Τι ΔΕΝ μας είπε… o Μητσοτάκης

0

Tη «σταδιακή αποκλιμάκωση» των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μάη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ωστόσο, αντί συγκεκριμένων ανακοινώσεων για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χαλάρωση των περιορισμών, παρέπεμψε στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» για την επιτυχία του σχεδίου

Επικαλούμενος την «πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» που επέδειξε ο ελληνικός λαός έως τώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν» και προανήγγειλε πως «είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση των μέτρων».

«Κλειδί, πάντως, για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική και να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε πως «η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα», καθώς «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το νέο σύνθημα είναι ”Μένουμε Ασφαλείς”. Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις
Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, από την επόμενη Δευτέρα 4 Μάη θα αρθούν οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, δηλαδή θα καταργηθεί η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν ακόμα κλειστές.

Στις 4 Μάη θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια (με ραντεβού). Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μάη, εκτός των εμπορικών κέντρων που θα ανοίξουν την 1η Ιούνη.

Από τις 4 Μάη οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και από την Κυριακή 17 Μάη οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Τα σχολεία
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μάη. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο.

«Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στην τάξη».

Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία «ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», όπως είπε.

Ο τουρισμός
Την 1η Ιούνη θα ξεκινήσει η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, «πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Την ίδια ημερομηνία «θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης».

Η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, ανακοίνωσε πως «θα απελευθερωθεί σταδιακά» και «ανάλογα με τις εξελίξεις».

Ωστόσο, όπως τόνισε «κρίνεται απίθανο» να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Πηγή: 902.gr


Comments are closed.