ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Ένας Ενωσίτης μονολογεί…

Published

on

Η θρυλική στήλη στην «ΕΝΩΣΙΣ», ήταν που γέννησε τους ολόλαμπρους «φάρους» του μυθικού «ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ»!

### ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ, αλλά και κατασυγκίνησε, ο ΝΙΚΟΛΑΣ, ο «ΑΕΚ LIVEάρχης» ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, με την ιδέα , που είχε να ανασύρει από το αρχείο του ένα φύλλο της εφημερίδας «ΕΝΩΣΙΣ» (13-3-1966), που εξέδιδε, κατά την δεκαετία του ΄60, ο σημαντικός δημοσιογράφος-πολιτικός ΝΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΛΥΒΔΑΣ, που αρθρογραφούσε και στην ιστορική (ως και σήμερα) «ΕΣΤΙΑ», παράλληλα με το μεράκι του περί την πολιτική, όπου σε κάποιες βουλευτικές εκλογές έβαλε υποψήφιος με τον Συνδυασμό του Σπύρου Μαρκεζίνη.

# Ο ΑΔΕΛΦΙΚΟΣ φίλος και πρώτιστα διακεκριμένος δημοσιογράφος-συγγραφέας ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, που χαράσσει θαυμαστή πορεία και με την ενασχόληση του με την ΕΡΤ, όπου η πρωϊνή εκπομπή του «Ελλάδα σε όλα τα μέρη της Γης» είναι από τις πιο καταξιωμένες στην Τηλεόραση, αφιέρωσε- όπως τόχει για κανόνα του και πάντοτε μας φέρνει σε δύσκολη θέση…- ύμνους για την περπατησιά μας στα «στενοσόκακα» του επαγγέλματος-όπου ολόγυρα στον ορίζοντα «βλέπουμε ΑΕΚ, ατελείωτη ΑΕΚ».

# ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, πως ο καταγγραμένος, άλλωστε, ως ανεξίτηλα ταπεινός χαρακτήρας μας, βάζει «απαγορευτικό» στο να αναδημοσιεύσουμε έστω ένω από τα εγκώμια-υπερβολές του Νικόλα. ΄Ομως, κρίναμε, ότι για να τον τιμήσουμε, για την καλοσύνη, που … «αθεράπευτα» επιδεικνύει προς εμάς, αλλά και να τον ευχαριστήσουμε, αποφασίσαμε να γράψουμε στο σημερινό «ΑΕΚ Live» την στήλη, που ξεχωρίζαμε περισσσότερο από κάθε άλλη, στην «ΕΝΩΣΙΣ» και η οποία ήταν η «ΕΝΑΣ ΕΝΩΣΙΤΗΣ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙ»! Αυτή ήταν «Ο ΣΠΟΡΟΣ», με το απαραίτητο «κιτρινόμαυρο λίπασμα ψυχής», και ποτίζοντάς τον, με κρυστάλλινο νερό , από τις πηγές, της Πάρνηθας και της Πεντέλης, που έφταναν ως την «μητέρα ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ», από τον οποίο («σπόρο») λίγα χρόνια αργότερα φύτρωσαν οι στήλες, που λατρεύτηκαν Πανενωσίτικα από τον μυθικό «ΔΙΚΕΦΑΛΟ της δεκαετίας ΄70»!

# ΛΟΙΠΟΝ, για χάρη του Νικόλα Αγγελίδη, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και γράφουμε, ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ, την ειδησεο-σχολιαστική, επιθετική, καυστική, ρωμαλέα, μαχητική, πολεμική, απόλυτα «κιτρινόμαυρη» στήλη:«ΕΝΑΣ ΕΝΩΣΙΤΗΣ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙ», με ημερομηνία Πέμπτη 19-προς Παρασκευή 20 Μαίου 2022:

– ΝΑ πληροφορήσουμε , ότι η «ΕΝΩΣΙΣ» υπήρξε η εφημερίδα, η οποία έβγαινε σε τυπογραφείο της Στοάς Πάπου, και κυκλοφορούσε Σάββατο. Ο «κύριος Μολυβδάς» ήταν ο πρώτος, που αντάμειψε την συνεργασία μας, με ένα αξιοπορεπές, για την ηλικία μας, «εβδομαδιάτικο», συνοδευόμενο από το, ανά Παρασκευή, «μεσημεριανό γεύμα».

– ΣΤΗΝ «Ένας Ενωσίτης μονολογεί» βγάζαμε όλο το «κιτρινόμαυρο» πάθος μας. Κάθε λέξη- κάθε πρόταση ξεπηδούσε από «πυρακτωμένο χαράκωμα», όμοιο του οποίου δεν είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε, να εξωτερικεύσουμε, αλλού… Αυτό το πελώριο «δώρο» μας προσέφερε ο αείμνηστος « Βυζαντινός- Μολυβδάς», παράλληλά με το πρώτο «μεροκάματο» μας.

Ένα από τα έργα… του Νίκου Βυζαντινού Μολυβδά

– – ΑΝ ΗΤΑΝ …2022 το 1966, η πέννα μας (= στιλό μπικ, που από την «αμέτρητη» χρήση, μας έχει αφήσει ένα μικρό «κάλο» στο εσωτερικό του τρίτου δάκτυλου του δεξιού χεριού μας!), θα ξεκινούσε με την έντονη συναισθηματική φόρτιση, που μας ΄προκάλεσε Ο αποχαιρετσιμός των όπλων», από τον ΑΝΤΡΕ ΣΙΜΟΕΣ! Εκτιμήσαμε απεριόριστα την προσήλωση του Πορτογάλου μέσου, προς την ομάδα, τον οίστρο του για την υπεράσπιση της κιτρινόμαυρης φανέλας, την «Ενωσιτικότητα», συνάμα με την «Ελληνικότητα», που μπολιάστηκε, όπως και η σύζυγος του Κάτια Ασίς. Στα 7 χρόνια παρουσίας του αποτέλεσε, εν κατακλείδι, ό,τι για τον Παο ο Ζέκα! Φυσικά και θα θέλαμε να παρέμενε, ενόψει «Αγια Σοφιά», αντί για κάποιους άλλους, που …απλά «κόλλησαν ένσημα στο βιβλιάριο εργασίας τους! Για τον «Αντρέα» είχαμε πιστέψει, ότι θα αποκτούσε την ελληνική υπηκοότητα κι αν ήταν υγιής θα συγκινούσε τον Γκουστάβο Πογιάέτ για την Εθνική! Λαθέψαμε στην πρόβλεψη, αλλά και στην επιθυμία μας, θα συμφψβνήσουμε δε απόλυτα με τον Σέρχιο Αραούχο, πως του ταίριαζε ένα διαφορετικό «αντίο ΑΕΚ»…

– 19-5-1919 , ΗΜΕΡΑ Μνήμης για την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του ΠΟΝΤΟΥ. Την περασμένη εβδομάδα παραστήκαμε στην εκδήλωση της Λέσχης Ιστορία και Πολιτισμού της ΑΕΚ, που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Λεοντείου Σχολής στα Πατήσια, υπό την αιγίδα της υπερδραστήριας Προέδρου Κυρίας Χριστίνας Σούκερη – Παπασταμάτη (συζύγου του ηγέτη της τρεμπλούχου 2021, ομάδας μας χάντμπολ) και με την συνδρομή του δημοσιογράφου Πάνου Λούπου. ΄Ημασταν εκεί μαζί με το διοικητικό δίδυμο του Συνδέσμου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών μας, Γιώργο Καραφέσκο, Μχάλη Σιμιγδαλά. Συναντήσαμε τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ευάγγελο Ασλανίδη,την θυγατέρα του Στέλιου Σεραφείδη, Κυρία Σοφία, τον αρχηγό της ομάδας μπάσκετ Δημήτρη Θωμαυροειδή και τον παλαίμαχο Νίκο Μπαμπανικολό, τον συνάδελφο μας Γιάννη Μπίλιο, τον καθηγητή Κυριάκο Χήνα, τον «1968άρη» Στέλιο Βασιλειάδη, τον ιστορικό μας Αλέξανδρο Μαργαρίτη. Την παρουσίαση της «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής» έκανε ο έμπειρος διευθυντής επικοινωνίας και της Λέσχης (παράλληλα με της ΚΑΕ), δημοσιογράφος Γιώργος Νικολάου. Από τους ομιλητές ρεσιτάλ έδωσε ο κ.Άγγελος Συρίγος (= υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρωτής καθιηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου κι ένθερμος «Ενωσίτης», με θέμα του»Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση. Το ρίζωμα των προσφύγων στις νέες πατρίδες τους». Συγκλονιτικός και ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς ( γεωγράφος, γεωπολικός επιστήμονας, μέλος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών). Ανέπτυξε το «Αουτιανοί και Παλαιολλαδίτες. Πως ο προσφυγικός αθλητισμός και η ΑΕΚ καθώρισαν την πολιτισμική ταυτότητα του Νεότερου Ελληνισμού». Εντυπωσιακό το σημείο της αναφοράς του κ. Πραχαλιά, στο εξής, με βάση τις επιστημονικές ερμηνείες του!

• ΟΤΙ Η ΑΕΚ ανήκει στην κατηγορία, που υπάγονται οι ΡΟΜΑ, ΛΑΤΣΙΟ, από την Ιταλία, η ΡΕΑΛ, από την Ισπανία και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

• Επίσης, προκάλεσε ενδιαφέρον, κατά την εκδήλωση, πως όταν μιλούσε ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης (καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) κι αναφερόταν στα περί τον Παόκ, από το ακροατήριο ο παλαίμαχος άσος του μπάσκετ και διοικητικό στέλεχος της ΚΑΕ, ο κ. ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΟΛΟΣ «του πέταξε» φωναχτί: «Τί είναι αυτά, που λες; Ο Παόκ γεννήθηκε από ΤΗΝ ΑΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»!

– ΚΟΡΥΦΑΙΟ μπασκετικό γεγονός της Παρασκευής, 19-5-22, ότι στο Φάϊναλ Φορ του «κλειστού «μασωνικού» κλαμπ της Ευρωλίγκας» (και με αποκλεισμένες τις ρωσικές ομάδες, οπότε χωρίς και την παρουσία του Στέφανου Δέδα, δίπλα στον Πρίφτη, στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας) η περσινή νικήτρια Ανατολού Εφές απέκλεισε τον Οσφπ, με 77-74, με καλάθι buzzer beater (στο 0.2΄΄) από τον Σέρβο Βασίλιε Μίτσιτς (προ του Βούλγαρου Βεζέντσκοφ), που έχει κασέ 3 εκατομμυρίων ευρώ (όπως και ο Αμεριανός Λάρκιν, που πήρε το τούρκικο διαβατήριο). Η Ρεάλ, με 87-80 νίκησε την λούζερ των τελικών, Μπαρτσελόνα (των πρώην Παναθηναϊκών, Γιασικεβίτσιους, Καλάθη) και θα παίξει στον τελικό του Βελιγραδίου με την Εφές τουΑταμάν. Ιδιαίτερο και το γεγονός, ότι στο «Stark Arena», χωρητικότητας 15.000 θέσεων το 90% ήταν «ερυθρόλευκοι» (όπου οι Πειραιώτες είχαν ενισχυθεί κι από τους ομόχρωμους τους, οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα). Πολλά τα σχόλια, που έγιναν από την δήλωση του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου,ότι «Με τέτοια διαιτησία, ήτοι 95-5% υπέρ του Οσφπ, ένα τέτοιος τρόπος του έπρεπε, για να χάσει»! «Πράσινο» παραγοντικό σφάξιμο των «ερυθρολεύκων», με …μαχαίρι karambit!


– ΣΕ ΕΝΑ από τα προσεχή φύλλα του «ΦΩΤΟΣ των Σπορ» θα δημοσιευτεί δισέλιδο μας, από την μπασκετική διαδρομή του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, στην εφημερίδα. Θα πρόκειται για ένα είδος αφιερώματος (υπό την εγκάρδια φιλοξενία της Κυρίας Μαρίας Θεοδώρου Νικολαϊδου και του συζύγου της Εκδότη-συγγραφέερα Κυρίου Δημητρη Στεφανάκη), με την ευκαιρία της ονοματοδοσίας σε Φι Κάπα, της Αίθουσας Τύπου του «Άνω Λιοσίων», με απόφαση του κ. ΜΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ. Υπενθυμίζεται, πως η σχετική εκδήλωση (με την φροντίδα των κ.κ. Γιώργου Χήνα, Γιώργου Νικολάου) έχει πραγματοποιηθεί στις 5-5-22, παρόντων όλων των τωρινών προέδρων της ΑΕΚ κι άλλων προσωπικοτήτων, με τον τιμηθέντα να δίνει ξεχωριστή σημασία στην ανταπόκριση, που είχε από καταξιωμένους συναδέλφους του.

Ο Θεόδωρος Νικολαϊδης, ψυχή της αθλητικής εφημερίδας “Φως των Σπορ”

– ΦΥΣΙΚΑ παίρνει τον χαρακτήρα «εθνικού πένθους», ότι ο κολοσσιαίος συνθέτης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ πέθανε, στην Γαλλία, από Κορωναϊό (παρεμπιπτόντως σε ημέρα, που ανακοινώθηκαν για εδώ 3.928 κρούσματα, 160 διασωληνομένοι, 23 θάνατοι). Κοντά σε τόσο δυσάρεστα και ότι «η ευλογιά των πιθήκων» εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Από πού να φυλαχθούμε;

– Ο ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ, που κατέχει τώρα υπεύθυνη θέση στο τιμ της Εθνικής μπάσκετ, ανέφερε, ως «κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ήταν το ευρωπαϊκό του 2005 και η νίκη επί των ΗΠΑ». Με όλο τον σεβασμό θα τον ρωτήσουμε: «Δεν ήταν και το «Ενωσίτικο» πρωτάθλημα, στο 2002, με την ιστορική ανατροπή , σε 3-2, από 0-2 νίκες, επί του Οσφπ, όπου το πέμπτο ματς έγινε στο Οακά κι έληξε 79-70;». Ειδικά από τον Ζήση (που «ζωή νά΄χει» ) έχουμε την απαίτηση και του ζητάμε: «Μη ξεχνάς»…

– ΔΥΟ παίκτες της ΑΕΚ έχουν φορέσει την φανέλα της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης, που νίκησε 5-4 στα πέναλτι την Ρέϊντζερ και κατέκτησε, μέσα στην Σεβίλλη, το εφετινό Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νο 2. Οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Γιώργος Τζαβέλλας. Όχι δε, πως ήμασταν κατά της ομάδας της Σκωτίας, αφού αυτή θυμίζει μια από τις πιο σπουδαίες ευρωπαϊκές προκρίσεις της ΑΕΚ, με πρωταγωνιστές τους Τόνιο Σαβέβσκι και Δημήτρη Σαραβάκο, προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

 

– ΕΠΟΜΕΝΟ, ότι ο Aris θέλει να αποκτήσει τον… «έξω φυλαρούχα» του ΠΑΣ, που δέχτηκε 3 γκολ, όσα κι όπως, όταν σαν τερματοφύλακας της Ξάνθης ήταν το ίδιο «με τρύπια χέρια», προ του Παόκ κι από τη νίκη εκείνη η ασπρόμαυρη ομάδα ξεκίνησε την πορία της κατακτήσης του «τίτλου». Τότε ο Λοντίγκιν πήγε στην Τούμπα, τώρα στο Χαριλάου…Και να σκεφτεί κανείς, πως το όνομα του «ακουγόταν» για ΑΕΚ. Ούστ!

– ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ τωρινούς, που «έχουν βγει από τα ρούχα τους», για την υπόθεση Αχιλλ;eα Μπέου – Ari, η απορία: Γιατί δεν είχαν «κελαϊδήσει», όταν η ΑΕΚ δεν έκανε ένσταση εναντίον του Παόκ, για τα μη θεωωρημένα δελτία, κι έτσι θυσίασε ολόκληρη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ; Τότε «τους άρεσε», τώρα «πονάνε»παρά τα τόσα και τόσα άλλα κι άλλα , που έχουν κατασκευάσει εναντίον της ΑΕΚ;

– ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους κ.κ. Αγγελόπουλο, Χήνα, Νικολάου, για την απόφαση καθιέρωσης «τουρνουά ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΡΜΑΝΟΥΤΣΟΥ», με συμμετοχή ομάδων με νέα παιδιά. Ο παλαίμαχος σέντερ φορ, γέννημα-θρέμμα της Νέας Φιλαδέλφειας, «έχει δώσει την ζωή του» (γεννημένος το 1939) και για τις «κιτρινόμαυρες» ακαδημίες.

– ΤΕΛΟΣ από Ρεάλ ο Μπέϊλι, από Ατλέτικο ο Σουάρες, από Γιουβέντους Κελίνι και Ντμπαλά, από …Παναιτωλικό ο Μπαρμπόσα και ο Σάλιακας από τος ΠΑΣ για την γερμανική Πάολι, από την Παρί Σεν Ζερμέν ο Εμπαμπέ (για Ρεάλ) και …ΟΠΟΤΕ αναρωτιέστε: ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ, μετά τον Σιμόες, ΠΟΙΟΙ; Δεν ξέρουμε, αλλά κι αποφεύγουμε, «να ρίχνουμε τα χαρτιά» ή «να βλέπουμε-και λέμε- το φλυτζάνι». ΣΕ-ΒΟ-ΜΑΣ-ΤΕ τους πάντες, ΟΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ Η «ΕΝΩΣΙΣ» (π.χ. ΤΗΣ 13-3-1966.)..

«Ένας Ενωσίτης
(ξανα)μονολογεί»!

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement