Δεν είναι επιστήμη η αντίληψη της πραγματικότητας

0

Η θεωρία του βιταλισμού, όρος που προέρχεται από τη λατινική λέξη  «vita» που σημαίνει ζωή, είναι μια φιλοσοφική θεωρία της Φυσιολογίας, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη μιας ζωτικής αρχής ή ζωτικής δύναμης, της vis vitalis, η οποία δημιουργεί όλες τις ζωτικές λειτουργίες των έμβιων οργανισμών.

 

Η θεωρία αυτή εγκαταλείφθηκε το 1920, τη δεύτερη χρονιά της Μικρασιατικής Εκστρατείας που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των τότε Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ευρασίας.  Τις ανεπανόρθωτες συνέπειες των «Μεγάλων Ιδεών» που από τότε είχαν τα μεγάλα αφεντικά, πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός με αβάσταχτα δεινά, δυστυχία και αίμα και η ίδρυση του μεγαλύτερου κοινωνικοαθλητικού μορφώματος του κόσμου, της ΑΕΚ, ως επακόλουθο μιας τραγωδίας, θα μας θυμίζει πάντα αυτά τα διδάγματα.

 

Επιπλέον όμως, τη χρονιά του 1920, είχε ανακαλυφθεί το ηλεκτρόνιο και είχε προσδιοριστεί ως πηγή σχηματισμού δεσμών. Οι δομές Lewis χρησιμοποιούνταν για να παρακολουθούνται τα συνεισφερόμενα ή μη συνεισφερόμενα ηλεκτρόνια. Όμως, η κατανόηση όσον αφορά τα ηλεκτρόνια θα άλλαζε σημαντικά.

 

Το 1924, χρονιά που ιδρύθηκε η ΑΕΚ, το μεγαλύτερο κοινωνικοαθλητικό μόρφωμα του κόσμου, ο Γάλλος φυσικός Λουί ντε Μπρόι (Louis de Broglie) πρότεινε ότι τα ηλεκτρόνια που μέχρι τώρα θεωρούνταν σωματίδια παρουσιάζουν κυματικές ιδιότητες. Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, εισήχθη μια νέα θεωρία της ύλης.

 

Το 1926, χρονιά που η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε σε ΠΑΟΚ, οι Έρβιν Σρέντινγκερ (Erwin Schrödinger), Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (Werner Karl Heisenberg) και Πολ Ντιράκ (Paul Dirac), εργαζόμενοι ανεξάρτητα, πρότειναν μια μαθηματική περιγραφή του ηλεκτρονίου η οποία ενσωμάτωνε τις κυματικές ιδιότητές του. Η νέα θεωρία, που ονομάστηκε κυματομηχανική ή κβαντομηχανική, μετέβαλε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη φύση της ύλης και έθεσε τα θεμέλια της παρούσας κατανόησης για τα ηλεκτρόνια και τους δεσμούς.

 

Αγαπημένοι μου οπαδοί της ΑΕΚ. Το να μεταβάλουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη φύση του «αθλητισμού» των αφεντικών και να θέσουμε τα θεμέλια της παρούσας κατανόησης μιας υπαρκτής πραγματικότητας, δεν είναι δα και κβαντομηχανική. Επιτέλους… δεν είναι και επιστήμη η αντίληψη μιας ρεαλιστικής προοπτικής εορταστικού κλίματος! Τώρα που τέλειωσαν η εκλογές της ΕΠΟ, όλο αυτό το θλιβερό παζάρι για το ποιες ενώσεις, ποιος και με ποιο τρόπο θα τις ελέγχει. Αν έχασαν οι εχθροί που καιροφυλακτούν και αν τώρα που έπεσε η χούντα μπορούμε να γιορτάσουμε. Η όλη φάση θυμίζει σαν κάποιος να μας έλεγε ότι ο Ιωαννίδης έριξε τη χούντα του Παπαδόπουλου. Συγγνώμη αν καμιά φορά σας διοχετεύω περισσότερη αντικειμενική πραγματικότητα από αυτή που μπορείτε να αντέξετε, αλλά έτσι είμαι εγώ… τώρα θα με μάθετε; Χούντα στον Αθλητισμό είναι η επιχειρηματική δράση και κανείς εκφραστής της δεν μπορεί, ούτε θέλει να την ανατρέψει.

 

Προσπαθήστε λοιπόν να χαλάσετε το κέφι των σκυλιών, που ψάχνουν τέτοιες γιορτές και τέτοια πανηγύρια να βρουν σε τι ρυθμό χορεύουν τ’ αφεντικά τους, εντός και εκτός ΑΕΚ, για να γρυλίσουν κι αυτά. Άσε που επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσετε να αναρωτιέστε «αφού νικάμε στις εκλογές γιατί χάνουμε στα γήπεδα;» θα ανεβάσετε τους δείκτες της αμφισβήτησης και θα αναγκάσετε έτσι τους αφέντες των σκυλιών να ξοδευτούν κι άλλο για να βρουν τους χαφιέδες που χρειάζονται για να προλάβουν το κακό. Ποιο είναι το κακό; Αυτό που περιγράφει ο ποιητής: Να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα τους γκρεμίσουμε, γιατί εμείς θα γίνουμε οι γκρεμιστές, αφού εμείς είμαστε οι χτίστες.


Ξεχάστε λοιπόν αγαπημένοι μου οπαδοί της ΑΕΚ οτιδήποτε μπορεί να σας θυμίζει πόσο πολύ υπόχρεοι είστε στον Τάδε ή στον Παπατάδε οικονομικό ευεργέτη. Είναι το τελευταίο που πρέπει να σκέφτεστε. Η ιδέα της υποχρέωσης απέναντι σε κερδοσκόπους τρώει ζωντανό τον οπαδό στο ίδιο του το σπίτι. Όλα έχουν να κάνουν με την όρασή σας. Να βλέπετε και να γεννάτε αμφισβήτηση και διεκδίκηση. Το βάρος των συνθημάτων σας είναι αυτό που σας κρατάει όρθιους. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην καταδέχεστε να εξετάσετε κάτω από το μοναδικό φως, που είναι το δικό σας. Η ιστορία είσαστε εσείς!

 

Έχετε ακούσει συχνά στη λεγόμενη δημοσιογραφική πιάτσα να μιλάνε για οπαδούς που ξέρουν να στηρίζουν την ομάδα τους; Εννοούν, να στηρίζουν την εταιρεία που εκμεταλλεύεται την ομάδα τους. Κλείστε τ’ αυτιά σας. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ξέρετε να βγάζετε συνθήματα, αλλά και να έχετε κάτι να πείτε μέσα από αυτά.

 

Φωτογραφίστε, λοιπόν, με τη μνήμη σας πρώτα την παιδική σας ηλικία, εκεί που συναντήσατε μια κανονική ΑΕΚ κι ύστερα το άμεσο περιβάλλον της καθημερινότητάς σας, εκεί που βιώνετε τη σημερινή υπαρκτή πραγματικότητα. Έτσι θα δείτε ότι σ’ αυτό που αποκαλούμε «οικογένεια της ΑΕΚ» κατοικούν εμπορεύματα με μορφές ανθρώπων κάτω από έναν αδιαίρετο μικροαστισμό. Εδώ αρχίζει η δική σας δουλειά. Δεν είναι μια αρρώστια που πρέπει ν’ αποφύγετε. Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγηθείτε σε μια μετωπική σύγκρουση. Τραγουδήστε στις εξέδρες που έρχονται για ν’ αναστήσετε ό,τι χάθηκε, να δώσετε ψυχή και βάθος στο θαύμα των προσφύγων. Έτσι, το εμπόρευμα θα γυρίσει πάλι στη φυσική του κατάσταση: Αυτή του ανθρώπου.

 

Η νέα οπαδική στάση θέλει μελέτη και πολλή δουλειά. Όπως λέει ο σοφός, «μείνε στο τραπέζι σου και άκου. Μην ακούς καν, περίμενε μόνο. Μην περιμένεις καν, μείνε τελείως ήρεμος και μόνος. Ο κόσμος θα παρουσιαστεί μπροστά σου για να αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, θα σπαρταράει εκστασιασμένος στα πόδια σου».

 

Η νέα οπαδική στάση θα πρέπει να έχει να κάνει περισσότερο με οτιδήποτε λύνει τον οπαδό τη στιγμή που το κράτος – επιχειρηματίας με κάποια ονομασία ΟΠΑΠ Arena θα τον στύβει και η Εκκλησία με ενδεικτική μορφή της Αγίας Σοφίας θα τον φοβίζει. Είναι δομές που πρέπει να τις παρατηρήσετε μ’ ένα πνεύμα αναλυτικό.

 

Αφού, λοιπόν, το κράτος θριαμβεύσει πάνω σας σαν σε πελάτες που τους πλασάρει το εμπόρευμα, έρχεται η Εκκλησία να φροντίσει για την ψυχή σας. Από τη μια, έχετε να κάνετε με τα θαυμάσια βιώματα της παιδικής ηλικίας – καφενείο ή καφετέρια πριν το γήπεδο, μυρωδιές από λουκάνικα και γρασίδι, τραγούδια, και… από την άλλη, στο βάθος κάθε ιερού και όσιου, υπάρχει μια μηχανή με άψογα εξουσιαστικούς σχηματισμούς, μια μηχανή – κατασκευή της κυρίαρχης ιδεολογίας.

 

 

Όπως θα έχετε καταλάβει αγαπημένοι μου οπαδοί της ΑΕΚ, είστε τυχεροί. Αγαπάτε μια ομάδα που δεν καταδέχεται τα εύκολα, αλλά μονίμως παίζει στα δύσκολα. Καλώς ήρθατε στην αντικειμενική πραγματικότητα. Σας καλώ να μεταβάλουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη φύση του «αθλητισμού» των αφεντικών και να θέσουμε τα θεμέλια της παρούσας κατανόησης μιας υπαρκτής πραγματικότητας, δεν είναι τόσο απλό αλλά… δεν είναι δα και κβαντομηχανική.

 

 

ΥΓ. «Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης, ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης». Κωστής Παλαμάς

 

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

 

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: aliatas74@gmail.com

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook


Comments are closed.