσε στη συνέχεια.
“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.
Ο πίθηκος αυτός μάλιστα είχε την διορατικότητα για να αναφέρει, μετά από βαθιά κατανόηση του κόσμου γύρω του, πως θα έπρεπε να φοβόμαστε περισσότερο τον καπιταλισμό από τα ρομπότ, καθώς απειλεί πολύ πιο άμεσα να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος!
Ο πίθηκος που σήμερα λέγεται άνθρωπος έφτασε σε ένα επίπεδο νοημοσύνης, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά χαμηλό ακόμα. Είναι στην ευχέρεια των υπολοίπων ανθρώπων, πλέον, να το αντιληφθούν και να προσπαθήσουν να αυξήσουν κατά πολύ αυτό το επίπεδο.
Κάθε επιστήμονας που ασχολείται με τον τομέα της αστροφυσικής, όπως ο Χόκινγκς καταλαβαίνει πως δεν είναι τίποτα άλλο από… αστερόσκονη. Όσο ποιητικό και αν ακούγεται αυτό. Ο άνθρωπος αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα συστατικά στοιχεία των άστρων γύρω του. Μάλιστα, πλέον έχει την ικανότητα να στέλνει πυραύλους για να εξερευνήσει αυτά τα άστρα. Ή να στέλνει πυραύλους για να εξερευνήσει την Παλαιστίνη. Μάλλον, ο Χόκινγκ προτιμούσε το πρώτο αφού είχε ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων ενώ αποφάσισε να μποϊκοτάρει και ένα επιστημονικό συνέδριο στο Ισραήλ. Βλέπετε, ο Χόκινγκ δεν είναι μόνο το ρητό για τους αγαπημένους μας ανθρώπους που έχει πλημμυρίσει το ίντερνετ.
Θα κλείσω αυτόν τον αποχαιρετισμό στον Χόκινγκ με έναν προβληματισμό για όλους μας. Η ύπαρξη μας δημιουργήθηκε μετά από αρκετά λάθη της φύσης. Παρόμοια λάθη θα μπορούσαν να καταστρέψουνε τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 8 λεπτά. Αυτά τα 8 λεπτά θα ήταν τα τελευταία της ανθρωπότητας και δεν θα είχε πραγματικά καμία σημασία για τα επόμενα 8 λεπτά αν την Μακεδονία την πούμε Νόβα Μακεδόνια, δεν θα είχε σημασία για τα επόμενα 8 λεπτά αν ήμασταν Αφρικανοί, Πακιστανοί, Μαύροι, Εβραίοι ή Παλαιστίνιοι. Και πιστέψτε με. Η πιθανότητα του να πάει κάτι στραβά είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα του να μην… χάσεις το αυριανό λεωφορείο για την δουλειά.