ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Μπάιντεν! Ο νεκροθάφτης του νεοφιλελευθερισμού;

Published

on

Το 2014, ο Τζόζεφ Στρίγκλιτς είπε: «Πριν τριάντα χρόνια το 1% των μεγαλύτερων εισοδηματιών, εισέπραττε το 12% του εθνικού εισοδήματος. Σήμερα, σε μία εβδομάδα εισπράττει 40% περισσότερα από αυτά που εισπράττει σε ένα χρόνο το 1/5 των φτωχών εισοδηματιών, ενώ το 0,1% σε μία ημέρα και μισή εισπράττει περίπου όσα το 90% μέσα σε ένα χρόνο

Σε αυτά τα τριάντα χρόνια, το 90% αύξησε το εισόδημά του κατά 15%, το 1% κατά 150% και το 0,1% κατά 300%». Αυτά το 2014, γιατί το 2021 τα παραπάνω εξωφρενικά νούμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχουν υπέρμετρα διογκωθεί με τους πολύ πλούσιους ακόμη πλουσιότεροι να γίνονται και τους μη έχοντες ασύμμετρα πια να πολλαπλασιάζονται! Και ξαφνικά, ένας Μπάιντεν από το πουθενά εμφανίστηκε και τούτο το νεοφιλελεύθερο καθεστώς καίρια και αποφασιστικά αμφισβήτησε…

«Αυτή τη χώρα δεν την έχτισε η Wall Street. Την έχτισε η μεσαία τάξη. Και τη μεσαία τάξη την έχτισαν τα συνδικάτα… Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί της μεσαίας και της εργατικής τάξης έχασαν τις δουλειές τους στην διάρκεια της πανδημίας, την ίδια ώρα που 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έβλεπαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια… Τα trickle-down economics δεν δούλεψαν ποτέ… Ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε την οικονομία από τα κάτω προς τα πάνω… Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, θα τις πληρώσουν οι πιο πλούσιοι. Είναι καιρός οι εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το μερίδιο, που δίκαια και από το Σύνταγμα τους αναλογεί… Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της Ιστορίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ανοικοδόμηση. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε καλύτερα…» Αυτά και άλλα πολλά στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με ευθύτητα είπε και σίγουρα την κάθε του λέξη εννοούσε, στον νεοφιλελευθερισμό φουρνέλο έτσι βάζοντας…

Γιατί, την ενίσχυση της οικονομίας με μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους (trickle-down economics) ξεπερασμένη και καθόλου πια χρήσιμη χαρακτήρισε. Γιατί, οι εκπτώσεις στους βασιλιάδες των hedge funds τελείωσαν και η φορολόγησή τους δραστικά θα αυξηθεί. Γιατί, με την αλλαγή νοοτροπίας και αυτούς τους επιπλέον φόρους, το Δημόσιο δεν θα αποτελεί μόνο το μέσο στην υπηρεσία της ανάπτυξης, αλλά τον πρωταγωνιστή μίας τεράστιας ανοικοδόμησης της χώρας, που εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργήσει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, για έργα υποδομών 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν (Οδικό δίκτυο 650 δις, ύδρευση-ηλεκτροδότηση-διαδίκτυο 650 δις, κοινωνική πρόνοια 400 δις, μεταποίηση-καθαρή ενέργεια-επαγγελματική κατάρτιση 500 δις). Γιατί τέλος, με τον διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου (15$) η ζωή του μέσου Αμερικανού αισθητά θα βελτιωθεί και αρκετό χρήμα στην πιάτσα θα κυκλοφορήσει, χωρίς σε λογισμικά funds σχεδόν το σύνολό του να δεσμεύεται ή σε θησαυροφυλάκια μεγάλο μέρος του να φυλακίζεται.

Σε πανικό λοιπόν το νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο βρίσκεται και την προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει, την αλλαγή που διαφαίνεται, επιστημονικά να απαξιώσει. Τον Κέυνς ορισμένοι βλέπουν να «κλαίει», άλλοι λαθεμένο και μη επίκαιρο τον βρίσκουν και όλοι μαζί τις θεωρίες του αναθεματίζουν. Λες και ο Μπάιντεν στον Κέυνς και στις θεωρίες του αναφέρθηκε! Λες και μετά τον Κέυνς ή τον υποτιθέμενο δικό τους Φρίντμαν άλλος οικονομολόγος δεν υπήρξε! Οι Τζόζεφ Στρίγκλιτς, Πολ Κρούγκμαν, Τομά Πικετί και αρκετοί άλλοι, κάποιοι από αυτούς κάτοχοι Νόμπελ, που χρόνια τώρα την ανωμαλία στην παγκόσμια οικονομικοκοινωνική πολιτική εξακολουθητικά κι επίμονα επισημαίνουν, άφαντοι στις όποιες αναφορές των νεοφιλελέδων ανά την υφήλιο δείχνονται…

Ειδικά σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπου οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί προσκολλημένοι στους παλιούς δαίμονές τους πεισματικά και άλογα παραμένουν! Με τις προθέσεις εκ των προτέρων γνωστές και τις κινήσεις πάντα αναμενόμενες. Αφαίμαξη του δημόσιου τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση του πλούτου για τους λίγους και εδραίωση της φτώχειας για τους πολλούς. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό, που στις ΗΠΑ τούτη τη στιγμή διαδραματίζεται! Μπάιντεν προχώρα και κόψε τους τη φόρα…

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement