Για το αντιφασιστικό… ντέρμπι

0

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΑΕΚ

Σήμερα η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπυ που έχει δυστυχώς και λόγω της γενικότερης κατάστασης δεν έχει τη λάμψη άλλων. Παρόλα αυτά είναι ένα ματς σημαντικό που φυσικά περιμένουμε τη νίκη μας.
Επιλέγουμε όμως να θυμίσουμε το πιο λαμπρό ντέρμπυ όλων των εποχών ανάμεσα στις δυο ομάδες, που τείνει να ξεχαστεί στην εποχή του No Politica και των στεγνών οικονομικών υπολογισμών.

Ο Ξανθός Αετός της μεγάλης Α.Ε.Κ. Κλεάνθης Μαρόπουλος

Την άνοιξη του 1942, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έρχονται αντιμέτωποι σε φιλικό αγώνα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τον αγώνα παρακολούθησαν 15.000 θεατές. Μια επιτροπή από ποδοσφαιριστές, ο Τάσος Κρητικός απ τον Παναθηναϊκο, ο Τζανετής και ο Κλεάνθης Μαρόπουλος πήγαν στο γραφείο του Απόστολου Νικολαΐδη, του πρόεδρου του ΠΑΟ και ζήτησαν μέρος από τις εισπράξεις να δοθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία για τους ασθενείς από φυματίωση που ανάμεσά τους ήταν και αθλητές. Ο Νικολαϊδης τους ενημέρωσε ότι το γήπεδο αφενός το έχουν επιτάξει οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν σκοπό να κρατήσουν τα κέρδη και αφετέρου είχαν σκοπό να επιβάλλουν ως διαιτητή έναν Αυστριακό αξιωματικό των δυνάμεων Κατοχής.

Οι δυο ομάδες αποφάσισαν να μην αγωνισθούν. Έτσι οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αντί να ξεκινήσουν τον αγώνα ανέβηκαν στις εξέδρες και εξήγησαν στο κατάμεστο γήπεδο τι είχε συμβεί. Ο κόσμος εξοργίστηκε και όρμησε στον αγωνιστικό χώρο, καταστρέφοντας τα πάντα. Ξερίζωσαν εξέδρες, δοκάρια ενώ ακούγονταν συνθήματα υπέρ των αθλητών και των δύο ομάδων κυρίως υπέρ του Κρητικού που ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού και του Μαρόπουλου, του «ξανθού αετού» της Ένωσης. Τα επεισόδια πήραν έκταση. Οι παίκτες και των δύο ομάδων μαζί με τους φιλάθλους πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό την Ομόνοια. Ήταν μια μεγάλη διαδήλωση κατά της κατοχής. Κλεάνθης Μαρόπουλος Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια. Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος θεωρούσε καθοριστικά τα γεγονότα εκείνης της ημέρας αφού συγκεντρώθηκαν όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές στην Ε.Ε.Α. και έγινε πρωτάθλημα στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ, που πήραν μέρος όλες οι αθηναϊκές ομάδες με προσωπική ευθύνη των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Το πρωτάθλημα σημείωσε τεράστια επιτυχία, χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν όλους τους αγώνες και οι εισπράξεις έσωσαν πολλούς αθλητές. Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από έναν αγώνα που δεν έγινε ποτέ, αλλά αυτό τον έκανε και τόσο σημαντικό……

Σύνδεσμος φίλων ΑΕΚ “Σπύρος Κοντούλης”

* Το απόσπασμα και τα σχετικά στοιχεία είναι από άρθρο στη “Μηχανή του Χρόνου


Comments are closed.