Όταν ο Βαλερί Μπορζόφ υποκλίθηκε στον Μίμη της ΑΕΚ!

0

Ο Βαλερί Μπορζόφ είναι ένα ζωντανός θρύλος του Σοβιετικού και Παγκόσμιου αθλητισμού. Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972, στα 100 και 200 μέτρα.

Ο θρύλος του Σοβιετικού αθλητισμού έχει αναδειχθεί έξι φορές χρυσός, δυο φορές αργυρός και δυο φορές χάλκινος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, την επταετία 1969 – 1976.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι νεότεροι, είναι ότι ο μοναδικός αυτός αθλητής – υπόδειγμα, λάτρευε το ποδόσφαιρο. Το απέδειξε και αργότερα που έφτασε μέχρι την κεφαλή του Υπουργείου Αθλητισμού και Νεότητας της Ουκρανίας.
Την εποχή που μεσουρανούσε…  στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήρθε στην Ελλάδα και ήθελε να γνωρίσει από κοντά τον Μίμη Παπαϊωάννου για τον οποίο είχε ακούσει τόσα πολλά, στην κραταιά τότε Σοβιετική Ένωση. Μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή η ΑΕΚ είχε αποκλείσει για τον θεσμό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την ανίκητη… Δυναμό Μόσχας, την ομάδα του Σοβιετικού Στρατού!

Επί προεδρίας Μπάρλου, στην επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων της ΑΕΚ βρισκόταν ο Ανδρέας Βούλγαρης, ο οποίος σήκωσε γη και ουρανό για να γίνει η συνάντηση του Μπορζόφ με τον Μίμη Παπαϊωάννου. Σε συνεργασία με τους Συνδέσμους της ΑΕΚ κατατέθηκε αίτημα στη Σοβιετική Πρεσβεία της Αθήνας για να πάρει μια γεύση από ΑΕΚ, ο παγκόσμιας ακτινοβολίας πρωταθλητής.

Το αίτημα έγινε δεκτό και έτσι γράφτηκε η ιστορία της φωτογραφίας που σας παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το χρονολόγιο του AEK LIVE. Ευχαριστώ προσωπικά τον Ανδρέα Βούλγαρη για την παραχώρηση της σπουδαίας αυτής φωτογραφίας. αλλά και την καταγραφή της ιστορίας πίσω από αυτήν. Την φωτογραφία έχει υπογράψει μάλιστα ο ίδιος ο Μπορζόφ!

Νικόλας Αγγελίδης


Comments are closed.