ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ο παππούς του Κόκκαλη, η ΑΕΚ και το… Χόλιγουντ!

O πρόεδρος του Δικεφάλου την περίοδο 1949-50

Published

on

Ο παππούς του Πέτρου Σ. Κόκκαλη από την πλευρά της μητέρας του, Σοφίας Σκούρα, διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ! Πρόκειται για τον Σπύρο Σκούρα που κάθισε στην προεδρική καρέκλα του Δικεφάλου την περίοδο 1949-50, ενώ ασχολήθηκε παραγοντικά με την Ένωση για πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970!

Δεύτερος από αριστερά ο Σπύρος Π. Σκούρας και τρίτος ο ανιψιός του Σπύρος Σκούρας του Θανάση

Σπύρος Π. Σκουρας

Σπύρος Π. Σκουρας, θείος του παλιού προέδρου της ΑΕΚ

Είναι ανιψιός του συνονόματού του Σπύρου Π. Σκούρα, που ήταν πρόεδρος της μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox στις ΗΠΑ και γιος του Θανάση Σκούρα που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν και αυτός ιδιοκτήτης κινηματογραφικής εταιρείας, της ελληνικής “Σκούρας Φιλμ”.

 

 

Ας δούμε την ιστορία του Σπύρου Π. Σκούρα, θείου του παλιού προέδρου της ΑΕΚ:

Γεννήθηκε στο Σκουροχώρι Ηλείας το 1893 και μαζί με τα αδέρφια του Κάρολο και Γεώργιο, ήταν τα τρία από τα δέκα παιδιά της οικογένειας ενός φτωχού βοσκού, που κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να αναρριχηθούν στις διευθυντικές θέσεις των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλυγουντ.

Τα τρία αδέρφια έφθασαν στο Σεντ Λιούις του Μισούρι το 1910. Ξεκίνησαν να εργάζονται ως σερβιτόροι και μπάρμαν σε ξενοδοχεία και τα χρήματα που μάζεψαν τα επένδυσαν από κοινού με δυο ακόμα Έλληνες στην κατασκευή ενός κινηματογράφου, που τον ονόμασαν “Olympia”. Στη συνέχεια εξαγόρασαν και άλλες αίθουσες μέχρι του σημείου που είχαν στην κατοχή τους όλους τους κινηματογράφους του Σεντ Λιούις. Το όνειρο τους για την κατασκευή ενός παγκοσμίου κλάσεως κτιριακού συγκροτήματος με κινηματογράφους υλοποιήθηκε με την κατασκευή του “Ambassador” το 1926. Το 1929 πούλησαν την αλυσίδα των κινηματογράφων στη Warner Bros για να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις σε κινηματογραφικές εταιρείες.

Η προφορά του στα αγγλικά, όντας μετανάστης στην Αμερική από την Ελλάδα, ήταν τόσο διαβόητη ώστε ο Μπομπ Χόουπ είχε πει κάποτε ότι “Ο Σπύρος είναι εδώ (σ.σ. στην Αμερική) 20 χρόνια αλλά ακούγεται σαν να έρχεται την επόμενη εβδομάδα”.

Το 1932 οι αδελφοί Σκούρα είχαν τη διεύθυνση 500 και πλέον αιθουσών της αλυσίδας Fox-West Coast. Ο Σπύρος Σκούρας βοήθησε στην συγχώνευση της Fox με τη 20th Century το 1935 και ανέλαβε τα ηνία του νέου στούντιο το 1942. Στη διάρκεια της 20ετούς θητείας του προσπάθησε να σώσει την παραπαίουσα βιομηχανία του κινηματογράφου από την επέλαση της τηλεόρασης. Το μότο της 20th Century Fox “Movies are Better than Ever” απέκτησε σάρκα και οστά όταν ο Σπύρος παρουσίασε το σύστημα ευρείας εικόνας Σινεμασκόπ στην πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία “Ο Χιτών”.

Η αποπομπή του από την προεδρία της εταιρείας έγινε ύστερα από τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η παταγώδης αποτυχία της ταινίας Κλεοπάτρα. Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή το 1971 σε ηλικία 78 ετών.

Χάρης Αναστασιάδης

Continue Reading
Advertisement