Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες…

0
“Τέτοιο λιντσάρισμα ανθρώπου δεν έχουμε ξαναδεί” λέει η γνωστή δημοσιογράφος με τρεμάμενη φωνή σε τηλεοπτικό σταθμό για τον αστυνομικό που τραυματίστηκε.
Και προκαλεί. Πραγματικά προκαλεί!
Μάλλον ξέχασε τον Ζακ Κωστόπουλο. Μάλλον Ξέχασε τον Βασίλη Μάγγο. Μάλλον ξέχασε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν γίνει δέκτες αλόγιστης αστυνομικής βίας τα τελευταία χρόνια.
Είναι προκλητικό όλο αυτό που συμβαίνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εν μέσω πανδημίας για να φτιάξει ένα στρατό ένοπλων τραμπούκων που δρουν ανεξέλεγκτα. Στα Εξάρχεια, στην Κυψέλη, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Σμύρνη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κρήτη. Σε όλη την Ελλάδα!
Και τώρα που αυτό το τερατούργημα που δημιούργησε, δε μαζεύται από πουθενά, βγάζει ξανά στον αφρό τα πληρωμένα από εκείνη ΜΜΕ για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να την ξελασπώσουν από τις ευθύνες της. Ανακαλύφθηκαν ξαφνικά μολότοφ, εκρηκτικά, μπαζούκας, ρουκέτες και όλα τα σχετικά που έχουμε δει και ξαναδεί στα κανάλια. Ήδη ο Άδωνις ξεσαλώνει και στο τουίτερ.
Και επειδή θα βγουν πάλι οι ισαποστάκηδες, οι συνετοί και υπερασπιστές της νομιμότητας την οποία πρώτο το κράτος καταπάτησε, να καταδικάσουν για χιλιοστή φορά τη βία από όπου και αν προέρχεται, να τους θυμήσουμε ότι η βία δεν είναι ουδέτερη. Έχει από πίσω της υποκείμενα, αιτίες και συσχετισμό δύναμης.
Δήλωσε χθες ο Χρυσοχοϊδης προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των ενστόλων υφισταμένων του, ότι η “άσκοπη βία” δε θα γίνει ανεκτή από την πολιτεία. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η άγνοιά του ή μάλλον η συνειδητή υπεκφυγή του. Η βία των αστυνομικών δεν ήταν άσκοπη. Ήταν σκοπούμενη. Καρασκοπούμενη.
Αν δε βλέπει κάποιος ότι σκοπός της κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών είναι ο περιορισμός των ελευθεριών, η εμπέδωση μιας νέας επιτηρούμενης κανονικότητας και η διαρκής αυταρχικοποίηση του κράτους υπό το πρόσχημα της τήρησης της υγειονομικής τάξης, τότε μάλλον εθελοτυφλεί.
Οι αστυνομικοί που σάπισαν στο ξύλο τον τυπά στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν τρέλαρχοι που βαρούν άσκοπα. Ήταν μπάτσοι που δέρνουν με σκοπό. Και η βία του θύτη, θα φέρει τη βία του θύματος. Ενδεχομένως και με συλλογική έκφραση. Γι αυτό ας μην καταδικάζουμε με τόση ευκολία τη βία γενικώς και αορίστως.
Όσοι λοιπόν σε μια περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης έδωσαν λεφτά σε περιπολικά, μηχανάκια, αύρες, προσλήψεις αστυνομικών, δημιουργία νέων ομάδων ΔΙΑΣ και νέες αστυνομικές εξαρτήσεις, τη στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα σχολεία αραχνιάζουν, τα πανεπιστήμια υποβαθμίζονται και οι χώροι δουλειάς μαστίζονται από κορωνοϊό, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί σήκωσαν πρώτοι το χέρι. Αυτοί χρησιμοποίησαν βία.
Και ναι, η απάντηση δεν είναι “οφθαλμός αντί οφθαλμού”. Δεν είμαστε μαφιόζοι. Είναι όμως “σπείρατε ανέμους θα θερίσετε θύελλες”. Γιατί είμαστε πολλοί περισσότεροι από όσοι νομίζετε.
ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ – ΑΕΚ-LIVE
Νικόλας Κολυτάς

Comments are closed.