Σ’ένα τοίχο η ιστορία μας γραμμένη…

0

Σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο τραγικές σελίδες της Ιστορίας

Γράφει για το ΑEK LIVE η Λυγερή Γιαννουλάκη

Απολογισμός: 50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες, περίπου 1.500.000 Ελληνες ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς…

Η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι συνέπειες της

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική άρχουσα τάξη, προέβαλε αξιώσεις στο μοίρασμα των αγορών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Βενιζέλου ενίσχυε τις εν λόγω αξιώσεις λόγω και της συμμετοχής της το 1919 στην Ουκρανική Εκστρατεία, απέναντι στη νεαρή τότε Σοβιετική Ένωση.

Στις 2 (15) Μαΐου 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων. Ένα χρόνο και κάτι μετά, τον Αύγουστο του 1920, υπογράφεται η συνθήκη των Σεβρών, ανάμεσα στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την τουρκική κυβέρνηση. Η συνθήκη- που δεν εφαρμόστηκε ποτέ- προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα την παράδοση της Σμύρνης στην Ελλάδα, και την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς λαμβάνουν χώρα εκλογές, τις οποίες χάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τις μέχρι τότε αντίθετες δεσμεύσεις λόγω της αντίδρασης του λαού,που συνέχιζε να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο) όταν η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες και χιλιάδες ξεριζωμένοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.Η Τουρκία του Κεμάλ μετά την αντεπίθεση του στρατού της,έφτασε στην Σμύρνη και αφού βίασε,βασάνισε,λήστεψε  και  πέταξε στην θάλασσα μπροστά στα μάτια των “συμμάχων” που παρατηρούσαν απαθείς το δράμα,έκαψε ότι ελληνικό υπήρχε στην χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη.Οι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα σε μπουλούκια.Παιδιά που σε μια νύχτα μεγάλωσαν χωρίς γονείς.Γονείς που σε μια νύχτα έχασαν όλη την περιουσία τους,τα παιδιά τους.Η θάλασσα που γέμισε πτώματα και ακρωτηριασμένα μέλη εκείνων που πιάνονταν από τις βάρκες για να σωθούν.Οι συνέπειες ενός πολέμου όμως δεν περιορίστηκαν σε εκείνη την νύχτα.Οι πρόσφυγες,όπως και σήμερα,ήταν οι αδύναμοι που δέχτηκαν τον ρατσισμό.

“Μας έδιωξαν σαν Έλληνες οι Τούρκοι,κι οι Έλληνες μας υποδέχτηκαν σαν Τούρκους”.

Τα αστικά κόμματα της ελληνικής βουλής αντί να περιθάλψουν τα θύματα του πολέμου που οι ίδιοι δημιούργησαν,συνέχισαν και εν τέλει έχασαν,καλλιέργησαν τον ρατσισμό ανάμεσα στους Έλληνες. Παστρικιές οι γυναίκες που η κουλτούρα τους επέβαλλε να πλένονται καθημερινά,τουρκόσποροι οι συμμαθητές στο σχολείο και το 1933 ζητήθηκε επιτακτικά από εκδότες φιλομοναρχικών εφημερίδων,να επιβληθεί στους πρόσφυγες να φορέσουν κίτρινα περιβραχιόνια για να τους διακρίνουν και να τους αποφεύγουν οι Έλληνες!

Οι πρόσφυγες με νωπές ακόμα τις μνήμες έστησαν τις δικές τους κοινωνίες.Παράγκες στην ευρύτερη περιοχή του ιερού χώρου μας,σε όλο τον Πειραιά που βόλευε λόγω λιμανιού,στην σημερινή Καισαριανή και τον Βύρωνα,τα πρσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας καθώς και το Χαλάνδρι,είναι λίγα μόνο από τα πολλά μέρη που οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν μετά την καταστροφή στην Αθήνα,ενώ μεγάλη ροή προσφύγων είχε και η Βόρεια Ελλάδα.Δεν είναι τυχαίο που ελάχιστες πόλεις δεν είχαν προσφυγικό συνοικισμό μικρό ή μεγαλύτερο.

Μύριζαν αίμα και φωτιά τα ρούχα τους ,στα μάτια τους έβλεπε κανείς τις φλόγες από τους Τσέτες αλλά δεν το έβαλαν κάτω.Άνθρωποι προοδευτικοί που μέσα από την δουλειά τους ξανάστησαν τις δικές τους πολιτείες δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα στους ντόπιους να προοδεύσουν. Θα ήταν αδιανόητο για την κουλτούρα των Μικρασιατών να μην βρουν το μέσο για να ζήσει για πάντα ο τόπος τους.

“Εμείς θα λέμε την Ιστορία μας”

“Θα φτιάξουμε ένα κλουμπ” λέει ο “κιτρινόμαυρος” Αντώνης Καφετζόπουλος ως Κωνσταντίνος Σπανούδης στο “1968” και δύο χρόνια μετά της καταστροφή, τον Απρίλιο του 1924, ιδρύεται η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, η ομάδα των προσφύγων από την Πόλη, τη Μικρασία και τον Πόντο. Οι πρόσφυγες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, το ίδιο και ο νέος σύλλογος. Οι ξεριζωμένοι χτίζουν με τα χέρια τους το “σπίτι” τους, σε οικόπεδο που τους παραχωρήθηκε στις όχθες του Ποδονίφτη, οι ξεριζωμένοι “δινουν” μάχη ενάντια στο φασισμό- ναζισμό και έχουν και νεκρό, το Σπύρο Κοντούλη, οι ξεριζωμένοι διαθέτουν μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο “Νέστορας”, ο Μίμης Παπαιωάννου, ο Θωμάς Μαύρος. Οι ξεριζωμένοι φέρνουν το πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο και μαθαίνουν μπάσκετ την Ελλάδα.

“ΑΕΚ σημαίνει φτώχεια, προσφυγιά ξεριζωμός, εχθρός μας είναι ο φασισμός”

Η ΑΕΚ γεννήθηκε από πρόσφυγες που  διώχθηκαν, τόσο από την πατρίδα τους, όσο και στην Ελλάδα. Πρόσφυγες που υπέστησαν ρατσιστικά προγκρόμ. Στην ΑΕΚ δεν χωράνε φασίστες, οι  παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ρατσιστές. Η ΑΕΚ ”αγκαλιάζει¨ όλους τους πρόσφυγες.

Η ΑΕΚ είναι το μέσο που θα θυμίζει πάντα τον τόπο μας.Τα χώματά μας,που παρόμοιος βασιλικός δεν βγαίνει αλλού,τον πόνο του ξεριζωμού,τις μυρωδιές από τα μπαχαρτζίδηκα,την μουσική από τα σαντουροβιόλια που τραγουδάνε τον σεβντά.Η ΑΕΚ είναι η εκδίκηση για όσα δεν πρόλαβαν να ζήσουν οι παππούδες μας.

 


Comments are closed.