Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν

0

Επισκέφθηκα χθες την έκθεση στο Σύνταγμα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕΚ και θα τοποθετηθεί στην Αγιά Σοφιά από το Σάββατο και μετά

 

Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Μόλις έμπαινες μέσα ένιωθες ένα ρίγος να σε διαπερνά βλέποντας πόσα πέρασαν οι πρόγονοί μας όταν ήρθαν πρόσφυγες εδώ ζώντας τον εφιάλτη της καταστροφής. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα λόγω πολλών παραγόντων και με έναν από αυτούς φυσικά να είναι η αγάπη μου για την ΑΕΚ ένιωσα περήφανος για την ιδέα που εκπροσωπούμε. Σου ερχόταν τεράστια θλίψη βλέποντας τα παιδάκια των προσφύγων ξυπόλυτα στα συσσίτια. Τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως μου την έκανε αυτός ο πίνακας. Ο πίνακας που απεικονίζει τους πρόσφυγες στοιβαγμένους στις βάρκες για την έλευση τους στην Ελλάδα. Εκεί φαίνεται από την κουρελιασμένη εμφάνιση τους η εξαθλίωση και η ο σπαραγμός αφήνοντας την ζωή τους και τις περιουσίες τους, όλο τους το παρελθόν και το παρόν για το αβέβαιο και το άγνωστο μέλλον.

Αυτοί εμφύσησαν στους πατεράδες μας τα ιδανικά και τις ιδέες της αγάπης μας. Ιδανικά όπως: η πίστη, το να μην τα παρατάς ποτέ, ο καθημερινός μόχθος για μια καλύτερη ζωή αλλά και άλλα ιδεώδη όπως η ευστροφία, η αγνότητα, η ανθρωπιά και η εντιμότητα. Βλέποντας να καίγεται όλη τους η ζωή μπροστά στα μάτια τους αυτοί κατάφεραν να ξαναφτιάξουν μια καινούρια ζωή από το μηδέν, έχοντας ως οδηγό την αγάπη για τη ζωή και τον θεσμό της οικογένειας. Το δράμα όπως διαφαίνεται μέσα από τους πίνακες δίνει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς σε δύσκολους καιρούς, με τους προγόνους μας να μας φωτίζουν το δρόμο για να πετύχουμε. Οι δάδες στο ναό μας θα είναι πάντα αναμμένες για να τιμάμε τη μνήμη σας και όλα αυτά που θυσιάσατε για εμάς. Ο ναός της προσφυγιάς θα στέκει εκεί πλέον ανά τους αιώνες για να θυμίζει σ όλους μαζί με το μουσείο την ιστορία και τον πολιτισμό μας. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!

Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου


Comments are closed.