Η φλόγα δεν θα σβήσει ποτέ

0

Η μαζική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου είχε ξεκινήσει ήδη από το 1914. Ήταν στόχος η εκκαθάριση μη τουρκικών πληθυσμών που είχαν συγκεντρωθεί σε στρατηγικά σημεία με την αστείρευτη συμπαράσταση των Γερμανών. Πορείες θανάτου, βασανιστήρια, αλλά και δολοφονίες ήταν οι τρόποι εξόντωσης με τρομακτικό αποτέλεσμα. Μέσω των ειδικών δικαστηρίων τα οποία ονομάζονταν Δικαστήρια Ανεξαρτησίας νομιμοποίησαν οι Τουρκικές αρχές τα αίσχη τους.

Οι Πόντιοι που τόσους αιώνες μεσουρανούσαν οικονομικά και πολιτιστικά στην περιοχή αυτή αφανίστηκαν με σκοπό την εθνοκάθαρση και με την σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων που κοιτούσαν απαθείς.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι εκτός των άλλων είχαν και μεγάλη αθλητική παράδοση δημιουργώντας το 1903 τον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο Πόντο που ήταν αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος που λειτούργησε έως το 1921 στην πόλη Μερζιφούντα που άνηκε στο παλιό εγιαλέτι Ρουμ του Πόντου και σήμερα ανήκει στην Αμάσεια της Τουρκίας. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1903 από Έλληνες σπουδαστές και αποφοίτους του αμερικανικού κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia College in Merzifon), το οποίο λειτουργούσε στην πόλη από το 1886 ως το 1924 υπό τη διεύθυνση της αμερικανικής ιεραποστολής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα. Οι δραστηριότητές του ήταν αθλητικές, καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές. Οι αθλητές του συλλόγου φορούσαν φανέλες με οριζόντιες λευκές και γαλάζιες ρίγες που θύμιζαν την ελληνική σημαία και λευκά παντελονάκια. Στο στήθος είχαν ζωγραφισμένο το ελληνικό γράμμα Π. Στη σφραγίδα του συλλόγου απεικονίζονται μια μπάλα(αθλητισμό), μια κουκουβάγια (πνεύμα) και μια λύρα (μουσική)που αντιπροσωπεύουν την τριπλή του δράση: αθλητική, φιλολογική, μουσική. Το Μάιο του 1920 πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου εκλέχτηκε ο καθηγητής Δ. Θεοχαρίδης, αντιπρόεδρος ο Χαράλ. Ευσταθιάδης, γραμματέας ο Αναστάσιος Παυλίδης, ταμίας ο Συμεών Ανανιάδης και υπεύθυνος αθλητισμού ο Γρηγόριος Τσακάλωφ. Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους εκτός από τον Τσακάλωφ, οι υπόλοιποι συνελήφθησαν από τους Τούρκους με την κατηγορία της αντεθνικής δραστηριότητας και λίγους μήνες αργότερα εκτελέστηκαν. Μαζί τους εκτελέστηκε και ο ταμίας και κορυφαίος αθλητής του συλλόγου Συμεών Ανανιάδης από τη Σαμψούντα. Μετά από το χτύπημα αυτό των Κεμαλικών αρχών η δράση του συλλόγου σταμάτησε ενω ο ίδιος διαλύθηκε.

Με τους Τούρκους να μην παραδέχονται την γενοκτονία αλλά και σχεδόν όλους τους λαούς του κόσμου να μην έχουν αναγνωρίσει επίσημα το γεγονός αυτό σήμερα οι 353.000. που έχασαν τη ζωή τους μέσα από κακουχίες και βασανιστήρια ζητούν δικαίωση και παγκόσμια αναγνώριση ώστε να δοθεί ακόμη ένα παράδειγμα προς αποφυγήν τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον και να αποτελέσει και μια παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.

ΥΓ: H AEK θα τιμά πάντα τους ανθρώπους αυτούς και θα αποτελεί άξιο συνεχιστή των ιδεών, του πολιτισμού και της ιστορίας τους δημιουργώντας το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού αλλά και έχοντας απέξω από το γήπεδο τα ονόματα χαμένων πατρίδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Πόντου. Έτσι μέσω της ΑΕΚ οι ψυχές των ανθρώπων αυτών θα ζουν για πάντα και η φλόγα δεν θα σβήσει ποτέ!!!

Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου


Comments are closed.