ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΒΙΝΤΕΟ

ΑΕΚ – Ηλυσιακός… Συμμαχία μέσα από την ιστορία!

Published

on

Σχέσεις αίματος (λόγω χρωμάτων…), σχέσεις αγάπης (λόγω των κοινών παρονομαστών που θα δείτε αναλυτικά πιο κάτω…) και σχέσης “κόντρας” (μέσα στα γήπεδα, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ)

Γράφει ο Νικόλας Αγγελίδης

Ελάτε… να γνωρίσουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της σχέσης της ΑΕΚ με τον ιστορικό Ηλυσιακό. Με τη βοήθεια των ανθρώπων της ομάδας των Ιλισίων, ξετυλίγουμε ένα μεγάλο κουβάρι. Είμαστε σίγουροι ότι στην πορεία θα προστεθούν κι άλλα πολύτιμα νήματα στη διάθεση μας… Είναι κομμάτια της ένδοξης ιστορίας των δυο συλλόγων που έχουν πρωταγωνιστήσει μεταξύ τους… και σε τρεις μάχες ζωής ή θανάτου.

 

* 1985- 1986. Η ΑΕΚ τερματίζει 9η στο πρωτάθλημα και πηγαίνει στα μπαράζ παραμονής μαζί με το Σπόρτιγκ από τη μεγάλη κατηγορία και τον Ηλυσιακό και τον Μίλωνα που κατέκτησαν την κορυφή στη μέχρι τότε Β’ Εθνική. Είναι η εποχή της ανασύστασης των κατηγοριών και της δημιουργίας της Α1, της Α2 και της Β΄ Εθνικής ως 3η κατηγορία πλέον. Στα μπαράζ η ΑΕΚ κερδίζει τον Ηλυσιακό 73-72, τον Μίλωνα 91-58 και το Σπόρτιγκ 79-65. Και ο Ηλυσιακός ανεβαίνει στην Α1 νικώντας το Σπόρτιγκ 71-70 και τον Μίλωνα 100-73.

Το ρόστερ της ΑΕΚ, εκείνης της χρονιάς με προπονητή τον Βαγγέλη Νικητόπουλο… Μηνάς Γκέκος, Κώστας Παταβούκας, Απόστολος Κόντος, Γιώργος Αγιασωτέλης, Νίκος Αποστολίδης, Θανάσης Σκουρτόπουλος, Βαγγέλης Φώτσης, Θανάσης Κατσίγιαννης

* 2011… Νέα κόντρα ΑΕΚ – Ηλυσιακού για την παραμονή στην Α1 του μπάσκετ.. Τελευταία αγωνιστική. Η ΑΕΚ παίζει με τον Πανιώνιο και έχει τη νίκη στο τσεπάκι της… Το ίδιο όμως και ο Ηλυσιακός στο Βενετόκλειο κόντρα στον Κολοσσό. Ο Ηλυσιακός πετυχαίνει μια επική ανατροπή και κερδίζει την παραμονή. Η ιστορία θα φτάσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Ο Ηλυσιακός δικαινώνεται από τον ΑΣΕΑΔ και η ΑΕΚ ξεκινάει έτσι την καθοδική της πορεία μέχρι τη Β’ Εθνική.

* 2018… Απρίλιος. Βόλεϊ Γυναικών, ΑΕΚ – Ηλυσιακός στο κλειστό της Νέας Φιλαδέλφειας (ΦΕΑ). Είναι ο αγώνας που κρίνει την άνοδο στην Volleyleague. Η ΑΕΚ παίρνει το πρώτο σετ 25-8, περίπατος… Χάνει το δεύτερο στην ανάσα 23-25, παίρνει το τρίτο 25-20. Θέλει ένα ακόμη σετ για την άνοδο. Χάνει το τέταρτο 20-25 και το tie break 13-15 και μαζί την άνοδο…

Πάμε να δούμε όμως τι ενώνει… μέσα από το πέρασμα της ιστορίας ΑΕΚ και Ηλυσιακό


ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΑΕΚ – ΗΛΥΣΙΑΚΟ

Φώφιλας Σταμάτης

Ο Σταμάτης Φώφιλας ήταν ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή Ηλυσιακός  – ΑΕΚ τη δεκαετία του ’50. Ήταν οπισθοφύλακας, από τα μεγάλα αστέρια του Ηλυσιακού! Μεσουράνησε με την ομάδα μεταπολεμικά στην ένδοξη δεκαετία 1945-1954, οπότε και μπήκαν τα θεμέλια για την αγωνιστική παρουσία του Ηλυσιακού σε υψηλό επίπεδο.

Εκείνη την περίοδο ο Ηλυσιακός ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Τερματοφύλακες: Ιωαννίδης, Παύλου, Τούντας, Αθανασόπουλος, Σουλάνδρος, Αποστόλου.
Αμυντικοί: Φώφιλας, Φάκος, Παπλωματόπουλος, Λάιος, Πατεράκης
Μέσοι: Μάργας, Νικολάου, Χατζηγιάννης, Στράτος, Αγγελόπουλος, Χαλκιάς, Λυκούδης, Αναστασόπουλος
Επιθετικοί: Ναύτης, Τσιρώνης, Καπαγερίδης, Κοτσαύτης, Σαλεμης, Γρηγοράκης, Καραφίνας, Πάστρας, Λαμπρόπουλος, Σαπουντζής, Μπιτσόπουλος, Περιβολας, Λιτσάκης, Λαβίδας, Γιαννακόπουλος, Ζαβορίτης, Φαλακρός, Γερολυμάτος.

Ο Φώφιλας με τη φανέλα του Ηλυσιακού, στην κάτω σειρά, μαζί με Αρχιμανδρίτη, Σάββα, Αναστασόπουλο και Λυκούδη

Στην ΑΕΚ έπαιξε τη σεζόν 1958-1959 μια καλή χρονιά στην οποία ο δικέφαλος κοντράρισε γερά τον Ολυμπιακό που έκανε τελικά το νταμπλ. Ήταν η τελευταία χρονιά πριν την έναρξη του Πανελληνίου πρωταθλήματος… Συμπαίκτες του στην Ένωση υπήρξαν οι τερματοφύλακες Σεραφείδης, Φακής, Κρεούζας, Αναστασίου, οι αμυντικοί Βαλσάμης, Βερνέζης, Γαβανάς, Τσαγκάρης, Χρυσάκης, Διακάκης, Κεφαλόπουλος, οι μέσοι Πολύζος, Παπαποστόλου, Γιαφάλογλου, Σαμαράς, Ζωγράφος, Νταϊσπάγγος και οι επιθετικοί Τσανούλας, Σταματιάδης, Άμπος, Κοκκινίδης, Νεστορίδης, Χανιώτης, Σισμάνης, Πετρίδης, Αδαμαντίδης, Κουρτίδης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Καλαμίτσης, Παπαμιχαήλ, Πούλης, Τεμπονέρας, Παπαδόπουλος, Καφαντάρης, Αργυρόπουλος, Σοφιανίδης, Χατζημιχαήλ και Γκούβας.


Βλαχονικολής Γιώργος

Ο ταλαντούχος μέσος αγωνίστηκε δίπλα σε ιερά τέρατα της ΑΕΚ τη χρονιά 1977-1978 με τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα! Κόντρα στην Καβάλα (3-0)  τον Πιερικό (5-2) στη Νέα Φιλαδέλφεια, και με τον Άρη στο Χαριλάου (ήττα 2-0).

Ο Γιώργος Βλαχονικολής στο μέσο της κάτω σειράς

Την τριετία 1974-1977 ο Βλαχονικολής, επιτελικός μέσος με πολύ καλό πόδι, χάλαγε κόσμο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Τον εντόπισε ο θρυλικός “Παππούς” της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντρονκ και ζήτησε από τον Λουκά Μπάρλο να τον φέρει στην Ένωση. Όπερ και εγένετο… Οι παλιοί λένε ότι είχε το στυλ του Δεληκάρη. Μάλιστα η ΑΕΚ είχε μπει σφήνα τότε σε μια καλή σχέση της ομάδας των Ιλισίων με τον Παναθηναϊκό, κυρίως λόγω της μεταγραφής του Στεφανάκη. Όλοι νόμιζαν ότι ο Βλαχονικολής θα πήγαινε στον Παναθηναϊκό, η ιστορία όμως τον έφερε να φορέσει την φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος… Η ατυχία του Βλαχονικολή ήταν η αλλαγή ηγεσίας στον πάγκο. Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι δεν του έδωσε τις ευκαιρίες που άξιζε… Ωστόσο έχει στο παλμαρέ των επιτυχιών του, την κατάκτηση ενός νταμπλ με την ΑΕΚ!

Ο Βλαχονικολής, πέμπτος από δεξιά στην κάτω σειρά

Στην ΑΕΚ ο Βλαχονικολής έπαιξε δίπλα στους Χρηστίδη, Στεργιούδα, Οικονομόπουλο, Ιντζόγλου, Νικολάου, Ραβούση, Δαμιανίδη, Μουσούρη, Θεοδωρίδη, Τόσκα, Ούτσικα, Αποστολόπουλο, Στυλιανόπουλο, Παπαθεοδώρου, Βιέρα, Νικολούδη, Αρδίζογλου, Παπαδόπουλο, Βλαντή, Καλαϊτζίδη, Σαξανίδη, Καλεντέρογλου, Ούτσικα, Παπαϊωάννου, Τσάμη, Τάσο, Μαύρο, Μπάγεβιτς, Σταφυλά, Ζωγράφο, Μπουλμέντη.


Κυπριτίδης Ιβάν

Το 1967, ο γεννημένος στην Τασκένδη από πατέρα πολιτικό πρόσφυγα, Ιβάν Κυπριτίδης, βρέθηκε στην Ελλάδα. Σε ηλικία 13 ετών, σε ξένα χωράφια πλέον, στου Ζωγράφου, ο μικρός Ιβάν, έδειξε ότι ήταν τρομέρος… στο τόπι! Στα 16 του έκανε δελτίο στον Αστέρα Ζωγράφου και τρία χρόνια αργότερα κατέληξε στην ΑΕΚ μετά από μια δυνατή μεταγραφική κόντρα με τον Πανιώνιο και τον Εθνικό. Ο τότε προπονητής της Ένωσης Σταν Άντερσον, τον είχε δει στον Αστέρα και τον είχε βάλει πρώτο όνομα στο μπλοκάκι του.

Φωτογραφία: aekpedia

Δυνατό κορμί, με βαρύ εκτόπισμα, καλή ντρίμπλα και  καλή σχέση με τα δίκτυα τα χαρακτηριστικά του. Στην ΑΕΚ όμως υπήρχαν τότε παικταράδες και η μονιμοποίηση στην ενδεκάδα ήταν όνειρο απατηλό για τον Ιβάν τον τρομέρο…

Ο έρχομος του Φράντισεκ Φάντρονκ και η τρέλα… του Λουκά Μπάρλου να φτιάξει μια ομάδα που όμοια της δεν θα έχει ξαναπεράσει από τα ελληνικά γήπεδα, θέτουν τον Κυπριτίδη στο περιθώριο. Παραχωρείται στον Πανιώνιο ως διεθνής με την εθνική ομάδα Νέων και Ερασιτεχνών.  Από εκεί καταλήγει στον Αστέρα Ζωγράφου και μετά στον Ηλυσιακό. Στον Ηλυσιακό γίνεται ο τρίτος σε σειρά παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές! Στην ΑΕΚ είχε μόλις τρεις επίσημες συμμετοχές, χωρίς γκολ. Οι παλιοί τον θυμούνται πάντως για την εκπληκτική απόδοση του στον διεθνή φιλικό αγώνα με την Νασιονάλ Ουρουγουάης τον Αύγουστο του 1973 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο της μεταγραφής του ομογενούς Γιώργου Φανή. Η ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα είχε επιβληθεί με σκορ 3-2.


Πέκτοφ Μιλέν

Έξι χρόνια φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, ο αγαπημένος Μιλέν…Έπαιξε σε 151 αγώνες με τον δικέφαλο στο στήθος και πέτυχε 13 γκολ. Είχε 27 ευρωπαϊκές συμμετοχές, στο Champions League και στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έχει δυο τίτλους στην κατοχή του. Το 2000 και το 2002 κατέκτησε με την Ένωση το Κύπελλο Ελλάδας.

Μετά την ΑΕΚ πήγε στον Ατρόμητο για μια χρονιά και μετά ξαναφόρεσε τα κιτρινόμαυρα για χάρη του Ηλυσιακού. Εκεί κόλλησε. Επαιξε δυο γεμάτες χρονιές με 48 εμφανίσεις και τρία γκολ! Ο Μιλέν Πέτκοφ έχει 37 συμμετοχές και ένα γκολ με την Εθνική Βουλγαρίας.


Μπαρμποίυδης Νίκος

Άλλος ένας ομογενής για την ΑΕΚ και τον Ηλυσιακό! Ο γεννημένος στο Κλουζ της Ρουμανίας, Νίκος Μπαρμπούδης, ήρθε στην ΑΕΚ ως μεγάλο ταλέντο την εποχή Νικολαϊδη. Μετά από μια καλή χρονιά με την ομάδα των Ιλισίων, το 2005-2006 πήρε μεταγραφή για την Ένωση, όπου δεν στέριωσε, αποτελώντας ουσιαστικά λύση για δανεισμό… Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομών του Ηλυσιακού… και η μεταγραφή του στην ΑΕΚ είχε γίνει τότε με διθυράμβους. Είχε γραφτεί στον τύπο της εποχής, ότι είναι ο νέος Γιούρκας Σεϊταρίδης που τότε ήταν στα ντουζένια του. Το καλοκαίρι του 2007 ντύθηκε (ξανά…) στα κιτρινόμαυρα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ να ποντάρουν τότε, ότι θα σπάσει επιτέλους η γκίνια της τρύπας που άφησε πίσω του ο Βασίλης Μπορμπόκης στο δεξί άκρο της οπισθοφυλακής, κρεμώντας τα παπούτσια του.

Φωτογραφία: aekpedia

Ο Μπαρμπούδης δεν έπεισε στην προετοιμασία και στο πρώτο εξάμηνο δεν έπαιξε σε κανένα επίσημο παιχνίδι. Έτσι δόθηκε δανεικός στον Φωστήρα της Γ’  Εθνικής και μετά στον Απόλλωνα Καλαμαριάς της Β’ Εθνικής. Το 2009 έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ και συνέχισε αρχικά στον Πανθρακικό και μετά στην Κύπρο, στην ΕΝΑΔ, την Αγία Νάπα, τον Εθνικό Άχνας και την Αναγέννηση Δερύνειας.


Ντιουφ Ελ Χατζί

Ο Μπαρμπούδης δεν ήταν πάντως ο τελευταίος που έκανε τη διαδρομή Ηλυσιακός – ΑΕΚ ή αντίστροφα. Το 2008 ο Ελ Χατζί Ντιούφ, ο Σενεγαλέζος που είχε αποκτηθεί ως τεράστιο ταλέντο, κατέληξε στον Ηλυσιακό. Ο Ντιουφ αυτός… δεν ήταν ο κανονικός που έχει το ακριβώς ίδιο όνομα (!) και είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές του Σενεγαλέζικου ποδοσφαίρου με καριέρα στη Λίβερπουλ, τη Σοσό, τη Λιλ, τη Νανς, τη Μπλάκμπερν και τη Σάντερλαντ. Ο δικός μας Ντιούφ, γεννημένος το 1988, ήταν μάλλον ιμιτασιόν, αν και τον είχε ανακαλύψει ο τεράστιος Ευγένιος Γκέραρντ όταν βρισκόταν στο τιμόνι της ΑΕΚ μαζί με τον Τόνι Σαβέφσκι.

Η αδυναμία του να πιάσει… στην ΑΕΚ τον οδήγησε σε δανεισμό, αρχικά στον Ηλυσιακό και στη συνέχεια στην Αναγέννηση Καρδίτσας, την πορτογαλική Σετουμπάλ και την ουγγρική Szombathelyi Haladas. Το 2010 επέστρεψε στην ΑΕΚ παρά την παταγώδη αποτυχία του δανεισμού. Με μόνο 10 εμφανίσεις στην ΑΕΚ (συνολικά) στο τέλος της σεζόν διακόπηκε το συμβόλαιο του και η επόμενη πράξη παίχτηκε στα δικαστήρια λόγω οφειλών!

Μετά την Ελλάδα ο Ντιούφ δοκίμασε την τύχη του στις όχι και τόσο γνωστές… Botosani της Ρουμανίας και Caslav της Τσεχίας.


ΟΙ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΑΕΚ – ΗΛΥΣΙΑΚΟ

Γκούμας Βασίλης

Ο αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ, ο υπέρτατος Θεός πριν την έλευση του Νίκου Γκάλη, ξεκίνησε να πρωτοπαίζει μπάσκετ στον Ολυμπιακό! Ναι καλά διαβάσατε. Όχι όμως στον γνωστό μας Ολυμπιακό Πειραιά, αλλά στον ξενιτεμένο Ολυμπιακό Αντίς Αμπέμπα! Εκεί έπαιξε ως έφηβος πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και γίνει συνώνυμο της μπασκετικής ιστορίας του Πανελληνίου. Τέσσερις φορές με την φανέλα της ομάδας της Κυψέλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, τις χρονιές 1970, 1974, 1975 και 1977. Το 1981 με τη φανέλα της ΑΕΚ πήρε τον πρώτο τίτλο του, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας, σε έναν αγώνα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σημειώνοντας 30 πόντους.

Ο τεράστιος Βασίλης Γκούμας είχε κλέψει την παράσταση, έστω και αν όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον μυθικό Κυριάκο Ραμπίδη! Το 1983 ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στο πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος μπασκετμπολίστας που το κατάφερε αυτό…

Ο Βασίλης Γκούμας με τη φανέλα του Ηλυσιακού, δεύτερος από αριστερά στην πάνω σειρά

Κρέμασε τη φανέλα του σε ηλικία 41 ετών αγωνιζόμενος στον Ηλυσιακό που ήταν ο τελευταίος σταθμός της ένδοξης καριέρας του.

Αγωνίστηκε 114 φορές με το εθνόσημο και είχε συμμετοχή στα Ευρωμπάσκετ του 1967, του 1969, του 1973 και του 1975. Έχει αγωνιστεί 7 φορές στη Μικτή Ευρώπης, τις πέντε από τις οποίες ως αρχηγός!


Φώτσης Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Φώτσης ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό. Από το 1968 μέχρι το 1977 φορούσε τη φανέλα με το “Η¨ στο στήθος μέχρι να καταλήξει στην ΑΕΚ όπου και αποτέλεσε βασικό στέλεχος επί σειρά ετών, φτάνοντας μέχρι την εποχή των θρυλικών Μοϊκανών! Με τον δικέφαλο κατέκτησε το ιστορικό κύπελλο Ελλάδας του ’81.

Μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στον αγαπημένο του Ηλυσιακό, ως προπονητής, κάνοντας μια εκπληκτική πορεία στην Α2 και οδηγώντας την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Τη χρονιά 1991-1992 με τον Βαγγέλη Φώτση στο τιμόνι, ο Ηλυσιακός πέτυχε το 13 στα 13 κατακτώντας πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Δείτε τον Βαγγέλη Φώτση στον τελικό Κυπέλλου του 1981 με τον Ηρακλή στη Γλυφάδα. Η ΑΕΚ κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας 84-78.


Χατζής Νίκος

Ο αρχηγός της ΑΕΚ μετά από το δεύτερο πέρασμα του από την Ένωση, αγωνίστηκε για μια πενταετία (!) στον Ηλυσιακό. Ο Καλαματιανός ξεκίνησε από τον τοπικό Ποσειδώνα, πριν βρεθεί στην ΑΕΚ ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Ελπίδων. Ήταν η μεγάλη ομάδα που χτιζόταν… από τον Γιάννη Φιλίππου και θα ξανάφερνε την ΑΕΚ μετά από δεκαετίες στο προσκήνιο!

Ο Χατζής ήρθε στην ΑΕΚ το 1995 και μετά από μια δεκαετία, έφυγε εν μέσω σκληρών αποδοκιμασιών για τον Ολυμπιακό. Μια σεζόν άντεξε στον Πειραιά και μετά στον Πανιώνιο, πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη το 2007. Το 2009 μετά από δυο γεμάτες και καλές σεζόν με την ΑΕΚ, μετακόμισε στους κιτρινόμαυρους των Ιλισίων, όπου αγωνίστηκε σχεδόν μέχρι τη δύση της καριέρας του.

Τελευταία ομάδα του, ο Αρκαδικός με τον οποίο αντιμετώπισε ως αντίπαλος την ΑΕΚ στην περιπέτεια της Ένωσης στις χαμηλότερες κατηγορίες…


Ποδαράς Δημήτρης

Είχε ένα απίστευτο “βρωμόχερο”… Με ύψος 1,95 αγωνιζόταν ως πλάγιος. Ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό, με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 τ0 1991 με προπονητή τον Βαγγέλη Φώτση. Ξεκίνησε από τους μικρούς του Ηλυσιακού υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Κώστα Τσαπάρα, ο οποίος δούλεψε και τον Αντώνη Φώτση. Οι εμφανίσεις του με τον πρωταθλητή Ηλυσιακό, τον έφεραν στην ΑΕΚ όπου αγωνίστηκε 6 χρόνια, σε εποχές αρκετά καλές εποχές για την Ένωση.

Το 1997 πήγε στον Ηρακλή με ετήσιες απολαβές  150.000 δολάρια! Η συνέχεια τον έφερε πίσω στη γειτονιά μας, για τον Σπόρτινγκ (1998-2000), όπου η παρουσία του είναι εξαιρετική. Επόμενος και τελευταίος σταθμός του ο Πανελλήνιος στην Α2.

Ο Ποδαράς, δεν έχει αποκοπεί από το μπάσκετ. Είναι προπονητής και έχει περάσει από τον πάγκο ομάδων όπως ο Εθνικός, ο Πρωτέας Βούλας, αλλά και τα εφηβικά του Παναθηναϊκού!

Στον πάγκο του Πρωτέα Βούλας


Γαργαρόπουλος Γιώργος

Να και κάτι που πολύ λίγοι γνωρίζουν. Οι παλιοί… καλά διαβασμένοι θα το θυμούνται όμως… Ο επί σειρά ετών φροντιστής της ΑΕΚ, Γιώργος Γαργαρόπουλος υπήρξε μπασκετμπολίστας του Ηλυσιακού! Ο φροντιστής που φρόντιζε… τη μπασκετική ΑΕΚ για 35 χρόνια και αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, διεκδικώντας, τα αυτονόητα, την εργασία που είχε προσφέρει δηλαδή… ξεκίνησε από τα Ιλίσια δίπλα στον Βαγγέλη Φώτση.

Συμπαίκτες του στην ομάδα των Ιλισίων, εκτός από τον Φώτση ήταν εκείνη την εποχή ο Αντρέας Παπαντωνίου και ο Σωτήρης Βόμβας, μεταξύ άλλων… Ο Παπαντωνίου πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και ο Γαργαρόπουλος παρότι ήταν στενός του φίλος, δεν τον ακολούθησε… Ήρθε η πρόταση από την ΑΕΚ και έμεινε στον δικέφαλο, πρώτα σαν παίκτης και μετά σαν φροντιστής, μια ολόκληρη ζωή.

Ο Παπαντωνίου επέμενε μετά από δεκαετίες, να ξαναβρεθεί με τον φίλο του Γαργαρόπουλο. Έτσι με το που ξεκίνησε η περιπέτεια με την ΑΕΚ, ο θρυλικός φροντιστής, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τη λατρεμένη γειτονιά του, επιστρέφοντας σαν φροντιστής πλέον στην Ηλυσιακό… μετά από πρόταση του πρώην συμπαίκτη του και του τότε προέδρου Παντελή Γαμπιεράκη.


ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΑΕΚ – ΗΛΥΣΙΑΚΟ

Ρίμπας Χρήστος

Ο Χρήστος Ρίμπας είναι και παραμένει (αθάνατος…) μια τεράστια μορφή της ΑΕΚ. Είναι εκείνος που άλλαξε τη φιλοσοφία και τη λογική των τερματοφυλάκων την εποχή που αγωνιζόταν. Δείτε εδώ, εδώ και εδώ αφιερώματα του AEK LIVE στο μεγάλο αυτό θρύλο της Ένωσης.

Ο Ρίμπας γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Ξεκίνησε όπως πολλοί τερματοφύλακες, ως επιθετικός, φορώντας τη φανέλα της Νέας Ιωνίας.  Ο Ούγγρος προπονητής Σβεγκ τον είδε σε κάποιο αγώνα που τον είχαν “χώσει” τερματοφύλακα, ελλείψει άλλου… Τρελάθηκε και του ζήτησε να εγγραφεί άμεσα στα τσικό της ΑΕΚ.

Το 1929 και ενώ όλοι έχουν τρελαθεί από την αλτικότητα και τη διορατικότητα του… προωθείται στην πρώτη ομάδα. Αρχικά βρίσκεται στη σκιά του Γιώργου Γιάμαλη του περίφημου “Βαλεντίνο”… Όχι όμως για πολύ! Το 1931 διαδέχεται το ιερό αυτό τέρας της ΑΕΚ κάτω από τα δοκάρια!

Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε 18 χρόνια 1929-1947 και χρίστηκε εννέα φορές διεθνής. Κατέκτησε 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα (1939 και 1940), 2 Κύπελλα Ελλάδας (1932 και 1939) και 3 πρωταθλήματα Αθηνών (1940, 1946 και 1947).

Στον πάγκο του Ηλυσιακού βρέθηκε στα τέλη δεκαετίας του ’60 και οδήγησε τους κιτρινόμαυρους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθηνών το 1970-1971! Έφυγε από τη ζωή στις 19 Οκτωβρίου του 1981. Στον Ηλυσιακό πιάνει στα χέρια του τον Νίκο Σαργκάνη και τον μετατρέπει από επιθετικό σε τερματοφύλακα, όπως είχε γίνει και στη δική του περίπτωση. Ο Νίκος Σαργκάκης έχει να το λέει… ότι τερματοφύλακας έμαθε να παίζει από τον Ρίμπα. Ο Σαργκάνης με την παρουσία του Ρίμπα, κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού από τον μυθικό για την ομάδα των Ιλισίων τερματοφύλακα Μίμη Δρόσο.


Σεραφείδης Στέλιος

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον κυρ Στέλιο μας; Τόμοι ολόκληροι χρειάζονται για να μνημονευτεί έστω και λίγο… η  πορεία αυτού του ανθρώπου στην ΑΕΚ! Ο Σεραφείδης, προσφυγόπουλο που κατέληξε στο Αιγάλεω, ξεκίνησε από την ομάδα Παίδων της περιοχής. Για ένα μικρό φεγγάρι πέρασε από τον Απόλλωνα… και το 1951, κι ενώ ήταν μόλις 16 χρονών… εντάχθηκε στην ΑΕΚ. Από τότε δεν έφυγε ποτέ…

Ακόμη και όταν ως προπονητής βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ, τον θυμόμαστε στον πάγκο του Ακράτητου ως βοηθό προπονητή του Πέτρου Ραβούση να κοιτάζει το ρολόι και να παρακαλάει να ισοφαρίσει η ΑΕΚ!

Ο Στέλιος Σεραφείδης, έχει καθίσει και στον πάγκο του Ηλυσιακού. Πάντα με λατρεία για τα κιτρινόμαυρα…


Σοφιανίδης Αλέκος

Σοφιανίδης, Σεραφείδης, Νεστορίδης

Μια ακόμη… τεράστια μορφή της ΑΕΚ. Ο Αλέκος Σοφιανίδης γεννήθηκε στην Πόλη και ξεκίνησε την καριέρα του στην Πέρα Κλουμπ ως μπασκετμπολίστας! Σε ηλικία 16 ετών τον κέρδισε το ποδόσφαιρο.

Το 1949-1950 κατέκτησε το πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης με τη φανέλα της Μπεσίκτας. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’50 έριξε άγκυρα στη Νέα Φιλαδέλφεια ” όπου παρέμεινε μέχρι το 1969 παίζοντας σε 240 αγώνες και σημειώνοντας 11 τέρματα.

Έκλεισε την καριέρα του στην Παναχαϊκή. Το 1954 κλήθηκε στην εθνική ομάδα τη φανέλα της οποίας φόρεσε συνολικά επτά φορές…

Συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής, αναλαμβάνοντας μέχρι και εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας! Βρέθηκε και στον πάγκο του Ηλυσιακού!


Παπαεμμανουήλ Ανδρέας

Και ο Παπαμανώλης… πέρασε ως προπονητής από τον Ηλυσιακό. Αυτό τον συνδέει με ΑΕΚ και Ηλυσιακό. Ο “Κούνελος” ήταν σημαία του Παναθηναϊκού, δίπλα στον Λουκανίδη και τον Δομάζο. Μια προστριβή του με τους παράγοντες της ομάδας, τον οδήγησε εκτός Παναθηναϊκού. Κατέληξε στην ΑΕΚ, την οποία αγάπησε και σεβάστηκε… Αξέχαστες έχουν μείνει οι επελάσεις του με τη μπάλα αλλά και το φαρμακερό του σουτ. Το 1969 αποδεσμεύτηκε από τον Παναθηναϊκό και με παρέμβαση του Κλεάνθη Μαρόπουλου ήρθε στην ΑΕΚ, παρότι είχε υπογράψει δελτίο στον Ίκαρο Νέας Ιωνίας της Β’ Εθνικής.

Στην Ένωση κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1971). ‘Επαιξε 58 αγώνες μέχρι το ’72 πετυχαίνοντας 5 γκολ στο πρωτάθλημα και 11 στο Κύπελλο. Είχε και μια ευρωπαϊκή συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας το 1961 κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία…

Ως προπονητής κάθισε και στον πάγκο του Ηλυσιακού. Έφυγε από τη ζωή τον Μάρτη του 2020. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο θρυλικός “Κούνελος” κάποια στιγμή είχε αφιερωθεί στο τραγούδι!


Πετρίδης Γιώργος

Ο Γιώργος Πετρίδης ως βέρος Κωνσταντινουπολίτης της Αθήνας, ξεκίνησε να κλωτσάει μπάλα στην Πέρα Κλουμπ, στη γειτονιά του, στους Αμπελόκηπους. Από τον κιρινόμαυρο δικέφαλο της Πέρα Κλουμπ κατέληξε στον δικέφαλο της ΑΕΚ το 1957, αποφεύγοντας το σκληρό πρέσινγκ του Παναθηναϊκού που τον θεωρούσε δικό του παίκτη!

Σταματιάδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Ιμπραήμ, Παπαϊωάννου

Με την ΑΕΚ κέρδισε ένα πρωτάθλημα (1962-1963) και ένα κύπελλο (1963-1964). Το 1965 έφυγε για τον κιτρινόμαυρο Βύζαντα Μεγάρων.

Στην ΑΕΚ επέστρεψε ως προπονητής την εποχή του Ντούσαν Μπάγεβιτς και έχει καθίσει μάλιστα και στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Ως προπονητής πέρασε και από τον Ηλυσιακό.

Η τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Πετρίδη. Στο AEK LIVE…


Σταθόπουλος Νίκος

Ο χαλκέντερος Νίκος Σταθόπουλος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του ως οπισθοφύλακας. Πολύ γρήγορος και μοντέρνος μπακ… κάλυπτε όλη την αριστερή πλευρά. Αν ήταν διαφορετικά τα χρόνια… θα τον ήθελε, σίγουρα, στην ομάδα του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Το 1956, εντάχθηκε στις ακαδημίες της ΑΕΚ, το 1963 προωθήθηκε στην δεύτερη ομάδα και την 1 Μαΐου του 1966 έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, κόντρα στον Πανιώνιο. Έπαιξε 11 χρόνια μέχρι το 1974, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1967-1968, 1970-1971) και ένα κύπελλο (1965-1966).

Μετά την ΑΕΚ, πήγε στη Β’ Εθνική για τα μάτια του γείτονα Απόλλωνα με τον οποίο στέφθηκε πρωταθλητής! Το 1975 πήγε στην Προοδευτική. Έπαιξε στον Κορυδαλλό δυο χρόνια στη Β’ Εθνική, για να συνεχίσει στην Κόρινθο, τον Παναιγιάλειο και την Ηλιούπολη. Εκεί είχε διπλό ρόλο. Παίκτης – προπονητής. Έτσι ρίχτηκε και στην προπονητική. Μεταξύ άλλων κάθισε και στον πάγκο του Ηλυσιακού, αλλά και στο Μαρκό και τον Διαγόρα Αιγάλεω.


Νικολούδης Τάκης

Και το Μακεδονικό Τανκ πέρασε από τον Ηλυσιακό ως προπονητής. Ο Τάκαρος ήταν Ηρακληδέας. Το 1976 ήρθε στην ΑΕΚ μετά από προσωπική επιθυμία του Λουκά Μπάρλου που έλεγε πως ήταν το αγαπημένο του παιδί… Ήταν παρών στην ιστορική πορεία του 1976-1977 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1979 πήγε στον Ολυμπιακό, σκορπώντας μεγάλη στεναχώρια στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ που τον αγαπούσαν πολύ. Το 1982 επέστρεψε στην Ένωση.

Επόμενη στάση βόρεια… στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τελευταία του ομάδα ο Λεβαδειακός, προ Σκλαπάνη…Εκεί κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στη Β’ Εθνική το 1986. Στην Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 22 φορές και πέτυχε 4 τέρματα. Ήταν ο σκόρερ του ιστορικού τέρματος κόντρα στη Σοβιετική Ένωση στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 στο Καραϊσκάκη, οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Ιταλία, όπου ήταν βασικό στέλεχος.


Αντωνόπουλος Χρήστος

O κυρ Χρήστος, ψυχή των Παλαιμάχων της ΑΕΚ έχει περάσει και από τον Ηλυσιακό, ως προπονητής.

Ο Χρήστος Αντωνόπουλος ξεκίνησε από τον την Α.Ε. Παγκρατίου ως κεντρικός αμυντικός και αμυντικός μέσος. Ο “Δάσκαλος” Γιένε Τσάκναντι τον έφερε στην ΑΕΚ το 1968 μαζί με τον συμπαίκτη του στο Παγκράτι, Γιάννη Παπακωνσταντή που ήταν επιθετικός. Η ΑΕΚ μετά από διαμεσολάβηση του τότε Εφόρου του Ποδοσφαιρικού τμήματος Παπασταύρου, έδωσε για αντάλλαγμα στο Παγκράτι τους Μασκαλέρη, Πέτρου, Ιωαννίδη και 120.000 δραχμές.

Φωτογραφία: aekpedia

Στην ΑΕΚ ο Αντωνόπουλος είχε μόλις 4 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, αφού βρέθηκε δίπλα σε πραγματικά μεγαθήρια της εποχής. Το 1969 μαζί με τους Σεβαστόπουλο και Εξαρχείδη κατέληξαν στον Βύζαντα. Μετά τα Μέγαρα κατηφόρησε στην Πελοπόννησο για λογαριασμό του Παναιγιαλείου, όπου έπαιξε αρκετά και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της “Μαύρης Θύελλας”.


Γεωργαμλής Λύσανδρος

Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής ανήκει στη θρυλική φουρνιά των Ερασιτεχνών της ΑΕΚ μαζί με Μανωλά, Βλάχο, Οικονομόπουλο, Στυλιανόπουλο… Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1980 και παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε πάγωσε τον κόσμο της ΑΕΚ, ακολουθώντας τον επιστήθιο φίλο του Βαγγέλη Βλάχο στον Παναθηναϊκό. Στους πράσινους αγωνίστηκε μέχρι το 1992. Τότε πήρε “μεταγραφή” για τη θυγατρική των Βαρδινογιάννηδων, τον ΟΦΗ. Στο Ηράκλειο έπαιξε μέχρι το 1994 για να συνεχίσει μετά στην Καλαμάτα, τον Ηρακλή, τον Εθνικό και τον Αθηναϊκό. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1999.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική αρχίζοντας από την ομάδα της γειτονιάς μας τον Άτταλο Νέας Φιλαδέλφειας και συνεχίζοντας στον Θρασύβουλο, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Εθνικό, τον Παναιτωλικό, τον Ηλυσιακό και τον Φωστήρα. Τη διετία 2008-2010 βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ ως βοηθός προπονητή, για να τερματίσει την καριέρα του, δίπλα στον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ατρόμητο την αγωνιστική σεζόν 2010-2011.
Στον Ηλυσιακό είχε μαζί του και  τον “ταλαντούχο” Ντιούφ!


Δώνης Γιώργος

Ο Δώνης ξεκίνησε ως προπονητής στον Ηλυσιακό τη σεζόν 2002-2003. Πήρε πρωτάθλημα στον Ηλυσιακό, ανεβάζοντας την ομάδα στη Δ’ Εθνική, ενώ κατάκτησε και το Κύπελλο της ΕΠΣΑ!

Μετά από δυο χρονιές στα Ιλίσια, πήγε στη Λάρισα και από εκεί στην ΑΕΚ το 2008 με τον Ντέμη Νικολαϊδη. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στην ΑΕΚ μια τετραετία με εμβόλιμες στάσεις ως δανεικός στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και την Χάντερσφιλντ.


“Ηλυσιακάρααααα”

Κλείνοντας το αφιέρωμα ας κάνουμε μια αναφορά στους παίκτες που γνώρισαν δόξες στα ελληνικά γήπεδα έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους από την ιστορική ομάδα των Ιλισίων. Πρώτα όμως να αναφερθούμε στην ιστορική μορφή της ομάδας τον Θεόδωρο Κυριακού που είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία των κιτρινόμαυρων. Αν και διεθνής, ποτέ του δεν πήρε μεταγραφή, παρότι οι σειρήνες καραδοκούσαν. Κι αυτό γιατί όπως μας λέει “Ο Ηλυσιακός είναι η ζωή μου… Είναι η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο…”

Ο αρχηγός του Ηλυσιακού Θεόδωρος Κυριακού, πρώτος από αριστερά στην πάνω σειρά. Κάτω διακρίνονται οι Ενωσίτες… Γιώργος Βλαχονικολής, (δεύτερος από αριστερά) και Ιβάν Κυπριτίδης (τέταρτος από αριστερά).

Ιδού η λίστα με τους ποδοσφαιριστές του Ηλυσιακού που πήραν μεταγραφή και έπαιξαν σε άλλες ομάδες.

Νίκος Σαργκάνης (Καστοριά, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός)
Βασίλης Σιώκος (Ολυμπιακός)
Μιχαήλ Σουλάνδρος (Ολυμπιακός)
Ζαχαρίας Πυτιχούτης (Παναθηναϊκός)
Μίμης Στεφανάκος (Ολυμπιακός)
Σαλέμης Αρ. (Παναθηναϊκός)
Λαμπρόπουλος Ν. (Απόλλων Αθηνών)
Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός)
Σουλάρδος (Ολυμπιακός)
Οικονόμου Π. (Πανιώνιος)
Στεφανάκης Δημήτρης (Παναθηναϊκός)
Κυριακίδης Πρ. (Παναθηναϊκός)
Παναγιωτόπουλος Γ. (Αργοναύτης)
Χαρικιόπουλος (Πανιώνιος)
Δρόσος Δ. (Παναχαϊκή)
ΚΜπάμπης Δρόσος (Ολυμπιακός)
Λευτέρης Θεοδωρόπουλος (Απόλλων Αθηνών)
Νίκος Καραϊνδρος (Απόλλων Αθηνών)
Σταμάτης Φώφιλας (ΑΕΚ)
Πρόδρομος Κυριακίδης (Αιγάλεω)
Στέλιος Στεφανάκης (Παναθηναϊκός)
Γιώργος Βλαχονικολής (ΑΕΚ)
Τάκης Σταματόπουλος (Εθνικός)
Γιώργος Κονταξής (Εθνικός)
Μάκης Αγγελίνας (Εθνικός Αστέρας, Ολυμπιακός)
Ηλίας Τριανταφύλλου (Εθνικός Αστέρας)
Μίλτος Χριστινάκης (Αθηναϊκός – Δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών…)
Σουρλής Γιώργος (Εθνικός, Αιγάλεω)
Ηλίας Καμπάς (Ατρόμητος)
Ελίνι Δημούτσος (Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Πλατανιάς, Λαμία)
Γιώργος Μασούρας (Πανιώνιος, Ολυμπιακός)

 

Ο Νίκος Σαργκάνης με τη φανέλα του Ηλυσιακού

Πρώτοι παίκτες σε συμμετοχές στον Ηλυσιακό είναι οι Θεόδωρος Κυριακού (270), Γιώργος Βλαχονικολής (266) και Ιβάν Κυπριτίδης (204). Οι δυο τελευταίοι φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ. Θα ήταν υπέροχο να είχε συμβεί το ίδιο και με τον Θεόδωρο Κυριακού!

  • Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στην ψυχή του Ηλυσιακού Κωνσταντίνο Χαιρεκάκη για την πολύτιμη βοήθεια σε ότι αφορά στη συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών από την ομάδα των Ιλισίων.
  • Η επίσημη σελίδα του Ηλυσιακού

Νικόλας Αγγελίδης

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement