ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Τρέχει με ποδήλατο το “Α-Ω” του κορυφαίου Φ.Κ.

Published

on

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ 92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

*ΑΕΚ: «Με τον Βάσκο-τον Λουλούκο…Τον Ρηγούτσο-τον Σκυλοδήμο-τον Τζιώλη- τον Γκιτάκο-τον Νταλίπη και όλα τ΄άλλα παιδιά…ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΛΟΥΣΜΕΝΑ «ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ» ΚΡΑΝΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ …ΑΕΤΟΠΕΤΩΝΤΑΣ από την Ανάβαση Πάρνηθας- ως το ομαδικό σιρκουϊ Βάρης-Σουνίου-Βάρκιζας και τις εθνικές οδούς … ΜΕ τον Εθνικό μας΄Υμνο ύστερα από 1.540 χιλιόμετρα στον Γύρο Μεξικού ΚΑΙ με ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ τους «Ενωσίτες» στον Γύρο της Ρόδου «ΤΑ ΠΕΝΤΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΔΕΣ» ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΛΟΥΘΕ ΤΟ «ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΕΚ»… βγάζοντας αμέτρητες σπίθες νίκης- κόβοντας «πρώτα νήματα»- γράφοντας απλησίαστη «δόξα-υψηλότερου βάθρου», με το δαφνοστεφάνωμα, στον τερματισμό»!

Στέλιος Βάσκος


*ΒΓΗΚΑΝ αυθόρμητα τα πιο πάνω, όταν την περασμένη Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, κοιτάζοντας το φύλλο του ημερολογίου, διαβάσαμε το «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ». Με τον ΟΗΕ, ότι έχει επιβάλλει, αυτή την Ημέρα, με επίσημη απόφαση του, από το 2018.

Ο Σταμάτης Ρηγούτσος πάντα πρώτος!


*ΓΙΑ μας , προσωπικά, αυτή η Ημέρα χαϊδεύει ακτίνες από τις ρόδες ποδηλάτου αφενός της παιδικής ηλικίας, όταν ο πατέρας μας δεν μπόρεσε οικονομικά «να Αη Βασιλίσει» και να έκανε δώρο αυτό, που όσο πιο διακριτικά του ζητήσαμε, οπότε αρκεστήκαμε σε αυτοσχέδια προχειροπατίνια, για τις βόλτες στους δρόμους του Αγίου Αρτεμίου (= γενέτειρα μας η Γούβα) κι αργότερα στην Γλυφάδα…


*ΔΙΑΝΥΘΗΚΑΝ τα χρόνια, που μας έφεραν ως την ανάγκη επαγγελματικού προσανατολισμού και σβήνοντας τις όποιες σκούρες αναμνήσεις, από τρομερά ανασφαλείς εποχές, καταλήγουμε στο ότι: «Είχαμε τύχη, γιατί συνδέσαμε την τελική απόφαση , γι΄αυτό τον προσανατολισμό (= αθλητικός συντάκτης) με το πιο δυνατό μεράκι, το πάθος μας «για τη μπάλα»…

Εφημερίδα: Αθλητισμός της Ελλάδος. 28 Οκτωβρίου 1941

*ΕΝΑ από τα πρώτα, που μας μαγνήτισαν, ενώ είχαμε ξεκινήσει ήδη την μακρόσυρτη(τελικά) επαγγελματικά πορεία μας , ΗΤΑΝ Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Γιατί εκείνα τα χρόνια σάρωνε η ΑΕΚ, είτε στις Αναβάσεις, όπως η περίφημη στην Πάρνηθα, είτε στους ανοικτούς δρόμους, όπως στον αγώνα ομαδικού σιρκουϊ Βάρης- Σουνίου- Βάρκιζας. ΄Εχοντας γνωρίσει από κοντά τον τότε «πατέρα της Ποδηλασίας», τον χρηματιστή από την Πόλη, ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟ (=συναρπαστικό και με την παράλληλη ενασχόληση του με το τμήμα μπάσκετ) και κάνοντας στενό φίλο μας τον Έφορο (με κεφαλαίο ΄Εψιλον) και παλαίμαχο ποδηλάτη, τον ΝΙΚΟ ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟ και συνομιλητή τον ακούραστο «εργάτη» ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ (κάλυπτε τον τομέα πληροφόρησης- για τα πάντα περί την «κιτρινόμαυρη» ποδηλασία και ο ίδιος με κατάστημα εμπορίας ποδηλάτων- των τότε αθλητικών εφημερίδων, σε μία από τις οποίες ήμασταν… «μέρα-νύχτα» εκεί, με παραδοσιακή στήλη «Το Δικέφαλο ρεπορτάζ»). Χάρη σε αυτούς τους «σκαπανείς», προκειμένου για την από την δεκαετία του ΄60 συνταρακτική άνθιση της ποδηλασίας της ΑΕΚ (παράλληλα με τα κατορθώματα των ομάδων μας ποδοσφαίρου , μπάσκετ και στίβου) μας συνέβη το εξής αξέχαστο: ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, με «κιτρινόμαυρο» χρώμα, που γράψαμε (ενώ ακόμη ήμασταν συνεργάτες, με μοναδικό «εβδομαδιάτικο» να παίρνουμε από την «ΕΝΩΣΗ», που εξέδιδε ανά Σάββατο, ο διακεκριμένος πολιτικός αρθρογράφος , πολιτευτής κι ένθερμος φίλος της ΑΕΚ, ο ΝΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ- ΜΟΛΥΒΔΑΣ), ήταν της ποδηλατικής ομάδας! Θυμόμαστε, σαν να ήταν «μόλις χθες», πως πέρασε πολύ πρωί από το σπίτι μας (στην οδό Τενέδου 22, Πλατεία Αμερικής, απέναντι» από τα Γραφεία της ΑΕΚ, στην Σπάρτης 1) ο Νίκος Καψοκέφαλος, …μας έπέισε να μπούμε στο «τρελό-τρελό σαραβαλάκι του» και πήγαμε στην Πάρνηθα (…όπου «Νεστορίδης και Παπαϊωάννου», οι Νίκος Λουλούκος – Στέλιος Βάσκος, «Σταματιάδης» ο Γιώργος Τζώλης, που πρώτευσε το 1960, ενώ κατά το 1970 νίκησε ο Νίκος Λουλούκος!), πήγαμε και στη Βάρκιζα, ΟΠΟΥ εκεί (σε αυτούς τους δύο αποθεωτικούς για την ΑΕΚ, σταθμούς) ΜΠΟΛΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ.

 


*ΖΗΣΑΜΕ πολλά από τα μεγαλεία και την δόξα της ΑΕΚοποδηλασίας, της οποίας το DNA έχει η σημερινή ομάδα ΧΑΝΤΜΠΟΛ των Σταμάτη Παπασταμάτη και Δημήτρη Δημητρούλια! Μία από τις περί τούτου επιβεβαιώσεις ήταν η ακόλουθη, όπως τη μετέφερε κατά την προχθεσινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ο (μετέπειτα και οικογενειακός φίλος μας, στην παρέα με Πέτρο Λάλο, Δημήτρη Μουρίκη, Ανδρέα Βούλγαρη, Νίκο Στράτο) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (βαθμοφόρος στις ΄Ενοπλες Δυνάμεις), από τους πιο πετυχημένους, ως έφορος Ποδηλασίας, σε διοικήσεις υπό τους Μάκη Χατζηχαραλάμπους και Λουκά Μπάρλο.


* «ΗΜΕΡΑ με τόση σημασία, για την ΑΕΚ, η οποία ήλθε εποχή, που με τις διακρίσεις της, εντός κι εκτός Ελλάδος, έδωσε χαρακτήρα «εθνικού μας σπορ», στην Ποδηλασία, δεν ήταν δυνατό να μη θυμηθώ ένα Πρωτοσέλιδο του ιστορικού «Δ»-΄70, με μια απαράμιλλη δική σου δημιουργία. Είχες αφιερώσει το πρωτοσέλιδο στην ποδηλασία! Κάτι το πρωτοφανές και πρωτοποριακό, δεδομένου, ότι το άθλημα αυτό ούτε τότε συμπεριλαμβανόταν στα «εμπορικά», στα «πιασάρικα». ΄Ηταν σε πολύ καλύτερη, από την τωρινή πενιχρή, ως μηδαμινή, αναγνώριση, όμως δεν τολμούσε κανένας το δικό σου ΑΛΜΑ, όπου είχες αφιερώσει την πρώτη σελίδα στο κατόρθωμα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΣΚΟΥ, με την 2η θέση σε ένα από τα 12 σιρκούϊ του Γύρου Μεξικού, που κάλυπτε συνολικά 1.540 χιλιόμετρα. Ο Στέλιος, που συνοδευόταν σε αυτή την αποστολή από τον δαιμόνιο , τον χαρισματικό παράγοντας, ΝΙΚΟ ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟ, ο οποίος για ένα διάσρτημα διετέλεσε και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέβηκε στο βάθρο κι ακούστηκε ο Εθνικός μας ΄Υμνος. ΄Εγραφες «Η ΧΡΥΣΗ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ». Το φύλλο διατηρεί στο αρχείο του ο Βάσκος, που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα (εκεί με κατάστημα ΠΡΟ-ΠΟ, ενώ ασχολείται και με την εμπορία ποδηλάτων). Εχω συχνή επίκοινωνία μαζί του!». Αυτά από τον Βαγγέλη Καλογερόπουλο, που με την σειρά του είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ναύπλιο και «το οξυγόνο του» παραμένει ο,τιδήποτε περί την ΑΕΚ, περισσότερο, βέβαια, ζει με τις ασημένιες αναμνήσεις , σε ορισμένες από αυτές πρωταγωνίστησε, περί την ποδηλασία.

Ο θρυλικός Καψοκέφαλος με τη σάλπιγγα, στο μέτωπο!


*ΘΥΜΗΘΗΚΕ, ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος, για χάρη του « ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΟΥ ΛΑ(ι)Β ΑΛΦΑ-ΩΜΕΓΙΣΤΙΚΟΥ αφιερώματος μας στην «Πρωταθλήτρια των Πρωταθλητριών της Ελληνικής ποδηλασίας» και το εξής: «΄ Ετος 1979. Αγώνας πρωταθλήματος, ομαδικής χρονομέτρησης, απόσταση 100 χιλιομέτρων, Βάρκιζα- Σούνιο μετ΄επιστροφής. Ο τρίτος, από την τετράδα , καθορίζει τον χρόνο και την θέση.΄Εχουμε φτάσει στο ύψος του «Ρίμπας» (κοσμικό κέντρο, που τότε ήταν στον αφρό), οι Βάσκος και Λουλούκος προηγούνται του «πράσινου» Κελεσίδη. ΄Ομως, ο 3ος της ΑΕΚ, ο Χρήστος Κοβάνης … «τάχει παραδώσει», είναι «νοκ ντάουν», χωρίς δυνάμεις, θέλει να εγκαταλείψει. Ο 4ος της ομάδας μας, ο Ανέστης Παπιομύτης «άφαντος στον ορίζοντα»…΄Αμεσος κίνδυνος, για να χαθεί η νίκη και ο τίτλος. Αμηχανία, αγωνία, τρομερή ανησυχία…Αντιλαμβάνομαι, πως οι Λουλούκος- Βάσκος «κάτι λένε μεταξύ τους»; Τί; Το είδα έκπληκτος στα αμέσως επόμενα κλάσματα των δευτερολέπτων κι έμινε άφωνος… Αποφάσισαν και… «πήραν σηκωτό» τον εντελώς εξουθενωμένο Χρήστο! Και στην κυριολεξία σέρνοντάς τον, έφτασαν, πριν από τους Παναθηναϊκούς, στο νήμα τερματισμού, στην Βάρκιζα. ΄Αν άκουγα καλά ή …αν το φανταζόμουν, μέσα στο παραλήρημα της χαράς, φώναζαν, πανηγυρίζοντας «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ»! Κι ο Λουκάς Μπάρλος, που ήταν εκεί, ευτυχούσε…»!


*ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον έχει κι αυτή η περιγραφή αυθεντικών γεγονότων, από τον τότε έφορο του πρωταθληματικού τμήματος (που ανταγωνιζόταν με τον Παό, ο οποίος, για «να αναχαιτίσει» την «ΓΚΡΙΚ ΤΙΜ» της ΑΕΚ (Βάσκο, Λουλούκο, Ρηγούτσο κ.α.) κατάφυγε στα γνωαστά, από τότε, «ντερτίπια του», φέρνοντας… «αλά Ρότσα-Μπουμπλή», ως ελληνοποιημένο, από την Τσεχία (με προηγμένο επίπεδο ποδηλασίας) τον Κελεσίδη). ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ κι εδώ: « Αγώνας 150 χιλιομέτρων, με «κομβικούς σταθμούς» Σούνιο και Μαρκόπουλο. Ο Βάσκος, που ήταν το φαβορί, έχοντας για σπεσιαλιτέ του τις ανηφόρες, παθαίνει τρία «λάστιχα». Αναγκάζεται και πετάει άχρηστο το βασικό του ποδήλατο. Ο Λουλούκος έχει ξεφύγει, τον ακολουθεί ο Κελεσίδης. Εγώ μένω, για βοήθεια στον Στέλιο. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί στο σπριντ. ‘ Οταν φτάνω, βλέποντας από κάποια απόσταση το χρώμα, που είχαν εκείνοι, που πανηγύριζαν, άρχισα …να τραγουδάω το «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια- σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια» και …να χορεύω σαν τον Ανέστη Βλάχο ή τον Τάσο Γιαννόπουλο σε ασπρόμαυρη ταινιά του Μιχάλη Λεφάκη! Τέτοιες ηδονές μας έχουν προσφέρει αυτοί οι γίγαντες, για τους οποίους θα είμαι-κι εγώ, όπως όλοι σας- περήφανος όσο θα ζω…»!


* ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ συνεχίζει: « Υπάρχει ακόμη απόσταση, ως τον τερματισμό, στον αγώνα στα Μετέωρα, όπου οι αθλητές τρέχουν γύρω- γύρω. Βρίσκομαι κοντά στον Στέλιο Βάσκο. ΄Ηταν σε ανηφόρα. Τον αφουγκράζομαι να με ρωτάει «Αφεντικό, να φύγω;». Χωρίς καν «να το σκεφτώ» του απαντάω: «Φ-ύ-γ-ε!»… Και ώ, τι μαγεία! Τον βλέπω να σηκώνει το σώμα του στην σέλα, να κάνει «δύο, τρείς πενταλιές» και … «Λούης», «μη τον είδατε»! Αποθεωτικά πρώτος νικητής, ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ «ΜΑΖΙ ΤΟΥ» Η ΑΕΚ ΜΑΣ! Μπαίνω ανάμεσα στους αθλητές μας, που είχαν στήσει πάρτι. Το μόνο, που ήμουν σε θέση να τους προσφέρω, το έκανα: «Παιδιά , συνάντηση μας , στην ταβέρνα. Από μένα , ένα αρνί στην σούβλα»! Κι ακολούθησε φαγοπότι…Εγώ δεν ήμουν πλούσιος. Τόξεραν τα παιδιά. Γι΄αυτό και δεν μου ζήτησαν το παραμικρό. Αντίθετα με την λάμψη στα μάτια τους «μ΄ευχαριστούσαν», όταν πήγαινα και τους μοίραζα φανέλες κι άλλο αθλητικό υλικό, έχοντας μαζέψει κάποια χρήματα, όταν… «άπλωνα το χέρι μου», προς καλοπροαίρετους φίλους παράγοντες, αυθεντικούς «Ενωσίτες» (παραδείγματος χάρη όπως ο Γιάννης Σουρτζής) και τα αγόραζα… Ο πιο «σφιχτός» οικονομικά παράγοντας, που γνώρισα στην ΑΕΚ, ήταν ο πρόεδρος Μάκης Χατζηχαραλάμπους. «Ανοιχτά» συζητούσα με τον Τρανόπουλο, από τον οποίο συγκρατώ την φιλοσοφημένη ατάκα του: «Βαγγέλη, οι μισοί ΄Ελληνες είναι ρουφιάνοι, οι άλλοι μισοί ζητιάνοι»…Μου την είπε, όταν καταστενοχωρήθηκα, γιατί «με κάρφωσαν», ότι «παρότι στρατιωτικός ασκώ παραγοντική διοίκηση». Είχα τιμωρηθεί με 40 ημέρες περιορισμό…

Ο αξεπέραστος… Μάκης Χατζηχαραλάμπους


*ΛΟΓΙΑ – επίλογος στην επικοινωνία μας, με τον πρώην έφορο ποδηλασίας της ΑΕΚ, τωρινό ιδιωτεύοντα, συνταξιούχο, στο Ναύπλιο, Βαγγέλη Καλογερόπουλο και … «με αφρούς οργής» κατά των Κρατικών ΜΜΕ, γιατί «Καταχώνιασαν στην αποθήκη τους το λαμπρό γεγονός της ανάδειξης της ΑΕΚ σε Κυπελλούχο Ευρώπης στο Χάντμπολ.». Μας είπε, προφανέστατα συγκινημένος, όπως «καταλάβαμε» από τον τρεμάμενο τόνο της φωνής του: «ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΘΥΜΗΤΙΚΟ ΜΟΥ, ΟΤΙ Ο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1953 , ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ, ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ…ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ (!), ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΕΦΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ»….


*ΜΕΝΕΙ να γράψουμε το όνομα του ποδηλατοδρομιστή, που έμελλε να γίνει «Ο ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΑΣ» και για τον οποίο «Ενωσίτες», όπως ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος, για χάρη του… δοκιμάζουν – αν τους ζητηθεί- «ΝΑ ΠΕΝΤΑΛΙΣΟΥΝ», για «να αναρριχηθούν» ακόμη και σε απόκρημνη ράχη της Πάρνηθας! Πρόκειται για τον ΣΤΕΛΙΟ ΒΑΣΚΟ!


*ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ, ότι κάναμε την ιδανική επιλογή, για «γκεστ σταρ» του σημερινού αφιερώματος μας, τον ατομικά ΠΟΛΥΝΙΚΗ ΄Ελληνα ποδηλάτη, που έχει κρεμεσμένα στην αγωνιστική φανέλα του μετάλια από Βαλκανικές (καμιά δεκαριά, με χρυσό το 1985) και Μεσογειακές (1975 Αλγέρι) διακρίσεις του, από επιτυχίες ακόμη και σε άλλες ηπείρους (π.χ. 1970 Μεξικό). Αλλά ας του δώσουμε τον λόγο…


* «ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κεφάλαιο στην ζωή μου τα 16 χρόνια πλήρους αθλητικής δράσης με την φανέλα της καρδιάς μου. Οφείλω να επαναλαμβάνω κάθε βράδυ, που πέφτω για ύπνο και κάθε πρωί, που σηκώνομαι, ένα … «χιλιομετρικό σιρκουϊ» με το «ΑΕΚ Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», το «ΑΕΚ Σ΄ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ», ΤΟ «ΑΕΚ ΣΕ ΣΕΝΑ ΟΦΕΙΛΩ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΑ και Ο,ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»…Το αναγνωρίζω και το διαλαλώ όπου κι αν βρίσκομαι, με όποιον και να μιλάω, γιατί αυτό είναι «το λιγότερο», που μπορώ να ανταποδώσω στην ευεργέτιδα μου, ΑΕΚ»!


* «ΟΤΑΝ συνειδητοποίησα, πως δεν ήταν το ποδόσφαιρο, το άθλημα,που όλοι με πίεζαν να καταπιαστώ, αλλά το «αντικείμενο», που με ηλέκτριζε κι αισθανόμουν, ότι κυλούσε μέσα στις φλέβες μου, ήταν ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, έβαλα το χέρι βαθιά στην στέπη του παντελονιού μου, «ανασκάλιζα» το ύφασμα, το πανί… Η πραγματικότητα μια και μοναδική, όποια ως εκείνη την ημέρα, εκείνα τα 16 πρώτα χρόνια της ζωής μου. ΄Αδεια τσέπη…Κανένα πρόβλημα! Το κάρμα με ωθούσε στο να ετοιμάσω το «φτωχό» ποδήλατο, που είχα, «να το κοιτάξω καλά», να νομίσω, πως … «κι αυτό με κοίταξε», συμφωνήσαμε, συνεννοηθήκαμε και πήραμε την κοινή απόφαση…Φορούσα , για κανονικά παπούτσια, κάτι σαν σαντάλια, όσο πιο απλο το ντύσιμο μου- ανάλογο με «την κοψιά» του ποδηλάτου , ξανακοιταχτήκαμε, το κτύπησα στην σέλα, όπως συνηθίζουν οι καουμπόϊδες, στα γουέστερν, με το άλογο τους, ανέβηκα πάνω κι έβαλα μπρος με τις πρώτες δυνατές πενταλιές… «Πάμε στην Αθήνα», έπιανα κουβέντα με το «ποδήλατο μου», στην διάρκεια της διαδρομής, για να μη με καταβάλουν η ζέστη και η κούραση. ΦΥΣΙΚΑ άντεξα, γιατί ούτε για ένα, από τα πόλλά χιλιόμετρα της διαδρομής, η ΕΠΙΘΥΜΙΑ μου, ο ΣΚΟΠΟΣ μου δεν υποτάχτηκαν στο μουσκεμμένο, από τον ιδρώτα και το όποιο λογικό άγχος, κορμί μου…»!


* «ΠΗΓΑ κατ΄ευθεία σ΄ένα σπίτι, στο Χαϊδάρι. ΄Εμενε εκεί ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ, Θεός ας τον συγχωρεί, έχοντας φύγει σχετικά νωρίς από την ζωή. Κι αφού «πρόλαβε» να μου συμπαρασταθεί σαν να ήταν αδελφός μου ή ο,τιδήποτε άλλο συγγενικό μου πρόσωπο.΄Ηταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ, θα τον θυμάσαι καλά, κεντρικός αμυντικός από την Δάφνη, σ΄εκτιμούσε πολύ. Ο κατάλληλος, για να με φέρει σ΄επαφή με την αθλητική οικογένεια μου. Με πήγε στους Νίκο Καψοκέφαλο και Δημήτρη Μουρίκη. Προπονητής ήταν ο Καλούδης, παρασημοφορημένος της ποδηλασίας. Από την πρώτη κι όλας επαφή ο ουρανός της Νέας Φιλαδέλφειας γέμισε άστρα. Χωρίς καθυστέρηση ασχολήθηκα και με τον δεύτερο στόχο μου, να ενταχθώ στο Πυροσβεστικό Σώμα, εκεί που έμελλε να γίνω φίλος του Τάκη Νικολούδη και του Γιώργου Βασιλόπουλο-που από χαφ του Ατρόμητου πήγε στον Ολυμπιακό, δυστυχώς «έφυγε» 42 χρονών. Φυσικά συνάδελφος και με τον συμπατριώτη μου, Τζόνη Παραπαστρανίτη, που κι αυτός επέστρεψε μόνιμα στα Τρίκαλα. ΄Οπως κι ο Λάκης Κατσιάκος, με καριέρα στον Παναθηναϊκό, κυκλοφορεί κι αυτός με ποδήλατο… Στις εξετάσεις, για την Πυροσβεστική με απέρριψαν, δήθεν, ότι ο πατέρας μου, που ανέκαθεν ήταν Κεντρώος, είχε άλλα πολιτικά φρονήματα. Ο «φύλακας άγγελος μου», ο Σκαφίδας, που αργότερα κουμπαριάσαμε, με τα βαφτίσια μιας θυγατέρας μας, με πήγε στην διοίκηση. Εκεί οι Πέτρος Λάλος (που γίναμες φίλοι και τον επισκεπτόμουν στα Γραφεία του, στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού), Νίκος Στράτος και Δημήτρης Μουρίκης με πήγαν στον ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΡΛΟ. Ο πρόεδρος τηλεφώνησε αμέσως στον φίλο του υπουργό, Σταμάτη, και … «ο γόρδιος δεσμός λύθηκε σε χρόνο μηδέν». Υπηρέτησα στην Πυροσβεστική 25 χρόνια, συνταξιοδοτήθηκα και δόξα τω Θεώ , μαζί με το πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, που έχω, ενισχυμένο με την εμπορία ποδηλάτων, είμαι πάρα πολύ καλά, μαζί με την οιογένεια μου, έχοντας δύο γιούς και μια κόρη»


* «ΡΩΤΗΣΕΣ, με την ευκαιρία και για τον Απόστολο Τόσκα. Δεν γύρισε στην γενέτειρα του. Εδώ είναι και ο Κλαπανάρας, που είχε συνδεθεί με την αγωνιστική αντιπαλότητα, κατά της ΑΕΚ, ως παίκτης των Τρικάλων.Ο Γιάννης έρχεται στο πρακτορείο μου και συμπληρώνει το δελτίο του.΄Εχει θετική αύρα. ΄Οπως κι όλοι οι Τρικαλινοί, σημερινοί παλαίμαχοι. Σπουδαίος άνθρωπος είναι και ο δήμαρχος, αξίζει να τον γνωρίσεις από κοντά…Αλλά δεν σου προτείνω να τολμήσεις το δικό μου «απεγνωσμένο» το 1969, όταν ξεκίνησα, κι …απονενοημένο για το 2021, εγχείρημα, δηλαδή … «με πόδήλατο, αντί για Γιώτα-Χι»! Ξέρω πολύ καλά, πως ερχόσουν στα Τρίκαλα, όταν αγωνιζόταν η ΑΕΚ. Τώρα, αν κάνεις δεκτή την ευγενική πρόσκληση μου, θα μείνεις έκπληκτος μπροστά στο κατόρθωμα- για το οποίο έχω συμβάλλει τεράστια, ακόμη και πριν από λίγο είχαμε συγκέντρωση,περισσότερα από 300 άτομα, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου…Το κατόρθωμα, ότι «ΟΛΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ»! Μπορώ να πώ, ότι Τρίκαλα διεκδικούν το «΄Οσκαρ» της «Ελληνικής Πρωτεύουσας Ποδηλάτου»!


*«ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΚΟΣ – Ποδηλασία – ΑΕΚ – Τρίκαλα αποτελούν πλέον μια και μόνη έννοια. Δεν είμαστε οι μοναδικοί, που τον υμνούμε για τα όσα τον έχουμε παρακολουθήσει και δια ζώσης να πετυχαίνει αγωνιστικά. Ανήκουμε σε αυτούς τους τυχερούς, τους ηλικιωμένους (…που μας προφυλάσσει το διπλό εμβόλιο της Sfizzer το φάρμακο και είθε να μη χρειαστεί τρίτο, όπως συνέβη στον Χιτλεροσουλτάνο, Ταγίπ Ερντογάν), που έχουμε δει … «ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΣΚΑ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΛ , ΤΗΣ ΡΟΔΑΣ, ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ, ΤΟΥ ΤΙΜΟΝΙΟΥ» να κόβει πρώτος το νήμα. Είναι και τα Σώματα Ααφαλείας, που τον έχουν καταγράψει στα «ασημένια κιτάπια τους». Είναι η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων, που τον έχει τιμήσει και βραβεύσει, «εκφωνώντας» το ονοματεπώνυμο του με στόμφο, δίπαλ-μαζί με αυτό «ΤΗΣ ΑΕΚ»!


* «ΤΕΤΟΙΟ είδωλο, από ένα άθλημα, που η χώρα μας «δεν το αγκαλιάζει», προτιμώντας τα «εμπροβιομηχανικά», όπως αυτά των (και πακτωλοαμειβόμενων «διαφημιστών») Αντεντοκούμπο, Τσιτσιπά, Παναγιώτη Γιαννάκη, Δημήτρη Διαμαντίδη, Σάκκαρη, Πετρούνια κ.λ.π. ) ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ πάρά μόνο με ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΠΕΝΤΑΛΙΣΤΑ της ΑΕΚ κι αναφερόμαστε στο Νίκο Λουλούκο, στον Σταμάτη Ρηγούτσο, στον Χρήστο Σκυλοδήμο, στον Γιώργο Τζιώλη, στο Νταλίπη, στον Φώτη Μουστάκη, στο Γκιτάκο. «ΧΡΥΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ» σε ένα τόσο πάρα πολύ δύσκολο κι επικίνδυνο ομαδικο-ατομικό σπορ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΕΚ. Κι οφείλει σε μια αποκλειστικά περί την ποδηλασία αίθουσα τοπυ ‘Αγια Σοφιά» να τρην κοσμήσει «ΣΤΕΛΙΟ-ΒΑΣΚΙΚΑ» , «ΝΙΚΟ-ΛΟΥΛΟΥΚΟΚΙΚΑ», «ΣΤΑΜΑΤΟ-ΡΗΓΟΥΤΣΙΚΑ»!


* ΥΠΑΡΧΕΙ μια πελώρια 92χρονη διαδρομή από το 1926, που ιδρύθηκε το τμήμα και με πρώτους αθλητές τους Μάνθο Καλούδη ( Βαλκανιονίκη 1931 στη Σόφια, το 1940 στο Βουκουρέστι, στο αγώνισμα των 33 χιλιομέτρων και με συμμετοχή στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο), Πετούν, Ταρσιγιάν, Κρίσσαλη, Τσαλίκη, Κούβελη (στο 1935 θριαμβευτή, το 1940 τρίτος στο 1 χιλιόμετρο και παρών στο Λονδίνο), Με πρώτο έφορο τον Δημήτρη Φρυδά .Και δική μας (προσωπική) χαρά να έχουμε «μαθητεύσει ποδηλατικά», από τους μεταγενέστερους, υπό τον «πρύτανη» Νίκο Καψοκέφαλο, επίσης να έχουμε συνταιριάξει συναισθήματα μας με τον (μεταφορικά) «λοχαγό χαρακωμάτων» Βαγγέλη Καλογερόπουλο…Ακόμη δε όσον αφορά τον … «ερωτευμένο με την της ποδηλασία»- τον «ΑΕΚ Liveστα» Νικόλα Αγγελίδη (= με αυτόν , στο «Ω», κλείνουμε το αφιέρωμα)


*ΦΑΝΕΡΗ ικανοποίηση, για να συμπληρώσουμε περί τον … «συνκορυφαίο» (με το Νίκο Λουλούκο και τον Σταμάτη Ρηγούτσο) ΄Ελληνα ποδηλάτη όλων των εοχών, ότι: – ΕΧΕΙ τρία παιδιά, τους Τρύφωνα, Στέφανο, Δήμητρα, με τρία εγγόνια …- ΕΧΕΙ εξοχικό στον καταπράσινο Κίσσαβο και υποθέτουμε, πως οι επισκέπτες πρέπει …υποχρεωτικά να πάνε με ποδήλατο…Ακόμη κι αν έχουν για «ρεζέρβα’ρόδα» ό,τι και ο ίδιος, ήτοι μια παλια «Μερσεντές του 2000»…- ΕΧΕΙ να λέει ως και σήμερα, ότι «Ο Λουκάς Μπάρλος μας βοηθούσε και οικονομικά»… «Η ΑΕΚ μου έδωσε ψωμί κι ‘εφαγα. ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ!» Στα όσα χρόνια συνεντευξιαζόμαστε δεν έχουμε συναντήσει όμοιο του Βάσκου, που λίγο ακόμη και θα τον ακούγαμε κλαίγοντας ευτυχισμένο να αποκαλούσε την ΑΕΚ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ»! Περίπτωση, που η πρόεδρος της ΄Ενωσης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, η κυρία Παπασταμάτη, ΠΡΕΠΕΙ να αναθέσει στον επί την Επικοινωνία, Γιώργο Νικολάου, να τον καλέσει για βράβευση, στην αμέσως επόμενη σχετική εκδήλωση!


* «ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Τάκης, ο αείμνηστος, ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος, που έδωσα συνέντευξη.΄Ηταν για την εφημερίδα «Ομάδα»… Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ Σκαφίδας, που είχε πρώτο επάγγελμα του το «ηλεκτρολόγος» και μετά έγινε «οδηγός ταξί», όταν με πρωτοϋποδέχθηκε, νόμιζε, πως κι εγώ θα ακολουθούσα την δουλειά του. «ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ», του το ξεκαθάρισα με όποιον περισσότερο κατηγορηματικό και πειστικό τρόπο. Το σεβάστηκε… ΣΕ κάποια άλλη στιγμή ήθελε να με έκανε ποδοσφαιριστή του Χαϊδαρίου, της περιοχής, που κατοικούσε. Ανέφερε, για να με δελεάσει, ως είδωλο, τον… «Πέτρο Καραβίτη». Γρήγορα παραδέχτηκε κι αυτή την «ήττα του»…


* «ΨΗΛΑ στην εκτίμηση μου, ως αντίπαλος, ήταν ο Κελεσίδης. Πριν από τον ερχομό του περί το 1975 … «μας απειλούσαν» από τη Λεωφόρο, τον Λουλούκο και μένα: «΄Ερχεται από την Τσεχία, ο Κελεσίδης. Θα τελειώσει την κυριαρχία σας». Η απάντηση μας: «΄Ας έλθει»… –ΤΟ 1981 στον αγώνα, στο Μαρκόπουλο, «του πήρα τη μπουκιά μέσα από το στόμα», εκμεταλλευόμενος το δικό μου ατού, που ήταν «η ανηφόρα». Παραδέχτηκε την επιτυχία μου, από τότε με πλησίασε, έστω καθυσατερημένα, όσο γινόταν περισσότερο. Αναπτύξαμε σχέσεις, μου βάπτησε την κάρη (Δήμητγρα). ΄Επαθε «ιλεό» και πέθανε γρήγορα… ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μου αντιμεωπίζουν με απόλυτα ερασιτεχνική διάθεση την ποδηλασία. Αγνοούν ακόμη και τό πόσες ακτίνες έχει μια ρόδα… ΜΙΑ εξήγηση για το πως βγήκε ταυτόχρονο αυτή η εξαιρετική «φουρνιά» ποδηλατών, που έγραψε «την χρυσή 10ετία της ΑΕΚ», ότι μια σπουδαία πηγή ανάδειξης ταλέντων ήταν οι ετήσιες διοργανώσεις, που έκανε η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», με αρμόδιο συντάκτη της τον Βασίλη Χατζηγιάννη … ΒΑΛΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ η γυναίκα-σφήνα στην ανδροκρατούμενη ποδηλασία της ΑΕΚ, με πρωτιά το 2016 στον αγώνα πρωταθλήματος Ελλάδος Master… ΣΤΟ 2020 ο Χάρης Καστραντάς πρώτος στο Cyclo Cross … ΑΠΟ το 1940 ως το 2020 η ΑΕΚ έχει πάρει μέρος σε 41 διοργανώσεις… ΠΡΩΤΙΕΣ του «ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΣ», Στέλιου Βάσκου, και στις εξής διοργανώσεις: 1972 Ανάβαση Χορτιάτη, 1978 Ανάβαση Βούλας, 1980 Σιρκουϊ «Βενιζέλεια», 1980 Ανάβαση Υμηττού, 1981 Ελίτ Αντοχής Δρόμου, 1984 Γύρος Ελλάδας ( 1ο ετάπ Αρχαίας Ολυμπίας- Τρίπολης)


*ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ δεν θα μπορούσαμε να νοιώθαμε για σήμερα, κλείνοντας αυτό το πρωτοφανές, για τον ελληνικό αθλητικό Τύπο, «24γραμμο» (= το αντίστοιχο με τον χαρακτηρισμό «ολοσέλιδο», αν προερχόταν από την επί δεκαετίες ολόκληρες καθημερινή ενασχόληση μας, στην Θεοδωρο-Νικολαίδεια εφημερίδα «Φως των Σπορ»!) αφιέρωμα, στην ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (προσκύνημα- συμμετοχή στην προχθεσινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ) αν…

ΑΝ ο κ. Νικόλας Αγγελίδης αναδημοσίευε το κείμενο, που είχαμε γράψει, όταν μας το ζήτησε, ενόψει του ΓΥΡΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – «Γ. ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» 2008, όπως εκείνος το διοργάνωσε, ενώ ήταν αρχηγός στο ποδηλατικό τμήμα, ως διοικητικό στέλεχος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

ΦΡΙΞΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Δάσκαλε βρήκα κάτι παλιότερο, ακόμη πιο ιστορικό… Άρθρο του Φ.Κ. στο περιοδικό “Φίλαθλος” – Νικόλας Αγγελίδης

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement