ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Μακριά από τις όποιες αυταπάτες

Published

on

7885881_origΤο έχω πει πολλές φορές αλλά κάποιοι συνέχεια πιάνονται αδιάβαστοι. Ο Μελισσανίδης είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης για την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΚ! Μακάρι να μείνει για πάντα όσο το ποδόσφαιρο θα είναι βιομηχανία και να μην ξαναφύγει ξαφνικά πουλώντας το μαγαζί στον επόμενο Τροχανά, ούτε να καταφύγει στη λογική του «παρίσταμαι και συμπαραστέκομαι» σε μια διοίκηση «Λαϊκής Βάσης». Όποιος αγαπάει την ΑΕΚ πρέπει να είναι αδυσώπητος απέναντι σε όποιον έρχεται να κάνει το αφεντικό. Όποιος κι αν είναι αυτός. Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε όλοι μαζί να κάνουν αυτοί οι τύποι κάτι παραπάνω για την ομάδα μας.

Όλα αυτά μακριά από τις όποιες αυταπάτες. Το ποδόσφαιρο όπως το ζούμε σήμερα πάσχει συθέμελα και δεν μπορείς σαν οπαδός, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις να το απολαύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άδειο γήπεδο της πιο «πετυχημένης» ΠΑΕ στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι το σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο γέννημα – θρέμμα των λογικών που επιτάσσει το καπιταλιστικό σύστημα και στον αθλητισμό, με το κυνήγι των κερδών να είναι ο αυτοσκοπός, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα πεδίο ανταγωνισμού αθλητικών πολυεθνικών επιχειρήσεων. Και όπως καθορίζουν οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς, επιβιώνει μόνο το… μεγάλο ψάρι. Μόνο που αυτή η κατάληξη είναι αποκρουστική ακόμα και για τους οπαδούς του μεγάλου ψαριού.

Δείτε το και λίγο πιο κεντρικά στους σχεδιασμούς της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Εστιάστε στο άλλοτε Κύπελλο Πρωταθλητριών που μετατράπηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου να αποτελέσει την εμπορική …ναυαρχίδα της ΟΥΕΦΑ και τις όποιες αλλαγές που έχουν συμβεί στον τρόπο διεξαγωγής. Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για ένα ακριβό προϊόν με πακτωλό κερδών, κομμένο και ραμμένο όμως στα μέτρα των ισχυρών.

Τις επενδύσεις της Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς ή των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου μόνο για παράδειγμα στον τομέα του έμψυχου δυναμικού, δεν είναι δυνατόν να τις ακολουθήσουν μικρότερες ομάδες που το μπάτζετ τους είναι όσο η αξία ενός παίκτη μιας ομάδας. Η βοήθεια των χορηγών που προσφέρεται στη μερίδα των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων, αυξάνει τις δυνατότητες σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Οι τελευταίοι απλά συμπληρώνουν το παζλ, βολεύονται με το ότι περισσεύει από τους ισχυρούς, ενώ η ψευδαίσθηση του δικαιώματος στο όνειρο προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για κάποιους άλλους, μικρότερου βεληνεκούς επιχειρηματίες, να… κερδίσουν και αυτοί κάτι από την ιστορία αυτή!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο. Οπότε κάτι δηλώσεις όπως αυτές του υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου Βαγγέλη Μαρινάκη πως θέλει δυνατούς «την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ» μόνο ως δημαγωγικές μπορούν να εκλυθούν.

Παναγιώτης Αλιατάς

aliatas74@gmail.com

Twitter

Facebook

Continue Reading
Advertisement