ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΟΛΟΙ στην Κωνσταντινούπολη είναι ΑΕΚ!!!

Published

on

Στις 3 Απριλίου, η «Βασίλισσα» δίνει κομβικής σημασίας αγώνα Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στα Άνω Λιόσια, αλλά η παρουσία των εκπροσώπων του Α.Σ. Πέρα (της Βασιλεύουσας Πόλης), προδήλως «κλέβει την παράσταση».

Ως «προπομπός» της ιστορικής άφιξης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πέρα (Beyoğlu Spor Kulübü), Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης/δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ηχώ της Πόλης», του διαδικτυακού ραδιοφώνου ihotispolis.net και επί σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών ΜΜΕ, επισκέφτηκε το ΣΠΙΤΙ μας στα Άνω Λιόσια, και μίλησε στο aekbc.gr.

Η συνέντευξη:

-Πόσο δυνατή είναι η φωνή των Ελλήνων μέσω της «Ηχούς» και μέσω του Α.Σ. Πέρα στην Πόλη;

«Είναι πάρα πολύ δυνατή, σε σημείο να μας εκπλήσσει κάθε φορά. Ενώ ζούμε σε μία πόλη 18.000.000 κατοίκων και οι Έλληνες είναι μόλις 2.500, έχουμε υπερβολική έκθεση θα έλεγα. Φαινόμαστε υπερβολικά και σε ότι αφορά στον Δήμο, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, αλλά και στη ζωή της Κωνσταντινούπολης μάς διακατέχει μία διακριτότητα, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περίεργο. Μάλιστα, πολλές φορές είναι και θέμα συζήτησης, το «για ποιο λόγο γίνεται αυτό».

-Τελικά, για ποιο λόγο γίνεται;

«Σύμφωνα μ’ αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς, οφείλεται στην Ιστορία, αλλά και στο πόσο δραστήριοι, ήταν και είναι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης στον αθλητικό τομέα και γενικότερα στα κοινωνικά δρώμενα. Υπάρχει μια τρομερή δομή. Έχουμε 65 ευαγή ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη τα οποία είναι πολλά για το σημερινό πληθυσμό. Κάθε συνοικία, εκκλησία, σχολείο, ήταν ένα ευαγές ίδρυμα. Και είχε και ένα αθλητικό σύλλογο. Εκατοντάδες ήταν οι αθλητικοί σύλλογοι στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από το 1923 άρχισαν κάποια να κλείνουν. Πολλές φορές μία συνοικία είχε και τρεις αθλητικούς συλλόγους. Εξ ου και τα πολλά Ολυμπιακά αθλήματα μέχρι το ’23. Είναι γνωστό πως στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητές από το Πέρα, από τα Ταταύλα και από άλλους συλλόγους συνέθεσαν την Ολυμπιακή Ομάδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποτελούνταν μόνο από Έλληνες».

-Υπάρχει σταθερά μία δυναμική…

«Όλα όσα σας προανέφερα, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, δημιουργούν μία δυναμική μέσα στην τουρκική κοινωνία. Με όλα αυτά κερδίζεις τον σεβασμό. Ακόμη και την εποχή των «Σεπτεμβριανών» και του Κυπριακού, και ο αθλητικός σύλλογος του Πέρα, αλλά και άλλοι σύλλογοι – φορείς πάντα διακρίνονταν.

Ο Βασίλης Αλεξανδρίδης (σ.σ παλιός αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης) αντιληφθήκαμε, προ πενταετίας, ότι αποτελεί θρύλο του αθλήματος, όταν παιδιά νεαρής ηλικίας, που παίζουν πινγκ πονγκ τον αναγνώριζαν. Παρόλο, λοιπόν, που ήταν 60 ετών βγήκε ν’ αγωνιστεί ξανά, και κατάφερε να φέρει την ομάδα ξανά στην Α1 από τη Γ΄ Εθνική».

– Πώς ο Α.Σ Πέρα καταφέρνει να κρατά τη φλόγα της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.) και των ιδεών της αναμμένη στη «Βασιλεύουσα»;

«Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι η Α.Ε.Κ. ευτυχώς είναι αυτή, που κρατά ψηλά τα ιδανικά του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα, απ’ όπου ξεκινήσαμε και ήρθαμε εδώ. Αυτό είναι και το κυριότερο για το οποίο αγωνιζόμαστε, να παραμένουν τα ιδανικά ακέραια, και δεν μιλάμε μόνο για τα ιδανικά του Ελληνισμού αλλά και για τα ιδανικά του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι». Ο Σύλλογος του Πέρα τα τηρεί όλα τα παραπάνω. Αν θέλουμε να δώσουμε κάτι στη νέα γενιά, ο αθλητισμός είναι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία, που μπορούμε να δώσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλοι μεγάλοι αθλητές αλλά νομίζω, ότι είναι σημαντικό να πάρουν το αθλητικό πνεύμα και την πειθαρχία αν κάνουν ένα άθλημα, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό. Βασικός στόχος των συλλόγων πρέπει να είναι η δημιουργία φυτωρίων, δηλαδή να δίνουν ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να γνωρίσουν ένα άθλημα».

-Oι ιδρυτές του Α.Σ. Πέρα θα ένιωθαν υπερήφανοι, που η ΑΕΚ ξεπέρασε τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτυχίες και τη δόξα της στο διάβα των ετών. Σωστά;

«Είναι πολύ σημαντικό, που η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει το επόμενο βήμα. Και δεν είναι μόνο ο σύλλογος ο ίδιος, είναι ο κόσμος της Κωνσταντινούπολης, που έχει την ΑΕΚ για καύχημα. Στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ομάδες, που προέρχονται από Έλληνες. Είναι το Πέρα και τα Ταταύλα. Και στα Ταταύλα δεν υπάρχει οπαδός τους, που να μην είναι ΑΕΚ. Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο: Το ευχάριστο είναι, ότι και οι τουρκικοί σύλλογοι σέβονται την ΑΕΚ και την εκτιμούν. Μ’ αυτό τον τρόπο βλέπεις, ότι γίνεται κάτι. Δεν σ’ εκτιμά κάποιος τυχαία».

-Πώς είδατε την πρωτοβουλία μας να έρθει αντιπροσωπεία της «Βασίλισσας», τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πέρα;

«Ήταν μεγάλη χαρά για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ήρθε ένα Τμήμα του Συλλόγου μας, να επισκεφθεί τις ρίζες του. Διότι πρέπει να σας πω, ότι Έλληνες φίλαθλοι έρχονται συχνά. Κάθε εβδομάδα έχουμε επισκέψεις από ΑΕΚτζήδες στο Πέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη μεμονωμένα ή ομαδικά και να μην περάσουν από τα Γραφεία μας».

-Γιατί έχουμε την αίσθηση, ότι οι σχέσεις της Α.Ε.Κ. με τον Α.Σ. Πέρα δεν είναι τόσο στενές, όσο θα έπρεπε να είναι;

«Θα πω, ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, που πλέον υπάρχουν σχέσεις και μάλιστα σε μία περίοδο, που πάμε για τα εκατό χρόνια ίδρυσής μας. Βεβαίως είναι πολύ περισσότερα από εκατό από τη στιγμή που το 1876 υπήρξε η πρώτη ίδρυση. Πάντως, δεν υπήρξε κάποιος λόγος που δεν είμαστε τόσο κοντά με την ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου. Απλά συνέβη. Μόνο μία φορά μάς είχε επισκεφθεί ένας Πρόεδρος της ΑΕΚ, χωρίς να προχωρήσουμε σε παραπάνω συζητήσεις ή επισημότητες, και ήσασταν και εσείς, η δοξασμένη Ομάδα Μπάσκετ δηλαδή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται τώρα, διότι ενόψει των 100 ετών, πιστεύω ότι πρέπει από κοινού να κάνουμε κάτι για την παράδοση και την ιστορία μας. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, αυτή που δόθηκε χάρη στην επίσκεψή σας στην Πόλη. Πιστεύω, ότι στα 100 χρόνια του Α.Σ. Πέρα, το 2023, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Και φυσικά να είμαστε όλοι μαζί και σε κάθε επέτειο της Α.Ε.Κ.»

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement